Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-04-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Φερχόιγκεν - Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων Ευρωβουλής
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΓΓ ΟΗΕ - Συνάντηση
  • [03] (Κ) Συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς
  • [04] (Κ) Γυναικείες Οργανώσεις - Παλαιστίνιοι - Εκδήλωση
  • [05] (Κ) Νέα Υόρκη - Χριστόφιας - Κακλαμάνης - Συνάντηση
  • [06] (K) Εκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Οικονομία - Κύπρος
  • [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [08] (Κ) Νίκος Αναστασιάδης - Επαφές στο Λονδίνο
  • [09] (Κ) Δημοσιογραφική Εστία - Πρόοδος εργασιών - Καννάουρος
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Εγγραφο για αγνοουμένους
  • [11] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης Μάλτας - Κύπρος
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη
  • [15] (K) ΟHE - Διεθνής Διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή
  • [16] (K) Γιαννίτσης - Επίσκεψη στην Κύπρο - Πρόγραμμα
  • [17] (Κ) Πρωθυπουργός Κίνας - Τουρκία - Κυπριακό
  • [18] (Κ) Βασιλείου - Βέλγιο
  • [19] (Κ) Συντακτική Συνέλευση - Κύπριοι βουλευτές
  • [20] (Κ) ΥΦΕΞ ΗΠΑ και Τουρκίας - ΚΕΠΑΑ - ΝΑΤΟ
  • [21] (K) Συγγενείς αγνοουμένων - Επιτροπή ΗΕ - Eγγραφο
  • [22] (Κ) Βρετανία - Συντηρητικό Κόμμα - Πρόεδρος ΔΗΣΥ
  • [23] (Κ) Γκούντερ Φερχόιγκεν - Κυπριακό - Τουρκία
  • [24] (Κ) ΗΕ - Διεθνής Διάσκεψη - Μέση Ανατολή - Ομιλίες
  • [25] (K) Εκδήλωση γυναικείων οργανώσεων - Πρεσβεία Ισραήλ

  • [01] (Κ) Φερχόιγκεν - Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων Ευρωβουλής

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς επίλυση του Κυπριακού θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνέχιση και ίσως ακόμη και την ενίσχυση της πολιτικής και οικονομικής απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, ανέφερε χθες ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο Γερμανός Επίτροπος υπεύθυνος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Η τοποθέτηση αυτή του Επιτρόπου, που προφανώς είχε και μορφή προειδοποίησης προς τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, έγινε σε απάντηση σε ευρωβουλευτές, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ. Φερχόιγκεν, απαντώντας κατ αρχήν σε ερώτηση του Βρεταννού ευρωβουλευτή Τζέφρι Βαν Ορντεν, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της Επιτροπής αλλά και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Πρέσβης Ντονάτο Κιαρίνι, δεν μπορούν να μετακινηθούν στο βόρειο τμήμα του νησιού εξαιτίας των εμποδίων που προβάλλει η τ/κ πλευρά. Τα εμπόδια είναι περισότερα από ποτέ, συνέχισε ο Επίτροπος, εκφράζονταν τη βαθύτατη λύπη του γι' αυτήν την αρνητική αντιμετώπιση της Επιτροπής.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΓΓ ΟΗΕ - Συνάντηση

    Την εκτίμηση ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ευνοεί παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα στη διαδικασία του Κυπριακού, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Χριστόφιας, μετά την ημίωρη συνάντηση που είχε χθες, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, με το Γενικό Γραμματέα των ΗΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Χριστόφιας είπε: "Η δική μου η αντίληψη είναι ότι (ο ΓΓ του ΟΗΕ) ευνοεί τέτοια παρέμβαση και μου ευχήθηκε καλή επιτυχία εκεί που θα πάω (στην Ουάσιγκτον) προς αυτήν την κατεύθυνση".

    Η συνομιλία διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα, και όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής ο κ. Ανάν "έχει δείξει κατανόηση στις θέσεις τις οποίες έχω εκφράσει και ασφαλώς είναι η ανησυχία μας για την μη πρόοδο στο διάλογο και για την επιμονή του κ. Ντενκτάς σε θέσεις, οι οποίες είναι απαράδεκτες και εντελώς αντίθετες με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου".

