Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-04-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επεισόδια - Συλληφθέντες
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Υπ. Συγκοινωνιών - Ράλλι Κύπρος 2002 - Εκκίνηση
  • [04] (Κ) Αρχισε το Ράλλι Κύπρος 2002
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Απευθείας συνομιλίες
  • [06] (Κ) Τάσος Γιαννίτσης - ΑΚΕΛ
  • [07] (Κ) Τάσος Γιαννίτσης - ΔΗΣΥ
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση
  • [09] (Κ) Τάσος Γιαννίτσης - Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνομιλίες
  • [11] (Κ) Ντε Σότο - Περιοδεία σε Λονδίνο, Βρυξέλλες, Μαδρίτη
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τάσος Γιαννίτσης
  • [13] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας
  • [14] (Κ) Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ελλάδας - Πρόεδρος ΔΗΚΟ
  • [15] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Δεξίωση Ισραηλινού Πρεσβευτή
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Δεξίωση Ισραηλινού Πρεσβευτή - Επεισόδια
  • [17] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Δεξίωση Ισραηλινού Πρεσβευτή (Επανάληψη)
  • [18] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [19] (Κ) Ράλλι Κύπρος 2002 - Τρεις ειδικές διαδρομές
  • [20] (Κ) ΚΣΕΕ - Κυπριακή Αντιπροσωπεία
  • [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό ρεκόρ τριετίας
  • [22] (Κ) Εκπρόσωπος - "Διαφώτιση" Τ/Κ στο Λονδίνο
  • [23] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Δεξίωση Ισραηλινού Πρεσβευτή - Επεισόδια
  • [24] (Κ) Οικολόγοι - Οικία Ισραηλινού Πρεσβευτή
  • [25] (Κ) Επιτροπή Αλληλεγγύης - Οικία Ισραηλινού Πρεσβευτή
  • [26] (Κ) Κυπρο-Ιταλική έκδοση - Νέα Υόρκη
  • [27] (Κ) Επιμελητήριο Λονδίνου - Κύπρος - Βραβεία
  • [28] (K) Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ελλάδας - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [29] (Κ) Ράλλι Κύπρος 2002 - Ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος
  • [30] (Κ) Βασιλείου - ΕΕ - Υπουργική Διάσκεψη
  • [31] (K) Πρεσβεία Ισραήλ - Ανακοίνωση
  • [32] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας - Μέση Ανατολή
  • [33] (Κ) Υπουργός Υγείας Ελλάδας - "Τα Μυστικά Αρχεία του Κίσινγκερ"
  • [34] (Κ) Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ελλάδας - Αναπληρωτής Πρόεδρος ΕΔΗ
  • [35] (K) Υπουργός Εξωτερικών - "Τα Μυστικά Αρχεία του Κίσινγκερ"
  • [36] (Κ) Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ελλάδας - Αναπληρωτής Πρόεδρος ΝΕΟ
  • [37] (Κ) Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ελλάδας - Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ

  • [01] (Κ) Επεισόδια - Συλληφθέντες

    Κατηγορήθηκαν γραπτώς και αφέθησαν ελεύθεροι οι τρεις από τους συλληφθέντες κατά τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες βράδυ έξω από την οικία του Πρεσβευτή του Ισραήλ στην Κύπρο, Μικαέλ Ελιγκάλ, όπου δινόταν δεξίωση για την 54η επέτειο ανεξαρτησίας του Ισραήλ.

    Εκπρόσωπος της Αστυνομίας δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ότι τέταρτο άτομο που συνελήφθηκε θα κατηγορηθεί αργότερα. Το άτομο αυτό τραυματίστηκε κατά τα χθεσινά επεισόδια και μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για περίθαλψη. Απελύθη δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυκτα.

