Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-06-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κώστας Καραμανλής - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Κόφι Ανάν - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [03] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Ψήφισμα - Διαβήματα
  • [04] (K) Κοινοβουλευτική Επιτροπή - Ουάσιγκτον - Επαφές
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου - Δηλώσεις
  • [07] (Κ) Προς Συνδρομητές - Υπηρεσία Μετάδοσης Ανακοινώσεων
  • [08] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Τόμας Γουέστον
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ενέκο Λανταμπουρού
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κληρίδης - Τόμας Γουέστον - Κυπριακό
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις ΓΓ ΟΗΕ
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου
  • [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (K) Χρηματιστήριο - Αμελητέα πτώση
  • [16] (Κ) ΕΕ - Μουσική - Στατιστικές - Υποψήφιες χώρες
  • [17] (Κ) ΑΚΕΛ - Αντρος Κυπριανού - Συνάντηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς
  • [18] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Κύπρος - Ψήφισμα
  • [19] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ψήφισμα
  • [20] (Κ) Βέλγιο - ΟΑΣΕ - Ανοικτοί Ουρανοί - Κύπρος
  • [21] (Κ) Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - Στεφανόπουλος
  • [22] (Κ) Ολομέλεια - ΧΑΚ - Ελεύθερη παροχή υπηρεσιών
  • [23] (K) Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο - Κύπρος - ΕΕ
  • [24] (Κ) ΥΠΑΜ - Βέγλιο - Κύπρος - "Ανοικτοί Ουρανοί"

  • [01] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κώστας Καραμανλής - Κυπριακό

    Το Κυπριακό ήταν το βασικό θέμα που συζήτησαν στη διάρκεια της 20λεπτης συνάντησής τους, χθες το απόγευμα (τοπική ώρα), στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    [02] (Κ) Κόφι Ανάν - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Η απαίτηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να εξασφαλίσει αναγνώριση του ψευδοκράτους αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο που εμποδίζει τις δύο πλευρές να έλθουν κοντά στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, δήλωσε χθες το βράδυ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, απαντώντας σε ερωτήσεις του ανταποκριτή της τουρκικής εφημερίδας "Χουριέτ", παρουσία και άλλων δημοσιογράφων.

    [03] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Ψήφισμα - Διαβήματα

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται σήμερα να υιοθετήσει ομόφωνα, στη διάρκεια επίσημης συνεδρία, ψήφισμα με το οποίο θα ανανεώνεται για ακόμη έξι μήνες η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο. Η συνεδρία θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα (ώρα Κύπρου).

    [04] (K) Κοινοβουλευτική Επιτροπή - Ουάσιγκτον - Επαφές

    Ικανοποίηση εξέφρασαν τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών της κυπριακής Βουλής από τα αποτελέσματα των επαφών τους στην Ουάσιγκτον, που ολοκληρώθηκαν χθες.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι επισκέψεις ξένων διαμεσολαβητών στο τρίγωνο Αθήνα Αγκυρα Λευκωσία και οι πιέσεις που ασκούνται για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι εκτιμήσεις του Βρετανού Απεσταλμένου για το Κυπριακό Ντέιβιντ Χάνεϊ για κατάληξη σε συμφωνία εντός του Φθινοπώρου, η συνέχιση των τουρκικών προκλήσεων και η ετοιμότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων για αντιμετώπισή τους, η διαχείριση της αρχιεπισκοπικής περιουσίας, τα προβλήματα στην πρώην τουρκοκυπριακή συνοικία της Λεμεσού, οι συζητήσεις για ίδρυση Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και οι αντιδράσεις στην παραχώρηση άδειας αναμετάδοσης των προγραμμάτων της "Φωνής της Αμερικής" είναι μερικά από τα σημερινά θέματα των εφημερίδων της Λευκωσίας.

