Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-03-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αλβαρο Ντε Σότο - Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ
  • [02] (Κ) Κόφι Ανάν - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Χρηματοδότηση
  • [03] (Κ) Κύπρος - Θερινή ώρα
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Αγρότες - Αναστολή κινητοποιήσεων
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό
  • [07] (Κ) ΑΚΕΛ - Διεθνής διάσκεψη - Παλαιστινιακό
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αντιπρόεδρος γερμανικού Κοινοβουλίου
  • [09] (Κ) ΥΠΕΞ - Μέση Ανατολή - Ανακοίνωση
  • [10] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Μεσανατολικό
  • [11] (Κ) Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών - Μεσανατολικό

  • [01] (Κ) Αλβαρο Ντε Σότο - Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ

    Τη Δευτέρα ξεκινούν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών οι διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο της δήλωσης την οποία θα κάνει εκ μέρους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Ρώσος Πρόεδρός του Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την ενημέρωση από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Αλβάρο Ντε Σότο.

    Η ενημέρωση θα λάβει χώρα στη διάρκεια ανεπισήμων διαβουλεύσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις 4 Απριλίου. Θα προηγηθεί ενημέρωση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν από τον κ. ντε Σότο και συνάντηση του Ειδικού Συμβούλου με τα πέντε μόνιμα μέλη.

    [02] (Κ) Κόφι Ανάν - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Χρηματοδότηση

    Tην έγκριση του ποσού των 43.652.700 δολαρίων ζητά από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Κόφι Ανάν, για την κάλυψη των εξόδων της Ειρηνευτικής Δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Η εισήγηση αυτή του Γενικού Γραμματέα περιλαμβάνεται σε έκθεσή του, η οποία αφορά την περίοδο από 1ης Ιουλίου 2002 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2003. Ως γνωστό οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου καταβάλλουν εθελοντικά 20,505,500 δολάρια, για την κάλυψη του προϋπολογισμού της Δύναμης.

    Αιτιολογώντας το αίτημά του, ο Κόφι Ανάν υπενθυμίζει "ότι από τις εχθροπραξίες του 1974 το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε σειρά ψηφισμάτων που απαιτούν από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να εκτελεί επιπρόσθετες λειτουργίες, ιδιαίτερα ως προς τη διατήρηση ουδέτερης ζώνης μεταξύ των γραμμών της Εθνικής Φρουράς και των τουρκικών δυνάμεων, όπως και της ντεφάκτο κατάπαυσης του πυρός, που τέθηκε σε εφαρμογή στις 16 Αυγούστου του 1974".

    [03] (Κ) Κύπρος - Θερινή ώρα

    Αρχίζει αύριο, στις 3.00 το πρωί, η περίοδος της θερινής ώρας στην Κύπρο.

    Κατά την ώρα αυτή, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν κατά μία ώρα μπροστά.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η κατάσταση πολιορκίας στην οποία βρίσκεται από χθες ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ και η κορύφωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και οι δυναμικές κινητοποιήσεις των αγροτών μετά το χθεσινό ναυάγιο για συμβιβασμό με την κυβέρνηση κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Αλλά θέματα στα οποία αναφέρεται ο Τύπος είναι η φορολογική μεταρρύθμιση και το Κυπριακό.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Δραματικές ώρες στη Μέση Ανατολή" γράφει ότι το τελευταίο 24ωρο σημειώνονται δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή όπου Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, η οποία δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε ευρύτερη σύρραξη. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Γενικός Εισαγγελέας εξέφρασαν αντίθετη εκτίμηση από αυτή που εξέφρασε ο Αλβαρο ντε Σότο σε σχέση με την προοπτική λύσης του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί η αναγκαία πρόοδος που θα ανοίξει το δρόμο για την επίλυση του προβλήματος.

