Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-07-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Κεντρική Επιτροπή
  • [02] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Μνημόσυνα πεσόντων - Δεήσεις για ανεύρεση αγνοουμένων
  • [05] (Κ) ΥΠΕΞ - Βρετανία - Ομογένεια - Εκδήλωση
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Λιβάνου - Τελετή προπομπής
  • [07] (Κ) Λήδρα Πάλας - Αντικατοχικό συλλαλητήριο
  • [08] (Κ) ΥΠΑΜ - Μνημόσυνο πεσόντων καταδρομέων
  • [09] (Κ) Κύπρος - Kοινοπολιτειακοί Aγώνες - Αναδρομή
  • [10] (Κ) Τάσος Γιαννίτσης - ΕΛΔΥΚ - Μνημόσυνο

  • [01] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Κεντρική Επιτροπή

    Συνέρχεται στις 10 σήμερα το πρωί, στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ), για να συζητήσει τις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

    [02] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή

    Πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα στη Λάρνακα η 7η Τακτική Συνεδρίαση της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το θέμα που δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα είναι οι διεργασίες των κομμάτων ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2003. Εμφαση δίδεται στις αντιδράσεις των κομμάτων, ιδιαίτερα του ΚΙΣΟΣ, έναντι της πρότασης του ΔΗΣΥ για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Αλλα θέματα που παρουσιάζονται στο σημερινό Τύπο είναι οι χθεσινές εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής, οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και η ετοιμότητα των Βρετανικών Βάσεων να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε νέες διαμαρτυρίες για την εγκατάσταση κεραίας στο Ακρωτήρι.

    Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Προς αυτόνομη κάθοδο το ΚΙΣΟΣ", γράφει ότι μετά τις τελευταίες αποφάσεις που έλαβαν οι ηγεσίες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ να κόψουν τις γέφυρες επικοινωνίας με το ΚΙΣΟΣ, γιατί αυτό τόλμησε να δει θετικά την πρόταση του ΔΗΣΥ και να μην την απορρίψει ασυζητητί, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΣΟΣ συνέρχεται το πρωί έχοντας ενώπιόν της την πρόκληση της εξουσίας και τη δυναμική που παρουσιάζει ο Γιαννάκης Ομήρου ως ο πιο εκλέξιμος των άλλων υποψηφίων. Αναφέρεται, επίσης, σε δήλωση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι εντοπίστηκαν σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας.

    Η "Μάχη", υπό τον τίτλο "Υποστολή της γαλανόλευκης!", γράφει ότι με "μυστική" απόφασή του, το Υπουργικό Συμβούλιο διέταξε όπως όλες οι ελληνικές σημαίες που είναι αναρτημένες σε κυβερνητικά κτίρια υποσταλούν και παραμείνει σ' αυτά αναρτημένη μόνο η σημαία της Δημοκρατίας. Αναφέρεται, επίσης, σε δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη στην εφημερίδα, ότι καθημερινά αυξάνονται οι προτροπές και παρακινήσεις ατόμων από όλα τα κόμματα και από όλες τις ιδεολογίες, ακόμη και πολίτες που δεν είναι αναμεμειγμένοι σε κόμματα, για να κατέλθει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

    Ο "Πολίτης", υπό τον τίτλο "Στο μουσείο η τριμερής", γράφει ότι "στο μουσείο της πολιτικής ιστορίας της Κύπρου" φαίνεται να μπαίνει η τριμερής συνεργασία, μετά τη διαγραφόμενη απόφαση του ΚΙΣΟΣ να κατέλθει αυτόνομα στις προεδρικές εκλογές. Προσθέτει ότι η πρόταση του ΔΗΣΥ άνοιξε τους πολιτικούς ασκούς, σκορπίζοντας στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα της προοπτικές σύμπηξης συνεργασίας μεταξύ ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ. Γράφει, επίσης, ότι σε παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας προέβησαν χθες 20 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία πέταξαν δυο φορές πάνω από τις ελεύθερες περιοχές.

