Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-08-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) ΚΥΠΕ - Κινεζικό Πρακτορείο - Συνεργασία
  • [03] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Δηλώσεις Ντενκτάς
  • [04] (Κ) Δήμοι και Σωματεία Λαπήθου-Καραβά - Ψήφισμα
  • [05] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] (Κ) Σπύρος Αρότης - Πρόεδρος Κληρίδης - Ευρωκοινοβούλιο
  • [07] (Κ)Υπουργείο Παιδείας - "Κίπρις" - Διάψευση
  • [08] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [09] (K) Χρηματιστήριο - Κέρδη
  • [10] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Παλαιστίνιος
  • [11] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Πυρκαγιές - Απολογισμός - Αποζημίωση
  • [12] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Παλαιστίνιος - Δηλώσεις
  • [13] (Κ) Υπ. Γεωργίας - Ενδημικό νερόφιδο - Λίμνη Παραλιμνίου
  • [14] (K) Υπ. Παιδείας - ΤΕΙ - Μετεξέλιξη κολεγίων σε πανεπιστήμια
  • [15] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Τουρκία - Κύπρος - ΕΕ
  • [16] (Κ) Βουλευτής Οικολόγων - Guardian - Δημοσίευμα
  • [17] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό
  • [18] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ευρωκοινοβούλιο - Κυπριακό
  • [19] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Hellas Sat

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το πολιτικό σκηνικό, μετά την απόφαση του Συνεδρίου του ΚΙΣΟΣ για αυτόνομη κάθοδο στις προεδρικές εκλογές, η πρόσκληση του πρόεδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για συζήτηση του Κυπριακού προς το Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, οι αντιδράσεις των ομογενών της Βρετανίας στις δηλώσεις του Λόρδου Χάνεϊ, η πανεπιστημιακού επιπέδου αναγνώριση των πτυχίων των ΤΕΙ και το κλείσιμο χθες των δύο μεγαλυτέρων τραπεζικών συγκροτημάτων του τόπου είναι τα θέματα που απασχολούν κυρίως τις σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Σημάδια πανικού σε ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ" γράφει ότι η προοπτική της υποστήριξης εκ μέρους του ΔΗΣΥ (ενδεχομένως και άλλων δυνάμεων) της υποψηφιότητας του Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου, η οποία διαφάνηκε μέσω χθεσινής γραπτής δήλωσης του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, "φαίνεται να προκαλεί έντονες ανησυχίες στις ηγεσίες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ οι οποίες παρουσίασαν σημάδια πανικού μέσω του ορυμαγδού δηλώσεων και αντιδηλώσεών τους χθες". Αλλού αναφέρει ότι οι έντονες αντιδράσεις των ομογενών της Βρετανίας για τις δηλώσεις του Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ για δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο έχουν θορυβήσει το Φόρεϊν Οφις που διαμαρτύρεται προς την κυπριακή κυβέρνηση, την οποία θεωρεί υπεύθυνη για αυτές τις αντιδράσεις.

    Η "Μάχη" στο κεντρικό της θέμα με τίτλο "Μαίνεται ο πόλεμος ΑΚΕΛ ΚΙΣΟΣ" γράφει ότι το ρήγμα μεταξύ του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ από τη μια και του ΚΙΣΟΣ από την άλλη "βαθαίνει όλο και περισσότερο και οι δύο πλευρές έχουν πάρει θέσεις μάχης. Ηδη άρχισαν οι πρώτες βολές κατ' αλλήλων, ενώ προμηνύεται κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μετά την οριστικοποίηση της αυτόνομης καθόδου του ΚΙΣΟΣ στις προεδρικές εκλογές". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι πολύτεκνοι αγανακτισμένοι από τη στάση της Βουλής και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά την παροχή επιδόματος τέκνου, δηλώνουν πανέτοιμοι να ριχθούν στην προεκλογική μάχη με δικό τους υποψήφιο.

