Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-06-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Γιοσέπ Πικέ - Κυπριακό
  • [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων Βρετανίας - Δηλώσεις Χάνεϊ
  • [04] (Κ) Ηνωμένα Εθνη - Πύλα - Δήλωση
  • [05] (Κ) Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Προσχέδιο συμπερασμάτων
  • [06] (Κ) Ισπανία - Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου
  • [07] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Μόσχα - "Ημέρες Κύπρου" - Λετονία
  • [08] (Κ) Πρόεδρος ΚΕΒΕ - Τ/Κ επιμελητήριο - Κοινό κείμενο - Βρυξέλλες
  • [09] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Πύλα - Τουρκικές προκλήσεις
  • [10] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Πύλα - Τουρκικές προκλήσεις
  • [11] (Κ) ΕΕ - Συντακτική Συνέλευση
  • [12] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Ευρωστρατός
  • [13] (Κ) ΕΕ - Σημίτης - Ευρωστρατός
  • [14] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Πύλα - Τουρκικές προκλήσεις
  • [15] (Κ) Τζεμ - Κυπριακό - Δηλώσεις
  • [16] (Κ) Τούρκος Πρόεδρος - Κυπριακό - Δηλώσεις
  • [17] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Συμπεράσματα

  • [01] (Κ) Γιοσέπ Πικέ - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Γιοσέπ Πικέ ενθάρρυνε τις δύο πλευρές στην Κύπρο να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για επανένωση της νήσου, επαναβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την απόφαση του Ελσίνκι ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επιλογή του κοινού υποψηφίου των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ για τις προεδρικές εκλογές είναι το κύριο θέμα στις περισσότερες σημερινές εφημερίδες. Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η μετάβαση χθες του Προέδρου Κληρίδη στη Σεβίλλη όπου πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι τουρκικές απειλές για το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς λύση του Κυπριακού, οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας, η προώθηση προς ψήφιση των νομοσχεδίων για τη φορολογική μεταρρύθμιση και η δημιουργία έξι νέων θέσεων δικαστών από τον προσεχή Οκτώβριο είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του σημερινού Τύπου.

    Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Αλλάζουν στόχους οι Τούρκοι", πως η τουρκική κυβέρνηση απειλεί να δημιουργήσει κρίση στην περιοχή, αν η ΕΕ δεν καθορίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ως αντάλλαγμα για την ένταξη της Κύπρου. Αλλη είδηση είναι η έγκριση από τη Βουλή κατά 90% των νομοσχεδίων για τη φορολογική μεταρρύθμιση και ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, που άρχισε χθες την εξέταση της νομοθεσίας αυτής, θα συνεχίσει τη συζήτησή τους και την ερχόμενη Τρίτη, με πρόθεση να τα παραπέμψει για ψήφιση στην Ολομέλεια της προσεχούς Πέμπτης, 27 Ιουνίου.

    "Η Μάχη", στο κύριο θέμα με τίτλο "Προέλαση στην Πύλα", γράφει στο κύριο θέμα ότι οι Τούρκοι ετοιμάζονται για προέλαση στην περιοχή της Πύλας με πρόθεση να δημιουργήσουν συνθήκες πρόκλησης θερμού επεισοδίου. Η κυβέρνηση φέρεται να έχει διαμηνύσει στα Ηνωμένα Εθνη ότι δεν θα ανεχθεί κάτι τέτοιο και ότι θα αντιμετωπίσει δυναμικά κάθε απόπειρα των Τούρκων να θέσουν υπό τον έλεγχό τους έστω και μια σπιθαμή εδάφους της ουδέτερης ζώνης. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και Προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας θα υποδεχθεί σήμερα στο αεροδρόμιο Λάρνακας την Τιμία Κάρα της Αγίας Μαρίνας, η οποία θα παραμείνει στη Μονή Αγίου Ραφαήλ και Αγίας Μαρίνας Ξυλοτύμβου μέχρι τις 15 Ιουλίου.

    Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Πρόεδρε, τα θέλεις και τα λες; " παραθέτει χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη σχετικά με τις καταγγελίες για κακοδιαχείριση και καταδολίευση της εκκλησιαστικής περιουσίας, με τις οποίες, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Πρόεδρος παρεμβαίνει "απαράδεκτα" διατυπώνοντας "αθωωτική ετυμηγορία πριν αρχίσει η έρευνα". Σε άλλο θέμα γράφει για τη χθεσινή συνέντευξη του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στη διάρκεια της οποίας διευκρίνισε τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό για ένα ανύπαρκτο ουσιαστικά κεντρικό κράτος και δύο πλήρως κυρίαρχα κρατίδια. Ως προς τους πρόσφυγες, ο κ. Ντενκτάς είπε πως ένα μικρό μόνο ποσοστό Ελληνοκυπρίων θα μπορεί να επιστρέψει, για να μη τεθεί δήθεν "σε κίνδυνο" η τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    "Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα, με τον τίτλο "Προχωρούν με Τάσσο", ότι ολοκληρώνεται η τριμερής συνεργασία των κομμάτων ΑΚΕΛ. ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ για τις προεδρικές εκλογές και ότι έχουν επιλέξει ουσιαστικά ως κοινό υποψήφιο τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο, παρά το ότι εξακολουθούν τυπικά τη διαδικασία των συναντήσεων και συζητήσεων για επιλογή του πιο κατάλληλου υποψηφίου. Αλλη είδηση είναι η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο αιτήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου για πρόσληψη περισσότερων δικαστών προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης και ότι αναμένεται τον προσεχή Οκτώβριο ο διορισμός έξι νέων δικαστών.

    "Ο Φιλελεύθερος", στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Παζάρι με τρία πρώτα ονόματα", γράφει ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την επιλογή υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο θα υποστηρίξουν από κοινού τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τα συνεργαζόμενα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ έχουν προτείνει το καθένα το δικό του υποψήφιο ως απαρχή, προκειμένου να καταλήξουν κατόπιν διαβουλεύσεων σε έναν, με βασικό κριτήριο για την τελική επιλογή αυτό της εκλεξιμότητας. Αλλού γράφει ότι θα αυξηθούν από την 1η Ιουλίου 2002 τα εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων και ότι δεν αποκλείεται να δοθεί μηνιαίο ή ετήσιο επίδομα που θα αυξάνει κατά 10 μέχρι 20 τοις εκατόν τα εισοδήματα αυτά.

    Η "Χαραυγή", κάτω από τον τίτλο "Σε καλό δρόμο", γράφει στο κύριο θέμα πως κατά τη χθεσινή συνάντηση των ηγετών των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ, πραγματοποιήθηκε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της συνεργασίας μεταξύ τους ενόψει των προεδρικών εκλογών και ότι οι τρεις ηγέτες έθεσαν τα ονόματά τους στο τραπέζι των συζητήσεων ως υποψηφίων για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν ήδη συζητηθεί τα θέματα διακυβέρνηση, ασφάλεια, εδαφικό και περιουσίες, στα οποία όμως δεν υπήρξε γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών και για αυτό ξανασυζητούνται.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Δήμος Στροβόλου ζητεί από κάθε νοικοκυριό πρόσθετο φόρο 42 λιρών για να καλύψει τη δαπάνη δημιουργίας ενός νέου κοιμητηρίου, που θα περιλαμβάνει 5.351 τάφους για τις ανάγκες 70.000 περίπου κατοίκων του Στροβόλου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης αναχώρησε χθες με ιδιωτικό αεροπλάνο και συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών για τη Σεβίλλη, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με κύρια θέματα προς συζήτηση την παράνομη μετανάστευση, τη διεύρυνση και το μέλλον της Ευρώπης.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Νέος Τύπος", με τον τίτλο "Στα άδυτα της Κεντρικής", γράφει στο κύριο θέμα πως έχει συσταθεί ειδική υποεπιτροπή της Βουλής, η οποία θα επισκεφθεί την προσεχή Τετάρτη το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να αρχίσει την εξέταση φακέλων για την εξαγωγή συναλλάγματος κατά την περίοδο 1999 2000, όταν εκατομμύρια λίρες που προήλθαν από κέρδη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό. Αλλη είδηση είναι η σημαντική άνοδος του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου κατά τις τελευταίες ημέρες και οι επιδράσεις της εξέλιξης αυτής σε διάφορους τομείς της κυπριακής οικονομίας.

    [03] (Κ) Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων Βρετανίας - Δηλώσεις Χάνεϊ

    Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο ζητεί με επιστολή της η Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων Βρετανίας, διαμαρτυρόμενη και ζητώντας εξηγήσεις για τις πρόσφατες δηλώσεις του Βρετανού Αντιπροσώπου για το Κυπριακό Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ στο τουρκικό CNN, για ίδρυση ενός "νέου κράτους" στην Κύπρο και για την ύπαρξη δήθεν "δύο λαών" στο νησί.