    Πέμπτο άτομο που ανακρίθηκε από την αστυνομία σχετικά με τα επεισόδια αφέθηκε ελεύθερο, αφού δεν προέκυψε τίποτα εναντίον του.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Τα επεισόδια που προκλήθηκαν χθες βράδυ έξω από την οικία του Ισραηλινού Πρεσβευτή στη Λευκωσία, η αύξηση στην τιμή των καυσίμων, η έναρξη του Ράλλι Κύπρος, η ρίψη πυροβολισμών από Τούρκους στρατιώτες στον Πρωταρά, η τιμητική εκδήλωση για τον πρώην δήμαρχο Λευκωσίας Λέλλο Δημητριάδη καθώς και η πτώση σε ουρανοξύστη του Μιλάνου μικρού επιβατικού αεροσκάφους, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Ματωμένη δεξίωση" αναφέρεται στην χθεσινοβραδινή εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την οικία του Πρέσβη του Ισραήλ, επισημαίνοντας πως αυτή "στόχευε στο να παρεμποδίσει τους προσκεκλημένους του Ισραηλινού Πρέσβη από του να παραστούν στη δεξίωση που διοργάνωνε με την ευκαιρία της 54ης επετείου της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου παραμένει ακόμα ακέφαλο, αναμένοντας την επιστροφή στην Κύπρο του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, το ίδιο κατρακυλά σε "μια άνευ προηγουμένου κατηφορική πορεία".

    "Η Μάχη" στο κύριο της θέμα πως τρεις βουλευτές του ΔΗΣΥ εξέφρασαν έντονη διαμαρτυρία και απαρέσκεια για το γεγονός ότι, όπως αναφέρουν, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας Χρήστος Μαυροκορδάτος αρνείται να δώσει έγκαιρα το λόγο στους βουλευτές όταν του το ζητήσουν. Αλλού γράφει ότι επεισόδιο ρίψης πυροβολισμών από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής σημειώθηκε χθες στην περιοχή "Κάππαρι" του Πρωταρά, σύμφωνα με καταγγελία των ΗΕ στον αστυνομικό σταθμό Παραλιμνίου.

    Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Μίλησε ο νόμος του Αριέλ Σαρόν" γράφει ότι η Αστυνομία αντιμετώπισε χθες "δια ροπάλου" τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την οικία του Πρέσβη του Ισραήλ, διαμαρτυρόμενοι για τη σφαγή των Παλαιστινίων από τους Ισραηλινούς. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Προσφορών αποφάσισε την ακύρωση της διαδικασίας προσφορών για την αγορά των τριών πυροσβεστικών ελικοπτέρων για διαδικαστικούς λόγους.

    "Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Συμπλοκές - συλλήψεις" γράφει ότι τριακόσιοι διαδηλωτές απέκλεισαν χθες βράδυ την οικία του Ισραηλινού Πρέσβη στη Λευκωσία και συγκρούστηκαν με την Αστυνομία, ενώ κατά τα επεισόδια που σημειώθηκαν κτυπήθηκε και ο Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο πρώην δήμαρχος Λευκωσίας Λέλλος Δημητριάδης τιμήθηκε από το Δήμο για την 30χρονη προσφορά του. Του απονεμήθηκε το μεγαλύτερο αξίωμα της πόλης, να αποκαλείται "ισόβιος δήμαρχος". Το παρόν τους στην εκδήλωση έδωσαν ο Πρόεδρος Κληρίδης καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Ενα δυστύχημα ξυπνά εφιάλτες" γράφει ότι πανικό και θύμισες από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου εναντίον των ΗΠΑ ξύπνησε ένα ατύχημα με μικρό τουριστικό αεροπλάνο Piper που συνετρίβη σε ουρανοξύστη στο κέντρο του Μιλάνου της Ιταλίας. Αλλού γράφει ότι τα εξήντα πληρώματα που λαμβάνουν μέρος στο 30ο Ράλλι Κύπρος αναχωρούν σήμερα στις 8 το πρωί από την περιοχή της Επίχωσης στη Λεμεσό, με προορισμό την πρώτη ειδική διαδρομή, από τις έξι που περιλαμβάνει το πρώτο σκέλος του Ράλλι.

    Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Δεξίωση - Πρόκληση" γράφει ότι σοβαρά επεισόδια με τραυματισμούς και συλλήψεις σημειώθηκαν έξω από την οικία του Ισραηλινού Πρέσβη στη Λευκωσία, όπου πραγματοποιήθηκε δεξίωση για τον εορτασμό της 54ης επετείου της ανεξαρτησίας του Ισραήλ. Διαδηλωτές κατά της εισβολής του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη μαζεύτηκαν έξω από την οικία, όπου συνελήφθηκαν πέντε άτομα. Αλλού γράφει ότι από σήμερα τα καύσιμα θα είναι κατά 2,5 σέντ το λίτρο ακριβότερα.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Διαδηλωτές αναστάτωσαν την Ισραηλινή δεξίωση: η Αστυνομία συνέλαβε πέντε" γράφει ότι πέντε διαδηλωτές συνελήφθησαν χθες βράδυ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαμαρτυρίας έξω από την ισραηλινή πρεσβευτική κατοικία όπου δινόταν η δεξίωση για την 54η επέτειο ανεξαρτησίας του Ισραήλ. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι άρχισε χθες η καταστροφή των εισαχθέντων το 1972, στην Κύπρο, τσέχικων όπλων που φυλάγονταν στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας.

    Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "The Cyprus Weekly" γράφει ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσος Γιαννίτσης δήλωσε πως μια ενωμένη Κύπρος εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας θα ενεργούσε ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην ταραχώδη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αξιωματούχοι του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσαν ότι δεν θα συζητηθεί θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους, κατά την επικείμενη επίσκεψη του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο Στρασβούργο.

    [03] (Κ) Υπ. Συγκοινωνιών - Ράλλι Κύπρος 2002 - Εκκίνηση

    Μια έκπληξη περίμενε όλους όσοι μετέβησαν στο χώρο της επίχωσης στη Λεμεσό για να δουν από κοντά την εκκίνηση των αυτοκινήτων που παίρνουν μέρος στο Διεθνές Ράλλι Κύπρος 2002, αφού αντίκρυσαν τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου στη θέση του συνοδηγού αγωνιστικού αυτοκινήτου να εκκινάει πρώτος από τη γραμμή εκκίνησης του Ράλλι.

    [04] (Κ) Αρχισε το Ράλλι Κύπρος 2002

    Με πρώτο, από το σύνολο των 60 συμμετεχόντων αυτοκινήτων, το Peugeot του Φινλανδού οδηγού Μάρκους Γκρόνχολμ εκκίνησε σήμερα λίγα λεπτά μετά τις 8 το πρωί το Ράλλι Κύπρος 2002, το σημερινό πρώτο σκέλος του οποίου περιλαμβάνει έξι ειδικές διαδρομές.

    Τρία λεπτά αργότερα εκκίνησε ο ομόσταυλός του Γάλλος Ζιλ Πανίτζι και τρίτος εκκίνησε ο επίσης οδηγός της Peugeot Bρετανός Ρίτσιαρντ Μπερνς. Την πρώτη πεντάδα έκλεισαν ο Φινλανδός Τόμι Μάκινεν με Subaru και ο περυσινός νικητής του Ράλλι Κύπρος, Ισπανός Κάρλος Σάινθ με Ford.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Απευθείας συνομιλίες

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης πέρασε γύρω στις 9.55 το πρωί στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας για την τέταρτη συνάντησή του με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο του τρίτου γύρου των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Οι απευθείας συνομιλίες διεξάγονται στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης συνοδευόταν, από το Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μιχάλη Παπαπέτρου και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Παντελή Κούρο.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΚ)

    [06] (Κ) Τάσος Γιαννίτσης - ΑΚΕΛ

    Μια κατάσταση γενικότερης κρίσης και πιέσεων δέχεται τον τελευταίο καιρό ο χώρος της Ανατολικής Μεσογείου δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσος Γιαννίτσης, ύστερα από συνάντηση με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Ανδρέα Χρίστου, στα γραφεία του κόμματος.

    [07] (Κ) Τάσος Γιαννίτσης - ΔΗΣΥ

    Στη σημερινή φάση έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η ενότητα στις προσπάθειες της Ελλάδας και της Κύπρου και των πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου για τις εξελίξεις οι οποίες βρίσκονται μπροστά μας όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού και της ευρωπαϊκής της πορείας δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσος Γιαννίτσης.

