Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-07-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Τσάμπιονς Λιγκ: Μάριμπορ Σλοβενίας - ΑΠΟΕΛ
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Πρόσκληση - Κληρίδης - Ντενκτάς
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τζιουλιάνο Αμάτο
  • [05] (K) ΠΑΔΕΕ - Επαφές
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόσκληση Ανάν
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Αναβάθμιση CYPRUS SAT
  • [08] (K) Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Επίγεια ψηφιακή τηλεόραση
  • [09] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Ανακύκλωση
  • [12] (K) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση
  • [13] (Κ) Μητροπολίτης Κιτίου - Κανονολόγοι - Υγεία Αρχιεπισκόπου
  • [14] (Κ) Προβολή αρχαιολογικής κληρονομιάς - Βραβείο
  • [15] (Κ) Τζιουλιάνο Αμάτο - Συντακτική Συνέλευση - Μέλλον της ΕΕ
  • [16] (Κ) ΚΙΣΟΣ - ΚΕ - Προεδρικές εκλογές - Υποψήφιος

  • [01] (Κ) Τσάμπιονς Λιγκ: Μάριμπορ Σλοβενίας - ΑΠΟΕΛ

    Η ποδοσφαιρική ομάδα του ΑΠΟΕΛ αγωνίζεται στις 9.15 απόψε στη Σλοβενία με τη Μάριμπορ στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι για το δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ για στήριξη της υποψηφιότητας του Προέδρου του κόμματος Τάσσου Παπαδόπουλου στις προεδρικές εκλογές του 2003, η αντιπαράθεση ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ μετά τις δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΚΟ Νίκου Πιττοκοπίτη, η υποβολή από τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς εγγράφου επί του εδαφικού στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, οι κινητοποιήσεις των αγροτών, οι συνθήκες καύσωνα που επηρεάζουν την Κύπρο και το κλείσιμο του μισού κεφαλαίου της γεωργίας στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την ΕΕ είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Αρχές Σεπτεμβρίου η δημιουργία δυναμικής" πως ενώ σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΣΟΣ αναμένεται να επικυρώσει την προχθεσινή ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος για αυτόνομη κάθοδο στις προεδρικές εκλογές με υποψήφιο τον Πρόεδρό του Γιαννάκη Ομήρου, στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να αρχίσουν οι επαφές για δημιουργία δυναμικής μέσω της εξασφάλισης της συνεργασίας άλλων κομμάτων και άλλων πολιτικών κινήσεων. Αλλού αναφέρει πως ένα ακόμη βήμα για ολοκλήρωση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων έκανε χθες η Κύπρος κλείνοντας το μισό κεφάλαιο για τη γεωργία.

    "Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Εξουσία κοριών και πρακτόρων" αναφέρει πως ο ΔΗΣΥ περνά πλέον στην αντεπίθεση σε ό,τι αφορά θέματα διαβουλεύσεων με άλλες πολιτικές δυνάμεις για την προώθηση της πρότασής του για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και σε ό,τι αφορά το θέμα τεκμηριωμένων απαντήσεων προς τη διμερή. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης "προειδοποίησε το λαό πως ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ δεν εργάζονται για την αλλαγή αλλά για να δημιουργήσουν συνθήκες ανόδου στην εξουσία και να ικανοποιήσουν το πάθος που έχουν". Σε άλλο θέμα σημειώνει πως στην Κύπρο θα βρίσκεται στις 10 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Ελλάδας Κωστής Στεφανόπουλος για να παραστεί στην καθέλκυση του καραβιού της Κερύνειας με την ονομασία "Κερύνεια - Ελευθερία".

    Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Κοινό μυστικό ήταν το ξέπλυμα" ότι "όλοι 'γνώριζαν' τελικώς πως η Κύπρος υπήρξε βασικός κόμβος ξεπλύματος των γιουγκοσλαβικών κεφαλαίων επί διακυβέρνησης Μιλόσεβιτς, κατά την περίοδο που τα Ηνωμένα Εθνη είχαν επιβάλει εμπάργκο". Η εφημερίδα επικαλείται "έγκυρη κυβερνητική πηγή" που ανέφερε ότι "αργά ή γρήγορα η κυπριακή κυβέρνηση έπρεπε να εγκαταλείψει τη ρητορική της κατηγορηματικής απόρριψης των καταγγελιών". Αλλού αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας απηύθυνε έκκληση προς Ευρωπαίους κοινοβουλευτικούς αξιωματούχους για αποτροπή εγκατάστασης της νέας κεραίας των Βρετανών, στο Ακρωτήρι.

