Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-05-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Παλαιστίνιοι - Ξενοδοχείο - Επισκέψεις Επισήμων
  • [03] (Κ) ΗΠΑ - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Παλαιστίνιοι - Κύπρος
  • [04] (Κ) Υπουργός Υγείας - Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος
  • [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Παλαιστίνιοι - ΕΕ
  • [06] (Κ) Λάρνακα - Παλαιστίνιοι - Διαμονή
  • [07] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο
  • [08] (Κ) Λάρνακα - Παλαιστίνιοι - Αξιωματούχοι - ΕΕ

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η εμπλοκή της Κύπρου στις διπλωματικές διαδικασίες για τερματισμό της πολιορκίας του Ναού της Γεννήσεως, η μεταφορά των 13 έγκλειστων Παλαιστινίων κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφάλειας στην Κύπρο και η εσπευσμένη μεταφορά του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου σήμερα το απόγευμα στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" στην Αθήνα είναι τα κύρια θέματα των εφημερίδων. Ο Τύπος ασχολείται επίσης με την κάθοδο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν την ερχόμενη Τρίτη στην Κύπρο και την αγορά των τριών ελικοπτέρων για τις ανάγκες της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Εύσημα από όλους στην Κύπρο" γράφει ότι η κινητοποίηση της Κύπρου να δεχθεί και να φιλοξενήσει έστω και προσωρινά τους 13 Παλαιστίνιους που βρίσκονταν με άλλους συμπατριώτες τους για 38 ημέρες στο Ναό της Γεννήσεως επέφερε στη Λευκωσία σημαντικά διπλωματικά οφέλη αφού της έδωσε το δικαίωμα να αποδείξει και στην πράξη ότι μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής. Ευχαριστίες εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, η ισπανική προεδρία της ΕΕ, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Ελληνας Πρωθυπουργός και ο Γιάσερ Αραφάτ. Αλλού γράφει ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί πολύ σημαντική την κάθοδο του ΓΓ του ΟΗΕ την ερχόμενη Τρίτη, γι΄αυτό και κινείται έντονα στο παρασκήνιο θέλοντας το ταξίδι αυτό να στεφθεί με επιτυχία.

    "Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Διαγράφηκαν χρέη επενδυτών" γράφει ότι συγκεκριμένο τραπεζικό συγκρότημα έχει διαγράψει δεκάδες χιλιάδες λίρες από τα χρέη των επενδυτών του ΧΑΚ, ενώ ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επενδυτών καταγγέλει νέες κομπίνες ενόψει του πορίσματος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών για το σκάνδαλο του ΧΑΚ. Αλλού γράφει ότι πρόταση να αναλάβει και να φιλοξενήσει η Κύπρος το Ευρωπαϊκό Τουρνουά Γκολφ European Seniors Tour Event, το Νοέμβριο του 2003 υπέβαλε στον Υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας Νίκο Ρολάνδη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γκολφ Νίκος Σεβέρης.

    Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Ψάχνουν ένοχους στα όπλα των '13'", γράφει ότι σε ειδικό εργαστήρι για τη διενέργεια των απαραίτητων επιστημονικών εξετάσεων βρίσκονται από χθες τα όπλα των 13 Παλαιστινίων, που ήσαν πολιορκημένοι στο Ναό της Γεννήσεως αφού η ισραηλινή κυβέρνηση ήγειρε θέμα παράδοσης των όπλων των 13 για βαλλιστικό έλεγχο. Αλλού γράφει ότι κλειστό φαίνεται να είναι πλέον το θέμα της διακίνησης γάλακτος από τα κατεχόμενα μετά τις εκθέσεις των αρμοδίων κυβερνητικών τμημάτων που θεωρούν επικίνδυνη μια τέτοια ενέργεια με καταστροφικές συνέπειες τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την κτηνοτροφική μας παραγωγή γενικότερα.