    "Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Φουντώνει η εξέγερση" γράφει στο κύριο της θέμα ότι η εξέγερση των γεωργοκτηνοτρόφων φουντώνει καθώς οι χθεσινές απόπειρες επίλυσης των προβλημάτων που τους απασχολούν απέβησαν μάταιες. Προσθέτει ότι κοντά στη μεγάλη συγκέντρωση των περιοχών Λάρνακας και ελεύθερης Αμμοχώστου προστέθηκαν και οι κινητοποιήσεις στην Πάφο και την περιοχή Ακακίου Αστρομερίτη. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ ότι οι ΗΠΑ θεωρούν τις συνομιλίες για το Κυπριακό "ένα θετικό σημάδι" αλλά θέλουν να δουν "να προχωρούν σύμφωνα με την επιτακτικότητα εκείνη για την οποία μίλησε τον περασμένο μήνα το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ."

    Ο "Πολίτης" με τίτλο "Θανάσιμη πολιορκία" γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο παλαιστινιακός λαός προειδοποιεί ότι "ποτάμια αίματος θα χυθούν" από επιθέσεις αυτοκτονίας εάν οι Ισραηλινοί αγγίξουν έστω και μία τρίχα του Γιασέρ Αραφάτ. Προσθέτει ότι την ίδια στιγμή η ισραηλινή κυβέρνηση κηρύττει και επίσημα "εχθρό του Ισραήλ" τον Αραφάτ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το 5% του συνόλου της κατεχόμενης ελληνοκυπριακής ακίνητης ιδιωτικής ιδιοκτησίας παραμένει ακόμα χωρίς τίτλους γιατί τα σχετικά μητρώα βρίσκονται στην κατοχή των λεγόμενων "αρμοδίων" του ψευδοκράτους.

    "Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Σε κλοιό όλες οι πόλεις" γράφει ότι από σήμερα οι αγρότες θέτουν τα αστικά κέντρα σε τριήμερη πολιορκία, μετά την αποτυχία της χθεσινής συνάντησης εκπροσώπων τους με τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Εργασίας. Αργά χθες βράδυ σε έκτακτες συσκέψεις σε όλες τις πόλεις αποφάσισαν κλιμάκωση των μέτρων. Αλλού γράφει ότι οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες υποστηρίζουν άρση του λεγόμενου "εμπάργκο" σε βάρος των κατεχομένων υπό το πρόσχημα να διευκολυνθεί η λύση του Κυπριακού.

    "Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Κατάσταση εμφράγματος" γράφει ότι αγρότες και κυβέρνηση φαίνεται να οδηγούνται σε ολομέτωπη σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες. Σήμερα, σημειώνει, οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη για να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις. Αλλού γράφει ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας Ιωάννης Κασουλίδης και Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθούν την ερχόμενη Πέμπτη στην Αθήνα για να αξιολογήσουν από κοινού τα αποτελέσματα του δευτέρου γύρου των συνομιλιών.

    Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Αίσχος" γράφει στο κύριο της θέμα ότι η ζωή του Γιάσερ Αραφάτ βρίσκεται σε κίνδυνο. Προσθέτει ότι το αρχηγείο του στη Ραμάλα είναι περικυκλωμένο, ενώ η πόλη βρίσκεται ουσιαστικά υπό στρατιωτική κατοχή. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Αλβαρο ντε Σότο μετά από χθεσινή συνάντηση με τον ΥΠΕΞ Γιώργο Παπανδρέου στην Αθήνα ότι τα συμφέροντα των Ε/Κ και των Τ/Κ εξυπηρετούνται καλύτερα από τον ΟΗΕ με τον τρόπο που ακολουθεί ο διεθνής οργανισμός.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει την επίθεση του ισραηλινού στρατού εναντίον του αρχηγείου του Γιάσερ Αραφάτ με συγκρούσεις σε κάθε δωμάτιο του κτιρίου με τους φρουρούς του Παλαιστίνιου ηγέτη. Αλλού γράφει ότι ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου με την ΕΕ Γιώργος Βασιλείου εισηγήθηκε στην κυβέρνηση να εξετάσει σοβαρά την πρόταση του ΔΗΣΥ, όπως και την πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη φορολογική μεταρρύθμιση με στόχο τη σύναψη συμφωνίας για το θέμα όσο το δυνατό νωρίτερα.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Νέος Τύπος" στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο "Πάτωσαν στο Πάτωμα" γράφει ότι οι πλείστες των εισηγμένων εταιρειών στο πάτωμα του Χρηματιστηρίου έχουν να παρουσιάσουν κατά το 2001 ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών. Προσθέτει ότι οι συνολικές απώλειες για τις εταιρείες ανήλθαν σε 374 εκατομμύρια λίρες. Αλλού αναφέρει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας κατά το 2001 υπεγράφησαν 371.569 ακάλυπτες επιταγές συνολικής αξίας 283.927.559 λιρών και δείχνουν ότι το φαινόμενο έχει περιορισθεί αισθητά σε σχέση με το 2000.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Αγρότες - Αναστολή κινητοποιήσεων

