Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-07-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Νέος Αρχηγός ΓΕΕΦ - Ανάληψη καθηκόντων
  • [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Νέος Αρχηγός
  • [04] (Κ) Κασουλίδης - Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων Ισραήλ
  • [05] (Κ) Ετζεβίτ - Κυπριακό
  • [06] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Πρόεδρος Κληρίδης - Συλλυπητήριο μήνυμα
  • [07] (Κ) Κυπριακό - Συνομιλίες - Διαδικασία
  • [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Πρόεδρος Κνεσέτ - Συνάντηση
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Τουρκία - Ετζεβίτ - Εθνοσυνέλευση
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος στο παραπέντε
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αρχηγός ΕΦ
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Νέος Αρχηγός ΕΦ
  • [16] (Κ) ΥΠΕΞ - Συγγενείς Ισραηλινών αγνοουμένων
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρεσβευτής ΗΠΑ
  • [18] (Κ) Μπεσίμ Τιμπούκ - Μήνυμα - Πτώση ελικοπτέρου
  • [19] (Κ) Συναυλίες Μάριου Τόκα - Διάσκεψη Τύπου
  • [20] (Κ) Τουρκία - Πρόωρες εκλογές
  • [21] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Τουρισμός
  • [22] (Κ) Κύπρος - Μολδαβία - Αεροπορική συμφωνία
  • [23] (Κ) Πρόεδρος ΚΟΕ - Κοινοπολιτειακοί Αγώνες
  • [24] (Κ) Βασιλείου - Ρουμανία - Επίσκεψη
  • [25] (K) ATHK - Πεπραγμένα - Διάσκεψη Τύπου
  • [26] (Κ) ΥΠΕΞ - Γιάσερ Αραφάτ - Μεσανατολικό

  • [01] (K) Νέος Αρχηγός ΓΕΕΦ - Ανάληψη καθηκόντων

    Ανέλαβε σήμερα το πρωί τα καθήκοντά του ο νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος, ο οποίος έφθασε χθες το βράδυ στην Κύπρο.

    Η ανάληψη των καθηκόντων έγινε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς όπου στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής της Εθνικής Φρουράς.

    Σε ειδική τελετή ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Φοίβος Κλόκκαρης, ο οποίος εκτελούσε καθήκοντα Αρχηγού ΓΕΕΦ από τον τραγικό θάνατο του Αρχηγού Ευάγγελου Φλωράκη την περασμένη Τετάρτη, παρέδωσε στο νέο Αρχηγό.

    [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΚΟ και οι αποκαλύψεις του κ. Αναστασιάδη περί επιστολής της Εισαγγελέως του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης Κάρλα Ντελ Πόντε προς τον ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη, η επίσκεψη του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη στο Ισραήλ, η ανάληψη των καθηκόντων από το νέο Αρχηγό Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Αθανάσιο Νικολοδήμο και οι χθεσινές αντικατοχικές εκδηλώσεις είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    H "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Ο Τάσος στη λίστα της Ντελ Πόντε" πως ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης επιβεβαίωσε χθες με δηλώσεις του (από το Ισραήλ) στο "Μέγα" ότι όντως τον περασμένο Οκτώβριο παρέλαβε επιστολή από τη Γενική Εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης Κάρλα ντελ Πόντε, στην οποία γίνεται αναφορά στο δικηγορικό γραφείο του Τάσου Παπαδόπουλου (σχετικά με τις έρευνες για τις συναλλαγές του καθεστώτος Μιλόσεβιτς). Αλλού σημειώνει πως σοβαρές καθυστερήσεις παρατηρούνται στη διαδικασία αγοράς των τριών ελικοπτέρων που θα χρησιμοποιούνται για σκοπούς πυρόσβεσης καθώς και για έρευνα - διάσωση.

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Αποκαλύψεις Αναστασιάδη" αναφέρει πως "συνεργό" του Μιλόσεβιτς θεωρούν οι Αμερικανοί τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο "και υπάρχει προς τούτο σχετική επιστολή της Προέδρου του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης Κάρλα Ντελ Πόντε προς το Υπουργείο Εξωτερικών", αποκάλυψε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης. Σε άλλο θέμα γράφει πως με δυναμικά μέτρα, μη αποκλειομένων των απεργιακών κινητοποιήσεων, προειδοποιεί η ΕΤΥΚ εάν δεν ανανεωθεί η συλλογική σύμβαση των τραπεζικών υπαλλήλων.

    Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Γκρεμίζουν τον Ετζεβίτ" πως παρά την αρχική, πεισματική του άρνηση να παραιτηθεί, χθες ακόμη και ο ίδιος Τούρκος Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παραίτησής τους. Τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας η κοινή γνώμη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα καθώς οι αλυσιδωτές εξελίξεις σηματοδοτούν το τέλος της διακυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ. Αλλού σημειώνει πως σε δηλώσεις του από την Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης είπε πως η Κύπρος μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες για ειρήνευση και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, λόγω των καλών σχέσεων που διατηρεί με το Ισραήλ και με άλλες γειτονικές χώρες.

    "Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Σύγκρουση ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ" γράφει πως με "πυραυλικές εκατέρωθεν επιθέσεις" διανθίστηκε χθες η προεκλογική κόντρα. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και στελέχη του ΔΗΚΟ αντάλλαξαν σφοδρές αλληλοκατηγορίες, με κύριο άξονα την αποδεκτικότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου από τα διεθνή κέντρα αποφάσεων και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως με στόχο να ενισχύσει την αξιοζήλευτη θέση που έχει η Εθνική Φρουρά για την αποτροπή και την άμυνα του νησιού, έναντι οποιασδήποτε επιβουλής αφίχθηκε χθες στο νησί ο νέος Αρχηγός, Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα είναι λιτός και απλός στις δηλώσεις, όπως επιβάλλει και η στρατιωτική δεοντολογία.

    "Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "'Πήρε φωτιά' η προεκλολογία" πως "φωτιά" πήρε χθες το προεκλογικό σκηνικό. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης με "ομαδικά πυρά" έβαλε κατά του Τάσσου Παπαδόπουλου και της ενδεχόμενης υποψηφιότητά τους για την προεδρία της Δημοκρατίας, παραπέμποντας σε "διασυνδέσεις" του δικηγορικού γραφείου του προέδρου του ΔΗΚΟ με δραστηριότητες του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμποταν Μιλόσεβιτς. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως αποφασισμένος να προχωρήσει στην υποβολή εγγράφων είναι ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος είχε χθες χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς ενόψει της έναρξης σήμερα του πέμπτου γύρου των απευθείας συνομιλιών.

    Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Ασβεστη η μνήμη" προβάλλει το χθεσινοβραδινό συλλαλητήριο του ΑΚΕΛ στην Λευκωσία και αναφέρει πως άσβεστη παραμένει η μνήμη του λαού μας και αταλάντευτη η θέλησή του να εκπληρώσει το χρέος του απέναντι στη θυσία των ηρωικών παιδιών, που πιστοί στο καθήκον της διαφύλαξης της νομιμότητας και της ανεξαρτησίας πρόταξαν τα στήθια έναντι στο φασισμό και αντιστάθηκαν στην τουρκική εισβολή. Αλλού σημειώνει πως ως πολύ σοβαρή και αρνητική εξέλιξη, αν πράγματι είναι βάσιμη, χαρακτήρισε την πληροφορία για εποικισμό του ακατοίκητου μέρους της κατεχόμενης Αμμοχώστου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου, ενώ ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε την κυβέρνηση να κινηθεί τάχιστα με προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε περίπτωση που αληθεύουν οι πληροφορίες αυτές.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της πως σύμφωνα με δηλώσεις λειτουργού του Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού θα πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον εθνική έρευνα με στόχο τη συλλογή στοιχείων για τη σεξουαλική συμπεριφορά των Κυπρίων. Αλλού αναφέρει πως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου απέρριψε χθες τους ισχυρισμούς του βουλευτή του ΑΚΕΛ Δώρου Χριστοδουλίδη ότι η επιτροπή που διερευνά τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου από την οποία σκοτώθηκε ο Αρχηγός της ΕΦ και άλλοι τέσσερις αξιωματικοί, είναι αναξιόπιστη. (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Νέος Αρχηγός

    Τη διαβεβαίωση ότι ο νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς "είναι σε θέση να συνεχίσει το έργο του προηγούμενου Αρχηγού", έδωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος.

    Μετά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του το πρωί στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, ο νέος Αρχηγός, Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος έγινε δεκτός από τον Υπουργό Αμυνας στο γραφείο που διαθέτει στο ΓΕΕΦ.

    Ο κ. Χάσικος είπε πως ο νέος Αρχηγός αναλαμβάνει καθήκοντα μετά το τραγικό δυστύχημα της περασμένης Τετάρτης, που στοίχισε τη ζωή του προηγούμενου Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη και των τεσσάρων επίλεκτων αξιωματικών της ΕΦ.

