Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-07-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Λιβάνου - Επίσκεψη
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Λιβάνου - Αφιξη
  • [04] (Κ) Ομογένεια - Εκδηλώσεις καταδίκης
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Λιβάνου - Κύπρος - Αφιξη
  • [06] (Κ) ΟΗΕ - Επιτετραμμένος Κύπρου - "Πίρι Ρέις" - Διάβημα
  • [07] (Κ) ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Χρηματοδότηση
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Λιβάνου - Συνομιλίες
  • [09] (Κ) Τ/κ Τύπος - ΥΠΕΞ Τουρκίας - Κυπριακό
  • [10] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Δανία - ΕΕ - Συνάντηση
  • [11] (Κ) Κύπρος - Λίβανος - Υπογραφή συμφωνιών
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Λιβάνου - Υπογραφή συμφωνιών
  • [15] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Επιτόκια
  • [16] (Κ) Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Ελλάδας - Κύπρος
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Χαμηλότερα επίπεδα
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Μαύρες επέτειοι - Μήνυμα
  • [19] (K) Παράδοση τμήματος νέου δρόμου Δεκέλειας - Πρωταρά
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
  • [22] (Κ) ΥΠΕΞ - Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ελλάδας

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Λιβάνου - Επίσκεψη

    Φθάνει στις 9 το πρωί σήμερα στην Κύπρο με ειδική πτήση ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Στρατηγός Εμίλ Λαχούντ, για τριήμερη επίσκεψη.

    Στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Λαχούντ θα τύχει ανεπίσημης υποδοχής από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και ακολούθως θα μεταβεί στη Λευκωσία.

    Η επίσημη υποδοχή του Προέδρου του Λιβάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη θα γίνει στις 10:30 στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τιμητικό άγημα θα αποδώσει τιμές και φιλαρμονική θα παιανίσει τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών.

    Επειτα, οι δύο Πρόεδροι θα έχουν επίσημες συνομιλίες στις οποίες θα μετέχουν πολυμελής αντιπροσωπείες και από τις δύο πλευρές.

    Δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ αναμένεται να γίνουν στο Προεδρικό Μέγαρο στις 12:15.

    Αύριο, ο κ. Λαχούντ και η σύζυγός του θα μεταβούν στην προεδρική εξοχική κατοικία στο Τρόοδος.

    Στις 9 το πρωί της Κυριακής ο Πρόεδρος του Λιβάνου θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα έχει σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Θα ακολουθήσει επίσημη αποχαιρετιστήρια τελετή προς τιμήν του.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι διαβουλεύσεις των κομμάτων για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές μετά την επιστολή του Προέδρου του ΔΗΣΥ για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και οι εξελίξεις στην Αθήνα γύρω από την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη από τις Ελληνικές Διωκτικές Αρχές είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Προβάλλεται, επίσης, η ματαίωση της χθεσινής συνάντησης στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/Κ ηγέτη, η αποκάλυψη ότι τα Μπελ 206 δεν είναι ικανά για νυχτερινές πτήσεις και ο καύσωνας που πλήττει την πρωτεύουσα.

    Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Ανοικτή πρόσκληση Ομήρου προς ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ", ότι ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου απηύθυνε χθες ανοικτή πρόσκληση προς τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ για την υιοθέτηση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, με σοσιαλιστή υποψήφιο και κυβέρνηση μιας ευρύτατης κατά το δυνατόν αποδοχής. Αλλη είδηση είναι ο χθεσινός καύσωνας, με το θερμόμετρο να φθάνει στους 42 βαθμούς Κελσίου στη Λευκωσία, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της ανάγκης συνεχούς λειτουργίας των κλιματιστικών συσκευών.

    "Η Μάχη", στο κύριο θέμα με τίτλο "'Σκότωσαν' τον Φλωράκη", γράφει πως κάποιοι γνώριζαν στο Υπουργείο Αμυνας ότι τα ελικόπτερα "Μπελ 206" της Εθνικής Φρουράς ήσαν "τυφλά" κατά τη διάρκεια νυκτερινών πτήσεων. Παρ' όλα αυτά, γράφει η εφημερίδα, άφηναν τον τέως Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελο Φλωράκη να εκτίθεται σε διαρκή κίνδυνο, μέχρι την ημέρα κατά την οποία βρήκε τραγικό θάνατο μαζί με άλλους τέσσερεις αξιωματικούς, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν κατέπεσε και συνετρίβη στην περιοχή Κουκλιών της Πάφου. Σε άλλο θέμα γράφει πως η τιμή της βενζίνης, μέχρι πλήρους εφαρμογής του ευρωπαϊκού συστήματος, αναμένεται να μειωθεί κατά 12 σεντ ανά λίτρο, ενώ του πετρελαίου, αντίστοιχα, θα αυξηθεί κατά δύο σεντ σε σχέση με τις σημερινές τιμές.

