Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-05-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ- Κύπρου - Συνάντηση
  • [02] (Κ) Αντιπροσωπεία Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου - Κύπρος - Ελλάδα
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΓΓ ΟΗΕ - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - 13 Παλαιστίνιοι
  • [06] (Κ) ΓΓ ΣΕΚ - Δηλώσεις
  • [07] (Κ) Σωκράτης Χάσικος - Ευρωστρατός
  • [08] (Κ) Απόστολος Αρμαγανίδης - Υγεία Αρχιεπισκόπου
  • [09] (Κ) Σωκράτης Χάσικος - Εθελοντές εθνοφύλακες

  • [01] (Κ) Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ- Κύπρου - Συνάντηση

    Από τις 22 μέχρι τις 24 Μαϊου, διοργανώνεται στη Λευκωσία, η 21η συνάντηση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου.

    [02] (Κ) Αντιπροσωπεία Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου - Κύπρος - Ελλάδα

    Επίσκεψη σε Ελλάδα και Κύπρο θα πραγματοποιήσει αντιπροσωπεία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, η οποία θα συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες και των δύο χωρών, για συζήτηση θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συνεργασίας.

    Η επίσκεψη αποσκοπεί στην προώθηση και προβολή των σκοπών και στόχων του Ινστιτούτου, στην Ελλάδα, και στο να δοθεί η ευκαιρία στην ηγεσία του Ινστιτούτου να συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους και με την ηγεσία του ιδιωτικού τομέα.

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Τα αποτελέσματα της επίσκεψης του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην Κύπρο, η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Αθήνα είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Προβάλλονται επίσης το θέμα των 13 Παλαιστινίων, που παραμένουν στην Κύπρο, εν αναμονή της απόφασης των "15", οι δηλώσεις του πρώην Διευθυντή των Φυλακών Χάρη Θεμιστοκλέους, η επανεκλογή του Δημήτρη Κιττένη στη θέση του ΓΓ της ΣΕΚ και η κοινή φωτογράφηση της Στάρ Κύπρου Στέλλας Δημητρίου με τη Μις Τουρκία Νεσχάν Μουλαζίμ.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ντενκτάς: Νέο ορόσημο ο Δεκέμβρης" γράφει ότι το Δεκέμβριο θέτει τώρα ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ως νέο χρονικό ορόσημο για κατάληξη των απευθείας συνομιλιών, επικαλούμενος την απόφαση που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την ένταξη των νέων κρατών μελών. Αλλού γράφει ότι εντονότατες πιέσεις ασκούνται στην Ελλάδα από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και την Ουάσιγκτον για άρση το συντομότερο του αδιεξόδου που προέκυψε στις σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ σ' ότι αφορά τις επιχειρήσεις του ευρωστρατού με τη χρήση των μέσων της Συμμαχίας.

    "Η Μάχη" στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "Ντροπή και αίσχος" γράφει ότι "ντροπή και αίσχος" αποτελεί η χθεσινή ανακοίνωση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου για τον αγώνα του κυπριακού λαού το 1955-59 και του ένδοξου έπους της ΕΟΚΑ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, πως ..."η ΕΟΚΑ του στρατηγού Γρίβα πρόβαλε έναν κοινωνικά υπερσυντηρητικό εθνικισμό". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι εφόδους σε εμπορικές τράπεζες πραγματοποίησαν νωρίς χθες το πρωί αρμόδιοι λειτουργοί της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μέσα στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας που δικαιούται δια νόμου να διεξάγει η Επιτροπή, η οποία κατέχει πληροφορίες για πιθανή σύμπραξη μεταξύ τραπεζών για λόγους ανταγωνισμού.