    "Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Επιπλοκές στον Αρχιεπίσκοπο" γράφει ότι υποτροπή παρουσίασε χθες η υγεία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και οι θεράποντες γιατροί έκριναν αναγκαία την εσπευσμένη μεταφορά του στην Αθήνα. Με ειδικό νοσοκομειακό αεροσκάφος το οποίο θα φθάσει από την Ελλάδα, ο Μακαριότατος θα αναχωρήσει στις 3 μ.μ. για την Αθήνα όπου θα εισαχθεί στη Μονάδα εντατικής νοσηλείας του Νοσοκομείου "Ευαγγελισμός". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε χθες ομόφωνα την απόφασή του να προχωρήσει στην αγορά των τριών ελικοπτέρων πολλαπλής χρήσης. Την αγορά πραγματοποιεί η Αστυνομία ενώ θα προστεθούν στα πτητικά αυτά μέσα κάποια χαρακτηριστικά για να καλυφθούν οι ανάγκες της Εθνικής Φρουράς.

    "Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Η Κύπρος γέφυρα για Μεσανατολικό" γράφει ότι σε γέφυρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Μέση Ανατολή καθίσταται η Κύπρος, η οποία τα τελευταία 24ωρα έχει βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων με τη μεταφορά των 13 έγκλειστων Παλαιστινίων από το Ναό της Γεννήσεως στην Κύπρο. Αλλού αναφέρει ότι οι Βρετανοί δεν προβλέπουν λύση του Κυπριακού σύντομα γιατί δεν συμφέρει στην Τουρκία. Εκθεση Ινστιτούτου Διεθνών Στρατηγικών Ερευνών του Λονδίνου, που απηχεί τις επίσημες θέσεις της Βρετανίας, υποστηρίζει ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι ένεκα των οποίων εμποδίζεται η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Ενας από τους πιο σοβαρούς είναι η γεωστρατιγική σημασία που έχει η Κύπρος για την Τουρκία, γεγονός που δεν δίνει πολλά περιθώρια υποχωρήσεων από τουρκικής πλευράς.

    Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Ομηρία Βηθλεέμ τέλος" γράφει ότι υποχωρώντας μπροστά στην αποφασιστικότητα των Παλαιστινίων μαχητών να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια και ελευθερία τους καθώς και κάτω από την πίεση της διεθνούς κοινής γνώμης και χωρών-μελών της ΕΕ το Ισραήλ υποχρεώθηκε να συγκατανεύσει στην άρση της πολιορκίας-ομηρίας ολόκληρης της πόλης της Βηθλεέμ και να αφήσει από χθες ελεύθερους τους 160 έγκλειστους του ναού της Γεννήσεως. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η επιστολή παραίτησης του Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών Χάρη Θεμιστοκλέους αναμένεται να διαβιβαστεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Δημόσια Υπηρεσία για να εξεταστεί.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "οι πολιορκημένοι μαχητές ξύπνησαν σε ένα παραλιακό ξενοδοχείο" αναφέρεται στη μεταφορά των 13 έγκλειστων Παλαιστινίων στο Ναό της Γεννήσεως κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφάλειας στην Κύπρο. Αλλού η εφημερίδα προβάλλει τη δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ για τη φιλοξενία των 13 Παλαιστινίων στην Κύπρο ότι η γεωγραφική θέση και οι ιστορικοί δεσμοί της νήσου με τη Μέση Ανατολή πρέπει να βοηθήσουν στην ενίσχυση της στρατηγικής παρουσίας της ΕΕ στην περιοχή.

    Η "Επενδυτική" υπό τον τίτλο "Στο... ψαχνό 'κτυπά' η Διερευνητική Επιτροπή" γράφει ότι "στο ψαχνό κτυπά, θα αρχίσει να κτυπά" η Διερευνητική Επιτροπή που συστάθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για να ερευνήσει τα κακώς έχοντα στο Κυπριακό Χρηματιστήριο κατά την περίοδο έξαρσης του δείκτη. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι πτώση της τάξης του 3,47% σημειώθηκε χθες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

    Η "Οικονομική Xpress" υπό τον τίτλο "Ξεφόρτωσαν μετοχές μέσω τρίτων" γράφει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ολοκλήρωσε, όπως πιστεύεται, την έρευνά της αναφορικά με συναλλαγές μετοχών της Market Trends Financial Services (MFS). Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μεγάλη έρευνα του Συνεργατικού Οργανισμού "Πρωτοβουλία Γυναικών Κύπρου" για την γυναικεία επιχειρηματικότητα δείχνει ότι 99% των γυναικών-επιχειρηματιών έχει μικροεπιχειρήσεις.