    H "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Ο Πάφου ανέλαβε την κάθαρση" γράφει ότι οι συνοδικοί ομόφωνα αποφάσισαν χθες να αναστείλουν κάθε εξουσιοδότηση που παραχώρησε εν αδυναμία του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σε πρόσωπα της Αρχιεπισκοπής για τη διαχείριση του Κεντρικού Εκκλησιαστικού Ταμείου αναλαμβάνοντάς την από τούδε και στο εξής ο Πάφου Χρυσόστομος. Αλλού γράφει ότι παραιτήθηκε χθες από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Louis Cruise Lines ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία δεν αναφέρει τους λόγους που οδήγησαν τον κ. Παπαδόπουλο να υποβάλει την παραίτησή του.

    "Η Μάχη" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Απειλείται θερμό επεισόδιο" ότι προτείνονται τρεις διαφορετικές τοποθεσίες για τη μετακίνηση των αθιγγάνων που διαμένουν στην τ/κ συνοικία Λεμεσού. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρώτη περιοχή είναι πλησίον της κοινότητας Μουταγιάκας και έχει ήδη εξεταστεί και αντικρίζεται θετικά από τις αρμόδιες Αρχές, η δεύτερη κοντά στη λεωφόρο Νίκου Παττίχη, η οποία περιλαμβάνει επτά τεμάχια τ/κ γης και η τρίτη εντός των δημοτικών ορίων των Πολεμιδιών. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος υπογράμμισε ότι η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο, ενώ σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και ο Ελληνας ομόλογος του Γιάννος Παπαντωνίου.

    Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Κράτος στο γύψο" για δώδεκα σημεία που περιλαμβάνει το έγγραφο Ντενκτάς για την ασφάλεια, με τα οποία αναφέρεται ουσιαστικά σε λύση δύο χωριστών κρατών, που θα εκχωρήσουν ανύπαρκτη εξουσία, σε μια κεντρική κυβέρνηση "φάντασμα". Σε άλλη είδηση, η εφημερίδα γράφει ότι προσωρινή εκεχειρία επέβαλαν χθες, μέσω δημοσίων τοποθετήσεων τους, κυβέρνηση και Βουλή στην αντιπαράθεσή τους για το πόρισμα του Χρηματιστηρίου. Στην αποκλιμάκωση της έντασης έπαιξε ρόλο η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να διορίσει τριμελή επιτροπή που θα εξετάσει το κοινοβουλευτικό πόρισμα, αλλά και οι τοποθετήσεις βουλευτών που επιχείρησαν να ρίξουν τους τόνους.

    "Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Ερευνα σε βαθιά νερά" γράφει ότι τα μέλη της Ιεράς Συνόδου αποφάσισαν όπως ανασταλούν αμέσως οποιεσδήποτε εξουσιοδοτήσεις για απόσυρση χρημάτων εξ ονόματος της Αρχιεπισκοπής, καθώς και για υπογραφή επιταγών ή συμφωνιών που να δεσμεύουν την Αρχιεπισκοπή. Αποφασίστηκε ότι ο μόνος αρμόδιος, για να δεσμεύει με την υπογραφή του την Ιερά Αρχιεπισκοπή, θα εξακολουθήσει να είναι ο Χωρεπίσκοπος Σαλαμίνας Βαρνάβας, ο ρόλος του οποίου επιβεβαιώθηκε ομόφωνα από τους συνοδικούς. Αλλού αναφέρεται στην απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Υγείας, Ουράνιου Ιωαννίδη και Φρίξου Σαββίδη, καθώς και του Προέδρου του ΠΙΣ Αντώνη Βασιλείου, για επίσπευση της διαδικασίας ίδρυσης Ιατρικής Σχολής, η οποία θα ενταχθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    "Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Ο Χάνεϊ βλέπει λύση μέσα στο Φθινόπωρο", γράφει στο κύριο θέμα πως ο κ. Χάνεϊ, μετά τις επαφές που είχε στην Αγκυρα, μετέφερε στην κυπριακή κυβέρνηση την εκτίμησή του ότι θα υπάρξει "κίνηση" από τουρκικής πλευράς τον προσεχή Οκτώβριο ή Νοέμβριο, που θα οδηγήσει ενδεχομένως στην επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Αλλού γράφει για τις προειδοποιήσεις της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ, όπως διατυπώθηκαν στη χθεσινή Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ότι αναμένεται πρόοδος στο Κυπριακό μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο, όμως δεν θα υπάρξει καθυστέρηση της διεύρυνσης και η ΕΕ δεν μπορεί να περιμένει επ άπειρον.

    Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Φρένο στη διασπάθιση", ότι η ιεραρχία της Εκκλησίας της Κύπρου συνήλθε χθες σε ειδική σύσκεψη στην Αρχιεπισκοπή και αποφάσισε να διερευνήσει σε βάθος την οικονομική διαχείριση της αρχιεπισκοπικής περιουσίας, εμποδίζοντας φαινόμενα διασπάθισης της περιουσίας αυτής. Αλλη είδηση είναι η υποβολή αίτησης στην κυβέρνηση από άλλους δυο διεθνούς εμβέλειας ραδιοσταθμούς για αναμετάδοση των προγραμμάτων τους από την Κύπρο. Η Επαρχιακή Επιτροπή Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ διοργανώνει εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Κάβο Γκρέκο, μεθαύριο το πρωί, για την άδεια εγκατάστασης πομπού αναμετάδοσης που παραχωρήθηκε στη "Φωνή της Αμερικής". Η ΕΔΟΝ καταδικάζει την ενέργεια αυτή της κυβέρνησης και καλεί τη νεολαία να διαμαρτυρηθεί.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα γράφει για τη χθεσινή σύσκεψη των ιεραρχών στην Αρχιεπισκοπή και για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Πάφου ότι τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, για την πώληση εκκλησιαστικής περιουσίας εκατοντάδων χιλιάδων λιρών για μέρος μόνον της αξίας της, είναι "ψίχουλα" μπροστά σε όσα θα αποκαλυφθούν για άλλες περιπτώσεις. Αλλού γράφει για τη φωτιά στην περιοχή βορειοδυτικά της Λευκωσίας, η οποία ξεκίνησε από τις κατεχόμενες περιοχές κοντά στα χωριά Σκυλλούρα και Αγιος Βασίλειος και εξαπλώθηκε γρήγορα προς τις ελεύθερες περιοχές κοντά στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, του οποίου οι εγκαταστάσεις κινδύνεψαν να πυρποληθούν. (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΔΝ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου - Δηλώσεις

    Πολύ σημαντική εξέλιξη, χαρακτήρισε ο δικηγόρος της Τιτίνας Λοϊζίδου Αχιλλέας Δημητριάδης, την παραδοχή από την Τουρκία ότι φοβάται πως θα υπάρξουν και άλλες προσφυγές Ελληνοκυπρίων εναντίον της για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Δημητριάδης, αυτός ο φόβος θα πρέπει να γίνει "εφιάλτης" για την Αγκυρα με προσφυγές ώστε "να δημιουργηθεί ένα κόστος για την Τουρκία" για τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή των περιουσιών των Ε/Κ και την απώλεια χρήσης τους από τους νόμιμους ιδιοκτήτες.

    Οι δηλώσεις του δικηγόρου της κ. Λοϊζίδου έγιναν με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση για την εκτέλεση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σε αυτή την υπόθεση, κατά την οποίαν

    [07] (Κ) Προς Συνδρομητές - Υπηρεσία Μετάδοσης Ανακοινώσεων

    Το ΚΥΠΕ προσφέρει από την περασμένη Παρασκευή (7 Ιουνίου 2002) την Υπηρεσία Μετάδοσης Ανακοινώσεων Τύπου.

    Οι Ανακοινώσεις Τύπου μεταδίδονται αυτούσιες προς τους συνδρομητές του ΚΥΠΕ μέσω της κανονικής ροής των ειδήσεων.