    Ο "Πολίτης", με τον τίτλο "Τελικά, αυτή είναι η 17Ν; ", γράφει στο κύριο θέμα της ότι η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι έχει τις ομολογίες τριών ατόμων για συμμετοχή τους στην οργάνωση "17Ν" και, αποδίδοντας στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο το ρόλο του καθοδηγητή της οργάνωσης, ανακοίνωσε ότι έχει ουσιαστικά προχωρήσει στην εξάρθρωση του εκτελεστικού πυρήνα της "17Ν". Σε άλλο θέμα γράφει ότι έρχεται σήμερα στην Κύπρο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Τάσος Γιαννίτσης, προκειμένου να εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις μνήμης της τουρκικής εισβολής που έγινε στις 20 Ιουλίου 1974. Φθάνει επίσης σήμερα πενταμελής αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων για τον ίδιο σκοπό. Σε αυτήν συμμετέχει και ο πρώην βουλευτής και εκπρόσωπος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, Ευάγγελος Αποστόλου.

    "Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα, με τίτλο "Ρυθμιστές οι 'μικροί'", ότι το ΚΙΣΟΣ έχει δηλώσει πως δεν μπορεί να παραγνωριστεί η πρόταση του ΔΗΣΥ για κυβέρνηση καθολικής αποδοχής. Με τις εξελίξεις αυτές και μετά την απόρριψη της πρότασης από το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, καθοριστικός κρίνεται ο ρόλος των λεγόμενων "μικρών" κομμάτων, τα οποία καλούνται να τοποθετηθούν επί της προτάσεως αυτής. Αλλού γράφει ότι οι Τούρκοι και το κατοχικό καθεστώς του ψευδοκράτους ετοιμάζουν μεγάλη εορτή για την επέτειο της τουρκικής εισβολής της 20ής Ιουλίου 1974, με παρελάσεις, υπερπτήσεις μαχητικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων και ελλιμενισμούς πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στα κατεχόμενα λιμάνια της Κύπρου.

    "Ο Φιλελεύθερος", κάτω από τον τίτλο "Επί κενού η πρόταση", γράφει στο κύριο θέμα ότι, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΣΟΣ, όπου θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τη συνεργασία του κόμματος με άλλα ενόψει των προεδρικών εκλογών, ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου διευκρίνισε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να προχωρήσει προς την κατεύθυνση υιοθέτησης ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος με σοσιαλιστή υποψήφιο Πρόεδρο και κυβέρνηση ευρύτατης αποδοχής. Αλλού γράφει ότι οι αγρότες δεν φαίνονται να είναι ικανοποιημένοι ούτε με τα έξι εκατομμύρια λίρες που τους προσφέρει η κυβέρνηση ως δάνειο προς το Συμβούλιο Κυπριακών Πατατών και για κάλυψη των προκαταβολών προς τους πατατοπαραγωγούς.

