Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-07-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Κυπριακό - Συνέντευξη
  • [02] (Κ) Αρχηγός ΕΦ - Κηδεία
  • [03] (Κ) Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ελλάδας - Πρόγραμμα
  • [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Κατεχόμενοι δήμοι - 28η επέτειος τουρκικής εισβολής
  • [06] (Κ) Κηδεία Φλωράκη - Παλλουριώτισσα
  • [07] (Κ) Αφιξη Παπαντωνίου
  • [08] (Κ) ΟΕΛΜΕΚ - Συμπαράσταση σε Τ/Κ εκπαιδευτικούς
  • [09] (Κ) Τουρκία - Νέο κόμμα - Τζεμ
  • [10] (Κ) Παπαντωνίου - Κηδεία Φλωράκη
  • [11] (Κ) Αρχηγός ΓΕΕΦ - Κηδεία
  • [12] (Κ) Νέος Αρχηγός ΕΦ
  • [13] (Κ) Κηδεία του Αρχηγού Εθνικής Φρουράς - Υπουργός Αμυνας
  • [14] (K) Nέος Αρχηγός ΕΦ - Βιογραφικό
  • [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [16] (Κ) Νέος Αρχηγός ΕΦ - Βιογραφικό (Ορθή επανάληψη)
  • [17] (Κ) Νέος Αρχηγός ΕΦ (2)
  • [18] (Κ) Βασίλης Φλωράκης - Επικήδειος - Κηδεία Αρχηγού
  • [19] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [20] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Πολιτικές εξελίξεις
  • [21] (Κ) Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ελλάδας - Κυπριακό - ΕΕ
  • [22] (Κ) Ταφή Αρχηγού ΕΦ - Κοιμητήριο Πάφου
  • [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδικές τάσεις
  • [24] (Κ) Υπουργοί Περιβάλλοντος - Κώστας Θεμιστοκλέους
  • [25] (Κ) Αντιπρόεδρος ΚΟΕ - Πρόεδρος Τεχνικής Επιτροπής ISSF
  • [26] (Κ) Κηδεία - Σμηναγός Πάρης Αθανασιάδης
  • [27] (Κ) Κηδεία - Σμηναγός Πάρης Αθανασιάδης (2)

  • [01] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Κυπριακό - Συνέντευξη

    Την εκτίμηση ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει χάσει τίποτε στη διάρκεια των απευθείας συνομιλιών, εξέφρασε ο Γενικός Εισαγγελέας και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας στις συνομιλίες Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι είναι ενδεχόμενο τα Ηνωμένα Εθνη να καταθέσουν λεπτομερές σχέδιο λύσης του Κυπριακού τους επόμενους δύο ή τρεις μήνες.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ με αφορμή την επανέναρξη των συνομιλιών την προσεχή εβδομάδα, ο κ. Μαρκίδης είπε πως η ε/κ πλευρά δεν έχει λόγο να αλλάξει τις θέσεις που κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη διακοπή δύο περίπου εβδομάδων τον προσεχή Αύγουστο στις συνομιλίες και είπε πως δεν γνωρίζει οτιδήποτε για μετάθεση του τόπου διεξαγωγής των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη.

    Σε ό,τι αφορά την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, είπε πως η πτώση της παρούσας κυβέρνησης Ετζεβίτ δεν θα αποτελέσει οπισθοδρόμηση στο Κυπριακό, αφού η πολιτική που ακολουθούσε ο Τούρκος πρωθυπουργός ήταν στο "έπακρον αδιάλλακτη."

    [02] (Κ) Αρχηγός ΕΦ - Κηδεία

    Σύσσωμη η πολιτική, εκκλησιαστική και στρατιωτική ηγεσία με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη θα παραστεί σήμερα στην κηδεία, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη.

    Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίο φθάνει σήμερα το πρωί στην Κύπρο. Θα παραστούν επίσης ανώτατοι αξιωματικοί των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

    Η νεκρώσιμη ακολουθία για τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς θα ψαλεί στις 11:00 το πρωί στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα.

    Η σορός του Αρχηγού της ΕΦ θα ταφεί στην Πάφο, όπου βρίσκεται και η οικία της οικογένειας Φλωράκη.

    [03] (Κ) Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ελλάδας - Πρόγραμμα

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου φθάνει σήμερα το πρωί στην Κύπρο για να εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στην κηδεία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη, ο οποίος έχασε τη ζωή του προχθές από πτώση ελικοπτέρου της ΕΦ σε ώρα καθήκοντος.

    Ο κ. Παπαντωνίου αναμένεται να φθάσει στο Αεροδρόμιο Λάρνακας στις 10 το πρωί με μεταγωγικό αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας C130.

    Μαζί του φθάνουν στην Κύπρο ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ), Στρατηγός Γιώργος Αντωνακόπουλος, ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), Αντιστράτηγος Παναγιώτης Χαρβάλας.

    Τους συνοδεύουν δέκα ανώτεροι αξιωματικοί των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

    Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο θα εκπροσωπήσει ανώτατος αξιωματικός της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

    [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι κηδείες των αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα που έγινε προχθές το πρωί, με την πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Πάφο, είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Λευκωσίας. Οι προσπάθειες εξακρίβωσης της ακριβούς αιτίας του δυστυχήματος, η αναπλήρωση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, η άφιξη σήμερα στην Κύπρο του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννου Παπαντωνίου, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, η υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου και οι αποζημιώσεις που διεκδικεί από την Τουρκία, είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Ψάχνουν την αιτία της πυρκαγιάς", ότι οι εμπειρογνώμονες, που άρχισαν από χθες να διερευνούν τα αίτια της πτώσης του στρατιωτικού ελικοπτέρου "Μπελ-206" και που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελου Φλωράκη και άλλων τεσσάρων αξιωματικών, φαίνεται πως κατέληξαν στα πρώτα συμπεράσματα. Σύμφωνα με αυτά, οι χειριστές του ελικοπτέρου επεχείρησαν αναγκαστική προσγείωση, μετά από βλάβη ή φωτιά που ξέσπασε ενώ το ελικόπτερο ήταν στον αέρα και, ενώ το ελικόπτερο ήταν στο έδαφος, έγειρε στο πλάι πέφτοντας σε παρακείμενη χαράδρα και τυλίχτηκε στις φλόγες. Αλλού γράφει ότι από προσωπικά αντικείμενά τους αναγνωρίστηκαν τα λείψανα των νεκρών αξιωματικών.