    Ο "Πολίτης" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Κατάπιε τις ευθύνες Ντενκτάς" γράφει ότι δύσπεπτο για την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι τελικά το δείπνο στην οικία Βλόσοβιτς με οικοδεσπότη τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος κατά τη διάρκεια του δείπνου άναψε το πράσινο φως για συνέχιση των συνομιλιών πέραν του Ιουνίου ακόμα και εάν μέχρι τότε δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία επί βασικών πτυχών του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι αποκαλυπτικές φωτογραφίες για αθηναϊκό περιοδικό έβγαλαν η Σταρ Κύπρου Στέλλα Δημητρίου και η Μις Τουρκία Νεσχάν Μουλαζίμ, στο όνομα της ελληνοτουρκικής φιλίας.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Το 'Πάντειο' προκαλεί" γράφει ότι με "προκλητική" χθεσινή ανακοίνωση η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου όχι μόνο δεν απολογείται για το εθνικό "λιβελογράφημα" σύμφωνα με το οποίο "ο Απελευθερωτικός Αγώνας της ΕΟΚΑ υπήρξε προϊόν υπερσυντηρητικού εθνικισμού", αλλά το υπερασπίζεται. Αλλού γράφει ότι ουσιαστική συμμετοχή στη διακυβέρνηση προτείνει το ΑΚΕΛ στα κόμματα της αντιπολίτευσης, στην περίπτωση που ο υποψήφιος που θα υποστηρίξουν σε ενδεχόμενη συνεργασία θα εκλεγεί.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο βασικό θέμα με τίτλο "Κρίσιμα ερωτήματα, κρίσιμες αποφάσεις" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ανέφερε στα μέλη του Σώματος ότι όλα τα κρίσιμα θέματα στο Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία θα συζητηθούν ενδελεχώς με την Αθήνα, και στη συνέχεια θα κληθεί το Εθνικό Συμβούλιο για να πάρει οριστικές αποφάσεις. Αλλού γράφει ότι δύο άδειες κινητής τηλεφωνίας εκ των οποίων η μια εκ προοιμίου ανήκει στην ΑΤΗΚ, θα δώσει η Κύπρος.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κρίσ(η)ιμες συνομιλίες" γράφει ότι τα βασικά θέματα όπως τα καθόρισε ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν αναμένεται να αρχίσουν να συζητούν στις απευθείας συνομιλίες ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο να επιχειρεί να αναβαθμίσει σταδιακά την παρέμβαση του. Αλλού γράφει ότι ο ρόλος που διαδραματίζει η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην παγκόσμια πολιτική σκηνή και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού αναμένεται να είναι στο επίκεντρο επαφών του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια στο Πεκίνο.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Οι μαχητές παραμένουν σε εμάς ενώ τα κράτη της ΕΕ διαπληκτίζονται" ότι οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαπληκτίστηκαν χθες αναφορικά με το θέμα του ποια χώρα θα φιλοξενήσει τους 13 εξόριστους Παλαιστίνιους, οι οποίοι έχουν ήδη περάσει μία εβδομάδα σε παραλιακό ξενοδοχείο της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι ο πρώην Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών Χάρης Θεμιστοκλέους δήλωσε πως προγραμματίζει να πάρει νομικά μέτρα κατά της κυβέρνησης για ψυχολογική καταπίεση, η οποία οδήγησε στην παραίτησή του.

    To εβδομαδιαίο οικονομικό και πολιτικό φύλλο "Νέος Τύπος" γράφει στο κύριό του θέμα υπό τον τίτλο "Νέες αυξήσεις στα καύσιμα" ότι σε αύξηση των τιμών των καυσίμων αναμένεται να οδηγηθούμε εκ νέου από τον επόμενο μήνα, καθώς ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης πρόκειται να εισηγηθεί αναθεώρηση των λιανικών τιμών προς τα πάνω λόγω του ότι οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου εκτινάχθηκαν τον Μάιο και πάλι στα ύψη. Αλλού γράφει ότι με την ομόφωνη επανεκλογή του Δημήτρη Κιττένη στη θέση του Γενικού Γραμματέα της ΣΕΚ ολοκληρώθηκαν χθες στη Λευκωσία οι τριήμερες εργασίες του 25ου Παγκυπρίου Συνεδρίου της ΣΕΚ.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Xpress" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Πόλεμος στα δάνεια απόκτησης κατοικίας" γράφει ότι "τάραξε πάλι τα νερά" του συστήματος η Alpha Bank με το σχέδιο στεγαστικού δανείου που προσφέρει και το οποίο φέρει για το πρώτο έτος επιτόκιο 4,9%. Αλλού γράφει ότι οι Ρώσοι είναι οι τουρίστες που δαπανούν τα περισσότερα λεφτά όταν επισκέπτονται την Κύπρο, σύμφωνα με την τουριστική έρευνα για το 2001 που διενήργησε ο ΚΟΤ, ενώ οι τουρίστες από το Ισραήλ ξοδεύουν τα λιγότερα.