    Η δήλωση του κ. Γιαννίτση έγινε ύστερα από συνάντηση με τον

    [08] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είχε σήμερα συνάντηση, μίας ώρας και 30 λεπτών με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο του τρίτου γύρου των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    [09] (Κ) Τάσος Γιαννίτσης - Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος

    Τα εθνικά θέματα Ελλάδας, Κύπρου ήταν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσου Γιαννίτση.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνομιλίες

    "Η όλη εργασία συνεχίζεται" ήταν η απάντηση του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου Μιχάλη Παπαπέτρου, όταν κλήθηκε να αναφερθεί στη σημερινή συνάντηση, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες πως υπήρξε κάποια βολιδοσκόπηση για κάποιου είδους ενδιάμεση συμφωνία με καταγραφή των θέσεων των πλευρών και μια καταγραφή εκείνων στα οποία συμφωνούν, ο κ. Παπαπέτρου επεσήμανε πως "μιλούμε με βάση τις θέσεις που έχει διατυπώσει και δημόσια και με παλαιότερες επιστολές του προς τις δύο πλευρές ο ΓΓ του ΟΗΕ, δηλαδή για την εξεύρεση συνολικής λύσης του Κυπριακού και όχι για καταγραφή θέσεων ή για μια ενδιάμεση συμφωνία".

    [11] (Κ) Ντε Σότο - Περιοδεία σε Λονδίνο, Βρυξέλλες, Μαδρίτη

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο αναχωρεί αύριο από την Κύπρο, συνοδευόμενος από μέλη της ομάδας του, για περιοδεία σε Λονδίνο, Βρυξέλλες και Μαδρίτη, όπου θα πραγματοποιήσει επαφές.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τάσος Γιαννίτσης

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Τάσος Γιαννίτσης συζήτησε σήμερα τις τελευταίες εξελίξεις στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ύστερα από την ημίωρη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Γιαννίτσης είπε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και υπάρχει συντονισμός με την κυπριακή κυβέρνηση όσον αφορά τις κινήσεις και τη στρατηγική η οποία ακολουθείται.

    [13] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 19/04/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7314          1,7417
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5432          1,5524
    Λίρα Αγγλίας                     1,0643          1,0706
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     200,9102        202,5174
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8564          2,8792
    Δολάριο Καναδά                     2,4279          2,4473
    Κορώνα Δανίας                     12,8586         12,9614
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,1803         13,2857
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8781         16,0051
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5420          2,5623
    

    [14] (Κ) Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ελλάδας - Πρόεδρος ΔΗΚΟ

    Την πιθανότητα ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση προτού εξευρεθεί λύση του κυπριακού προβλήματος συζήτησαν σήμερα στη Λευκωσία ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσος Γιαννίτσης.

    [15] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Δεξίωση Ισραηλινού Πρεσβευτή

    Το ΔΗΚΟ "είχε αποφασίσει να μην εκπροσωπηθεί στη δεξίωση" που παρέθεσε ο Ισραηλινός Πρεσβευτής Μικαέλ Ελιγκάλ στην οικία του για την 54η επέτειο της ανεξαρτησίας του Ισραήλ, διότι "αν μη τι άλλο είναι πρόκληση έναντι των αισθημάτων του λαού και όσων καταδικάζουν τη βία από οπουδήποτε και αν προέρχεται".

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Δεξίωση Ισραηλινού Πρεσβευτή - Επεισόδια

    "Η Αστυνομία δεν χρησιμοποίησε υπέρμετρη βία" αλλά "έδειξε αυτοσυγκράτηση" κατά τα χθεσινά επεισόδια έξω από την οικία του Πρεσβευτή του Ισραήλ στη Λευκωσία, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Ο κ. Παπαπέτρου καταδίκασε τις επιθέσεις από διαδηλωτές κατά μελών της αστυνομικής δύναμης, και εξέφρασε τη λύπη του προς μέλη του διπλωματικού Σώματος "για τη μεταχείριση της οποίας έτυχαν από μερίδα των διαδηλωτών, όπου φραστικά προπηλακίστηκαν, γιουχαϊστηκαν κατά τρόπο που δεν προάγει ή βοηθά την υπόθεση την οποία αυτοί οι διαδηλωτές ήθελαν να υπερασπίσουν".

    "Αυτά όλα είναι απαράδεκτα φαινόμενα και γίνονται πιο απαράδεκτα όταν σε μερικές μεμονωμένες περιπτώσεις αυτοί οι μεμονωμένοι ταραξίες είχαν και την ενθάρρυνση προσώπων τα οποία έπρεπε να ήσαν πιο προσεκτικά λόγω θέσεων τις οποίες κατέχουν", ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, "φωτογραφίζοντας" τους βουλευτές που βρίσκονταν μαζί με τους διαδηλωτές.