    [03] (Κ) Συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς

    [04] (Κ) Γυναικείες Οργανώσεις - Παλαιστίνιοι - Εκδήλωση

    Εκδήλωση αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό πραγαματοποιούν στις 7.30 απόψε έξω από το κτίριο της Πρεσβείας του Ισραήλ στη Λευκωσία, οι γυναικείες συνδικαλιστικές οργανώσεις της Κύπρου.

    [05] (Κ) Νέα Υόρκη - Χριστόφιας - Κακλαμάνης - Συνάντηση

    Στη δέσμευση ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν θα επικυρώσει διεύρυνση της Ευρωπαϊκή Ενωσης αν δεν περιλαμβάνεται η Κύπρος, προέβη ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης, ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια, στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

    [06] (K) Εκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Οικονομία - Κύπρος

    Η μειωμένη τουριστική κίνηση στην Κύπρο μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της για τη μακροοικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα στις υποψήφιες χώρες, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα.

    Την επόμενη εβδομάδα θα δώσει στη δημοσιότητα και τις εαρινές προβλέψεις της για τις οικονομικές επιδόσεις των κρατών-μελών το 2002 και το 2003.

    [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η νέα έκκληση της ΕΕ στην Τουρκία να στηρίξει της απευθείας συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, η συνεχιζόμενη αδιάλλακτη στάση που τηρεί η τουρκική πλευρά στο Κυπριακό, η παραίτηση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Πάρι Λένα και οι προσπάθειες του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ για επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "ΕΕ προς Τουρκία: Βοηθήστε στο κυπριακό" γράφει ότι η ΕΕ "ζητάει από τον Τουρκία να στηρίξει τις συνομιλίες για το Κυπριακό, ενώ ενθαρρύνει τις δύο πλευρές στην Κύπρο να συνεχίσουν τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης μέχρι τον Ιούνιο, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ". Αλλού γράφει ότι σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ περί "δύο κρατών", ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου είπε ότι η φιλοσοφία "δύο κρατών δεν μπορεί να οδηγήσει σε λύση του προβλήματος", ενώ ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Χρίστος Πρωτόπαπας απέδωσε τις δηλώσεις του κ. Τζέμ "σε διαπραγματευτικούς λόγους".

    "Η Μάχη" υπό τον τίτλο "45 αυτοκτονίες λόγω ΧΑΚ" γράφει ότι "η ληστρική λεηλασία" του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου κατά τις χρονιές 2000-2001 οδήγησε στην αυτοκτονία τουλάχιστον 45 επενδυτές. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι "η υποβόσκουσα κρίση" στις σχέσεις του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Πάρι Λένα όπως και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριο Κληρίδη βγήκε χθες στην επιφάνεια με την παραίτηση του Πάρι Λένα.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Χωρίς οξυγόνο σβήνουν αβοήθητοι οι Παλαιστίνιοι" γράφει ότι "ούτε τα προσχήματα δεν τηρούν πλέον οι ΗΠΑ στο Μεσανατολικό", οι οποίες "με ένα ύπουλο κτύπημα, προωθούν διάσκεψη για την κρίση στην περιοχή, χωρίς τη συμμετοχή του Παλαιστίνιου Ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ". Αλλού γράφει ότι αίσιο τέλος είχε η διαφορά μεταξύ Ελλαδιτών και κυπριακής Πολιτείας, αφού η Βουλή αποφάσισε να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς, "ώστε να καθίσταται δυνητική η απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας από παιδιά με αλλοδαπό πατέρα".

    "Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Μετέωρος ο Πάουελ" γράφει ότι μετέωρη βρίσκεται η πρωτοβουλία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ο οποίος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να εγκαταλείψει τη Μέση Ανατολή με την ειρήνη να κάνει φτερά μέσα από τα χέρια του. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι κάλεσε την Τουρκία να στηρίξει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει προσηλωμένη στις αποφάσεις του Ελσίνκι.

