Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-03-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Απευθείας συνομιλίες
  • [02] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Νέα Υόρκη - Καρδιολογικό Κέντρο "Κερύνεια"
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες
  • [05] (Κ) Βασιλείου - Φερχόιγκεν - Συνάντηση
  • [06] (Κ) Κληρίδης - Ντενκτάς - Συνάντηση (2)
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αναχώρηση - Αθήνα
  • [08] (K) Κατοχικό καθεστώς - Ε/Κ δημοσιογράφοι
  • [09] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Γεράσιμος Αρσένης - Συνάντηση
  • [10] (K) Φερχόιγκεν - Συνέδριο Διεθνούς Ευρωπαϊκής Κίνησης
  • [11] (Κ) Συνέδριο Διεθνούς Ευρωπαϊκής Κίνησης
  • [12] (Κ) Υπ. Εξωτερικών - Γκούντερ Φερχόιγκεν
  • [13] (K) Tιμές συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (K) Επιτροπή Εξωτερικών - Γάλλοι Γερουσιαστές
  • [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) Κύπρος - Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Αγώνας
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανακόπηκε η άνοδος
  • [18] (Κ) Κύπρος - Ιρλανδία - Υπογραφή Συμφωνίας
  • [19] (Κ) Πρόεδρος "Αθήνα 2004" - Διάσκεψη Τύπου
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Γκούντερ Φερχόιγκεν - Δηλώσεις
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - "Συνάντηση Θρησκειών και Πολιτισμών"
  • [22] (Κ) Αρχιεπίσκοπος - Συνάντηση Θρησκείων και Πολιτισμών
  • [23] (Κ)Επίσκοπος Κύκκου - "Συνάντηση Θρησκειών και Πολιτισμών"
  • [24] (Κ) Κύπρος - Βέλγιο - Λουξεμβούργο - Συμφωνία - Ναυτιλία

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Απευθείας συνομιλίες

    Πραγματοποιείται, στις 10 σήμερα το πρωί, η τρίτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    [02] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επίσκεψη του Κοινοτικού Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν στην Κύπρο και οι χθεσινές του δηλώσεις, το Κυπριακό, η επίσκεψη της Προέδρου του "Αθήνα 2004" Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, οι κινητοποιήσεις που προετοιμάζουν οι αγρότες καθώς και η έναρξη της δίκης του μουσικοσυνθέτη Γιώργου Σερδάρη, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν σήμερα τον κυπριακό Τύπο.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Ξεκάθαρα μηνύματα Φερχόιγκεν" γράφει ότι ο Κοινοτικός Επίτροπος δήλωσε χθες στην Κύπρο ότι η ΕΕ επιθυμεί την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου χωρίς όμως αυτό να είναι προϋπόθεση για την ένταξη. Για τις τουρκικές απειλές είπε ότι δεν του είχαν τεθεί κατά το τελευταίο ταξίδι του στην Αγκυρα. Αλλού γράφει ότι σήμερα η ΟΥΕΦΑ θα αποφασίσει κατά πόσο θα διεξαχθεί στην Κύπρο ο αγώνας μεταξύ της ομάδας του Ισραήλ Χάποελ και της Μίλαν Ιταλίας.

    "Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Βοήθεια Κληρίδη ζητεί ο Ραούφ" γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης σε διάλεξη στην Κωνσταντινούπολη, "ξεπέρασε τον εαυτό του" και ζήτησε τη βοήθεια του Προέδρου Κληρίδη για ένταξη του ψευδοκράτους στην ΕΕ και δήλωσε παράλληλα ότι αν δεν εξευρεθεί λύση μέχρι τον Ιούνιο δεν θα εξευρεθεί ποτέ. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας απηύθυνε έκκληση στην Επιτροπή Αμυνας για συντομότερη δυνατή ρύθμιση του θέματος αφυπηρέτησης των αξιωματικών στις ανώτερες και ανώτατες βαθμίδες.

    Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Στρατεύονται οι γυναίκες" γράφει ότι σύμφωνα με σχετική νομοθεσία την οποία κατέθεσε χθες στη Βουλή το Υπουργείο Αμυνας εάν θέλουν οι γυναίκες της Κύπρου μπορούν να καταταγούν στην Εθνική Φρουρά και να τύχουν στρατιωτικής εκπαίδευσης. Αλλού γράφει ότι η απόρριψη του χρονοδιαγράμματος του Ιουνίου για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό όπως διατυπώθηκε από τον Τούρκο Υπουργό Προεδρίας, υπεύθυνο για κυπριακές υποθέσεις, Σιουκρού Σινά Γκιουρέλ, δεν αποτελεί προσωπική του θέση αλλά απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας που λήφθηκε σε συνεννόηση με τον Ντενκτάς.

    "Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Μπουρλότο οι αγρότες" γράφει ότι οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι "κτυπούν τύμπανα πολέμου" και αξιώνουν επιτακτικά όλα τα ωφελήματα που αποστερήθηκαν κατά την προενταξιακή περίοδο, ενώ ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν δυναμική εκδήλωση την ερχόμενη εβδομάδα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι κεκλεισμένων των θυρών και κάτω από αυστηρά μέτρα προστασίας των μαρτύρων κατηγορίας άρχισε χθες ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Λάρνακα, η δίκη του μουσικοσυνθέτη Γεώργιου Σερδάρη, 67 χρόνων από τη Λάρνακα.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "ΕΕ: Αποφασιστική εμπλοκή" γράφει ότι ο Κοινοτικός Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν έφθασε στην Κύπρο έχοντας "ανά χείρας" σενάρια για συμβατή με το ευρωπαϊκό μοντέλο επίλυση των προβλημάτων που θα προκύψουν από τη λύση. Αλλού γράφει ότι σήμερα αρχίζει στη Λευκωσία το παγκόσμιο συνέδριο που διοργανώνει η Μονή Κύκκου με θέμα το διάλογο μεταξύ των θρησκειών και πολιτισμών με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από όλες τις θρησκείες, την τέχνη, την επιστήμη και την πολιτική.

    Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Παράλληλες διαδικασίες" γράφει ότι η ΕΕ μέσω του Επιτρόπου Διεύρυνσης που βρίσκεται στην Κύπρο, θέλει παράλληλα να λειτουργήσουν αλληλο-συμπληρούμενες οι διαδικασίες ένταξης και λύσης του Κυπριακού. Δήλωσε ακόμη ότι η ΕΕ προετοιμάζεται για την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με το Διευθυντή του Γραφείου Τύπου της ελληνικής Πρεσβείας δεν τίθεται θέμα συμμετοχής του ψευδοκράτους στο Euro 2008 που επιθυμεί να συνδιοργανώσει η Ελλάδα και η Τουρκία.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι αμερικανική ομάδα ιατρών προσφέρεται να έρθει στην Κύπρο και να προχωρήσει σε εγχειρήσεις δωρεάν, στα πλαίσια των δικοινοτικών προσπαθειών. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας θέλει να απαγορεύσει τη διαφήμιση για τον καπνό και να επιβληθούν πρόστιμα μέχρι 30 χιλιάδες λίρες σε παραβάτες ή φυλάκιση.

    Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "The Cyprus Weekly" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Καμμία αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα της ΕΕ" γράφει ότι σύμφωνα με τον Κοινοτικό Επίτροπο για τη Διεύρυνση το χρονοδιάγραμμα για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν έχει αλλάξει. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι η Πρόεδρος του Αθήνα 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη και υπογράμμισε ότι η συμβολή της Κύπρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι πολλαπλή.