    Η "Σημερινή", υπό τον τίτλο "Πυρετός στα κόμματα", γράφει ότι "πυρετός διαβουλεύσεων" παρατηρείται σε όλα τα κόμματα και ότι η συνεργασία ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ είναι δεδομένη. Προσθέτει ότι το ΑΚΕΛ θα επικυρώσει επίσημα την υιοθέτηση της υποψηφιότητας Τάσσου Παπαδόπουλου στις 27 Ιουλίου σε Παγκύπρια Συνδιάσκεψη. Γράφει, επίσης, ότι σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας εξακολουθούν να βρίσκονται οι Βρετανικές Βάσεις, προκειμένου να προλάβουν οποιαδήποτε νέα, ακόμα και αιφνιδιαστική, εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της εγκατάστασης της νέας τους κεραίας στην περιοχή Ακρωτηρίου.

    Ο "Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Ξεκαθαρίζει το εκλογικό τοπίο", γράφει ότι η εβδομάδα των καθοριστικών αποφάσεων για τις προεδρικές εκλογές στο χώρο της αντιπολίτευσης αρχίζει με κλονισμένη την προοπτική της σύμπηξης τριμερούς και ανοιχτή την προοπτική για αυτόνομη κάθοδο του ΚΙΣΟΣ. Προσθέτει ότι ο ΔΗΣΥ αναμένει τις αποφάσεις της αντιπολίτευσης για τα περαιτέρω. Αναφέρεται, επίσης, στα αποτελέσματα τεχνοοικονομικής μελέτης που έδειξε ότι στην Κύπρο παράγονται και απορρίπτονται κάθε χρόνο 83.000 τόνοι επικίνδυνα απόβλητα.

    Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Το 64,1% ζητά αλλαγή", αναφέρεται σε δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία η αλλαγή διακυβέρνησης αποτελεί λαϊκή επιταγή και ο Τάσσος Παπαδόπουλος προηγείται με διαφορά όλων των πιθανών ανθυποψηφίων του από το χώρο του ΔΗΣΥ με ποσοστό 45,5%. Από τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ ο κ. Παπαδόπουλος εξασφαλίζει 88%, ενώ από τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ 82%. Γράφει, επίσης, ότι αναστάτωση επικρατεί στον ΔΗΣΥ και σε κύκλους του Προεδρικού από τις δεσμεύσεις του Νίκου Αναστασιάδη για εν λευκώ στήριξη του Γιαννάκη Ομήρου στις προεδρικές εκλογές.

    [04] (Κ) Μνημόσυνα πεσόντων - Δεήσεις για ανεύρεση αγνοουμένων

    Τελούνται σήμερα σε όλες τις εκκλησίες της Κύπρου πάνδημα μνημόσυνα για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή. Κατά τη διάρκεια των μνημόσυνων θα ψαλεί και δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων.

    [05] (Κ) ΥΠΕΞ - Βρετανία - Ομογένεια - Εκδήλωση

    Οι Κύπριοι που ζουν στο Λονδίνο πραγματοποιούν σήμερα πορεία και εκδήλωση διαμαρτυρίας για την τουρκική εισβολή.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Λιβάνου - Τελετή προπομπής

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αποχαιρέτησε σήμερα κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής προπομπής στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρόεδρο του Λιβάνου Στρατηγό Εμίλ Λαχούντ, ο οποίος ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή του στο νησί και αναχωρεί το απόγευμα.

    Στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν αναρτημένες οι σημαίες της Κύπρου και του Λιβάνου, ενώ στην είσοδο του Μεγάρου ήταν στρωμένο κόκκινο χαλί.