    [02] (Κ) Παλαιστίνιοι - Ξενοδοχείο - Επισκέψεις Επισήμων

    Τους Παλαιστίνιους πολιορκημένους στο Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, που φιλοξενούνται από χθες στη Λάρνακα επισκέφθηκαν το πρωί ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Πρέσβης Ντονάτο Κιαρίνι, ο Πρέσβης της Ισπανίας στην Κύπρο, Ιγκνάσιο Γκαρσία Βαλτεκάσα, ο Πρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής στη Λευκωσία Σαμίρ Αμπού Γκαζάλα και ο σύμβουλος του Πρέσβη της Αιγύπτου στην Κύπρο Μαχμούτ Αμέρ.

    [03] (Κ) ΗΠΑ - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Παλαιστίνιοι - Κύπρος

    Κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ εξέφρασε την εκτίμηση των ΗΠΑ προς την Κύπρο για τη συμβολή της στην επίλυση του αδιεξόδου στο Ναό της Γεννήσεως, στη Βηθλεέμ.

    Ο κ. Μπάουτσερ χαρακτήρισε "πολύ θετική εξέλιξη" την αποχώρηση των εγκλείστων από το Ναό και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει σε πρόοδο προς την επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου.

    [04] (Κ) Υπουργός Υγείας - Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος

    Απόλυτα σύμφωνοι με τις εκτιμήσεις και τις αποφάσεις που πάρθησαν για τη μεταφορά του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στην Αθήνα, είναι οι δύο Βρετανοί γιατροί, που έφθασαν τα ξημερώματα στην Κύπρο και εξέτασαν το Μακαριότατο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης.

    [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Παλαιστίνιοι - ΕΕ

    Διαβεβαιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ότι τη Δευτέρα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα αποφασίσει για τις χώρες που θα δεχθούν τους 13 Παλαιστινίους, που φιλοξενούνται στην Κύπρο μετά την άρση της Πολιορκίας του Ναού της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, πήρε η κυπριακή κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ κατά πόσο υπάρχει ενδεχόμενο οι 13 Παλαιστίνιοι να παραμείνουν στην Κύπρο για περισσότερο από το συμφωνημένο χρονικό διάστημα, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο ίδιος έχει "πάρει διαβεβαιώσεις από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, ότι τη Δευτέρα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ θα αποφασίσει για την κατανομή των 13 (Παλαιστινίων) στους οριστικούς τους προορισμούς, σε χώρες της Ευρώπης".

    [06] (Κ) Λάρνακα - Παλαιστίνιοι - Διαμονή

    Ομαλά και χωρίς κανένα πρόβλημα κύλησε η πρώτη μέρα της παραμονής των 12 Παλαιστινίων, οι οποίοι αφίχθηκαν χθες μετά την αποχώρησή τους από το Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ στο ξενοδοχείο "Φλαμίγκο", στη Λάρνακα, σύμφωνα με το Διευθυντή του ξενοδοχείου Αντώνη Ιωσηφίδη.

    [07] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

    Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην Κύπρο και ο καθορισμός των πάρα πέρα χειρισμών της κυπριακής πλευράς στις απευθείας συνομιλίες, συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το Σώμα θα συνέλθει εκ νέου το πρωί της Παρασκευής, 17 Μαϊου.

    "Το Εθνικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία εξέτασε και συζήτησε σε βάθος τις εξελίξεις των συνομιλιών, που διεξάγονται μεταξύ των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα των ΗΕ, και έχει χαράξει την πορεία για τους πάρα πέρα χειρισμούς της δικής μας πλευράς," δήλωσε ο Εκπρόσωπος μετά τη συνεδρία του Σώματος, που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες.

    [08] (Κ) Λάρνακα - Παλαιστίνιοι - Αξιωματούχοι - ΕΕ

    Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι επισκέφθηκαν σήμερα τους Παλαιστινίους που ήρθαν χθες στην Κύπρο από το Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, και οι οποίοι φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της Λάρνακας, είπαν ότι συζήτησαν σχέδια για τον τελικό προορισμό τους.

    Ευχαρίστησαν την κυπριακή κυβέρνηση για τη φιλοξενίας που προσφέρει στους Παλαιστινίους και εξέφρασαν την ελπίδα ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ θα αποφασίσει τη Δευτέρα για την τύχη των Παλαιστινίων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 11 May 2002 - 17:49:08 UTC