    Το γεγονός αυτό, είπε, "ενδυναμώνει ουσιαστικά τη διάθεση για σκληρή δουλειά στην Κύπρο".

    Σημείωσε πως το Υπουργείο Αμυνας και το ΓΕΕΦ διαβεβαίωσαν το νέο Αρχηγό ότι "θα έχει αμέριστη υποστήριξη και συμπαράσταση στο δύσκολο έργο που τον αναμένει".

    Ο κ. Χάσικος πρόσθεσε πως ο κυπριακός λαός "αγκαλιάζει, αγαπά και τιμά όλους τους Αρχηγούς της ΕΦ".

    "Από εσάς εξαρτάται να δείξετε ότι αξίζετε αυτήν την αγάπη που προσφέρει ο κυπριακός λαός και είμαι βέβαιος ότι μπορείτε και έχετε τη δύναμη, τη γνώση και την όρεξη να δώσετε αυτό που περιμένει ο κυπριακός λαός", είπε ο Υπουργός Αμυνας απευθυνόμενος στο νέο Αρχηγό.

    Ο κ. Νικολοδήμος ευχαρίστησε με τη σειρά του τον Υπουργό Αμυνας, τονίζοντας ότι "συναισθάνεται πλήρως το βάρος της ευθύνης για την εκτέλεση της εργασίας του".

    Θα καταβάλω, σημείωσε, "όλες μου τις δυνάμεις στηριζόμενος στη βοήθεια του Θεού, αλλά κυρίως στην άριστη, στην άψογη, στην απόλυτη συνεργασία με την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία, με όλες τις Αρχές, με όλους τους φορείς και πολύ περισσότερο με τον ηρωικό και υπερήφανο κυπριακό λαό".

    Αναφερόμενος στον αείμνηστο στρατηγό Ευάγγελο Φλωράκη είπε ότι αύριο θα μεταβεί στον τάφο του, όπου θα καταθέσει λουλούδια εις μνήμην του.

    (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Κασουλίδης - Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων Ισραήλ

    Η Κύπρος έχει τις δυνατότητες να καταστεί μια οικονομική, πολιτική και πολιτιστική γέφυρα μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης χθες βράδυ στην Ιερουσαλήμ.

    Σε ομιλία του σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων του Ισραήλ και στο οποίο, μεταξύ άλλων, είχε παρακαθήσει και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη βούληση της Κύπρου "να συνεισφέρει όχι μόνον στις προσπάθειες τερματισμού της κλιμακούμενης βίας, αλλά και να διαδραματίσει ρόλο στις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή".

    Παρουσιάζοντας τον κ. Κασουλίδη, ο οικοδεσπότης και μέλος του Συμβουλίου Μπάιν Γιοχάναν, έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Κύπρου, στις ομοιότητες που παρουσιάζει σε πολλές πτυχές της, όπως σημείωσε, με την ιστορία του Ισραήλ. Μίλησε επίσης για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    [05] (Κ) Ετζεβίτ - Κυπριακό

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να αναμιγνύεται στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ, προσθέτοντας ότι τη λύση στο πρόβλημα "θα πρέπει να βρουν οι δύο πλευρές στην Κύπρο".

    [06] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Πρόεδρος Κληρίδης - Συλλυπητήριο μήνυμα

    [07] (Κ) Κυπριακό - Συνομιλίες - Διαδικασία

    Διαδικαστικής φύσεως ήταν η πρώτη συνάντηση του πέμπτου γύρου των απευθείας συνομιλιών, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

    Ξενάγηση στους χώρους του Πατριαρχείου Ιερασολύμων διάρκειας μιας περίπου ώρας είχε σήμερα το μεσημέρι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών ξεναγήθηκε και προσκύνησε στον Πανάγιο Τάφο και στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 16/07/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7267          1,7370
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7519          1,7624
    Λίρα Αγγλίας                     1,1119          1,1185
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     202,1973        203,8148
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1087          3,1335
    Δολάριο Καναδά                     2,6891          2,7106
    Κορώνα Δανίας                     12,8144         12,9169
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7640         12,8661
    Κορώνα Σουηδίας                   16,0909         16,2196
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5296          2,5498
    

    [10] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Πρόεδρος Κνεσέτ - Συνάντηση

    Συνάντηση μισής περίπου ώρας είχε σήμερα στα Ιεροσόλυμα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με τον Πρόεδρο της ισραηλινής βουλής (Κνεσέτ) Αβραάμ Μπουργκ.