    Ο "Πολίτης" με τίτλο "Ανταποδίδουν τώρα τα πυρά" γράφει ότι η επόμενη της επικύρωσης της υποψηφιότητας του Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου σημαδεύτηκε από έναν πόλεμο ανακοινώσεων ανάμεσα στο ΔΗΣΥ και το ΚΙΣΟΣ από τη μια και το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ από την άλλη. Αλλού αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο πραγματοποίησης συζήτησης για το Κυπριακό με τον κ. Ντενκτάς ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Π", σε επιστολή απάντηση στην πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής Ελμαρ Μπροκ, ο κ. Κληρίδης επισημαίνει το ενδεχόμενο εκτροπής από την αρχή της εμπιστευτικότητας που κυριαρχεί στις απευθείας συνομιλίες.

    "Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Αναγνωρίζονται τα ΤΕΙ" γράφει ότι ο Υπουργός Παιδείας Ουράνιος Ιωαννίδης δήλωσε ότι τα πτυχία των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων Ελλάδας αναγνωρίζονται και στην Κύπρο ως ισότιμα των πτυχίων των πανεπιστημίων. Προσθέτει ότι δύο έγγραφα του Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, ημερομηνίας 7 Φεβρουαρίου και 23 Απριλίου ξεκαθαρίζουν ότι οι απόφοιτοι των ΤΕΙ θεωρούνται απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευσης οποτεδήποτε και εάν αποφοίτησαν. Αλλού γράφει ότι με τις αρνητικές ψήφους των Μητροπολιτών Κιτίου και Λεμεσού δεν εξασφαλίσθηκε πλειοψηφία 2/3 για να θεωρηθεί η σύσκεψη των ιεραρχών σύνοδος και έτσι δεν μπόρεσαν να πάρουν τις επιβαλλόμενες υπό τις καταστάσεις αποφάσεις.

    "Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Οξεία κριτική με ανοίγματα" γράφει ότι "το πολιτικό σκηνικό πήρε φωτιά". Προσθέτει ότι οι πρώην εν δυνάμει εταίροι των Σοσιαλδημοκρατών ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, δεν απέκρυψαν την έντονη δυσφορία και ενόχλησή τους για την απόφαση του ΚΙΣΟΣ για αυτόνομη κάθοδο με τον Γιαννάκη Ομήρου, αν και εστιάζουν τις βολές τους σε "αντιακελικό ξέσπασμα" οι μεν, οι δε "σε αήθεις υβριστικές αναφορές εναντίον του Τάσσου Παπαδόπουλου" δεν κλείνουν την πόρτα στους σοσιαλιστές. Αλλού γράφει ότι η εκκλησία των Αγίων Ομολογητών αποδείχθηκε μικρή για να χωρέσει τους φίλους, τους συνεργάτες, τους συναδέλφους και όλους εκείνους που αγάπησαν τον επί δεκαετίες Αρχισυντάκτη της εφημερίδας και ακούραστο εργάτη της δημοσιογραφίας Χριστάκη Κατσαμπά, που απεβίωσε προχθές σε ηλικά 77 χρόνων.

    Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Αρωμα προσυνεννόησης" γράφει ότι με γραπτή δήλωση η οποία "φωτογραφίζει" την υποψηφιότητα Γιαννάκη Ομήρου ως δημιουργούσα προϋποθέσεις για "καθολική ενότητα" και προοπτικές για συγκρότητση κυβέρνησης "ευρύτερης αποδοχής", ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ χαιρετίζει την επικύρωσή της και ρίχνει την μπάλα στο ΚΙΣΟΣ καλώντας το εμμέσως πλην σαφώς "σε ένα δημοκρατικό και αδογμάτιστο διάλογο" με στόχο τη συνεργασία των δύο κομμάτων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής με επικεφαλής τον πρόεδρό της Αντρο Κυπριανού επισκέφθηκε χθες τη μονάδα αφαλάτωσης στη Λάρνακα και εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή της στους 17 απεργούς.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι τα δύο μεγαλύτερα τραπεζικά συγκροτήματα της Κύπρου, η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή Τράπεζα, παρέμειναν χθες κλειστά για το κοινό με τους υπαλλήλους και το Σύνδεσμο Τραπεζών να φαίνεται ότι βρίσκονται μακριά από τη διευθέτηση των διαφορών τους. Οι δύο τράπεζες θα είναι κλειστές και αύριο και την Παρασκευή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Λεμεσός κατέχει την πρωτιά στην πυρπόληση αυτοκινήτων, με 191 επιθέσεις από το 1987. Στη Λευκωσία σημειώθηκαν 93 παρόμοιες επιθέσεις, στη Λάρνακα 75, στην Πάφο 49 και στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου 41.

