Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-06-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Ινδονησία
  • [02] (K) Νέοι αριθμοί σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Διεθνής Διάσκεψη για το Παλαιστινιακό
  • [05] (Κ) Μεσούτ Γιλμάζ - Σχέσεις Τουρκίας με ΕΕ
  • [06] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - Κατεχόμενα - Παράνομη επίσκεψη
  • [07] (Κ) Βάσος Λυσσαρίδης - Τιμητική εκδήλωση
  • [08] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Απευθείας συνομιλίες
  • [09] (Κ) Πλατφόρμα "Αυτή η χώρα είναι δική μας" - Διάσκεψη Τύπου
  • [10] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Τζεμ - ΣΕΑ
  • [11] (Κ) Υπουργός Πολιτισμού Ελλάδος - Τουρκία - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Ινδονησία

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους αναχωρεί σήμερα για το Μπαλί της Ινδονησίας, όπου θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στην τέταρτη και τελική συνάντηση της προπαρασκευαστικής επιτροπής για τη διεθνή διάσκεψη κορυφής για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Τζοχάνεσμπουργκ το Σεπτέμβριο.

    [02] (K) Νέοι αριθμοί σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία

    Τίθενται από σήμερα σε ισχύ οι νέοι αριθμοί στην σταθερή και κινητή τηλεφωνία, που εισάγονται με το Εθνικό Σχέδιο Αριθμοδότησης (ΕΣΑ).

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας για το Κυπριακό και η παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ στα κατεχόμενα, οι τιμητικές εκδηλώσεις για τον Επίτιμο Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ Βάσο Λυσσαρίδη, οι δηλώσεις του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη για ομοψυχία, σύμπνοια και συμπαράταξη Κύπρου και Ελλάδας, οι διεργασίες στα κόμματα για τις προεδρικές εκλογές του 2003, οι παρατυπίες και παρανομίες στο Κτηματολόγιο, οι αντιπαραθέσεις για τις άδειες οπλοφορίας, το πόρισμα για το ΧΑΚ και οι προβλέψεις για ένα πολύ θερμό καλοκαίρι είναι μερικά από τα σημερινά θέματα των εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Στροφή των στρατιωτικών στην Τουρκία", ότι ο τουρκικός Τύπος επισημαίνει μια "αλλαγή" στον τρόπο με τον οποίο το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) της Τουρκίας αντιμετωπίζει το Κυπριακό και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Σύμφωνα με τα όσα γράφουν τουρκικές εφημερίδες, το ΣΕΑ υποστηρίζει την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία και την επίλυση του Κυπριακού. Αλλη είδηση είναι τα αποτελέσματα στις χθεσινές εκλογές της ΠΟΕΔ και η πρώτη θέση που εξασφάλισε η παράταξη ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία που πρόσκειται στον ΔΗΣΥ με ποσοστό 33,86%. Η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων (ΑΚΙΔΑ) πήρε 28,46% και η Αγωνιστική Συνεργασία (ΚΙΣΟΣ και ΑΚΕΛ) εξασφάλισε ποσοστό 15,38%.

    "Η Μάχη", στο κύριο θέμα με τίτλο "Με Βάσο ή Ομήρου το ΚΙΣΟΣ", γράφει στο κύριο θέμα της πως ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο αυτόνομης καθόδου του ΚΙΣΟΣ στις προεδρικές εκλογές του 2003, με υποψήφιο τον Πρόεδρο του κόμματος Γιαννάκη Ομήρου ή τον Επίτιμο Πρόεδρό του, Βάσο Λυσσαρίδη. Η "Μάχη" γράφει ότι "η συντριπτική πλειοψηφία" των μελών του ΚΙΣΟΣ απορρίπτει την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου, που προκρίνουν τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Αλλού γράφει ότι μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη το αργότερο θα εγκατασταθεί ακτινολογικό μηχάνημα για τις ανάγκες του Ορθοπεδικού Τμήματος στο Νοσοκομείο Λεμεσού.

    Ο "Πολίτης, κάτω από τον τίτλο "Φέτος δεν θα δείξει έλεος", γράφει στο κύριο θέμα ότι το αμερικανικό πανεπιστήμιο "Κολούμπια" προειδοποιεί για παρατεταμένο καύσωνα το καλοκαίρι στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του "Κολούμπια", με τις οποίες συγκλίνουν και άλλες μελέτες ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, πιθανόν να έχουμε εφέτος το θερμότερο καλοκαίρι της τελευταίας 15ετίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κύπρος πέτυχε παγοποίηση της πρότασης ψηφίσματος που υπέβαλαν 35 μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για άρση του λεγόμενου "εμπάργκο" κατά των Τουρκοκυπρίων.