    Η "Χαραυγή", στο κύριο της θέμα με τίτλο "Συνειδητοποιούν τώρα την αποτυχία τους", γράφει ότι εις τα εξ ων συνετέθη οδηγείται η πρόταση του ΔΗΣΥ για συγκρότηση κυβέρνησης καθολικής ενότητας, αφού τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ την έχουν απορρίψει ασυζητητί προσδίδοντάς της καιροσκοπισμό, αναξιοπιστία και ανειλικρίνεια, ενώ επιφυλάξεις εξέφρασαν και μικρότερα κόμματα. Αλλού γράφει ότι λόγω τροφικής δηλητηρίασης που υπέστη ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δεν πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Πρώτες συλλήψεις για τη 17 Νοέμβρη" γράφει ότι μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης ομολόγησε ότι δολοφόνησε τον Βρετανό Στρατιωτικό Ακόλουθο στην Αθήνα, όπως ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Αστυνομία. Αλλού γράφει ότι πανικός προκλήθηκε χθες σε αεροσκάφος της Eurocypria το οποίο εκτελούσε πτήση από την Κρήτη στην Κύπρο, μετά που ο κυβερνήτης του αναγκάστηκε να επιστρέψει πίσω στην Κρήτη όταν μυρωδιά καπνού κάλυψε την καμπίνα του αεροσκάφους.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Cyprus Weekly" με τίτλο "Ο Αρχηγός της 17 Νοέμβρη συνελήφθη" γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι ελληνικές αρχές κατηγόρησαν χθες τους πρώτους ύποπτους δράστες που συνελήφθησαν ποτέ και κρατούν έναν καθηγητή ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ο αρχηγός της συμμορίας που σκότωσε 23 άτομα συμπεριλαμβανομένων Βρετανών και Αμερικανών διπλωματών. Αλλού γράφει ότι η αυλή του Δημοτικού Σχολείου Φανερωμένης στη Λευκωσία δεν ήταν αρκετά μεγάλη για να χωρέσει τις εκατοντάδες των ανθρώπων που κατέκλυσαν το χώρο και τους γύρω δρόμους για να παρακολουθήσουν τη συναυλία που έδωσε χθες ο Κύπριος μουσικοσυνθέτης Μάριος Τόκας συνοδευόμενος από πλειάδα καλλιτεχνών.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Λιβάνου - Αφιξη

    Εφθασε στην Κύπρο με ειδική πτήση ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Στρατηγός Εμίλ Λαχούντ, για τριήμερη επίσκεψη.

    Στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Λαχούντ έτυχε ανεπίσημης υποδοχής από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και ακολούθως ξεκίνησε για τη Λευκωσία.

    Η επίσημη υποδοχή του Προέδρου του Λιβάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη θα γίνει στις 10:30 στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τιμητικό άγημα θα αποδώσει τιμές και φιλαρμονική θα παιανίσει τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών.

    Επειτα, οι δύο Πρόεδροι θα έχουν επίσημες συνομιλίες στις οποίες θα μετέχουν πολυμελής αντιπροσωπείες και από τις δύο πλευρές.

    [04] (Κ) Ομογένεια - Εκδηλώσεις καταδίκης

    Δυναμικές εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου πραγματοποίησε στο Λονδίνο η κυπριακή ομογένεια στη Βρετανία.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Λιβάνου - Κύπρος - Αφιξη

    Εφθασε στην Κύπρο με ειδική πτήση ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Στρατηγός Εμίλ Λαχούντ, ο οποίος πραγματοποιεί από σήμερα τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Τον κ. Λαγούντ υποδέχθηκε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Στο χώρο όπου προσγειώθηκε το αεροπλάνο στρώθηκε κόκκινο χαλί και τιμητικό άγημα απέδωσε τιμές.

    [06] (Κ) ΟΗΕ - Επιτετραμμένος Κύπρου - "Πίρι Ρέις" - Διάβημα

    Σε γραπτό διάβημα προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν προέβη χθες ο Επιτετραμμένος της Κύπρου στο διεθνή οργανισμό Γιώργος Κασουλίδης, ζητώντας να ενημερωθούν οι χώρες μέλη της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας σχετικά με τις παραβιάσεις των χωρικών υδάτων της Κύπρου από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Πίρι Ρέις".

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Κασουλίδης κατήγγειλε την παράνομη έλευση στα κυπριακά χωρικά ύδατα του ερευνητικού αυτού σκάφους που ανήκει στην τουρκική κυβέρνηση και το οποίο στις 23 Μαϊου 2002 διεξήγαγε έρευνες για τη γεωλογική υφή του βυθού της θάλασσας.

    [07] (Κ) ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Χρηματοδότηση

    Με προσχέδιο ψηφίσματος που υιοθέτησε χθες στη Νέα Υόρκη η Πέμπτη (Οικονομική) Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, ζητείται από τη Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού η συνέχιση της χρηματοδότησης της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2002 μέχρι και την 30ή Ιουνίου 2003.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Λιβάνου - Συνομιλίες

    Αρχισαν λίγο πριν από τις έντεκα και συνεχίζονται στο Προεδρικό Μέγαρο οι επίσημες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Κύπρου με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και του Λιβάνου της οποίας ηγείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Λιβάνου Στρατηγός Εμίλ Λαχούντ.