    "Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Θύελλα από 'κοριούς'" αναφέρει πως "οι παρενέργειες των δηλώσεων Πιττοκοπίτη προκαλούν πολιτική θύελλα με φραστικούς διαξιφισμούς περί πρακτόρων, κοριών και ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά και με γερή δόση παρελθοντολογίας". Η κυρίως σύγκρουση εκδηλώθηκε μεταξύ του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη και του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκου Κατσουρίδη. Αλλού αναφέρει πως η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ οριστικοποίησε χθες τις αποφάσεις του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2003, εγκρίνοντας ομόφωνα την 9σέλιδη εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Τάσσου Παπαδόπουλου "ως κοινού υποψηφίου των δυνάμεων της αλλαγής".

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Μόνο με κυριαρχία συζητά το εδαφικό" γράφει ότι πολυσέλιδο έγγραφο για το εδαφικό κατέθεσε ο Ραούφ Ντενκτάς, στο οποίο συνδέεται άμεσα το κεφάλαιο του εδαφικού με την αναγνώριση χωριστής κυριαρχίας, την ασφάλεια και τις περιουσίες, ενώ έχει μια σειρά από κριτήρια βιωσιμότητας. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία επιστράτευσε συνολικά 590 ένοπλους αστυνομικούς για τη διεξαγωγή του αγώνα μεταξύ της ισραηλινής Μακάμπι και της Μπελσίνα Λευκορωσίας που θα διεξαχθεί απόψε στο ΓΣΠ, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στο Ισραήλ.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Οργή αγροτών" γράφει ότι "η οργή των αγροτών κατά της πολιτικής της κυβέρνησης ΔΗΣΥ που τους οδήγησε στη χρεοκοπία, εκφράστηκε χθες με τις πιο μαζικές κινητοποιήσεις που έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια". Αλλού γράφει ότι 50χρονη, η Αναστασία Ζουπίδου, η οποία μεταφέρθηκε χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της, ήταν το πρώτο θύμα του καύσωνα που επηρεάζει την Κύπρο, ενώ η 72χρονη Ορθοδοξία Μουστούκα μεταφέρθηκε χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας με συμπτώματα θερμοπληξίας, αφυδάτωσης και θερμού πυρετού.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "10ήμερη αντίστροφη μέτρηση για τραπεζικό χάος" ότι η συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων αποφάσισε χθες να προχωρήσει με απεργιακά μέτρα μετά την αποτυχία των εργοδοτών να ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους, κάτι που σημαίνει ότι η επ' αόριστον απεργία θα ξεκινήσει σε δέκα ημέρες. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι το νέο αεροδρόμιο Πάφου θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2004, ενώ το νέο αεροδρόμιο Λάρνακας θα παραδοθεί στις αρχές του 2005.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Μείωση φορολογιών η απάντηση στην αναπομπή" το ΑΚΕΛ "υπολογίζει ότι στα 32 εκατομμύρια λίρες θα ανέλθει τελικά η επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών ως αποτέλεσμα της φορολογικής μεταρρύθμισης. Αλλού γράφει ότι σοβαρό κέρδος στην τσέπη των καταναλωτών θα επιφέρει η νέα τιμολογιακή πολιτική στα καύσιμα, την οποία πρόκειται να εφαρμόσει το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έως το 2004.

    [03] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Πρόσκληση - Κληρίδης - Ντενκτάς

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να συναντηθούν μαζί του στις 6 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι. Και οι δύο ηγέτες αποδέχθηκαν την πρόσκληση.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη Λευκωσία, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο επισκέφθηκε σήμερα το πρωί "την Α.Ε. κ. Γλαύκο Κληρίδη, τον Ελληνοκύπριο ηγέτη, και την Α.Ε. κ. Ραούφ Ντενκτάς, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, για να διαβιβάσει πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα να συναντηθούν μαζί του στο Παρίσι στις 6 Σεπτεμβρίου 2002, για να αξιολογήσουν τη μέχρι τώρα κατάσταση και να εξετάσουν κατά πόσο θα μπορούσε να δρομολογηθεί μια πορεία για να προχωρήσουν" οι συνομιλίες.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τζιουλιάνο Αμάτο

    [05] (K) ΠΑΔΕΕ - Επαφές

    Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ) Δημήτρης Γιάνναρος χαρακτήρισε "αίσχος" και "αδιανόητο" στη σημερινή κατάσταση στον κόσμο να εξακολουθεί να υπάρχει μοιρασμένη πόλη, όπως στην περίπτωση της Λευκωσίας.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόσκληση Ανάν

    Ως "αντανάκλαση της αγωνίας των Ηνωμένων Εθνών και του Γενικού Γραμματέα, όχι μόνο για την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες αλλά και για την εμπλοκή της διαδικασίας" των συνομιλιών ερμηνεύει η ε/κ πλευρά την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο για συναντήσεις, χωριστά με τον καθένα και μαζί με τους δύο, στο Παρίσι, στις 6 Σεπτεμβρίου.