    "Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Εκατομμύρια με τσουβάλια" γράφει ότι εκατομμύρια δολάρια με τα τσουβάλια (όχι μεταφορικά αλλά στην κυριολεξία) έφθαναν στην Κύπρο με μικρά ιδιωτικά αεροπλάνα και κατατίθεντο σε κυπριακές τράπεζες από υπεράκτιες εταιρείες. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι φόβοι των Ισραηλινών για τρομοκρατικά κτυπήματα την ημέρα της επετείου της ανεξαρτησίας της χώρας τους την ερχόμενη Πέμπτη οδήγησαν στην αλλαγή του τόπου πραγματοποίησης της δεξίωσης, από το ξενοδοχείο Χίλτον στο σπίτι του Ισραηλινού Πρεσβευτή.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Τεντώνουν το σχοινί" γράφει ότι η τουρκική πλευρά "τεντώνει το σχοινί ουσιαστικά εφ' όλης της ύλης και σε όλα τα επίπεδα", αφού η στάση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και στον τρίτο γύρο των απευθείας συνομιλιών, "εξακολουθεί να είναι η ίδια με τους προηγούμενους γύρους". Αλλού γράφει ότι σχολιάζοντας πληροφορίες που φέρουν Αμερικανούς αξιωματούχους να τον βολιδοσκοπούν σχετικά με ενδεχόμενους υποψήφιους για τις προεδρικές εκλογές, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας απάντησε ότι σκοπός της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, "είναι η προώθηση των δικαίων αιτημάτων του κυπριακού λαού".

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Η πτώση της αγοράς οδήγησε 'τουλάχιστον 45' άτομα στην αυτοκτονία" γράφει ότι "τουλάχιστον 45 επενδυτές αυτοκτόνησαν", αφού υπέστησαν μεγάλες απώλειες από την πτώση του Χρηματιστηρίου, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επενδυτών Χρηματιστηρίου Αξιών (ΠΑΣΕΧΑ) Δημήτρης Χατζήπαπας. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη χθες ότι γύρω στα 56 εκατομμύρια λίρες δαπανήθηκαν πέρσι για την ανάπτυξη του οδικού δικτύου, ενώ άλλα 51 εκατομμύρια θα διατεθούν για το ίδιο θέμα φέτος.

    [08] (Κ) Νίκος Αναστασιάδης - Επαφές στο Λονδίνο

    Στη στασιμότητα που επικρατεί λόγω της επιμονής της τουρκικής πλευράς στις γνωστές θέσεις των "δύο κρατών", αναφέρθηκε σε ομιλία του στο Λονδίνο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    [09] (Κ) Δημοσιογραφική Εστία - Πρόοδος εργασιών - Καννάουρος

    Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανέγερση της Δημοσιογραφικής Εστίας στη Λευκωσία, το κόστος της οποίας ανέρχεται περίπου στο ενάμισι εκατομμύριο λίρες, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών (ΕΣΚ) Ανδρέας Καννάουρος, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους οικονομικούς παράγοντες του τόπου να συνδράμουν στην αποπεράτωση του έργου.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Εγγραφο για αγνοουμένους

    H απάντηση της πλευράς μας στο έγγραφο του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για το θέμα των αγνοουμένων θα δοθεί στην τ/κ πλευρά εντός των επόμενων πολύ λίγων ημερών, αναφέρει σε σημερινή γραπτή του δήλωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαπέτρου σημειώνει πως

    [11] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης Μάλτας - Κύπρος

    Φτάνει στην Κύπρο μεθαύριο Πέμπτη, για διήμερη επίσημη επίσκεψη, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Δημοκρατίας της Μάλτας Δρ Austin Gatt, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Εσωτερικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου.