    Την προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων των αγροτών, αποφάσισαν το πρωί σε σύσκεψή τους στον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς, οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων και τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των παραγωγών.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε σήμερα τα Ηνωμένα Εθνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να ενεργοποιηθούν περισσότερο στο Κυπριακό και να υπερασπισθούν τις θέσεις των ψηφισμάτων των ΗΕ σε ό,τι αφορά στη διαδικασία, αλλά ιδιαίτερα στην ουσία επίλυσης του προβλήματος.

    [07] (Κ) ΑΚΕΛ - Διεθνής διάσκεψη - Παλαιστινιακό

    Διεθνής διάσκεψη αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό λαό, διοργανώνεται από το ΑΚΕΛ, στις 5 και 6 Απριλίου στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, στη Λευκωσία.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αντιπρόεδρος γερμανικού Κοινοβουλίου

    Απαισιόδοξη αναφορικά με την έκβαση των απευθείας συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, παρουσιάστηκε σήμερα η Αντιπρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου Πέτρα Μπλες, η οποία επανέλαβε ότι η Γερμανία δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς κανέαν απολύτως πρόβλημα.

    [09] (Κ) ΥΠΕΞ - Μέση Ανατολή - Ανακοίνωση

    Εντονότατη ανησυχία και θλίψη εκφράζει η κυπριακή κυβέρνηση για την επιδεινούμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τη χρήση βίας και τις οποιεσδήποτε ενέργειες με θύματα αθώους πολίτες τόσο Ισραηλινούς όσο και Παλαιστινίους.

    Σε σημερινή γραπτή ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει "την πλήρη συμπάθεια της κυβέρνησης προς τον Πρόεδρο Γιασέρ Αραφάτ και καλεί τα ισραηλινά στρατεύματα να αποσυρθούν αμέσως από τη Ραμάλλα και τις Παλαιστινιακές Περιοχές."

    "Η Κυπριακή Κυβέρνηση", αναφέρεται στην ανακοίνωση, "εκφράζει την εντονότατη ανησυχία και θλίψη της για την επιδεινούμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και καταδικάζει τη χρήση βίας και τις οποιεσδήποτε ενέργειες με θύματα αθώους πολίτες, Ισραηλινούς και Παλαιστινίους".

    [10] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Μεσανατολικό

    Αντιπροσωπεία του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ), με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Κούλλη Μαυρονικόλα, επισκέφθηκε σήμερα την πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Κύπρο, για να εκφράσει προς τον Παλαιστίνιο Πρέσβη τη συμπαράσταση του Κινήματος προς τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ και τον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό.

    Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το ΚΙΣΟΣ καταδικάζει με βλεδυγμία τη βαρβαρότητα του ισραηλινού κράτους, που κατά παράβαση κάθε αρχής διεθνούς δικαίου και ηθικής, "εισέβαλε στη Ραμάλα και σπέρνει τον τρόμο και το θάνατο στον παλαιστινιακό λαό και τη νόμιμη ηγεσία του".

    [11] (Κ) Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών - Μεσανατολικό

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καταδικάζει την κλιμάκωση των επιθέσεων των Ισραηλινών κατά του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής και του λαού των Παλαιστινίων και καλεί σε άμεση κινητοποίηση τους ευαίσθητους και ενεργούς πολίτες να παραστούν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας απόψε, έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, στη Λευκωσία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 30 March 2002 - 18:49:10 UTC