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Η αλήθεια για το ολοκαύτωμα", γράφει ότι δέκα εμπειρογνώμονες αναζητούν από χθες την αλήθεια για τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου μέσα στα συντρίμμια. Το κρίσιμο ερώτημα, γράφει η εφημερίδα, εντοπίζεται στο τι οδήγησε το χειριστή του ελικοπτέρου στην αναγκαστική προσγείωση. Αλλού γράφει ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας τίμησε χθες, σε έκτακτη συνεδρία της, τη μνήμη των πέντε νεκρών αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς και ότι αποφάσισε όπως σύσσωμη παραστεί στη σημερινή κηδεία του Αρχηγού Ευάγγελου Φλωράκη, ενώ αντιπροσωπεία της θα παρίσταται στις κηδείες όλων των άλλων αξιωματικών.

    Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Επεσε φλεγόμενο το ελικόπτερο", γράφει πως, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας για την επιλογή του νέου Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, οι έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος φέρνουν στο φως συγκλονιστικές λεπτομέρειες για το πώς προκλήθηκε η φωτιά κατά τη διάρκεια της πτήσης. Μαρτυρίες κάνουν λόγο και για σβήσιμο της μηχανής του ελικοπτέρου λόγω της φωτιάς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων με συνοπτικές διαδικασίες ενέκρινε χθες πενήντα περίπου νομοθετήματα και ότι η τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας έχει προγραμματισθεί να γίνει στις 25 Ιουλίου 2002.

    "Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα με τον τίτλο "Πέντε κρίσιμα ερωτήματα", ότι άρχισαν εντατικές έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος από εξαμελή επιτροπή που διορίστηκε από το Υπουργείο Αμυνας και που αποτελείται από τρεις χειριστές και τρεις μηχανικούς ελικοπτέρων, καθώς και από άλλους δυο Ελλαδίτες εμπειρογνώμονες. Υπάρχουν συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, πέντε ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και που έχουν να κάνουν με το κατά πόσον είχε ξεσπάσει φωτιά ενώ ίπτατο το ελικόπτερο και πού οφειλόταν αυτή καθώς και το πώς προσγειώθηκε και στη συνέχεια ανετράπη ή προσέκρουσε βίαια στο έδαφος. Αλλη είδηση είναι η άφιξη σήμερα στην Κύπρο του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννου Παπαντωνίου, για να παραστεί στην κηδεία του Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη.

    "Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Ηταν λάθος πτήση" γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η εφημερίδα από δύο έμπειρους αξιωματικούς, το μοιραίο ελικόπτερο Μπελ 206 ήταν ακατάλληλο για νυκτερινή πτήση παρά τις αντίθετες δηλώσεις που έγιναν. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι τρία είναι τα επικρατέστερα ονόματα υποψηφίων για να αναλάβουν καθήκοντα Αρχηγού της ΕΦ. Του Ελευθέριου Σταμάτη πρώην Διοικητή Στρατιάς, του Δημήτρη Συρμόπουλου πρώην Υπαρχηγού ΓΕΣ και του Γρηγόρη Κλεσίτη πρώην Διοικητή του 3ου Σώματος Στρατού.

    Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Τιμές και θρήνος" γράφει ότι το τελευταίο αντίο θα απευθύνει σήμερα ο κυπριακός λαός στον αδικοχαμένο Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, ενώ η σορός του Διοικητή της Αεροπορίας Ταξίαρχου Δεμένεγα Στυλιανού μεταφέρθηκε χθες με στρατιωτικό αεροσκάφος στην Αθήνα. Η κηδεία του Υποσμηναγού Μιχάλη Σιακαλλή τελέστηκε χθες στη Λευκωσία σε πολύ βαρύ κλίμα. Αλλού γράφει ότι χθες η Ολομέλεια της Βουλής τίμησε τα πέντε παλικάρια που έχασαν άδικα τη ζωή τους, ενώ ο Πρόεδρος του σώματος Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε δυσαναπλήρωτο κενό την απώλεια από το χαμό των πέντε αξιωματικών.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα γράφει ότι ήδη οι Ελλαδίτες εμπειρογνώμονες σε θέματα αεροπορικών δυστυχημάτων άρχισαν την εξέταση των συντριμμιών του ελικοπτέρου Μπελ 206 για να διευκρινίσουν τα αίτια που οδήγησαν στο μοιραίο δυστύχημα. Αλλού η εφημερίδα προβάλλει χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ο οποίος σχολιάζοντας τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο είπε ότι το ΣΑ άρχισε να χάνει την υπομονή του για την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό.

    H εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "The Cyprus Weekly" γράφει στο κύριο θέμα ότι η Κύπρος ολόκληρη θρηνεί και αποδίδει τις τελευταίες τιμές σήμερα στον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελο Φλωράκη, του οποίου η κηδεία θα τελεστεί σήμερα στη Λευκωσία. Η ταφή θα γίνει αργότερα σήμερα στην Πάφο. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών άσκησε χθες κριτική κατά του Συμβουλίου της Ευρώπης για την άρνησή του να τιμωρήσει την Τουρκία για τη μη συμμόρφωσή της μέχρι στιγμής στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την πρόσφυγα Τιτίνα Λοϊζίδου.