    [17] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Δεξίωση Ισραηλινού Πρεσβευτή (Επανάληψη)

    Το ΔΗΚΟ "είχε αποφασίσει να μην εκπροσωπηθεί στη δεξίωση" που παρέθεσε ο Ισραηλινός Πρεσβευτής Μικαέλ Ελιγκάλ στην οικία του για την 54η επέτειο της ανεξαρτησίας του Ισραήλ, διότι "αν μη τι άλλο είναι πρόκληση έναντι των αισθημάτων του λαού και όσων καταδικάζουν τη βία από οπουδήποτε και αν προέρχεται", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [18] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           102,59 (-1,18)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.304.324
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   523.656    429,95 (-0,73)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    309.504    119,27 (-0,53)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     62.630     89,30 (-1,12)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     18.082     33,60 ( 0,09)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     97.525     58,19 (-1,29)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     14.420     69,03 (-2,94)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     50.735     24,21 (-2,85)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     14.908     51,33 (-0,73)
    Ετ. Πληροφορικής              £     35.772      4,93 (-3,33)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    222.149     18,95 (-0,63)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      1.745     17,34 ( 2,18)
    Ξενοδοχεία                    £    103.641     64,69 (-2,35)
    Αλλες Εταιρείες               £     96.315    100,87 (-2,06)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [19] (Κ) Ράλλι Κύπρος 2002 - Τρεις ειδικές διαδρομές

    Τρεις ειδικές διαδρομές, του σημερινού πρώτου σκέλους του Ράλλι Κύπρος 2002 ολοκλήρωσαν μέχρι στιγμής τα διαγωνιζόμενα αυτοκίνητα, και απομένουν άλλες τρεις ειδικές διαδρομές.

    Συνολικά τρία αυτοκίνητα αποχώρησαν από το Ράλλι Κύπρος και στον αγώνα συνεχίζουν 57 αυτοκίνητα, ενώ μέχρι στιγμής στη συνολική κατάταξη προηγούνται ο Εσθονός Μάρτιν Μάρκο με Ford, και ακολουθεί με πέντε λεπτά και οκτώ δεύτερα διαφορά, ο ομόσταυλός του Βρετανός Κόλιν Μακρέι και τρίτος ο οδηγός της Peugeot Φινλανδός Μάρκους Γκρόνχολμ. Στην τέταρτη θέση της συνολικής κατάταξης βρίσκεται ο οδηγός της Ford Βέλγος Φρανσουάρ Ντουβάλ.

    [20] (Κ) ΚΣΕΕ - Κυπριακή Αντιπροσωπεία

    Κοινοβουλευτική αντιπροσωπία αποτελούμενη από τους Βουλευτές Δώρο Χριστοδουλίδη, Χρήστο Πουργουρίδη, Δώρο Θεοδώρου και Αντιγόνη Παπαδοπούλου, αναχωρεί την Κυριακή για το Στρασβούργο για να συμμετάσχει στις εργασίες του 2ου Μέρους της Συνόδου 2002 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) που θα πραγματοποιηθεί από τις 22 μέχρι τις 26 Απριλίου.

    [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό ρεκόρ τριετίας

    Στο ίδιο έργο θεατές βρέθηκαν οι επενδυτές στη σημερινή συνάντηση, όπου η αγορά κατέγραψε νέα υποχώρηση της τάξης του 1,17%, η οποία συνοδεύτηκε και από νέο χαμηλότερο επίπεδο του Γενικού Δείκτη κατά τους τελευταίους 38 μήνες. Η αγορά, παραμένοντας αρνητικά σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης, έκλεισε στις 102,59 μονάδες. Η απογοήτευση των επενδυτών για την πορεία που ακολουθεί το Χρηματιστήριο αποτυπώθηκε για άλλη μια φορά στον όγκο συναλλαγών της ημέρας, ο οποίος διαμορφώθηκε στα χαμηλά επίπεδα του 1,3 εκ. λιρών.

    [22] (Κ) Εκπρόσωπος - "Διαφώτιση" Τ/Κ στο Λονδίνο

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, κληθείς σήμερα να σχολιάσει τη διανομή "διαφωτιστικών εντύπων" από Τουρκοκύπριους στο Λονδίνο, με τα οποία διαστρεβλώνονται τα γεγονότα από το 1963 μέχρι το 1974 με πρόθεση να πληγεί ο τουρισμός της Κύπρου, ανέφερε πως "τέτοιες μεθοδεύσεις δεν μπορούν να υπηρετήσουν κανένα παρά μόνο τους μισαλλόδοξους".