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            90,96 ( 0,24)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    400.917
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   270.738    389,65 ( 0,77)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    205.714    109,06 ( 0,35)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      5.915     81,93 (-0,27)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.486     26,32 (-1,64)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     17.731     59,84 ( 0,71)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     32.326     86,08 ( 4,00)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     20.468     19,52 ( 0,15)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      5.272     52,43 ( 0,46)
    Ετ. Πληροφορικής              £      5.588      3,13 ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     12.257     13,72 (-0,65)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        234     15,22 (-1,81)
    Ξενοδοχεία                    £     19.997     50,32 (-0,32)
    Αλλες Εταιρείες               £     53.910     84,02 ( 0,06)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Τουρκία - Ετζεβίτ - Εθνοσυνέλευση

    Η κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ δεν έχει πια την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος στο παραπέντε

    Σε θετικό έδαφος με τη λήξη της σημερινής συνάντησης ανήλθε η χρηματιστηριακή αγορά, η οποία σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας παρουσίασε αρνητική εικόνα. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή αύξηση της τάξης του 0,24%, κλείνοντας στις 90,96 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο ποσό των 400 χιλιάδων λιρών, το μισό του οποίου συγκέντρωσαν οι τραπεζικοί τίτλοι.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αρχηγός ΕΦ

    Τη διαβεβαίωση πως η Εθνική Φρουρά θα συνεχίσει να έχει ένα πάρα πολύ ψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας έδωσε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Ευάγγελος Νικολοδήμος, ο οποίος ανέλαβε το πρωί τα καθήκοντά του.

    [15] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Νέος Αρχηγός ΕΦ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας διαβεβαίωσε σήμερα τον νέο Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Αθανάσιο Νικολοδήμο ότι το Σώμα θα βρίσκεται σε πλήρη επαφή τόσο με τον Υπουργό Αμυνας Σωκράτη Χάσικο, όσο και με την ηγεσία της ΕΦ, για τη δημιουργία των καλύτερων δυνατών συνθηκών εκτέλεσης των καθηκόντων της.

    [16] (Κ) ΥΠΕΞ - Συγγενείς Ισραηλινών αγνοουμένων

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης υποσχέθηκε σήμερα στους συγγενείς Ισραηλινών αγνοουμένων ότι θα μεσολαβήσει προς τις ηγεσίες του Λιβάνου, της Συρίας και άλλων αραβικών, φιλικών με την Κύπρο, χωρών για τη διακρίβωση της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων και ιδιαίτερα για τρεις στρατιώτες του Ισραήλ και έναν επιχειρηματία που πιστεύεται ότι κρατούνται από την ισλαμική οργάνωση Χιζμπολάχ.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε στην Ιερουσαλήμ με αντιπροσωπεία συγγενών των Ισραηλινών στρατιωτών και άλλων πολιτών των οποίων αγνοείται η τύχη και ιδιαίτερα αυτών που χάθηκαν τα ίχνη τους ενώ υπηρετούσαν στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, "ασφαλώς το θέμα θα εγερθεί και κατά την επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο (την ερχόμενη εβδομάδα) του Προέδρου του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντ".

    [17] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρεσβευτής ΗΠΑ

    Οι ΗΠΑ, χάρη στις στενές και πολύπλευρες τους σχέσεις με την Τουρκία, μπορούν να διαδραματίσουν θετικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ, του οποίου σύντομα λήγει η θητεία.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που διήρκεσε περίπου μία ώρα, ο κ. Μπάντλερ χαρακτήρισε αυτή την περίοδο ως "την κατάλληλη στιγμή να προχωρήσουμε μπροστά και να λάβουμε κορυφαίες αποφάσεις για να κτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον στην Κύπρο".

    [18] (Κ) Μπεσίμ Τιμπούκ - Μήνυμα - Πτώση ελικοπτέρου

    Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη και του Διοικητή της Αεροπορίας Ταξίαρχου Στυλιανού Δεμέναγα από την πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου την περασμένη Τετάρτη, απέστειλε ο Πρόεδρος του τουρκικού Φιλελεύθερου Κόμματος Μπεσίμ Τιμπούκ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    "Με βαθύ συγκλονισμό", αναφέρει ο κ. Τιμπούκ, "πληροφορήθηκα το τραγικό ατύχημα και το θάνατο του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Φλωράκη και του Ταξίαρχου Δεμέναγα".