    Η εβδομαδιαία "Η Κύπρος σήμερα" υπό τον τίτλο "Το 45άρι 'μίλησε' και οδηγεί προς Κύπρο" γράφει ότι το 45άρι με το οποίο η "17 Νοέμβρη" εκτέλεσε το 1994 στην Αθήνα Τούρκο διπλωμάτη και σε προκήρυξή της η οργάνωση αναφερόταν στη δολοφονία του Ε/Κ Θεόφιλου Γεωργιάδη στη Λευκωσία, οδηγούν τις μυστικές υπηρεσίες σε έρευνες κατά πόσο εμπλέκονται και Ε/Κ στην τρομοκρατική αυτή οργάνωση. Αλλού γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου σε ομιλία του στο Λονδίνο έκανε έκκληση για μεγαλύτερη διαφάνεια από πλευράς χρηματοοικονομικών οργανισμών διεθνώς.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Κατεχόμενοι δήμοι - 28η επέτειος τουρκικής εισβολής

    Εκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ενωση απευθύνουν οι εκπρόσωποι των εννέα κατεχόμενων από το 1974 δήμων της Κύπρου, για να αναλάβουν όλες τις επιβαλλόμενες πρωτοβουλίες, προκειμένου να εφαρμοστούν και στην ημικατεχόμενη Κύπρο οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Σε διακήρυξή τους οι εννέα κατεχόμενοι δήμοι, με την ευκαιρία της 28ης επετείου από την ημερομηνία της τουρκικής εισβολής, αναφέρουν ότι "είκοσι οκτώ χρόνια μετά την εισβολή, το Κυπριακό εξακολουθεί να βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η Αγκυρα και ο Ντενκτάς επιμένουν ουσιαστικά στη διχοτομική τους πολιτική και ενισχύουν τις προσπάθειες αναγνώρισης του ψευδοκράτους".

    [06] (Κ) Κηδεία Φλωράκη - Παλλουριώτισσα

    Εφθασε στις 10.20 στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα η σορός του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη.

    Κατά τη μεταφορά της σορού εντός του ιερού Ναού αγήματα της Εθνικής Φρουράς απέδιδαν τιμές, υπό τους πένθιμους ήχους της φιλαρμονικής της Εθνικής Φρουράς.

    Στο φέρετρο είναι τοποθετημένες μια ελληνική και μια κυπριακή σημαία πάνω στις οποίες βρίσκεται το πηλίκιο του Αρχηγού ενώ τα μετάλλιά του έχουν τοποθετηθεί μπροστά από το φέρετρο. Πάνω στο φέρετρο έχει επίσης τοποθετηθεί το ξίφος του Αρχηγού και μια φωτογραφία του.

    [07] (Κ) Αφιξη Παπαντωνίου

    Εφθασε γύρω στις 10.30 στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στην κηδεία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη.

    Ο κ. Παπαντωνίου έφθασε στην Κύπρο με ένα στρατιωτικό C130, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Γιώργο Αντωνακόπουλο, τον Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό εν αποστρατεία Μανούσο Παραγιουδάκη, τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγο Παναγιώτη Χαρβάλα, και τον πρώην Υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αποστολάκη.

    [08] (Κ) ΟΕΛΜΕΚ - Συμπαράσταση σε Τ/Κ εκπαιδευτικούς

    Τη συμπαράστασή τους στους Τ/Κ συναδέλφους τους εκπαιδευτικούς, "οι οποίοι υφίσταται διώξεις από το καθεστώς Ντενκτάς και στερούνται των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους", εκφράζουν οι Ε/Κ εκπαιδευτικοί.

    [09] (Κ) Τουρκία - Νέο κόμμα - Τζεμ

    Τη συγκρότηση νέου κόμματος, σε συνεργασία με τον Χουσαμετίν Οζκάν και τον Κεμάλ Ντερβίς, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ.

    [10] (Κ) Παπαντωνίου - Κηδεία Φλωράκη

    "Η Ελλάδα, η Κύπρος, ο ελληνισμός διεξάγουν εδώ και πολλούς αιώνες, χιλιετίες ένα αγώνα επιβίωσης. Αν υπήρξε αυτός ο αγώνας μέχρι τώρα νικηφόρος το οφείλει σε άνδρες όπως ο Ευάγγελος Φλωράκης", είπε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου, κατατέθοντας στεφάνι στη σορό του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς.

    Ο κ. Παπαντωνίου εξέφρασε εκ μέρους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης της Ελλάδας τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

    Εξέφρασε την απέραντη θλίψη τον Ενόπλων Δυνάμεων και του λαού της Ελλάδας για τον άδικο αυτό χαμό. "Το χαμό στην ώρα της εκτέλεσης του καθήκοντος που είναι η υπηρεσία στην πατρίδα", όπως είπε ο κ. Παπαντωνίου.

    [11] (Κ) Αρχηγός ΓΕΕΦ - Κηδεία

    Στην αιωνιότητα πέρασε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελος Φλωράκης ο οποίος κηδεύτηκε σήμερα στις 11 το πρωί σε ατμόσφαιρα βαρύτατου πένθους στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας στην Παλλουριώτισσα, στην παρουσία της πολιτικής, θρησκευτικής και στρτιωτικής ηγεσίας και των συναδέλφων του στρατιωτικών από Κύπρο και Ελλάδα.

    Επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος. Το ύστατο χαίρε στον Αρχηγό του ΓΕΕΦ είπε ο αδελφός του Βασίλης Φλωράκης. Το εγκώμιο του Ευάγγελου Φλωράκη έπλεξε και ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου.

    Στεφάνια κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, εκ μέρους του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Διευθυντής Στρατιωτικού Γραφείου, Αντιπτέραρχος Αθανασάκος Δημήτριος, εκ μέρους του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Πρόεδρος της Δημήτρης Χριστόφιας, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος και εκ μέρους του ΓΕΕΦ, ο Υπαργηγός Φοίβος Κλόκκαρης. Στεφάνια κατέθεσαν επίσης συγγενείς του Ευάγγελου Φλωράκη, αρχηγοί κομμάτων, οργανώσεις, σύνδεσμοι και απλοί άνθρωποι.

    Στο προαύλιο του Ιερού Ναού είχαν παραταχθεί αγήματα αποτελούμενα από άνδρες των σωμάτων της Αεροπορίας, του Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς.

    Λίγο μετά τις 10 έφθασαν στην εκκλησία η σύζυγός του Αθηνά, οι θυγατέρες του Ελένη και Στεφανία και ο αδελφός του Βασίλης Φλωράκης, τους οποίους υποδέχθηκαν άνδρες και γυναίκες αξιωματικοί της ΕΦ.

    Η θλίψη στα πρόσωπά τους ανείπωτη.

    Ο Ιερός Ναός είχε αρχίσει να γεμίζει από επωνύμους και ανωνύμους πολίτες που έσπευσαν να πουν το ύστατο χαίρε στον Αρχηγό και να συμπαρασταθούν στους οικείους του.

    Μεταξύ αυτών, ο Πρόεδρος της Βουλής, σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, ξένοι διπλωμάτες, αρχηγοί κομμάτων, βουλευτές, κρατικοί αξιωματούχοι και πλήθος στρατιωτικών.

    Στην κηδεία παρέστησαν επίσης ο Διοικητής των Βρετανικών Βάσεων με το επιτελείο του, οι οποίοι έφεραν μαύρα περιβραχιόνια και ο Διοικητής της Ειρηνευτικής Δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο, τον οποίον συνόδευαν ανώτεροι αξιωματικοί της Δύναμης.

    Τραγικές φιγούρες ανάμεσα στο πλήθος οι συγγενείς των άλλων τεσσάρων στρατιωτικών που επέβαιναν του μοιραίου Μπελ 206.

    Η πομπή με τη σορό του Αρχηγού, της οποίας προπορεύονταν μοτοσικλετιστές και όχημα της αστυνομίας, έφθασε στην εκκλησία στις 10:20.

    Τη σορό υποδέχθηκε ο Στρατιωτικός Διοικητής Λευκωσίας Σάββας Αργυρού.

    Η Στρατιωτική Μουσική της Εθνικής Φρουράς παιάνιζε πένθιμα εμβατήρια. Πένθιμα κτυπούσαν και οι καμπάνες της εκκλησίας.

    Στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές, ενώ αυθόρμητα ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί εκεί ξέσπασε σε παρατεταμένο χειροκρότημα.

    Το φέρετρο, που ήταν σκεπασμένο με τις σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας μετέφεραν στους ώμους τους έξι ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΦ.

    Πάνω στο φέρετρο τοποθετήθηκαν το σπαθί και το πηλίκιο του Αρχηγού Φλωράκη. Αξιωματικός μετέφερε καρφιτσωμένα σε μικρό μαξιλάρι τα παράσημα και τις τιμητικές διακρίσεις που είχαν απονεμηθεί στον Ευάγγελο Φλωράκη.

    Εν αναμονή της άφιξης του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Υπουργών Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου για να αρχίσει η νεκρώσιμος ακολουθία, η οικογένεια δεχόταν τα συλλυπητήρια επωνύμων και ανωνύμων.

    Στις 11:05 έφθασαν στην εκκλησία οι Υπουργοί Αμυνας Κύπρου και Ελλάδας, Σωκράτης Χάσικος και Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος έφθασε στις 10:30 σήμερα επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας από την Ελλάδα.

    Ακολούθως, έφθασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και η σύζυγός του Ειρήνη.

    Δέκα λεπτά μετά τις έντεκα άρχισε η νεκρώσιμος ακολουθία την οποία έψαλλαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου πρωτοστατούντος του πρώτου τη τάξει, Μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου.

    [12] (Κ) Νέος Αρχηγός ΕΦ

    O Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος είναι από σήμερα ο νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς.

    [13] (Κ) Κηδεία του Αρχηγού Εθνικής Φρουράς - Υπουργός Αμυνας

    Το ύστατο χαίρε στον εκλιπόντα Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Ευάγγελο Φλωράκη απηύθυνε ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, εκφωνώντας τον επικήδειο λόγο στην κηδεία του, που τελέστηκε σήμερα στην εκκλησία της Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα.

    "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση και ο Υπουργός Αμυνας", είπε ο κ. Χάσικος, "χάνουμε έναν πολύτιμο, άξιο, έμπιστο και ικανότατο συνεργάτη, ηγέτη των ενόπλων μας δυνάμεων. Η Βουλή και τα κόμματα, οι πολιτικές δυνάμεις", συνέχισε, χάνουν "έναν αξιόπιστο συνομιλητή και συνεργάτη, επικεφαλής της αμυντικής θωράκισης του τόπου και ο κυπριακός λαός, οι χιλιάδες των ενόπλων πολιτών, (χάνουν) τον Αρχηγό τους και η Ελλάδα και η Κύπρος ένα λαμπρό Στρατηγό".