    [23] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Δεξίωση Ισραηλινού Πρεσβευτή - Επεισόδια

    "Απαράδεκτη" χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου τη στάση της Αστυνομίας απέναντι στους διαδηλωτές που συμμετείχαν χθες το βράδυ στην εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την οικία του Ισραηλινού Πρεσβευτή Μικαέλ Ελιγκάλ, ο οποίος οργάνωσε δεξίωση για την 54η επέτειο της ανεξαρτησίας του Ισραήλ.

    [24] (Κ) Οικολόγοι - Οικία Ισραηλινού Πρεσβευτή

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης καθώς και ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης "ήταν άφαντοι ή κρύβονταν ή γενικά δεν ενδιαφέρθηκαν και αυτό συνεπάγεται βαρύτατες πολιτικές ευθύνες", δήλωσε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης σχετικά με τα χθεσινοβραδινά επεισόδια έξω από την οικία του Ισραηλινού Πρεσβευτή.

    [25] (Κ) Επιτροπή Αλληλεγγύης - Οικία Ισραηλινού Πρεσβευτή

    Ευθύνες στην Αστυνομία για τα χθεσινά επεισόδια έξω από την κατοικία του Ισραηλινού Πρέσβη Μικαέλ Ελιγκάλ, με την ευκαιρία της δεξίωσης που οργάνωσε για την 54η επέτειο της ανεξαρτησίας του Ισραήλ, επιρρίπτει η Συντονιστική Επιτροπή Αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη μεγάλη ικανοποίησή της για την υλοποίηση των στόχων που έθεσε.

    Μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο Δώρος Μιχαήλ, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής, είπε ότι τα επεισόδια προκλήθηκαν από τη "βαναυσότητα που επέδειξε η ΜΜΑΔ, όταν προσπάθησε να διαλύσει την πικετοφορία".

    [26] (Κ) Κυπρο-Ιταλική έκδοση - Νέα Υόρκη

    Ο Γενικός Πρόξενος της Ιταλίας στη Νέα Υόρκη Giorgio Radicati και ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου Βασίλης Φιλίππου παρουσίασαν από κοινού σε εκδήλωση την έκδοση "Italy and Cyprus in Antiquity: 1500-450 B.C." (Ιταλία και Κύπρος στην Αρχαιότητα), την οποία επιμελήθηκαν οι καθηγητές Βάσος Καραγιώργης και Larissa Bonfante.

    [27] (Κ) Επιμελητήριο Λονδίνου - Κύπρος - Βραβεία

    Το Πρώτο Παγκόσμιο Χρυσό Βραβείο στις εξετάσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Λονδίνου κέρδισαν τέσσερεις μαθήτριες από την Κύπρο, οι οποίες πέτυχαν τα καλύτερα αποτελέσματα από όλους τους υποψήφιους παγκόσμια σε εξετάσεις Λογιστικής Επιπέδου I, Παραγωγής Κειμένου Επιπέδου I, II και III του Επιμελητηρίου.

    [28] (K) Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ελλάδας - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσος Γιαννίτσης χαρακτήρισε ως "πολύ κρίσιμους" και "πολύ ευαίσθητους" τους προσεχείς μήνες, λέγοντας ότι "θα χρειασθεί να γίνουν πολύ λεπτοί χειρισμοί και επίμονη προσπάθεια από όλες τις πλευρές και από την ελληνική και την κυπριακή κυβέρνηση, για να φέρουμε", όπως είπε, "σε αίσιο πέρας μια σειρά από διαδικασίες" όσον αφορά το Κυπριακό και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Απαντώντας, κατά τη διάρκεια σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης, σε ερώτηση για το κατά πόσον έχουν προχωρήσει οι προετοιμασίες των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου για να πείσουν εκτός των κυβερνήσεων και τα κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ να επικυρώσουν την ένταξη της Κύπρου, ο κ. Γιαννίτσης είπε ότι "υπάρχει μια πολύ καλή προετοιμασία και πειστικότητα των θέσεών μας".