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 16/04/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7318          1,7421
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5242          1,5333
    Λίρα Αγγλίας                     1,0612          1,0675
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     200,2559        201,8579
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8689          2,8918
    Δολάριο Καναδά                     2,4168          2,4361
    Κορώνα Δανίας                     12,8588         12,9616
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,2163         13,3220
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7980         15,9243
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5420          2,5623
    

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           105,84 ( 0,27)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.087.108
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   443.043    444,83 ( 0,09)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    200.316    122,52 ( 0,52)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    125.170     92,01 (-1,08)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      5.208     34,29 ( 0,82)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     90.494     59,47 ( 1,48)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     16.787     72,26 (-0,84)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     33.211     25,22 ( 0,16)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    116.499     53,07 ( 1,63)
    Ετ. Πληροφορικής              £     21.945      5,58 (-7,77)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    186.165     19,48 (-0,51)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        310     17,62 (-6,87)
    Ξενοδοχεία                    £     59.225     67,29 ( 0,42)
    Αλλες Εταιρείες               £    177.822    104,78 (-0,33)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη

    Καθοριστικά για την εικόνα που παρουσίασε τελικά η αγορά αποδείχθηκαν τα τελευταία λεπτά της σημερινής συνάντησης, όπου ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε έντονη ανοδική πορεία, καταφέρνοντας να αναστρέψει την αρνητική εικόνα που παρουσίασε ενδοσυνεδριακά. Η αγορά σημείωσε τελικά μικρά κέρδη της τάξης του 0,27%, κλείνοντας στις 105,84 μονάδες. Χωρίς να ξεφύγει από τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων μηνών, η αξία των συναλλαγών ανήλθε μόλις στο ένα εκατομμύριο λίρες.

    [15] (K) ΟHE - Διεθνής Διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή

    Με τη συμμετοχή πέραν των 150 αντιπροσώπων από περίπου 100 χώρες και οργανισμούς άρχισε σήμερα στη Λευκωσία διήμερο διεθνές συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, στο οποίο ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έστειλε μήνυμα ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο μέσω εκπροσώπου του.

    Ομιλητές στην εναρκτήρια τελετή αναφέρθηκαν σε έκταση στην απελπιστική κατάσταση στις παλαιστινιακές περιοχές και την καταστροφή της υποδομής της Παλαιστινιακής Αρχής και καταδίκασαν το Ισραήλ για την επιδρομή του στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά υπογράμμισαν ότι υπάρχει "αχτίδα φωτός" που εάν αξιοποιηθεί δυνατό να οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον για τα εμπλεκόμενα μέρη αλλά και την περιοχή.

    Ολοι οι ξένοι εκπρόσωποι που πήραν το λόγο εξήραν το ρόλο και τη συμβολή της Κύπρου στην προετοιμασία της διάσκεψης και στο γεγονός ότι η Λευκωσία φιλοξενεί αυτή τη σύναξη σε μια πολύ δύσκολη περίοδο.

    [16] (K) Γιαννίτσης - Επίσκεψη στην Κύπρο - Πρόγραμμα

    Επαφές με την πολιτική και εκκλησιαστική ηγεσία του τόπου θα έχει κατά την επικείμενή επίσκεψη του στην Κύπρο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος θα βρίσκεται στο νησί από τις 18 μέχρι τις 20 Απριλίου.

    [17] (Κ) Πρωθυπουργός Κίνας - Τουρκία - Κυπριακό

    Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, είπε σήμερα ο Κινέζος Πρωθυπουργός Ζου Ρόνγκζι που επισκέπτεται επίσημα την Αγκυρα.

    [18] (Κ) Βασιλείου - Βέλγιο

    Για την πόλη Βρύγη του Βελγίου αναχωρεί αύριο ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου, για να μιλήσει, μετά από πρόσκληση, στο Κολέγιο της Ευρώπης.

    [19] (Κ) Συντακτική Συνέλευση - Κύπριοι βουλευτές

    Oι Ευρωπαίοι πολίτες αναμένουν από την ΕΕ μιαν πιο αποφασιστική συμβολή στην ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και ευρύτερα, δήλωσε η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου, στην παρέμβασή της κατά τη διήμερη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης, που έληξε σήμερα στην Ευρώπη.

    [20] (Κ) ΥΦΕΞ ΗΠΑ και Τουρκίας - ΚΕΠΑΑ - ΝΑΤΟ

    Ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν, που επισκέπτεται την Αγκυρα, δήλωσε σήμερα ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ που να επιτρέπει τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας (ΚΕΠΑΑ).