    "Στις εδώ ένοπλες επάλξεις του ελληνισμού", είπε ο κ. Χάσικος, "ο Αρχηγός Φλωράκης άφησε τεράστιο έργο πολεμικής ετοιμότητας και αποτρεπτικής αξιοπιστίας".

    Οπως είπε ο Υπουργός Αμυνας, ο Ευάγγελος Φλωράκης "πετούσε διαρκώς από την Πάφο ως τη Δερύνεια, σε κάθε μονάδα και σε κάθε άσκηση της Εθνικής Φρουράς και με το όραμα απελευθέρωσης της σκλαβωμένης πατρίδας, κρατώντας σφικτά στα άξια, πρόθυμα και ικανά χέρια του τη σκυτάλη από τα Φυλακισμένα Μνήματα, από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και από τις ηρωικότερες παραδόσεις του έθνους μας".

    "Χαλιναγωγώντας", όπως είπε, "την απέραντη θλίψη" του, ο κ. Χάσικος αναφέρθηκε εν συντομία στη ζωή και στη δράση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και στο μεγάλο κενό που αφήνει με το θάνατό του στο τραγικό δυστύχημα, που συνέβη προχθές το πρωί στην Πάφο, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε κατέπεσε και ανεφλέγη με αποτέλεσμα το θάνατο του Φλωράκη και άλλων τεσσάρων αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς.

    Ο Ευάγγελος Φλωράκης, είπε ο κ. Χάσικος, ήταν υπόδειγμα Αρχηγού "ενός μικρού μεν σε όγκο, μεγάλου όμως σε δυνατότητες στρατού".

    Οπως είπε ο Υπουργός Αμυνας, ο εκλιπών "κέρδισε επάξια την αγάπη, την εκτίμηση, το θαυμασμό και προπάντων την εμπιστοσύνη όλου του στρατεύματος και όλου του λαού και γι' αυτό η φοβερή τραγωδία, το χάραμα της περασμένης Τετάρτης, σκόρπισε αμέσως στην Κύπρο το αίσθημα της ορφάνιας".

    Μιλώντας για το "φίλο και πιο στενό συνεργάτη" του, ο κ. Χάσικος είπε ότι "όσοι την τύχη είχαν από κοντά να γνωρίσουν τον Αρχηγό και μαζί του να συνεργαστούν, πολύ καλά γνωρίζουν ότι ο Ευάγγελος Φλωράκης, απλός, φιλικός, έμπιστος, οικείος, κατακτούσε αμέσως θέση προσφιλούς μέλους της οικογένειας του καθενός, πολύτιμος φίλος και αδελφός επίλεκτος".

    Η υπηρεσία του Αντιστράτηγου Φλωράκη στην Εθνική Φρουρά, είπε ο κ. Χάσικος, δεν ήταν μόνο η εκτέλεση στο ακέραιο του επαγγελματικού καθήκοντός του, αλλά η ολόψυχη προσφορά του, 24 ώρες το 24ωρο.

    Ο Ευάγγελος Φλωράκης, είπε ο Υπουργός Αμυνας, αφιερώθηκε ψυχί τε και σώματι στην αποστολή του και "στις επάλξεις αυτής της αποστολής έπεσε αγωνιζόμενος, φορώντας ως συνήθως τη στολή ασκήσεων και τα άρβυλά του".

    Τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς είχαν γνωρίσει από κοντά τον Αρχηγό τους, είπε ο κ. Χάσικος, σε όλους τους χώρους άσκησης και διαβίωσης του στρατεύματος, "όχι ως έναν απόμακρο και απλησίαστο Στρατηγό, αλλά ως μάχιμο, σκονισμένο και ιδρωμένο συνάδελφο, ως ηγέτη που διοικούσε, όχι με άψυχες και ψυχρές διαταγές, αλλά με την ψυχή του, εμπνέοντας και καθοδηγώντας διά του ζωντανού παραδείγματός του".

    "Ο Φλωράκης Ευάγγελος του Στέφανου, από την Αρτα της Ηπείρου", είπε ο κ. Χάσικος, "από έρωτα για την πατρίδα, στρατιωτικός, με τις πράξεις και το παράδειγμά του, καταξίωσε τη θέση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς".

    [14] (K) Nέος Αρχηγός ΕΦ - Βιογραφικό

    Ο Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος γεννήθηκε το 1943 στο χωριό Γαρδίκι Ομιλαίων του Νομού Φθιώτιδας. Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1962 και αποφοίτησε το 1966, ως Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού.

    Αποφοίτησε επιτυχώς από όλα τα σχολεία του Οπλου του. Εκπαιδεύτηκε στη Σχολή Αεροπορίας Στρατού και έλαβε πτυχίο χειριστή αεροσκαφών σταθερών πτερύγων το 1971.

    Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου (ΑΣΠ) (1979-1980) και της ΣΕΘΑ (1990-1991) και της Ακαδημίας Πολέμου της Γερμανίας (1984-1986).

    Υπηρέτησε σε πολλές και σημαντικές θέσεις, ήτοι Διοικητής Πυροβολαρχίας, Διευθυντής 3ου Γραφείου Μοίρας Πυροβολικού, Επιτελής 3ου ΕΓ/12ης Μεραρχίας Πεζικού, Υπασπιστής Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), Διοικητής Μοίρας Πυροβολικού, Τμηματάρχης Τμήματος Ασκήσεων του 3ου ΕΓ/ΓΕΣ.

    Προήχθη στο βαθμό του Συνταγματάρχη το 1990 και υπηρέτησε ως Επιτελάρχης και Διοικητής Πυροβολικού 16ης Μεραρχίας Πεζικού, Α' Βοηθός Επιτελάρχης Δ' Σώματος Στρατού, Διευθυντής 3ου ΕΓ/1ης Στρατιάς. Προήχθη στο βαθμό του Ταξιάρχου το 1994 και υπηρέτησε ως Α' Βοηθός Επιτελάρχη 1ης Στρατιάς και Διοικητής Ταξιαρχίας (80 ΑΔΤΕ).