    [19] (Κ) Συναυλίες Μάριου Τόκα - Διάσκεψη Τύπου

    Σειρά συναυλιών για την λεμονανθούσα κυρά, την πόλη του Ευαγόρα, Αμμόχωστο, με τίτλο "Τα τραγούδια της πατρίδας μου" και τη συμμετοχή του Κύπριου μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα, Συμφωνικής Ορχήστρας, χορωδίας και τραγουδιστών από την Ελλάδα, εγκαινιάζεται απόψε στο Κηποθέατρο Λεμεσού.

    Η συναυλία θα επαναληφθεί αύριο Τετάρτη στην πλατεία Γεροσκήπου στην Πάφο και την Πέμπτη 18 Ιουλίου στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Φανερωμένης στη Λευκωσία. Τις συναυλίες διοργανώνουν οι Δήμοι Αμμοχώστου, Γεροσκήπου και Λευκωσίας, αντιστοίχως.

    [20] (Κ) Τουρκία - Πρόωρες εκλογές

    Οι ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού στην Τουρκία συμφώνησαν σήμερα για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 3 Νοεμβρίου 2002.

    [21] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Τουρισμός

    Τα πράγματα στη τουριστική βιομηχανία εξελίσσονται ευνοϊκότερα καθώς προχωρά ο χρόνος, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, ανακοινώνοντας σήμερα τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2002.

    [22] (Κ) Κύπρος - Μολδαβία - Αεροπορική συμφωνία

    Κύπρος και Μολδαβία υπέγραψαν χθες αεροπορική συμφωνία για περαιτέρω συνεργασία στον τομέα των αερομεταφορών.

    [23] (Κ) Πρόεδρος ΚΟΕ - Κοινοπολιτειακοί Αγώνες

    Με 60 αθλητές, οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε εννέα από τα 17 αγωνίσματα, θα εκπροσωπηθεί η Κύπρος στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν από τις 25 Ιουλίου μέχρι και τις 4 Αυγούστου στο Μάντσεστερ, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) Κίκη Λαζαρίδη.

    Ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί και σε αγωνίσματα για άτομα με αναπηρία που είναι ενταγμένα πλήρως στο κανονικό πρόγραμμα των Κοινοπολιτειακών Αγώνων και η συγκομιδή μεταλλίων στους αγώνες αυτούς θα ενσωματωθεί στη συνολική συγκομιδή.

    [24] (Κ) Βασιλείου - Ρουμανία - Επίσκεψη

    Ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου αναχωρεί αύριο το απόγευμα για το Βουκουρέστι της Ρουμανίας, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη εργασίας.

    [25] (K) ATHK - Πεπραγμένα - Διάσκεψη Τύπου

    "Η Κύπρος διαθέτει το πιο φτηνό τηλεπικοινωνιακό καλάθι", δήλωσε ο Πρόεδρος της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) Στάθης Παπαδάκης, επισημαίνοντας ότι η χώρα, σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, παρουσιάζει διεθνώς πολύ χαμηλούς δείκτες κόστους σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.

    Ο κ. Παπαδάκης, παρουσιάζοντας τα πεπραγμένα της ΑΤΗΚ για το 2001, είπε ότι η Αρχή κατόρθωσε με την αύξηση της παραγωγικότητας και την επέκταση των προσφερόμενων υπηρεσιών να προβεί σε "δραστικές μειώσεις στα διεθνή τέλη και στα τέλη κινητής τηλεφωνίας".

    [26] (Κ) ΥΠΕΞ - Γιάσερ Αραφάτ - Μεσανατολικό

    Συνάντηση μίας περίπου ώρας είχε σήμερα το απόγευμα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος δήλωσε πως αναμένει ότι η Κύπρος θα διαδραματίσει κάποιο μεσολαβητικό ρόλο στην προώθηση της διαδικασίας ειρήνευσης στην περιοχή.

    Σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνάντησης, που έγινε στο αρχηγείο του κ. Αραφάτ στη Ραμάλα, τόσο ο κ. Αραφάτ όσο και ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκαν στις πολύ καλές σχέσεις της κυπριακής κυβέρνησης με την Παλαιστινιακή Αρχή.

    Η παρουσία των δυνάμεων του ισραηλινού στρατού είναι έντονη στους δρόμους μέσα και γύρω από τη Ραμάλα, ενώ τεθωρακισμένα άρματα και οχήματα βρίσκονται έξω από τον περίβολο του αρχηγείου του κ. Αραφάτ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 23 July 2002 - 18:30:18 UTC