    [29] (Κ) Ράλλι Κύπρος 2002 - Ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος

    Ο οδηγός της Ford Κόλιν Μακρέι είναι ο νικητής του σημερινού πρώτου σκέλους του Ράλλι Κύπρος, με χρόνο 1:27:42.3 με δεύτερο τον Μάρκους Γκρόνχολμ με αυτοκίνητο Peugeot και χρόνο 1:27:49.2, ενώ τρίτος στη γενική κατάταξη είναι ο Εσθονός Μάρτιν Μάρκο με Ford και με χρόνο 1:27:56.3, ο οποίος έκανε και την έκπληξη της σημερινής μέρας.

    Την εξάδα συμπληρώνουν οι Φρανσουά Ντουβάλ με αυτοκίνητο Ford, Τόμι Μάκινεν με Subaru και Κένεθ Ερικσον με Skoda.

    [30] (Κ) Βασιλείου - ΕΕ - Υπουργική Διάσκεψη

    Τρία ακόμη διαπραγματευτικά κεφάλαια του κοινοτικού κεκτημένου ολοκλήρωσε σήμερα στις Βρυξέλλες η Κύπρος, φτάνοντας συνολικά τα 27, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε το σαφέστατο προβάδισμα έναντι όλων των άλλων υποψηφίων.

    [31] (K) Πρεσβεία Ισραήλ - Ανακοίνωση

    Η Πρεσβεία του Ισραήλ καταδίκασε τη συμπεριφορά των διαδηλωτών κατά τα χθεσινά επεισόδια έξω από την κατοικία του Πρεσβευτή της χώρας στην Κύπρο, Μικαέλ Ελιγκάλ, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την επανάληψη τέτοιων επεισοδίων.

    [32] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας - Μέση Ανατολή

    Η επίσκεψη στη Μέση Ανατολή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ και του Ελληνα ομολόγου του, Γιώργου Παπανδρέου, θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χουσεϊν Ντιριόζ.

    [33] (Κ) Υπουργός Υγείας Ελλάδας - "Τα Μυστικά Αρχεία του Κίσινγκερ"

    Η ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου αποτελεί τη σημαντικότερη πτυχή της σύγχρονης ιστορίας της, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας της Ελλάδας Αλέκος Παπαδόπουλος, καλώντας την τουρκική και τ/κ πλευρά να συνειδητοποιήσουν ότι θα έχουν σημαντικό όφελος από την επίλυση του Κυπριακού και την ένταξη στην ΕΕ μιας ενιαίας Κύπρου.

    [34] (Κ) Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ελλάδας - Αναπληρωτής Πρόεδρος ΕΔΗ

    Πλήρη συμφωνία για την πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση τόσο στο Κυπριακό όσο και σε σχέση με την πορεία ένταξης της στην ΕΕ, διαπιστώθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσου Γιαννίτση και του Αναπληρωτή Προέδρου των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) Μιχάλη Παπαπέτρου.

    [35] (K) Υπουργός Εξωτερικών - "Τα Μυστικά Αρχεία του Κίσινγκερ"

    Η Κύπρος, σαν χώρα που έχει προσδεθεί στο άρμα της ΕΕ, πρέπει να ακολουθήσει μιαν εξωτερική πολιτική, πλήρως ευθυγραμμισμένη με εκείνη της Ευρώπης, και να παραμείνει φίλη των Ηνωμένων Πολιτειών, σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του βιβλίου των δημοσιογράφων Κώστα Βενιζέλου και Μιχάλη Ιγνατίου "Τα Μυστικά Αρχεία του Κίσινγκερ".

    [36] (Κ) Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ελλάδας - Αναπληρωτής Πρόεδρος ΝΕΟ

    Κοινή εκτίμηση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου είναι ότι η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ με άλυτο το Κυπριακό αποτελεί πολύ σοβαρό ενδεχόμενο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Χρίστος Κληρίδης, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα με τον Ελληνα Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση.

    [37] (Κ) Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ελλάδας - Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ

    Ανασκόπηση των εξελίξεων και των προοπτικών για επίλυση του Κυπριακού και ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, έγινε κατά τη σημερινή συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσου Γιαννίτση με τον Πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκη Ομήρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 19 April 2002 - 17:49:30 UTC