    Προήχθη στο βαθμό του Υποστράτηγου το 1996 και υπηρέτησε ως Επιτελάρχης 1ης Στρατιάς και Διοικητής Μεραρχίας (95 ΑΔΤΕ).

    Προήχθη στο βαθμό του Αντιστράτηγου το 1998 και υπηρέτησε ως Διοικητής της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοικήσεως Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) και Υπαρχηγός ΓΕΣ. Την 8η Μαϊου 2000 ανέλαβε τα καθήκοντα του Διοικητή της Σχολής Εθνικής Αμυνας (ΣΕΘΑ).

    Ο Αντιστράτηγος Νικολοδήμος είναι άγαμος, γνωρίζει άριστα τη γερμανική γλώσσα και ομιλεί την αγγλική. Εχει πολλές ώρες πτώσεις με ελικόπτερα και αεροσκάφη της Αεροπορίας Στρατού.

    Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του τιμήθηκε με τις διακρίσεις του Ανώτατου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, Ανώτατου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα, Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α' Τάξης, Διαμνημόνευση Αξίας και Τιμής, Διαμνημόνευση Ηγεσίας Σχηματισμού Β' Τάξης, Διαμνημόνευση Ευδόκιμης Διοίκησης Α' Τάξης, Διαμνημόνευση Υπηρεσιών Αξιωματικού Επιτελούς Α' Τάξης.

    [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 12/07/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7259          1,7362
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7071          1,7173
    Λίρα Αγγλίας                     1,1023          1,1089
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     199,3129        200,9074
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0453          3,0696
    Δολάριο Καναδά                     2,5984          2,6191
    Κορώνα Δανίας                     12,8137         12,9162
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,6616         12,7628
    Κορώνα Σουηδίας                   15,9176         16,0449
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5313          2,5515
    

    [16] (Κ) Νέος Αρχηγός ΕΦ - Βιογραφικό (Ορθή επανάληψη)

    Ο Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος γεννήθηκε το 1943 στο χωριό Γαρδίκι Ομιλαίων του Νομού Φθιώτιδας. Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1962 και αποφοίτησε το 1966, ως Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού.

    Αποφοίτησε επιτυχώς από όλα τα σχολεία του Οπλου του. Εκπαιδεύτηκε στη Σχολή Αεροπορίας Στρατού και έλαβε πτυχίο χειριστή αεροσκαφών σταθερών πτερύγων το 1971.

    Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου (ΑΣΠ) (1979-1980) και της ΣΕΘΑ (1990-1991) και της Ακαδημίας Πολέμου της Γερμανίας (1984-1986).

    Υπηρέτησε σε πολλές και σημαντικές θέσεις, ήτοι Διοικητής Πυροβολαρχίας, Διευθυντής 3ου Γραφείου Μοίρας Πυροβολικού, Επιτελής 3ου ΕΓ/12ης Μεραρχίας Πεζικού, Υπασπιστής Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), Διοικητής Μοίρας Πυροβολικού, Τμηματάρχης Τμήματος Ασκήσεων του 3ου ΕΓ/ΓΕΣ.

    Προήχθη στο βαθμό του Συνταγματάρχη το 1990 και υπηρέτησε ως Επιτελάρχης και Διοικητής Πυροβολικού 16ης Μεραρχίας Πεζικού, Α' Βοηθός Επιτελάρχης Δ' Σώματος Στρατού, Διευθυντής 3ου ΕΓ/1ης Στρατιάς. Προήχθη στο βαθμό του Ταξιάρχου το 1994 και υπηρέτησε ως Α' Βοηθός Επιτελάρχη 1ης Στρατιάς και Διοικητής Ταξιαρχίας (80 ΑΔΤΕ).

    Προήχθη στο βαθμό του Υποστράτηγου το 1996 και υπηρέτησε ως Επιτελάρχης 1ης Στρατιάς και Διοικητής Μεραρχίας (95 ΑΔΤΕ).

    Προήχθη στο βαθμό του Αντιστράτηγου το 1998 και υπηρέτησε ως Διοικητής της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοικήσεως Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) και Υπαρχηγός ΓΕΣ. Την 8η Μαϊου 2000 ανέλαβε τα καθήκοντα του Διοικητή της Σχολής Εθνικής Αμυνας (ΣΕΘΑ).

    Ο Αντιστράτηγος Νικολοδήμος είναι άγαμος, γνωρίζει άριστα τη γερμανική γλώσσα και ομιλεί την αγγλική. Εχει πολλές ώρες πτήσεις με ελικόπτερα και αεροσκάφη της Αεροπορίας Στρατού.

    Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του τιμήθηκε με τις διακρίσεις του Ανώτατου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, Ανώτατου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα, Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α' Τάξης, Διαμνημόνευση Αξίας και Τιμής, Διαμνημόνευση Ηγεσίας Σχηματισμού Β' Τάξης, Διαμνημόνευση Ευδόκιμης Διοίκησης Α' Τάξης, Διαμνημόνευση Υπηρεσιών Αξιωματικού Επιτελούς Α' Τάξης.

    [17] (Κ) Νέος Αρχηγός ΕΦ (2)

    Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα όπως διορίσει ως νέο Διοικητή της Εθνικής Φρουράς τον Αντιστράτηγο Αθανάσιο Νικολοδήμο, ανακοίνωσε μετά την έκτακτη συνεδρία του Σώματος, ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος.