    "Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα, με τίτλο "Καθολική κατακραυγή", ότι συνεχίζεται ο σάλος και η κατακραυγή για τη "στημένη", όπως την χαρακτηρίζει η εφημερίδα, "διαπόμπευση πολιτικών προσώπων και πολιτικών που έχουν άδεια οπλοφορίας" και επισημαίνει ότι κανένας δεν επιδοκίμασε τη διαρροή των ονομάτων προσώπων στα οποία εδόθησαν άδειες οπλοφορίας. Αλλού γράφει ότι η κατάχρηση στο Κτηματολόγιο, με παραποίηση εγγράφων, φτάνει μέχρι τις 200.000 λίρες και πως αποκαλύφθηκαν νέες υποθέσεις, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται τόσο από την Αστυνομία όσο και από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του Κτηματολογίου και του Υπουργείου Εσωτερικών.

    "Ο Φιλελεύθερος", στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Αγκυρα: Οδηγίες για νέον ελιγμό", γράφει πως ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έφτασε χθες παράνομα στα κατεχόμενα για να μεταφέρει στον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς τις αποφάσεις του ΣΕΑ της Τουρκίας. Το ΣΕΑ προτίθεται να μην επιτρέψει οποιεσδήποτε παραχωρήσεις στο Κυπριακό, χωρίς να προβαίνει σε βεβιασμένες κινήσεις, για να μην κατηγορηθεί η τουρκική πλευρά για το αδιέξοδο στις απευθείας συνομιλίες. Αλλη είδηση είναι η κατάθεση νέας προσφυγής κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στη μνήμη του πρώην Δημάρχου Κυθρέας Σάββα Χρηστίδη. Η προσφυγή κατατέθηκε από τα πέντε παιδιά του και αφορά την απώλεια χρήσης της περιουσίας της οικογένειας Χρηστίδη εξαιτίας της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής του χωριού τους.

    Η "Χαραυγή", με τον τίτλο "Εγρήγορση και ομοψυχία", γράφει στο κύριο θέμα πως ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, που ήρθε στην Κύπρο για να παρευρεθεί στην τιμητική εκδήλωση που έγινε χθες βράδυ στη Λευκωσία για τον Επίτιμο Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ Βάσο Λυσσαρίδη, στις επαφές που είχε με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου, επεσήμανε την ανάγκη εγρήγορσης, σύμπνοιας, ομοψυχίας και συμπαράταξης μεταξύ των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων Κύπρου και Ελλάδας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αρχίζει σήμερα στη Λάρνακα διεθνής διάσκεψη για το Παλαιστινιακό. Η διάσκεψη συνδιοργανώνεται από το Παγκόσμιο και Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης και σε αυτό συμμετέχουν πέραν των 30 οργανώσεων ειρήνης από ισάριθμες χώρες.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριό της θέμα ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε χθες πως θα υποβάλει την παραίτησή του από το υπουργικό αξίωμα, εάν οι εργολάβοι δεν μπορέσουν να παραδώσουν μέχρι τις 13 Ιουλίου 2002 ολοκληρωμένα τα οδικά έργα που ανέλαβαν στην τουριστική περιοχή της Πάφου. Τα έργα αυτά συνεχίζονται εδώ και πολύ καιρό, ταλαιπωρώντας τους περιηγητές και επηρεάζοντας την τουριστική κίνηση της περιοχής. Αλλού γράφει ότι, εκτός από το αίτημα για κατάργηση της εργασίας τα απογεύματα της Πέμπτης κατά το μήνα Ιούνιο, οι δημόσιοι υπάλληλοι και η συνδικαλιστική οργάνωσή τους, η ΠΑΣΥΔΥ, διεκδικεί τώρα 35ωρη εβδομαδιαία εργασία και 14ο μισθό.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Νέος Τύπος", κάτω από τον τίτλο "Μυστική συνάντηση αρχηγών για το σκάνδαλο στο ΧΑΚ", γράφει στο κύριο θέμα ότι αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών την ερχόμενη Τρίτη, 4 Ιουνίου, 24 ώρες πριν από την προγραμματισμένη συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου, για το πόρισμά τους σχετικά με το χρηματιστηριακό σκάνδαλο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης έχει δώσει οδηγίες ώστε οι επιμέρους προϋπολογισμοί του 2003 να ακολουθούν αυστηρά την κυβερνητική πολιτική και να έχουν απόλυτα ενταξιακό χαρακτήρα.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Xpress", στο κύριο θέμα με τίτλο "Καίει Κυπρίους ο Μιλόσεβιτς", γράφει ότι, τουλάχιστον σε δυο περιπτώσεις, κλιμάκιο του Ουλαμού Ανιχνεύσεως Οικονομικού Εγκλήματος της Γιουγκοσλαβίας και άλλοι πολιτικοί παράγοντες της χώρας επισκέφθηκαν την Κύπρο αναζητώντας έγγραφα που να αποδεικνύουν τη συμμετοχή υψηλά ιστάμενων Κυπρίων στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από τον πρώην Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Αλλη είδηση είναι ότι τα Ταμεία Πρόνοιας και Συντάξεων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) θεωρείται ότι έχουν ολοκληρώσει τις πρόσφατες πωλήσεις μεγάλων πακέτων τραπεζικών μετοχών, εξέλιξη που ενδεχομένως θα συμβάλει στη σταθεροποίηση των τιμών και ίσως στην άνοδό τους.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Διεθνής Διάσκεψη για το Παλαιστινιακό