    Τοποθετούνται επίσης στην Ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ (http://www.cna.org.cy), όπου οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν πατώντας στην ένδειξη "Ανακοινώσεις Τύπου".

    Στον ίδιο χώρο τοποθετούνται και όλες οι ανακοινώσεις που εκδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) και αποστέλλονται ηλεκτρονικά.

    [08] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Τόμας Γουέστον

    [09] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ενέκο Λανταμπουρού

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κληρίδης - Τόμας Γουέστον - Κυπριακό

    Ανταλλαγή απόψεων για τρόπους που θα βοηθούσαν τη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών να προχωρήσει, συζήτησε σήμερα ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο Αμερικανός διπλωμάτης παρουσιάστηκε αισιόδοξος ότι είναι δυνατό να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό μέσω της παρούσας διαδικασίας. Είπε ακόμα πως ο κ. Γουέστον δεν έφερε ούτε εισηγήσεις ούτε φόρμουλες.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις ΓΓ ΟΗΕ

    Η κυβέρνηση θεωρεί πως το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό θα καθορίσει το καθεστώς των Τ/Κ, το οποίο θα είναι καθεστώς μιας κοινότητας που ισότιμα συμμετέχει στη δημιουργία ενός κράτους, μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου

    Δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής της Τουρκίας από την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, παρά μόνο να αλλάξει δραστικά τη μέχρι σήμερα πολιτική της, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Οπως είπε ο κ. Παπαπέτρου η Τουρκία πρέπει να πάρει το μήνυμα πως θα έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες εάν προσπαθήσει να αποφύγει αυτό που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 13/06/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7180          1,7283
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6159          1,6255
    Λίρα Αγγλίας                     1,0999          1,1064
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     202,7420        204,3639
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8464          2,8691
    Δολάριο Καναδά                     2,4827          2,5025
    Κορώνα Δανίας                     12,7609         12,8629
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7242         12,8259
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6778         15,8032
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5335          2,5537
    

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            98,87 (-0,11)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    487.557
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   210.881    417,65 ( 0,11)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    118.632    117,01 ( 0,03)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     30.119     87,73 ( 1,18)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     56.885     30,12 ( 0,07)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     61.565     62,38 ( 0,52)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      9.869     83,67 ( 0,48)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     19.706     22,23 (-0,71)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      1.864     53,65 ( 0,43)
    Ετ. Πληροφορικής              £     16.568      4,04 (-1,46)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     47.521     15,12 (-1,43)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      2.886     16,70 (-0,24)
    Ξενοδοχεία                    £     51.255     57,35 (-0,38)
    Αλλες Εταιρείες               £     53.575     97,13 (-0,77)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (K) Χρηματιστήριο - Αμελητέα πτώση

    Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, η οποία διεξήχθη και πάλι σε υποτονικό κλίμα. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αμελητέα υποχώρηση της τάξης του 0,11%, κλείνοντας στις 98,87 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 487 χιλιάδων λιρών με τους τραπεζικούς τίτλους να συγκεντρώνουν σχεδόν το 1/4 του ημερήσιου τζίρου, αξίας 117 χιλιάδων λιρών.

    [16] (Κ) ΕΕ - Μουσική - Στατιστικές - Υποψήφιες χώρες

    Το ποσό των 22,8 ευρώ ετησίως διαθέτει κατά μέσο όρο κάθε κάτοικος της Κύπρου προκειμένου να αγοράσει ψηφιακούς δίσκους (cd) και κασέτες μουσικής. Σε κάθε κάτοικο αναλογεί 1,3 cd ή κασέτες ετησίως, ενώ η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των υποψηφίων χωρών σε δαπάνες για μουσική.

    Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του 2000, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι συνολικές επίσημες πωλήσεις στην Κύπρο έφτασαν το 1 εκ. κομμάτια (cd, κασέτες), συνολικής αξίας 18,2 εκ. ευρώ.