    [18] (Κ) Βασίλης Φλωράκης - Επικήδειος - Κηδεία Αρχηγού

    Ο Ευάγγελος Φλωράκης ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος "έλεγε λίγα αλλά έκανε πολλά, ήταν σκληρός αλλά και ευαίσθητος, ήτανε ο άνθρωπος που έπαιρνε το μεγάλο ρίσκο, έδινε τα πάντα για το καθήκον και την πατρίδα και πέθανε σαν αετός", είπε για τον αδελφό του, τον εκλιπόντα Αρχηγό του ΓΕΕΦ, ο Βασίλης Φλωράκης.

    Σε επικήδειο λόγο που εκφώνησε στην εκκλησία Παναγίας Ευαγγελίστριας, όπου τελέστηκε η κηδεία του Αρχηγού της ΕΦ Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη, είπε ότι "οι δύο πατρίδες του Βαγγέλη, η Ελλάδα και η Κύπρος, θρηνούν σήμερα για το χαμό του".

    Σημείωσε πως με "λίγα λόγια ανθρώπινα" επιθυμεί να απαλύνει τον πόνο των συγγενών και κυρίως της συζύγου του, Αθηνάς, των θυγατέρων του, Ελένης και Στεφανίας, και να εκφράσει τον τελευταίο χαιρετισμό από τους υπερήλικες γονείς του εκλιπόντος, οι οποίοι, όπως είπε, "δεν μπόρεσαν λόγω της ηλικίας να παρευρεθούν και να απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό".

    Ανέφερε ότι η τελευταία επικοινωνία με τον αδελφό του ήταν την περασμένη Τρίτη όταν ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ του τηλεφώνησε για να του εκφράσει τη λύπη του για τους αδικοχαμένους στρατιώτες που σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

    "Πού να ήξερε ότι εκείνος ο διάλογος θα ήταν ο τελευταίος και τώρα κάνω μονόλογο μπροστά στο φέρετρό του", είπε συγκινημένος ο Βασίλης Φλωράκης.

    Ο κ. Φλωράκης μνημόνευσε κατά τη διάρκεια του επικήδειου λόγου του και τους "συμπάσχοντες με εμάς συγγενείς των άλλων αδικοχαμένων αξιωματικών και στρατιωτών του Βαγγέλη".

    [19] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            91,28 ( 0,83)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    584.183
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   319.612    388,22 ( 0,58)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    196.097    109,58 ( 0,39)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     25.521     82,34 ( 1,02)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.656     26,20 ( 0,69)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     17.273     60,09 ( 0,12)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     15.975     82,27 ( 3,60)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     12.482     19,30 ( 1,47)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     23.844     52,07 (-0,59)
    Ετ. Πληροφορικής              £     18.915      3,12 ( 4,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     25.403     13,85 ( 1,02)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      1.205     15,63 ( 0,58)
    Ξενοδοχεία                    £     66.472     50,76 ( 2,17)
    Αλλες Εταιρείες               £    157.782     84,84 ( 1,59)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [20] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Πολιτικές εξελίξεις

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, "στην απέλπιδα προσπάθεια του να κρατηθεί στην εξουσία, ουσιαστικά αγκαλιάζει όλο και πιο σφικτά τα πιο ακραία, τα πιο εθνικιστικά στοιχεία του τουρκικού κατεστημένου", δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    [21] (Κ) Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ελλάδας - Κυπριακό - ΕΕ

    Οι δικοινοτικές διαβουλεύσεις για επίλυση του Κυπριακού δεν προχωρούν ικανοποιητικά λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας, δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, μετά και την κηδεία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη στην οποία ο Ελληνας Υπουργός εκπροσώπησε την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    [22] (Κ) Ταφή Αρχηγού ΕΦ - Κοιμητήριο Πάφου

    Στη γη της Πάφου, που τόσο αγάπησε, αναπαύεται από νωρίς το απόγευμα ο αδικοχαμένος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης.

    Ο επίλογος της ανείπωτης τραγωδίας που έπληξε την Εθνική Φρουρά γράφτηκε λίγο μετά τις τρεις στο Ελληνικό Κοιμητήριο Πάφου, όπου μεταφέρθηκε με πομπή από τη Λευκωσία η σορός του Αρχηγού της ΕΦ.

    Από νωρίς το μεσημέρι πλήθος κόσμου κατέκλυσε το κοιμητήριο για να πει το στερνό αντίο στον εκλιπόντα Αρχηγό, ενώ έφεδροι αξιωματικοί και εθνοφύλακες βρίσκονταν παρατεταγμένοι κατά μήκος του κοιμητηρίου εν αναμονή της έλευσης της πομπής με τη σορό του Αρχηγού.

    Οταν η πομπή με τη σορό του Αρχηγού εισήλθε στο κοιμητήριο επώνυμοι και ανώνυμοι πολίτες ξέσπασαν σε παρατεταμένο χειροκρότημα, ενώ φιλαρμονική της ΕΦ παιάνιζε πένθιμα εμβατήρια.

    Στο κοιμητήριο έφτασε και ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, συνοδευόμενος από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας και αξιωματούχους της ΕΦ.

    Στην τελετή της ταφής παρέστησαν επίσης οι Αστυνομικές και Δημοτικές Αρχές Πάφου, αντιπροσωπεία ξένων στρατιωτικών, δυνάμεις καταδρομών της ΕΦ και πλήθος κόσμου.

    Η πομπή κατέληξε δίπλα από τον οικογενειακό τάφο της συζύγου του Αρχηγού όπου τελέστηκε τρισάγιο από τον Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο και τον Χωροεπίσκοπο Αρσινόης Γεώργιο.