    [04] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΓΓ ΟΗΕ - Κύπρος - Επίσκεψη

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν ήρθε στην Κύπρο για να δώσει τέσσερα μηνύματα και τα έδωσε, δήλωσε χθες βράδυ στην Πάφο ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη τα μηνύματα αυτά είναι η ανάγκη επίσπευσης και επιτάχυνσης της διαδικασίας, η ανάγκη της επιμονής στο στόχο του Ιουνίου, η ανάγκη να εγκαταλειφθούν οι στείρες συζητήσεις γύρω από τις λεγόμενες φιλοσοφίες της λύσης και να επικεντρωθούν στις βασικές αρχές, και η ανάγκη να αξιοποιηθεί η παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - 13 Παλαιστίνιοι

    Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ληφθεί η απόφαση των 15 για τους 13 Παλαιστίνιους, που παραμένουν σε ξενοδοχείο στη Λάρνακα, όπου οδηγήθηκαν μετά την απελευθέρωσή τους από το Ναό της Γεννήσεως, όπως δήλωσε χθες βράδυ στην Πάφο, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι "αμέσως μετά την απόφαση της Τρίτης θα υπάρξει κινητικότητα" στο θέμα, ενώ επεσήμανε πως "υπάρχει κοινή θέση" από τους μόνιμους αντιπροσώπους (πρέσβεις) των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως προς το όλο θέμα.

    "Μένει τώρα να υπάρξει λίγη ακόμα προσπάθεια όσον αφορά την κατανομή, και αυτή θα γίνει την Τρίτη", είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    [06] (Κ) ΓΓ ΣΕΚ - Δηλώσεις

    Αισιόδοξος ότι η κυπριακή βιομηχανία θα μπορέσει τελικά να ανακάμψει, δηλώνει ο Δημήτρης Κιττένης, o oποίος επανεκλέγηκε χθες ΓΓ της ΣΕΚ, με ομόφωνη απόφαση που πάρθηκε στο 25ο Συνέδριο της οργάνωσης που έληξε χθες.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κιττένης ανέλυσε τους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει την επόμενη τετραετία, σημειώνοντας ότι αυτοί επικεντρώνονται "στην εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, κυρίως σε ότι αφορά την προστασία των εργαζομένων και στην ενδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος οργανωτικά και οικονομικά", ώστε αυτό να μπορέσει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον που δημιουργείται με την ελευθεροποίηση της διακίνησης εργαζομένων, κεφαλαίων και προϊόντων.

    [07] (Κ) Σωκράτης Χάσικος - Ευρωστρατός

    Υπάρχει στενή συνεργασία κυπριακής και ελληνικής κυβέρνησης στους χειρισμούς του θέματος συμμετοχής της Κύπρου στην ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας αντίδρασης δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα του ευρωστρατού.

    [08] (Κ) Απόστολος Αρμαγανίδης - Υγεία Αρχιεπισκόπου

    Σταθερή βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, ο οποίος νοσηλεύεται από τις 11 Μαϊου στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" των Αθηνών.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο διευθυντής της μονάδας, Απόστολος Αρμαγανίδης είπε ότι τον Μακαριότατο επισκέφθηκαν σήμερα στις 10 το πρωί οι Υπουργοί Υγείας Ελλάδας και Κύπρου, Αλέκος Παπαδόπουλος και Φρίξος Σαββίδης αντίστοιχα.

    Ο κ. Αρμαγανίδης είπε ότι ο Μακαριότατος με τη βοήθεια των θεραπόντων ιατρών του έκανε μερικά βήματα.

    [09] (Κ) Σωκράτης Χάσικος - Εθελοντές εθνοφύλακες

    Μια από τις "πιο κρίσιμες περιόδους" της ιστορίας της, διέρχεται σήμερα η Κύπρος, καθώς στους επόμενους μήνες και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, θα ληφθούν αποφάσεις που "θα καθορίσουν το μέλλον όχι μόνο το δικό μας αλλά και των γενεών που έρχονται", δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 18 May 2002 - 17:49:10 UTC