    (ΚΥΠΕ/ΟΜ/ΜΦ/ΓΠ)

    [02] (Κ) ΚΥΠΕ - Κινεζικό Πρακτορείο - Συνεργασία

    Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) και το Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Νέα Κίνα) συμφώνησαν στην περαιτέρω αναβάθμιση της μεταξύ τους συνεργασίας, που χρονολογείται από το 1997.

    Η απόφαση λήφθηκε σήμερα στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Κινεζικό Πρακτορείο αντιπροσωπειών των δύο πρακτορείων ειδήσεων.

    Η αντιπροσωπεία του ΚΥΠΕ, που αποτελείται από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Χαρίλαο Παπαδόπουλο, τον Αντιπρόεδρο Πέτρο Ζαχαριάδη και το Διευθυντή του πρακτορείου Θέμη Θεμιστοκλέους, εκτελεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα με πρόκληση του Προέδρου και Γενικού Διευθυντή του Κινεζικού Πρακτορείου Τιέν Τζονγκμινγκ.

    Συνοδευόμενη από το νέο Πρεσβευτή της Κύπρου στο Πεκίνο Πέτρο Κέστορος, η αντιπροσωπεία του ΚΥΠΕ συναντήθηκε σήμερα με τον κ. Τιέν, ο οποίος συμφώνησε σε συγκεκριμένες εισηγήσεις του ΚΥΠΕ που στοχεύουν στην περαιτέρω αναβάθμιση της μέχρι τώρα συνεργασίας μεταξύ των δύο πρακτορείων.

    [03] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Δηλώσεις Ντενκτάς

    [04] (Κ) Δήμοι και Σωματεία Λαπήθου-Καραβά - Ψήφισμα

    Την αποφασιστικότητά τους να ενισχύσουν με όλα τα μέσα στη διάθεσή τους τις προσπάθειες που καταβάλλονται για εξεύρεση μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους κάτω από συνθήκες ελευθερίας, μονιμότητας και αξιοπρέπειας διακήρυξαν οι Δήμοι και τα Σωματεία Λαπήθου Καραβά, σε ψήφισμα που παρέδωσαν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, την Πρεσβεία της Ελλάδος και τα Ηνωμένα Εθνη.

    [05] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            82.96 ( 0,51)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    248.701
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   159.892    345,21  ( 0,57)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     96.570     95,77  ( 1,02)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      6.566     80,15  (-0,94)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        105     22,89  ( 5,39)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     10.517     59,09  ( 0,32)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £        320     93,72  ( 2,54)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      7.450     18,25  (-0,55)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      3.018     50,47  (-0,81)
    Ετ. Πληροφορικής              £      2.816      3,05  ( 1,67)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      8.126     11,80  ( 2,08)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     15,75  ( 7,95)
    Ξενοδοχεία                    £     62.688     46,25  (-0,02)
    Αλλες Εταιρείες               £     31.386     76,22  (-1,00)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [06] (Κ) Σπύρος Αρότης - Πρόεδρος Κληρίδης - Ευρωκοινοβούλιο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με επιστολή του απάντησε στην πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Ελμαρ Μπροκ, ανακοίνωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Σπύρος Αρότης.

    Ωστόσο το περιεχόμενο της επιστολής δεν θα δημοσιοποιηθεί, διευκρίνισε ο κ. Αρότης σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε.