    Ο Πρόεδρος του Λιβάνου, με τη συνοδεία του, έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 10:30 το πρωί και τους υποδέχτηκε ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος εξήλθε στο προαύλιο του Προεδρικού.

    Αμέσως μετά το πρώτο καλωσόρισμα, οι δύο Πρόεδροι επιθεώρησαν τιμητικό άγημα της Εθνικής Φρουράς αποτελούμενο από άνδρες των Λόχων Ορεινών Καταδρομών (ΛΟΚ) και, μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο κρατών, ο Πρόεδρος του Λιβάνου κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του πρώην Αρχιεπισκόπου και Προέδρου της Δημοκρατίας Μακαρίου και τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή.

    Στη συνέχεια, έγινε η αλληλοπαρουσίαση των δύο αντιπροσωπειών Κύπρου και Λιβάνου και όλοι μαζί προχώρησαν στο εσωτερικό του Προεδρικού Μεγάρου, όπου οι δύο Πρόεδροι είχαν μια σύντομη συζήτηση στην παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών τους.

    [09] (Κ) Τ/κ Τύπος - ΥΠΕΞ Τουρκίας - Κυπριακό

    Η Τουρκία υποστηρίζει "μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό", δήλωσε ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σουκρού Σινά Γκιουρέλ σε γεύμα που παρέθεσε στους πρεσβευτές των κρατών μελών της ΕΕ στην Αγκυρα, προσθέτοντας ότι το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα "μεταξύ των δύο ισότιμων κοινοτήτων της νήσου".

    [10] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Δανία - ΕΕ - Συνάντηση

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους αναχώρησε σήμερα για τη Δανία, όπου θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στη συνάντηση των Υπουργών Περιβάλλοντος των κρατών μελών της ΕΕ και των υπό ένταξη χωρών, που θα πραγματοποιηθεί από τις 19 μέχρι τις 21 Ιουνίου στην πόλη Σόντερμπεργκ.

    [11] (Κ) Κύπρος - Λίβανος - Υπογραφή συμφωνιών

    Στην παρουσία των Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Λιβάνου Στρατηγού Εμίλ Λαχούντ, υπεγράφησαν σήμερα τρεις διμερείς συμφωνίες, μετά από επίσημες συνομιλίες που διεξήχθησαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Την πρώτη συμφωνία για επανεισδοχή των παρανόμων μεταναστών υπέγραψαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Υπουργός Εξωτερικών και Μεταναστών του Λιβάνου Μαχμούντ Χαμούντ, ο οποίος μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών Ανδρέα Παναγιώτου υπέγραψε και τη δεύτερη συμφωνία για καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών.

    Η τρίτη συμφωνία, που αφορά την πολιτιστική, εκπαιδευτική και επιστημονική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, υπογράφηκε από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιο Ιωαννίδη και τον κ. Χαμούντ.

    Αμέσως μετά την υπογραφή των συμφωνιών, οι δύο Πρόεδροι αντάλλαξαν τιμητικές διακρίσεις.

    Πρώτος ο Στρατηγός Λαχούντ παρασημοφόρησε τον Πρόεδρο Κληρίδη με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος των Κέδρων, την ανώτατη τιμητική διάκριση της Δημοκρατίας του Λιβάνου.

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 19/07/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7292          1,7395
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7562          1,7667
    Λίρα Αγγλίας                     1,1117          1,1183
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     203,4202        205,0475
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1529          3,1781
    Δολάριο Καναδά                     2,6961          2,7176
    Κορώνα Δανίας                     12,8370         12,9396
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,8502         12,9530
    Κορώνα Σουηδίας                   16,1559         16,2851
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5278          2,5480
    

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            88,58 (-1,12)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    786.150
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   533.853    377,45 (-1,18)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    421.353    105,83 (-1,28)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     26.707     80,77 (-1,09)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      8.141     24,19 (-2,26)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     15.253     59,50 ( 0,27)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     13.961     81,86 (-3,35)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     15.842     18,58 (-1,75)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      6.193     51,87 (-1,35)
    Ετ. Πληροφορικής              £      7.312      3,11 (-0,96)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     37.349     13,66 ( 0,15)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     14,89 (-0,13)
    Ξενοδοχεία                    £     77.886     47,73 (-3,16)
    Αλλες Εταιρείες               £     64.082     82,20 (-0,15)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Λιβάνου - Υπογραφή συμφωνιών