    Κατά τη διάρκεια της ταφής ρίχθηκαν χαιρετιστήριες βολές ως ένδειξη τιμής προς τον αείμνηστο Αρχηγό ενώ σε μια πράξη βαθύτατου συμβολισμού υπερίπταντο της περιοχής, σε μια πρώτη δημόσια παρουσίαση, τρία νέα ελικόπτερα της Ε.Φ, τα ρωσικά MIL MI 35.

    [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδικές τάσεις

    Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στην τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, με το Γενικό Δείκτη να σημειώνει αύξηση σε ποσοστό 0,83%, κλείνοντας στις 91,28 μονάδες, γεγονός που οφείλεται στα σημαντικά κέρδη που σημείωσε ο κλάδος της Πληροφορικής σε ποσοστό 4%. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε και σήμερα σε χαμηλά επίπεδα, καθώς διαμορφώθηκε στις 584 χιλιάδες λίρες.

    [24] (Κ) Υπουργοί Περιβάλλοντος - Κώστας Θεμιστοκλέους

    Την προσχώρησή τους στη "Δήλωση του Εl Teide" για την προστασία της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη, υπέγραψαν σήμερα στις Βρυξέλλες, οι Υπουργοί Περιβάλοντος των υποψήφιων χωρών. Από κυπριακής πλευράς τη Δήλωση υπέγραψε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους.

    Η Δήλωση του El Teide υπεγράφη από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον περασμένο Μάιο και αποτελεί προϊόν κοινής πρωτοβουλίας της τότε ισπανικής προεδρίας και της αρμόδιας Επιτρόπου Margot Wallstrom.

    [25] (Κ) Αντιπρόεδρος ΚΟΕ - Πρόεδρος Τεχνικής Επιτροπής ISSF

    Η Διεθνής Ομοσπονδία Σκοποβολής στη Γενική της Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου στο Λάχτι της Φινλανδίας, ανέδειξε χωρίς ανθυποψήφιο τον Αντιπρόεδρο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) Δημήτρη Λόρδο στη θέση του Προέδρου της Τεχνικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας.

    Η ΚΟΕ με σημερινή της ανακοίνωση εκφράζει την ικανοποίησή της για την απόφαση της Ομοσπονδίας και σημειώνει ότι η εκλογή αυτή "είναι ιδιαίτερα τιμητική όχι μόνο για την ΚΟΕ, αλλά και για ολόκληρη την αθλητική οικογένεια της Κύπρου".

    [26] (Κ) Κηδεία - Σμηναγός Πάρης Αθανασιάδης

    Τελέστηκε στις πέντε το απόγευμα με στρατιωτικές τιμές και σε ατμόσφαιρα βαρύτατου πένθους από τον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλουριώτισα, η κηδεία του Σμηναγού Πάρη Αθανασιάδη, που έχασε τη ζωή του, μαζί με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελο Φλωράκη και τρεις άλλους αξιωματικούς, προχθές κατά τη συντριβή ελικοπτέρου της ΕΦ, στα Κούκλια της Πάφου.

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν στην κηδεία ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, ο Υπουργός Παιδείας Ουράνιος Ιωαννίδης και ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου.

    Ο Πάρης Αθανασιάδης επέβαινε του μοιραίου ελικοπτέρου που κατέπεψε και συνετρίβη την περασμένη Τετάρτη, με αποτέλεσμα το θάνατο του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελου Φλωράκη και τριών άλλων αξιωματικών της Δύναμης.

    [27] (Κ) Κηδεία - Σμηναγός Πάρης Αθανασιάδης (2)

    Με την υπόσχεση ότι όλοι οι συνάδελφοί του δεν θα αναπαυτούν αν δεν πραγματοποιηθεί το όνειρό του για απελευθέρωση της Κύπρου, αποχαιρέτησε εκφωνώντας τον επικήδειο λόγο, ο Επισμηναγός Γαβριήλ Παττίχης, το Σμηναγό Πάρη Αθανασιάδη.

    Νωρίς σήμερα το απόγευμα κάτω από το μουντό ουρανό, σκυθρωποί οι συνάδελφοι, οι φίλοι, και οι συγγενείς του κυβερνήτη του μοιραίου BELL, κατέφθασαν στον Ιερό Ναό της Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα για να αποχαιρετήσουν τον Πάρη Αθανασιάδη στην τελευταία του κατοικία.

    Στρατιωτικοί από όλα τα όπλα της Εθνικής Φρουράς αμίλητοι έπαιρναν τις θέσεις τους στην εκκλησία, ενώ άγημα της αεροπορίας και η Φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς είχε παραταχθεί στο προαύλιο για να αποδώσει τιμές.

    Η σορός του αδικοχαμένου παλικαριού βρισκόταν ήδη στην εκκλησία πλαισιωμένη από συναδέλφους του αξιωματικούς της 449 Μοίρας Ελικοπτέρων της ΕΦ, έχοντας δίπλα της, σαν τραγικές φιγούρες τους γονείς, τη σύζυγο και τα δύο αδέλφια του.

    Πρώτοι κατέφθασαν οι Υπουργοί Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου, Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης, Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, έχοντας δίπλα τους, το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Αλέκο Μαρκίδη.

    Λίγο αργότερα κατέφθασαν από την Πάφο και ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος με τον Υπαρχηγό της ΕΦ Αντιστράτηγο Φοίβο Κλόκκαρη και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Τον επικήδειο εκφώνησε Διοικητής του Πάρη Αθανασιάδη, Μοίραρχος της 449 ΜΑΕ Επισμηναγός Γαβριήλ Παττίχης.

    Αξέχαστε Πάρη, είπε φανερά συγκινημένος ο κ. Παττίχης, "δεν θα ξεχάσω ποτέ το φλογερό σου πάθος και το όνειρο σου για την απελευθέρωση της πατρίδα μας".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 12 July 2002 - 17:49:22 UTC