    [07] (Κ)Υπουργείο Παιδείας - "Κίπρις" - Διάψευση

    Ψευδή τουρκική προπαγάνδα χαρακτήρισε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού τον ισχυρισμό που προβλήθηκε σε δημοσιεύμα της τ/κ εφημερίδας "Κίπρις", στις 27 Ιουνίου, ότι το λεγόμενο "κολέγιο" του ψευδοκράτους βραβεύτηκε στον 4ο Διεθνή Διαγωνισμό Μεσογειακών Χωρών για τη Θάλασσα (SEMEP), που οργανώθηκε στην Τουρκία δήθεν από την UNESCO και με συμμετοχή διαφόρων χωρών και του ψευδοκράτους.

    Το Υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει με σημερινή ανακοίνωσή του ότι ο λεγόμενος "διαγωνισμός" δεν οργανώθηκε από την UNESCO, αλλά από την Τουρκία, η οποία προσκάλεσε και σχολεία του ψευδοκράτους.

    Στο διαγωνισμό που οργανώθηκε δήθεν από την UNESCO δεν πήρε μέρος κανένα σχολείο άλλης χώρας. Αυτό επιβεβαιώνεται από την κ. Μελίνα Παπαδάκη υπεύθυνη στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας για το πρόγραμμα SEMEP, με την οποία το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου είχε επικοινωνία.

    [08] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 06/08/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7378          1,7482
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6826          1,6926
    Λίρα Αγγλίας                     1,0913          1,0978
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     203,0334        204,6576
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,2003          3,2259
    Δολάριο Καναδά                     2,6925          2,7140
    Κορώνα Δανίας                     12,8925         12,9956
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,0870         13,1916
    Κορώνα Σουηδίας                   16,3254         16,4560
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5235          2,5436
    

    [09] (K) Χρηματιστήριο - Κέρδη

    Με θετικό πρόσημο και στην υψηλότερη τιμή της ημέρας έκλεισε στη σημερινή συνάντηση η χρηματιστηριακή αγορά, η οποία ωστόσο στο πρώτο ημίωρο της συνάντησης παρουσίαζε απώλειες σε ποσοστό μέχρι και 0,32%. Ο Γενικός Δείκτης, ως αποτέλεσμα της ενδοσυνεδριακής ανάκαμψης των τραπεζικών τίτλων, κατέγραψε τελικά άνοδο της τάξης του 0,51%, κλείνοντας στις 82,96 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε καθηλωμένη στις 248 χιλιάδες λίρες.

    [10] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Παλαιστίνιος

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη για επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί στις αρχές της Δημοκρατίας ο Παλαιστίνιος που βρισκόταν στον υπό πολιορκία Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ και ο οποίος παρέμεινε στη Κύπρο αφού δεν τον δέχθηκε καμμιά χώρα της ΕΕ, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους 12 εξόριστους Παλαιστινίους που μεταφέρθηκαν μαζί του στην Κύπρο, μετά την άρση της πολιορκίας.

    [11] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Πυρκαγιές - Απολογισμός - Αποζημίωση

    Οταν ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών από τη μεγάλων διαστάσεων πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη Πέμπτη στην ορεινή περιοχή Λεμεσού, τότε θα υπάρξει πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για την οικονομική στήριξη των πληγέντων, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους.

    [12] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Παλαιστίνιος - Δηλώσεις

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τόνισε σήμερα ότι η κυπριακή Αστυνομία είναι σε θέση να ελέγξει και ελέγχει τον Παλαιστίνιο, ο οποίος παραμένει ακόμα στην Κύπρο μετά την άρση της πολιορκίας στο Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, και σημείωσε ότι αναμένει πως το Σεπτέμβρη θα γίνουν οι διευθετήσεις για την αναχώρηση του εν λόγω Παλαιστινίου από το νησί.