    [17] (Κ) ΑΚΕΛ - Αντρος Κυπριανού - Συνάντηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς

    Αναχώρησε σήμερα για τη Σεβίλλη της Ισπανίας ο Αντρος Κυπριανού, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων, όπου θα εκπροσωπήσει το Κόμμα στη συνάντηση Αρχηγών ή Εκπροσώπων των Κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Ιουνίου.

    [18] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Κύπρος - Ψήφισμα

    Ιδιαίτερα θετικό για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι το ψήφισμα που υιοθέτησε σήμερα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ψήφισμα αυτό βασίζεται σχεδόν ολοκληρωτικά στην έκθεση του ευρωβουλευτή Ζακ Πόος, εισηγητή της Ευρωβουλής για την Κύπρο.

    Παράλληλα, η Ολομέλεια απέρριψε με μεγάλη πλειοψηφία σειρά τροπολογιών των γνωστών για τις φιλοτουρκικές θέσεις τους, Βρετανών ευρωβουλευτών Andrew Duff (Φιλελεύθερος) και Geoffrey Van Orden (Συντηρητικός), οι οποίοι επιχείρησαν να αλλοιώσουν το περιεχόμενο του ψηφίσματος.

    Στο ψήφισμα τονίζεται ότι η ένταξη της Κύπρου είναι δυνατή μόνο για ένα κυρίαρχο κυπριακό κράτος, διζωνικό και δικοινοτικό, που θα έχει πλήρη εξουσία δράσης σε διεθνές επίπεδο, καθώς και εξουσία λήψης αποφάσεων. Σημειώνεται, επίσης, ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να κατοχυρώνει πλήρη σεβασμό του κοινοτικού κεκτημένου, καθώς και των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όποιες και αν είναι οι συνταγματικές ρυθμίσεις της λύσης.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου χαιρετίζει τις απευθείας συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι δεν μπορεί να γίνεται επίκληση του παράγοντα χρόνου για την καθυστέρηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ.

    [19] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ψήφισμα

    Εγκρίθηκε ομόφωνα το ψήφισμα 1416 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με το οποίο παρατείνεται η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2002.

    [20] (Κ) Βέλγιο - ΟΑΣΕ - Ανοικτοί Ουρανοί - Κύπρος

    Το Βέλγιο υποστηρίζει την αίτηση της Κύπρου να ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΟΑΣΕ "Ανοικτοί Ουρανοί".

    [21] (Κ) Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - Στεφανόπουλος

    Η αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Τάσσο Παπαδόπουλο, έγινε σήμερα το μεσημέρι δεκτή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

    [22] (Κ) Ολομέλεια - ΧΑΚ - Ελεύθερη παροχή υπηρεσιών

    Με στόχο την περαιτέρω εναρμόνιση της κειμένης νομοθεσίας για την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η Ολομέλεια της Βουλής, κάνοντας δεκτή σχετική εισήγηση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ψήφισε ομόφωνα τροποποιητικό νόμο και κανονισμούς για την ενσωμάτωση οδηγιών της ΕΕ στην ισχύουσα νομοθεσία για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ).

    [23] (K) Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο - Κύπρος - ΕΕ

    Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο καλεί τα μέλη και τους υποστηρικτές του να αναλάβουν δράση για να υιοθετεί από το αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισμα, το οποίο εκφράζει την υποστήριξη του Κογκρέσου για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ανεξάρτητα από τη λύση του Κυπριακού.

    [24] (Κ) ΥΠΑΜ - Βέγλιο - Κύπρος - "Ανοικτοί Ουρανοί"

    Η κυπριακή κυβέρνηση ήταν βέβαιη ότι το Βέλγιο θα υποστήριζε την αίτηση της Κύπρου για ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα "Ανοικτοί Ουρανοί" του ΟΑΣΕ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 13 June 2002 - 17:49:21 UTC