    [04] (Κ) Ηνωμένα Εθνη - Πύλα - Δήλωση

    Τα Ηνωμένα Εθνη, με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ του Εκπροσώπου Τύπου Μπράιαν Κέλι, επιβεβαίωσαν σήμερα το γεγονός ότι υπήρξε κάποια δραστηριότητα κοντά στην Πύλα, για την οποία η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ήταν ενήμερη.

    Οπως είπε ο κ. Κέλι, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έλαβε αμέσως μέτρα, ώστε να μη γίνει οτιδήποτε που δυνατό να συμβάλει σε αύξηση της έντασης στην περιοχή.

    "Μάλιστα, έγιναν κάποια οδικά έργα στην περιοχή της νεκρής ζώνης, βόρεια του χωριού Πύλα, για τα οποία η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ήταν ενήμερη", είπε ο κ. Κέλι, κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Μάχη" που αναφέρει ότι οι Τούρκοι προετοιμάζονταν για προέλαση στην Πύλα τις τελευταίες ημέρες.

    [05] (Κ) Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Προσχέδιο συμπερασμάτων

    Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πάρθηκε στο Ελσίνκι ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αποτελεί τη βάση των θέσεων της Ενωσης στο θέμα της Κύπρου, σημειώνεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Σεβίλλης, που ολοκληρώνει τις εργασίες του σήμερα στην Ισπανία.

    Σε ειδική παράγραφο για την Κύπρο, το προσχέδιο συμπερασμάτων που πρόκειται να υιοθετηθεί σήμερα αναφέρει επίσης ότι η ΕΕ συνεχίζει να προτιμά την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου και προσθέτει ότι "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ και καλεί τους ηγέτες της ε/κ και τ/κ κοινότητας να εντατικοποιήσουν και να επισπεύσουν τις συνομιλίες τους με σκοπό να εκμεταλλευτούν αυτό το μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για μια συνολική διευθέτηση με την ελπίδα όπως αυτό συμβεί πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων".

    Προστίθεται ακόμη ότι η ΕΕ θα ενσωματώσει τους όρους μιας τέτοιας συνολικής διευθέτησης στη Συνθήκη Προσχώρησης ώστε να συνάδει με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ.

    [06] (Κ) Ισπανία - Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου

    Με την προσοχή στραμμένη στο σκληρό αγώνα μεταξύ της Ισπανίας και της Κορέας για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, άρχισαν σήμερα με καθυστέρηση στη Σεβίλλη οι εργασίες της δεύτερης και τελευταίας μέρας της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Κατά τις σημερινές εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συζητηθούν και θα υιοθετηθούν τα τελικά συμπεράσματα των αρχηγών των "15" και θα παρατεθεί γεύμα από την ισπανική προεδρία για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των υποψηφίων για ένταξη στην ΕΕ χωρών, οι οποίοι συνοδεύονται από τους Υπουργούς Εξωτερικών των χωρών τους.

    Στη συνέχεια, οι αρχηγοί και Υπουργοί Εξωτερικών των "15" θα φωτογραφηθούν με τους αρχηγούς και ΥΠΕΞ των υποψηφίων χωρών.

    [07] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Μόσχα - "Ημέρες Κύπρου" - Λετονία

    Στη Ρωσία μεταβαίνει αύριο ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, επικεφαλής κυβερνητικής αποστολής, για να εγκαινιάσει την έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών "Ημέρες Κύπρου στη Μόσχα", στην οποία θα πάρουν μέρος πέραν των 50 κυπριακών εταιρειών, εκθέτοντας προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρει η Κύπρος για εξαγωγή.

    [08] (Κ) Πρόεδρος ΚΕΒΕ - Τ/Κ επιμελητήριο - Κοινό κείμενο - Βρυξέλλες

    Υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση το κείμενο, που συμφώνησαν από κοινού το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και το τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο, στις 3 Ιουνίου και αφορά εκπαιδευτικά προγράμματα για το 2002 δικοινοτικού χαρακτήρα, ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Βασίλης Ρολόγης.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Ρολόγης ανέφερε επίσης ότι μεταξύ 17 και 18 Ιουλίου θα βρίσκεται στη Λευκωσία, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας της ΕΕ με την Κύπρο Λέοπολντ Μάουερ με εμπειρογνώμονες της ΕΕ, ώστε να αποφασίσουν ποια από τα σχέδια που υποβλήθηκαν θα εγκριθούν και ποια θα απορριφθούν.

    Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση υποσχέθηκε πως αν πετύχουν τα δικοινοτικά προγράμματα για το 2002, θα διαθέσουν για το 2003, 5 εκατομμύρια ευρώ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την κατ'αρχήν στάση των Βρυξελλών για το κοινό κείμενο, ο κ. Ρολόγης είπε ότι "μας υποσχέθηκαν πως θα μας υποστηρίξουν σε αυτά τα έργα".

    [09] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Πύλα - Τουρκικές προκλήσεις

    Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει τη δημιουργία νέων τετελεσμένων σε βάρος της από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής του βόρειου μέρους του νησιού και δεν αποκλείεται η προσφυγή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πρόσφατη παράνομη μεταφορά άλλων 5.500 Τούρκων στρατιωτών στα κατεχόμενα.

    Σε δηλώσεις του σήμερα στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος επιβεβαίωσε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Μάχη", καθώς και δηλώσεις στο ΚΥΠΕ του Εκπροσώπου Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Μπράιαν Κέλι, για προσπάθειες του κατοχικού καθεστώτος να κατασκευάσει οδικά έργα στην περιοχή της Πύλας, παραβιάζοντας την ουδέτερη ζώνη.

    Ο κ. Κέλι δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ παρενέβη αμέσως και "έκανε βήματα για να διασφαλίσει ότι δεν θα συμβεί οτιδήποτε που δυνατό να συμβάλει στην οποιαδήποτε αύξηση της έντασης" και ο κ. Χάσικος εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την άμεση ανταπόκριση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ταυτόχρονα ενημέρωνε και την κυβέρνηση της Ελλάδας για όλες τις εξελίξεις.

    [10] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Πύλα - Τουρκικές προκλήσεις

    Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην περιοχή Πύλας και την προσπάθεια του κατοχικού καθεστώτος να κατασκευάσει νέο δρόμο, ο οποίος θα επεκτείνεται εντός της ουδέτερης ζώνης και ταυτόχρονα εκφράζει την ικανοποίησή της για τις μέχρι τώρα ενέργειες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Μάχη" με τίτλο "Προέλαση στην Πύλα", την περασμένη Τετάρτη παρατηρήθηκε δραστηριότητα εκτός της νεκρής ζώνης σε περιοχή δυτικά του κατεχόμενου χωριού Πέργαμος και βορείως της Πύλας για κατασκευή δρόμου, ο οποίος σχεδιάστηκε για να προεκταθεί εντός της νεκρής ζώνης.

    "Η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας", σύμφωνα με την ανακοίνωση, "προέβη στα κατάλληλα διαβήματα στα Ηνωμένα Εθνη, τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Νέα Υόρκη, για αποτροπή τέτοιας δράσης, η οποία θα συνιστούσε πολύ σοβαρή παραβίαση του στάτους κβο".

    Το Υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι η παρέμβαση της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών έγινε σύμφωνα με τους όρους εντολής της που ορίζονται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    [11] (Κ) ΕΕ - Συντακτική Συνέλευση

    Οι αρμοδιότητες των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης οφείλουν να γίνουν πιο ξεκάθαρες, οι διαδικασίες πιο απλές όπως και η γλώσσα που χρησιμοποιείται πιο κατανοητή προς τον απλό Ευρωπαίο πολίτη.

    [12] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Ευρωστρατός

    Εντελώς αρνητική ήταν σήμερα η Τουρκία όσον αφορά το θέμα του Ευρωστρατού, αφού εξακολουθεί να δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν δέχεται το κείμενο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο οποίο κατέληξαν οι "15" μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις.

    Τελικά, δεν πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ με τον Τούρκο Πρόεδρο Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ, αλλά συνάντηση του Υπάτου Εκπροσώπου της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ.

    Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η συνάντηση εκτυλίχθηκε σε χείριστο κλίμα από πλευράς Τουρκίας.

    Στο μεταξύ, ο κ. Αθνάρ φέρεται να μίλησε τηλεφωνικώς με τον κ. Τζεμ, ο οποίος ήταν και πάλι ιδιαίτερα αρνητικός και κατηγορηματικά εναντίον του κειμένου των "15".