    Σε δηλώσεις του για το θέμα που προέκυψε από δημοσιεύματα και δηλώσεις για προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο Αμπτάλα Νταούντ, ο κ. Κασουλίδης είπε πως βρίσκεται σε επαφή με την Αστυνομία, η οποία ζητά από το Υπουργείο Εξωτερικών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την όσο το δυνατό πιο σύντομη αναχώρησή του από την Κύπρο.

    [13] (Κ) Υπ. Γεωργίας - Ενδημικό νερόφιδο - Λίμνη Παραλιμνίου

    Σημαντική μείωση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός του ενδημικού νερόφιδου Natrix Natrix Cypriaca που ζει και αναπτύσσεται στη Λίμνη Παραλιμνίου και το είδος του οποίου έχει συμπεριληφθεί στην Ευρωπαϊκή Οδηγία των Οικοτόπων, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους.

    [14] (K) Υπ. Παιδείας - ΤΕΙ - Μετεξέλιξη κολεγίων σε πανεπιστήμια

    Οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ θα αναγνωρίζονται ως πτυχιούχοι πανεπιστημίων, ύστερα από την τυπική διαπίστευση που θα κάνει το ΚΥΣΑΤΣ μετά από συνεδρία του τις προσεχείς μέρες, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης.

    [15] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Τουρκία - Κύπρος - ΕΕ

    Οι επικείμενες εκλογές στην Τουρκία επηρεάζουν αρνητικά τις εξελίξεις στην Κύπρο, εκτιμά ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος ωστόσο θεωρεί πως οι μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε η τουρκική Εθνοσυνέλευση το περασμένο Σάββατο επηρεάζουν θετικά την Κύπρο.

    [16] (Κ) Βουλευτής Οικολόγων - Guardian - Δημοσίευμα

    Αυτή την εβδομάδα η Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ θα λάβει επιστολή από το βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη που θα διερμηνεύει τα αισθήματα διαμαρτυρίας της κυπριακής κοινής γνώμης για το θέμα της κεραίας στο Ακρωτήρι, αναφέρει η σημερινή εφημερίδα "Guardian" σε ανταπόκριση της Helena Smith από την Αθήνα.

    "Το επικοινωνιακό κέντρο της RAF στο Ακρωτήρι μπορεί να είναι ουσιώδους σημασίας για τη συγκέντρωση κατασκοπευτικών πληροφοριών που διενεργούνται υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά η νέα γιγαντιαία κεραία θα αποτελεί μόνο πηγή κακού", φέρεται να δήλωσε ο κ. Περδίκης, προσθέτοντας ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.

    [17] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό

    Οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού δεν τελειώνουν με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ένταξη της Κύπρου, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, προσθέτοντας πως οι προσπάθειες αυτές θα συνεχιστούν μέχρις ότου λυθεί το πρόβλημα.

    [18] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ευρωκοινοβούλιο - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα απαντήσει στην πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ελμαρ Μπροκ, για συζήτηση του Κυπριακού αφού πραγματοποιηθεί η συνάντηση της 6 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα "Πολίτης" που αναφέρεται στο περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής του Προέδρου Κληρίδη.

    [19] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Hellas Sat

    Το θέμα της ενδεχόμενης συμμετοχής της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου στο κεφάλαιο της εταιρείας Hellas Sat, η οποία θα χρησιμοποιήσει δορυφόρο για τις τηλεπικοινωνίες που θα εκτοξευθεί περί το τέλος αυτού του έτους ή αρχές του επόμενου έτους, ήταν στο επίκεντρο συζήτησης του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ Γιώργο Γεωργιάδη και τον υπεύθυνο της εταιρείας Hellas Sat Χριστόδουλο Πρωτοπαπά.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι "εκείνο που μελετούμε είναι κατά πόσο αυτή η συμμετοχή της ΑΗΚ (στο κεφάλαιο της Hellas Sat) είναι οικονομικά βιώσιμη και κατά πόσο θα προωθήσουμε αυτό το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 6 August 2002 - 17:49:15 UTC