    Ανακοινώνοντας την καταφατική απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, στην πρόσκληση Ανάν, που του επεδόθη σήμερα το πρωί από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, δήλωσε το μεσημέρι, ότι δεν υπάρχει πληροφόρηση ότι ο κ. Ανάν θα υποβάλει στο Παρίσι συγκεκριμένο σχέδιο λύσης του Κυπριακού.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Αναβάθμιση CYPRUS SAT

    Αναβάθμιση του δορυφορικού προγράμματος του CYPRUS SAT αποφάσισε κατά τη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου ανακοίνωσε πως συγκεκριμένα αποφασίστηκε η επέκταση των εκπομπών στη Βόρεια Αμερική, στην Αυστραλία και στη Νότια Αφρική, με διανομή του σήματος μέσω τοπικών συνδρομητικών καναλιών τα οποία χρησιμοποιούνται και για τη μετάδοση ελλαδικών προγραμμάτων.

    [08] (K) Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Επίγεια ψηφιακή τηλεόραση

    Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα την προώθηση διαδικασίας για εισαγωγή επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης στην Κύπρο.

    [09] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 31/07/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7352          1,7456
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6996          1,7097
    Λίρα Αγγλίας                     1,0857          1,0922
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     203,6269        205,2559
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1105          3,1353
    Δολάριο Καναδά                     2,6750          2,6964
    Κορώνα Δανίας                     12,8789         12,9819
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,8862         12,9892
    Κορώνα Σουηδίας                   16,0260         16,1542
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5214          2,5415
    

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            82.98 (-0,29)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    516.390
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   337.218    345,92 (-0,48)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    255.174     94,85 (-0,21)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     26.866     81,99 ( 0,34)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.273     22,56 (-1,23)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     29.789     59,13 (-0,95)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      5.775     87,60 ( 3,16)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     27.698     18,61 ( 0,05)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      8.161     50,69 (-2,05)
    Ετ. Πληροφορικής              £      5.226      2,96 (-2,63)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     14.764     11,75 ( 0,00)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        936     15,58 ( 1,37)
    Ξενοδοχεία                    £     18.996     46,52 (-1,06)
    Αλλες Εταιρείες               £     64.801     78,79 ( 0,23)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Ανακύκλωση

    To Yπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά τη σημερινή του συνεδρία τη δαπάνη ύψους 2 εκ. λιρών για την εφαρμογή ενός εναρμονιστικού σχεδίου για την ανακύκλωση.

    [12] (K) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση

    Σε πτωτική πορεία επανήλθε σήμερα η αγορά, ύστερα από τα σημαντικά κέρδη της χθεσινής ημέρας, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει οριακή πτώση της τάξης του 0,29%, κλείνοντας στις 82,98 μονάδες. Στις 516 χιλιάδες λίρες διαμορφώθηκε η αξία των συναλλαγών, με την Τράπεζα Κύπρου να προσελκύει το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον, συγκεντρώνοντας συναλλαγές αξίας 192 χιλιάδων λιρών.

    [13] (Κ) Μητροπολίτης Κιτίου - Κανονολόγοι - Υγεία Αρχιεπισκόπου

    Σύμφωνα με τις γνωματεύσεις των κανονολόγων δεν μπορεί να συγκληθεί Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου χωρίς την παρουσία ή την γνώμη του Αρχιεπισκόπου, δήλωσε ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί στο γραφείο του στη Μητρόπολη Κιτίου, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος ανέφερε ότι έλαβε τη Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2002, τις γνωματεύσεις των κανονολόγων και σημείωσε ότι "πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι στο παρόν στάδιο δεν μπορεί να συγκληθεί Ιερά Σύνοδος".

    [14] (Κ) Προβολή αρχαιολογικής κληρονομιάς - Βραβείο

    Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων ανακοίνωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει την καθιέρωση Βραβείου για τη Διάσωση και Προβολή της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς της Κύπρου, που θεωρείται ότι θα ενισχύσει τις προσπάθειες για συντήρηση, προβολή και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

    [15] (Κ) Τζιουλιάνο Αμάτο - Συντακτική Συνέλευση - Μέλλον της ΕΕ

    Η Ευρώπη χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει καλύτερα τις προκλήσεις του μέλλοντος, είπε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης και πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζιουλιάνο Αμάτο.

    "Σημαντικές αλλαγές έχουν σημειωθεί, οι οποίες απαιτούν από την Ευρώπη να αλλάξει", σημείωσε ο κ. Αμάτο σε ομιλία που έδωσε στη Λευκωσία και διοργανώθηκε από το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ).

    [16] (Κ) ΚΙΣΟΣ - ΚΕ - Προεδρικές εκλογές - Υποψήφιος

    Η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών θα εισηγηθεί στο συνέδριο του Κινήματος, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή, την κάθοδο του ΚΙΣΟΣ στις επικείμενες προεδρικές εκλογές με υποψήφιο τον Πρόεδρό του, Γιαννάκη Ομήρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 31 July 2002 - 17:49:13 UTC