    Ο Λιβανέζος Πρόεδρος, συνοδευόμενος από την αντιπροσωπεία του, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο πλαισίωναν ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

    [07] (Κ) Λήδρα Πάλας - Αντικατοχικό συλλαλητήριο

    Με τον Μητροπολίτη Κυρηνείας Παύλο να καταδικάζει "την άδικη, ρατσιστική και διχοτομική λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας" και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στέλιο Παπαθεμελή να δηλώνει ότι δεν υπάρχει πιο αποτροπιαστική καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την στρατιωτική κατοχή, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία το Υπερκομματικό Αντικατοχικό Συλλαλητήριο.

    Το Συλλαλητήριο διοργάνωσαν το ΠΑΚ, φοιτητικές παρατάξεις, οι συγγενείς αγνοουμένων, καθώς και προσφυγικά και άλλα σωματεία, οργανώσεις και φορείς.

    Καταδικάζοντας την τουρκική εισβολή, οι ομιλητές στην εκδήλωση κάλεσαν τον κυπριακό ελληνισμό σε εγρήγορση, επαγρύπνηση και συστράτευση στον αγώνα για απελευθέρωση της Κύπρου, με τους συγκεντρωθέντες να βροντοφωνάζουν συνθήματα εναντίον της κατοχής και της λύσης ομοσπονδίας.

    [08] (Κ) ΥΠΑΜ - Μνημόσυνο πεσόντων καταδρομέων

    Ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος δήλωσε σήμερα ότι "δεν έχουμε περιθώρια για εφησυχασμούς και ολιγωρία, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που η Τουρκία, στην προσπάθειά της να αποτρέψει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αλλά και να επιβάλει την αποδοχή των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής, προβαίνει σε απροκάλυπτες απειλές κατά της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Στον επιμνημόσυνο λόγο που εκφώνησε στο μνημόσυνο των πεσόντων καταδρομέων, που τελέσθηκε το πρωί στη Μητρόπολη Κιτίου, ο κ. Χάσικος είπε πως "αξιολογούμε ανάλογα τις απειλές της Τουρκίας και λαμβάνουμε όλα τα πολιτικά και διπλωματικά μέτρα για την αποσόβησή τους, παράλληλα βέβαια με τα αναγκαία μέτρα για ενίσχυση της αμυντικής μας θωράκισης, γιατί πιστεύουμε ότι η διασφάλιση της ειρήνης στο νησί και η αποτροπή της Τουρκίας από τυχοδιωκτικές ενέργειες θα γίνει μέσα από την ενδυνάμωση της αμυντικής ικανότητας της Δημοκρατίας".

    [09] (Κ) Κύπρος - Kοινοπολιτειακοί Aγώνες - Αναδρομή

    Με εξήντα αθλητές που θα συμμετάσχουν σε εννέα αθλήματα, η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν στο Μάντσεστερ της Βρετανίας από τις 25 Ιουλίου μέχρι τις 4 Αυγούστου και οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες αθλητικές διοργανώσεις.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της αποστολής της Ενωσης Αθλητικογράφων Κύπρου στους Αγώνες, με 72 χρόνια ιστορίας και με τη συμμετοχή 72 χωρών και πέραν των πέντε χιλιάδων αθλητών, αναμένεται ότι και η φετινή διοργάνωση θα είναι τουλάχιστον εξίσου λαμπρή με τις προηγούμενες.

    Εχοντας 60 αθλητές στην σύνθεσή του, το εθνικό μας αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα διαγωνιστεί σε εννέα από τα 17 συνολικά αθλήματα και συγκεκριμένα, στην Κολύμβηση, Σκοποβολή, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Γυμναστική, Τζούντο, Πυγμαχία, Αρση Βαρών, Στίβο, Πάλη και σε αγωνίσματα για άτομα με αναπηρίες.

    [10] (Κ) Τάσος Γιαννίτσης - ΕΛΔΥΚ - Μνημόσυνο

    Η Ελλάδα θα παραμείνει άοκνος υπερασπιστής και στυλοβάτης του κυπριακού ελληνισμού, τόνισε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Τάσος Γιαννίτσης, σε ομιλία του στο μνημόσυνο των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή, που έγινε στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στην Μαλούντα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 22 July 2002 - 10:07:18 UTC