    [13] (Κ) ΕΕ - Σημίτης - Ευρωστρατός

    Στο θέμα του Ευρωστρατού δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία καθώς η Τουρκία δεν δέχθηκε το κείμενο που συμφωνήθηκε μεταξύ της Ελλάδας και της ισπανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά η διαπραγμάτευση θα συνεχίσει, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Σεβίλλη.

    Ωστόσο σύμφωνα με τη νέα πρόνοια του κειμένου των "15" για τον Ευρωστρατό, στο σχεδιασμό και την εκτέλεση επιχειρήσεων του Ευρωστρατού θα λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα της χώρας και θα διασφαλίζεται η ασφάλεια, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα εξωτερικά σύνορα κάθε κράτους μέλους.

    "Στη διαπραγμάτευση έχουμε επιτύχει σημαντικά κεκτημένα," σημείωσε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι θα υπάρχει απόλυτη αυτονομία της ΕΕ και αποκλεισμός της συμμετοχής τρίτης χώρας στις αποφάσεις της ΕΕ για την άμυνά της.

    [14] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Πύλα - Τουρκικές προκλήσεις

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι τα ΗΕ θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην διαταραχθεί το παρόν στάτους κβο στην περιοχή του χωριού Πύλα.

    Σε δηλώσεις του από τη Σεβίλλη, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση είχε πληροφορίες και παρατήρησε ότι βορείως της νεκρής ζώνης το κατοχικό καθεστώς προχωρούσε με την κατασκευή ενός δρόμου με στόχο να τον επεκτείνει κατά μήκος της νεκρής ζώνης με κατεύθυνση το χωριό Πύλα.

    [15] (Κ) Τζεμ - Κυπριακό - Δηλώσεις

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαϊλ Τζεμ εξέφρασε σήμερα την ελπίδα οι δύο πλευρές στην Κύπρο να "έρθουν κοντά" και να φθάσουν σε μια λύση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Τζεμ είπε πως είναι εφικτό να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό και μίλησε για "δύο έθνη" στο νησί, επαναλαμβάνοντας έτσι τις διχοτομικές θέσεις της Τουρκίας.

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν απάντησε σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ για το πώς θα αντιδρούσε η Τουρκία στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πριν από τη λύση του Κυπριακού και την ίδια ώρα να συνεχίσει να συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της πορείας της προς την ΕΕ.

    "Εύχομαι στα 'έθνη' επιτυχία στη διαπραγματευτική διαδικασία. Πιστεύω ότι είναι δυνατό, ότι είναι εφικτό, και ελπίζω τα δύο 'έθνη' στην Κύπρο πραγματικά να έρθουν κοντά και πραγματικά να επιτύχουν συμφωνία", είπε.

    [16] (Κ) Τούρκος Πρόεδρος - Κυπριακό - Δηλώσεις

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ δήλωσε σήμερα ότι τρίτα μέρη θα πρέπει να κρατήσουν απόσταση από τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει να επιδείξει καλή θέληση για λύση του προβλήματος.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά από γεύμα εργασίας που παρέθεσε στη Σεβίλλη η ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ενωσης και των υποψηφίων για ένταξη χωρών, ο κ. Σεζέρ είπε ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έχει υποβάλει "αρκετά σημαντικές" προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να λυθεί το Κυπριακό.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για την παράγραφο που αφορά την Τουρκία στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Σεβίλλης, ο κ. Σεζέρ είπε: "Δεν νομίζω ότι περιλαμβάνει οποιανδήποτε αρνητική διατύπωση".

    Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο κ. Σεζέρ είπε ότι "υπήρξαν κάποιες αρκετά σημαντικές προτάσεις από το Ντενκτάς και αναμένουμε ότι αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί και ότι η ελληνική πλευρά θα επιδείξει προσέγγιση καλής θέλησης στο θέμα αυτό.

    [17] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Συμπεράσματα

    Το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Σεβίλλη για την Κύπρο είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι εκείνο το οποίο ελέχθη στις υποψήφιες χώρες από τους "15" κατά τη σημερινή τους συνάντηση τόσο από την ισπανική προεδρία όσο και από το Δανό Πρωθυπουργό και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα που έχουν καθοριστεί για τη διεύρυνση και ότι στην Κοπεγχάγη αναμένεται να ληφθεί η τελική απόφαση για το θέμα.

    "Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας, αφού εκτός των άλλων συναρτάται με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού," εκτίμησε ο κ. Κασουλίδης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 22 June 2002 - 17:49:13 UTC