    Την υπόσχεση ότι ο Λίβανος θα υποστηρίξει πλήρως την αίτηση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) έδωσε σήμερα στην κυπριακή κυβέρνηση ο Πρόεδρος του Λιβάνου Εμίλ Λαχούντ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο νησί από σήμερα μέχρι μεθαύριο Κυριακή.

    Οπως δήλωσε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, μετά τις επίσημες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Κύπρου και Λιβάνου και κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, υπεγράφησαν σήμερα τρεις διμερείς συμφωνίες.

    [15] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Επιτόκια

    Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής αφού εξέτασε επισταμένα τις εσωτερικές και διεθνείς οικονομικές εξελίξεις αλλά και τις προοπτικές της οικονομίας του τόπου κατέληξε ομόφωνα στην απόφαση ότι θα πρέπει να παραμείνουν αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια, δηλαδή τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility), στο 5.5% και 2.5%, αντίστοιχα. Η τιμή αναφοράς για τον ετήσιο ρυθμό αύξησης των τραπεζικών πιστώσεων το 2002 περαμένει στο 11%.

    Την απόφαση της Νομισματικής Επιτροπής, η οποία συνήλθε για πρώτη φορά σε συνεδρία με βάση τη νέα νομική ρύθμιση, η οποία έχει καταστήσει την Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) πλήρως ανεξάρτητη, ανακοίνωσε σήμερα ο Διοικητής της ΚΤ Χριστόδουλος Χριστοδούλου, σημειώνοντας ότι η Νομισματική Επιτροπή αποτελεί "πλέον όργανο αποφασιστικής αρμοδιότητας της Τράπεζας και όχι συμβουλευτικού χαρακτήρα".

    Οπως εξήγησε η σημερινή απόφαση σε σχέση με τα επιτόκια δεν έχει ληφθεί από το ΔΣ της ΚΤ μετά από εισήγηση της Νομισματικής Επιτροπής, αλλά αυτόνομα από την ίδια την Νομισματική Επιτροπή.

    Στο μεταξύ σε ανακοίνωση της η ΚΤ, αναφέρει πως η Νομισματική Επιτροπή σημείωσε ότι οι ασταθείς διεθνείς πολιτικές εξελίξεις εκτρέφουν προσδοκίες για υψηλές τιμές πετρελαίου και γενικότερα πληθωριστικές πιέσεις, που ενισχύονται και από εσωτερικούς παράγοντες, όπως οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους που τέθηκαν σε εφαρμογή από τον Ιούλιο.

    Αναφέρει επίσης ότι η παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων σε διάφορους τομείς της οικονομίας, σε συνάρτηση με το αυξημένο ιδιωτικό διαθέσιμο εισόδημα λόγω της φορολογικής μεταρρύθμισης, καθώς και η αποδέσμευση ρευστότητας μέσω της καθαρής αποπληρωμής τίτλων του δημοσίου, υποδαυλίζουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

    Σε αντιδιαστολή, η ενδυνάμωση του ευρώ, και κατά συνέπεια της λίρας, σημειώνει η ΚΤ, έναντι του δολαρίου και της στερλίνας συγκρατεί, μερικώς, τις εγχώριες πληθωριστικές πιέσεις.

    [16] (Κ) Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Ελλάδας - Κύπρος

    Την εκτίμηση ότι οι διεθνείς συγκυρίες είναι ευνοϊκές για επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα εξέφρασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσος Γιαννίτσης, μεταφέροντας την "αμέριστη υποστήριξη" του ελληνικού λαού στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για λύση του εθνικού ζητήματος και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Χαμηλότερα επίπεδα