    [21] (K) Συγγενείς αγνοουμένων - Επιτροπή ΗΕ - Eγγραφο

    Εκπρόσωποι των Επιτροπών Συγγενών Αγνοουμένων Κύπρου και Ελλάδας, που βρίσκονται στη Γενεύη στα πλαίσια της 58ης Συνόδου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, κυκλοφόρησαν σήμερα στην Επιτροπή έγγραφο για το θέμα των αγνοουμένων, στο οποίο σημειώνεται πως όσοι είναι σε θέση να βοηθήσουν θα πρέπει να ενεργήσουν προς την κατεύθυνση της Τουρκίας ώστε επιτέλους να αλλάξει η τουρκική αρνητική στάση όσον αφορά το ανθρωπιστικό αυτό θέμα.

    Στο έγγραφο μεταφέρεται το δράμα και η αγωνία των οικογενειών των πέραν των αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και υπογραμμίζεται πως όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, και ειδικά η Τουρκία, πρέπει να εργασθούν εποικοδομητικά για την επίλυση του θέματος.

    [22] (Κ) Βρετανία - Συντηρητικό Κόμμα - Πρόεδρος ΔΗΣΥ

    To Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας υποστηρίζει μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο, που να είναι βασισμένη στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    [23] (Κ) Γκούντερ Φερχόιγκεν - Κυπριακό - Τουρκία

    Την τήρηση του χρονοδιαγράμματος επίλυσης του Κυπριακού, που έχουν θέσει στις απευθείας συνομιλίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ζήτησε σήμερα από τις δύο πλευρές ο αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γερμανός Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Η τοποθέτηση αυτή του Επιτρόπου έγινε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

    [24] (Κ) ΗΕ - Διεθνής Διάσκεψη - Μέση Ανατολή - Ομιλίες

    Θέματα που αφορούν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Παλαιστινίων και τον αντίκτυπο του αποκλεισμού που τους έχει επιβάλει το Ισραήλ, συζητήθηκαν κατά την απογευματινή σύνοδο της Διεθνούς Διάσκεψης των ΗΕ για Υποστήριξη της Ειρήνης στη Μέση Ανατολή που άρχισε σήμερα στη Λευκωσία με τη συμμετοχή 150 συνέδρων από 100 χώρες και Οργανισμούς.

    Οι ομιλητές στην απογευματινή σύνοδο τόνισαν επίσης τον αντίκτυπο της κρίσης στη Μέση Ανατολή στην οικονομία των Παλαιστινίων, αλλά και τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν από την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα γενικότερα ώστε να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ για συμμόρφωσή του με τη Συνθήκη της Γενεύης.

    [25] (K) Εκδήλωση γυναικείων οργανώσεων - Πρεσβεία Ισραήλ

    Καθιστική εκδήλωση αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό και διαμαρτυρία κατά της εισβολής του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη πραγματοποιούν από τις 19:30 στους δρόμους γύρω από την ισραηλινή Πρεσβεία στη Λευκωσία, γυναικείες οργανώσεις και γυναικεία τμήματα κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

    Δεκάδες άτομα με αναμμένα κεριά έχουν συγκεντρωθεί, σχηματίζοντας έναν ανθρώπινο κλοιό στους δρόμους που περιβάλλουν την Πρεσβεία, η οποία έχει αποκλειστεί με οδοφράγματα από την Αστυνομία, άνδρες της οποίας βρίσκονται στην περιοχή.

    Κατά την εκδήλωση εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα το οποίο αντιπροσωπεία των γυναικών θέλησε να παραδώσει στην Πρεσβεία. Ωστόσο εκπρόσωποι της Αστυνομίας ανέφεραν στις γυναίκες πως δεν βρισκόταν στην Πρεσβεία οποιοσδήποτε αρμόδιος για να το παραλάβει και έτσι αυτές αποφάσισαν να το αφήσουν πάνω στα συρματοπλέγματα που βρίσκονται γύρω από την Πρεσβεία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 16 April 2002 - 17:49:23 UTC