    Η "ρίζα του κακού" στη Μέση Ανατολή βρίσκεται "στο γεγονός ότι το κράτος του Ισραήλ υπό την διακυβέρνηση του Αριέλ Σιαρόν και των ακραίων συντηρητικών δυνάμεων που τον στηρίζουν, υπαναχώρησε από τις συμφωνίες του Οσλο και την όλη ειρηνευτική διαδικασία και αρνείται ουσιαστικά στον Παλαιστινιακό λαό το δικαίωμα να δημιουργήσει το δικό του ανεξάρτητο κράτος στη δική του γη".

    Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, κηρύσσοντας την έναρξη της διεθνούς διάσκεψης αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό που διοργανώνουν από κοινού σήμερα και αύριο στη Λάρνακα το Παγκόσμιο και το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης.

    [05] (Κ) Μεσούτ Γιλμάζ - Σχέσεις Τουρκίας με ΕΕ

    Οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ είναι τελείως ανεξάρτητες από το Κυπριακό, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, και πρόσθεσε ότι "το Κυπριακό ουδόλως μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις αυτές".

    [06] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - Κατεχόμενα - Παράνομη επίσκεψη

    Απαισιόδοξος για την έκβαση των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό φέρεται να είναι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαϊλ Τζεμ, ο οποίος πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα.

    [07] (Κ) Βάσος Λυσσαρίδης - Τιμητική εκδήλωση

    Οι πολιτικοί ηγέτες της Κύπρου και της Ελλάδας, αρχηγοί ή/και εκπρόσωποι κομμάτων και οργανωμένων φορέων, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, του καλλιτεχνικού κόσμου, φίλοι και συναγωνιστές του, αλλά και απλοί πολίτες τίμησαν χθες βράδυ στο Συνεδριακό Κέντρο Λευκωσίας τον αγωνιστή, τον πολιτικό και τον άνθρωπο Βάσο Λυσσαρίδη.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια της δίωρης περίπου εκδήλωσης που διοργάνωσε το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών για να τιμήσει τον Επίτιμο Πρόεδρό του Βάσο Λυσσαρίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναφέρθηκε στις "πολύτιμες υπηρεσίες" που προσέφερε το τιμώμενο πρόσωπο "στην Κύπρο και το λαό της" και τον ευχαρίστησε για τη συνεργασία που είχε μαζί του και για τη συμβολή της ΕΔΕΚ και του ιδίου του τότε Προέδρου της στο κυβερνητικό έργο.

    Στην εκδήλωση διαβάστηκαν χαιρετισμοί του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Απόστολου Κακλαμάνη, του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου, καθώς και αρχηγών πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας.

    [08] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Απευθείας συνομιλίες

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε χθες μετά από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, ότι "όλα κύλησαν ομαλά" στη συνάντηση και πρόσθεσε ότι αναμένει την ερχόμενη Τετάρτη να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις πάνω στο θέμα της ασφαλείας.

    [09] (Κ) Πλατφόρμα "Αυτή η χώρα είναι δική μας" - Διάσκεψη Τύπου

    Οι τ/κ οργανώσεις που απαρτίζουν την πλατφόρμα "Αυτή η χώρα είναι δική μας", σε διάσκεψη Τύπου τόνισαν πως η Κύπρος πρέπει να επανενωθεί ως μια ομοσπονδία, να παραμείνει κάτω από την ομπρέλα του ΟΗΕ και να ενταχθεί στην ΕΕ.

    [10] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Τζεμ - ΣΕΑ

    Εντελώς αρνητικές χαρακτήρισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαϊλ Τζεμ, ο οποίος κατά την άφιξή του χθες στα κατεχόμενα, όπου πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Αγκυρας στη λύση "δύο κρατών".

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντησή του με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο και συνάντησε ως Αναπληρωτής Πρόεδρος των ΕΔΗ μαζί με τον Πρόεδρο του κόμματος Γιώργο Βασιλείου, είπε ότι η ε/κ πλευρά "στέλνει το μήνυμα ότι λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να υπάρξει βάσει του μοντέλου των δύο κρατών με την ευθύνη να βαραίνει την τουρκική πλευρά 100%".

    [11] (Κ) Υπουργός Πολιτισμού Ελλάδος - Τουρκία - Κυπριακό

    Η επίλυση του Κυπριακού περνά μέσα από το συνταγματικό μέλλον της ΕΕ, είπε σήμερα ο Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδος Ευάγγελος Βενιζέλος και τόνισε ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι μια ευκαιρία για την τ/κ πλευρά και για την Τουρκία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 1 June 2002 - 17:49:10 UTC