    Τη διολίσθηση της σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών συνέχισε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί, περαιτέρω, από το σημείο των 90 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης, υπό το βάρος των ρευστοποιήσεων που εκδηλώθηκαν στο σύνολο των μετοχικών τίτλων, κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξης του 1,11%, υποχωρώντας στις 88,58 μονάδες, τιμή που είναι η νέα πιο χαμηλή από το Δεκέμβριο του 1998. Σε σχετικά υψηλά επίπεδα ανήλθε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 786 χιλιάδες λίρες, ως αποτέλεσμα του ενδιαφέροντος που προέκυψε για τους τραπεζικούς τίτλους, οι οποίοι συγκέντρωσαν συναλλαγές αξίας, 421 χιλιάδες λίρες.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Μαύρες επέτειοι - Μήνυμα

    Η ε/κ πλευρά αντιμετωπίζει πάντοτε εποικοδομητικά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και θα συνεχίσει την ίδια τακτική, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, τονίζοντας πως "επιδιώκουμε λύση η οποία να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργήσιμη και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα για κάθε πολίτη, λύση η οποία να διασφαλίζει το μέλλον των Ε/Κ και των Τ/Κ στη γη των προγόνων τους".

    Σε αποψινό τηλεοπτικό μήνυμά του για τις επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ο Πρόεδρος Κληρίδης διαβεβαίωσε πως μέχρι την εξεύρεση λύσης, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσει την πολιτική της για ενίσχυση της άμυνας των ελεύθερων περιοχών, μέσα στα πλαίσια του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου - Ελλάδας.

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στις τουρκικές απειλές με στόχο την ανακοπή της πορείας ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την πεποίθηση πως "τυχόν προσπάθειες της Τουρκίας για υλοποίηση των απειλών της θα ζημιώσουν την ίδια και θα εμποδίσουν την ένταξη της στην ΕΕ" και τόνισε ότι "ενεργούμε προληπτικά σε όλους τους τομείς, ενώ παράλληλα προετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο".

    "Η επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα μας μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας", ανέφερε ο Πρόεδρος Κληρίδης και παρατήρησε πως "επανειλημμένα στο παρελθόν καλέσαμε τους Τ/Κ να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τις δικές μας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις" αλλά "δυστυχώς, δεν βρήκαμε ανταπόκριση".

    Διαβεβαίωσε ωστόσο πως "στην περίπτωση ένταξης πριν από την εξεύρεση λύσης θα αντιμετωπίσουμε τους Τ/Κ συμπατριώτες μας ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, στους τομείς, βεβαίως, που θα είναι πρακτικά δυνατό να εφαρμόζουμε, σε σχέση με αυτούς, το κοινοτικό κεκτημένο".

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε πως "μέσα στα 28 χρόνια που έχουν περάσει από την τουρκική εισβολή, οι κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας επέδειξαν καλή θέληση και αποδέχθηκαν ακόμη και οδυνηρούς συμβιβασμούς, σε μια προσπάθεια να υποβοηθήσουν τις κατά καιρούς πρωτοβουλίες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση λύσης".

    Δυστυχώς όμως, όπως είπε, η ηγεσία της τουρκικής πλευράς ήταν πάντοτε αδιάλλακτη, όπως κατά καιρούς έχει διαπιστώσει η διεθνής κοινότητα.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του κυπριακού ελληνισμού "για την πολύτιμη βοήθεια που μας προσφέρουν η ελληνική κυβέρνηση, το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας και ο αδελφός ελληνικός λαός στον αγώνα μας, ιδιαίτερα δε στις διπλωματικές προσπάθειες για ένταξη μας στην ΕΕ και στον αμυντικό τομέα".

    "Τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας εκφράζω, επίσης, προς όλους τους απόδημους Ελληνες, αλλά και προς άλλες ξένες κυβερνήσεις και προσωπικότητες για την αλληλεγγύη και την ενεργό υποστήριξη τους. Στον αγώνα μας, έμφαση δίνουμε και στα ανθρωπιστικά θέματα των εγκλωβισμένων και των αγνοουμένων μας. Οι συγγενείς των αγνοουμένων μας είναι μάρτυρες της σκληρής προσπάθειας που καταβάλλουμε για την εξακρίβωση της τύχης των αγαπημένων τους", επεσήμανε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Αναφερόμενος στο πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, σημείωσε πως τα γεγονότα αυτά αποτελούν μια από τις πιο μαύρες περιόδους της κυπριακής ιστορίας.

    "Ο κυπριακός ελληνισμός αντλεί ένα βασικό δίδαγμα από το πραξικόπημα: Οτι πρέπει να υπάρχει απόλυτος σεβασμός των δημοκρατικών θεσμών και συνεχής διάλογος μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων, με ανοχή της αντίθετης άποψης, με αλληλοκατανόηση και με πρόθεση συναντίληψης και συναίνεσης, όπου αυτό είναι εφικτό. Τα πάθη, τα μίση και γενικά οι ακρότητες δεν πρέπει να έχουν θέση στην πολιτική μας ζωή", επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Την ίδια στιγμή, όπως είπε, "Ε/Κ και Τ/Κ θα πρέπει να αντλήσουμε ένα άλλο κοινό δίδαγμα από την εισβολή, δηλαδή ότι διαπράξαμε και οι δυο κοινότητες σοβαρά λάθη, γιατί αντί να συνεργαστούμε ειλικρινά και σκληρά για να εδραιώσουμε και να αναπτύξουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, οικοδομώντας ένα κοινό λαμπρό μέλλον προς όφελος όλων των κατοίκων της Κύπρου, παραμείναμε προσκολλημένοι σε νοοτροπίες που την έπληξαν και επέφεραν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα".

    "Γι' αυτό, λοιπόν, οφείλουμε να βρούμε μια σωστή λύση που θα κλείσει τις πληγές του παρελθόντος, θα παραμερίσει το μίσος, την καχυποψία και το αίσθημα ανασφάλειας που υπάρχει στις δύο κοινότητες, θα διαλύσει τις ανησυχίες και τους φόβους και θα εμπεδώσει κλίμα εμπιστοσύνης, συναντίληψης και συνεργασίας προς όφελος όλων των πολιτών του μαρτυρικού αυτού τόπου", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Οφείλουμε να δημιουργήσουμε όλοι μαζί, είπε, μια νέα προοπτική πραγματικής ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας, στη βάση του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας, για να μπορέσουμε να απολαύσουμε τα αγαθά της αρμονικής συμβίωσης και συνεργασίας, μέσα στους κόλπους της ενωμένης Ευρώπης.

    [19] (K) Παράδοση τμήματος νέου δρόμου Δεκέλειας - Πρωταρά

    Παραδόθηκαν σήμερα στην κυκλοφορία οι τέσσερεις λωρίδες κυκλοφορίας του τελευταίου τμήματος του νέου δρόμου Δεκέλειας - Πρωταρά μεταξύ Ορμήδειας και Ξυλοφάγου.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης τόνισε σήμερα ότι η επίλυση του θέματος των αγνοουμένων "αποτελεί για την κυβέρνηση θέμα ύψιστης και πρωταρχικής σημασίας".

    Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση "Προσκλητήριο Αγνοουμένων", που διοργάνωσαν απόψε στη Λευκωσία από κοινού οι Επιτροπές Συγγενών Αγνοουμένων Κύπρου και Ελλάδας - τον οποίο διάβασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου - ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι η πρωτοβουλία για το ανθρωπιστικό αυτό θέμα, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε συνάντησή του τον περασμένο Δεκέμβριο με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, "βρίσκεται σε εξέλιξη".

    Σημείωσε παράλληλα, πως "όσο εξαρτάται από μας θα συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε, ελπίζοντας ότι κάποτε θα πρυτανεύσει ο στοιχειώδης σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια".

    [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"

    Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το θέμα των αγνοουμένων, εκείνο που επιβάλλεται να γίνει είναι να στελεχωθεί και να επαναλειτουργήσει η Διερευνητική Επιτροπή για τους αγνοούμενους, να ασκηθούν πιέσεις πάνω στην τουρκική πλευρά για να συνεργαστεί και να αρχίσει να παράγεται έργο, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσαν στο τέρμα της οδού Λήδρας η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και η Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων με τίτλο "Προσκλητήριο Αγνοουμένων", ο κ. Χριστόφιας σημείωσε πως για την επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων χρειάζεται η καλή θέληση των δύο πλευρών.

    [22] (Κ) ΥΠΕΞ - Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ελλάδας

    Η εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη" ενισχύει σαφέστατα την παρουσία της Ελλάδας στη διεθνή σκακιέρα και αυτό βοηθά όλα τα εθνικά ζητήματα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσος Γιαννίτσης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 20 July 2002 - 13:11:59 UTC