    Η εβδομαδιαία "Η Κύπρος σήμερα" υπό τον τίτλο "Ερευνήστε τους ΤρομοΛογαριασμούς" γράφει ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και οι Διωκτικές Υπηρεσίες Οικονομικού Εγκλήματος των ΗΠΑ απαιτούν από την Κύπρο να επιταχύνει αποτελεσματικά τις έρευνες των "Τρομοκρατικών Τραπεζικών Λογαριασμών" που βρίσκονται - κατά πληροφορίες τους - σε τράπεζες της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής "μπλόκαρε" την αγορά παράκτιων ραντάρ επιτήρησης που θα προμηθευόταν η Κυπριακή Δημοκρατία από ισραηλινή εταιρεία.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΑΝ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Νέα Υόρκη - Καρδιολογικό Κέντρο "Κερύνεια"

    Το ζεύγος των Ελληνοαμερικανών φιλανθρώπων, Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή, τίμησαν το βράδυ της Τετάρτης, στη διάρκεια επισήμου δείπνου, το Καρδιολογικό Κέντρο "Κερύνεια" του Νοσοκομείου της Νέας Υόρκης. Το ζεύγος Καλοειδή πρόσφερε πριν από λίγους μήνες στο κέντρο το ποσό των 500.000 δολαρίων. Παράλληλα στηρίζουν πολλά ιδρύματα της ομογένειας.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης συναντάται από τις 10 το πρωί με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών, που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, κοντά στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

    Στις συνομιλίες παρίσταται και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο μαζί με τους συμβούλους του.

    [05] (Κ) Βασιλείου - Φερχόιγκεν - Συνάντηση

    Η ΕΕ επιθυμεί όπως μέχρι το καλοκαίρι να έχει ήδη κλείσει μια συμφωνία αρχών για το Κυπριακό, ενώ με την επίσκεψή του ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης Γκούντερ Φερχόιγκεν στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ΕΕ επιθυμεί διακαώς λύση του Κυπριακού και σε περίπτωση λύσης είναι έτοιμη να βοηθήσει ώστε να ξεπεραστούν τυχόν δυσκολίες.

    [06] (Κ) Κληρίδης - Ντενκτάς - Συνάντηση (2)

    Εληξε η σημερινή συνάντηση, η τρίτη στη σειρά στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Η συνάντηση στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και των συμβούλων τους έγινε, όπως και οι προηγούμενες, στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αναχώρηση - Αθήνα

    Ο διεθνής παράγοντας πρέπει να ασκήσει πιέσεις προς την Τουρκία ώστε να αλλάξει φιλοσοφία και να διαφανεί πραγματική πρόοδος στο Κυπριακό μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, εκτιμά ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο κ. Χριστόφιας αναχώρησε σήμερα για την Αθήνα, όπου απόψε θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα "Το Κυπριακό σήμερα στην κρισιμότερη καμπή του". Αύριο θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και την Κυριακή θα παραστεί σε εκδήλωση δημιουργίας άλσους αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας στη Βεργίνα.

    [08] (K) Κατοχικό καθεστώς - Ε/Κ δημοσιογράφοι

    Διαδικασία "έκδοσης βίζας" επιχείρησε να επιβάλει σήμερα το κατοχικό καθεστώς στους Ε/Κ δημοσιογράφους που επρόκειτο να μεταβούν στην κατεχόμενη Λευκωσία για να καλύψουν τη συνάντηση του Κοινοτικού Επιτρόπου υπεύθυνου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [09] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Γεράσιμος Αρσένης - Συνάντηση

    Στην ανάγκη αξιόπιστης αποτρεπτικής δύναμης και τη σημασία της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γεράσιμος Αρσένης, ύστερα από συνάντησή του σήμερα το πρωί με τον Υπουργό Αμυνας Σωκράτη Χάσικο.

    Ο κ. Χάσικος, από την πλευρά του, δήλωσε ότι στόχος της κοινής προσπάθειας Κύπρου - Ελλάδας είναι να καταστεί Εθνική Φρουρά αποτρεπτική δύναμη ώστε η Τουρκία να ζυγίζει κόστος και όφελος πριν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια.

    [10] (K) Φερχόιγκεν - Συνέδριο Διεθνούς Ευρωπαϊκής Κίνησης

    Ο Κοινοτικός Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γκούντερ Φερχόιγκεν, κάλεσε και τις δυο κοινότητες της Κύπρου να συμμετέχουν στην επόμενη διεύρυνση της ΕΕ "επωμιζόμενες τις ευθύνες ενός κράτους μέλους και απολαμβάνοντας τα πλεονεκτήματα" από την ένταξη στην Κοινότητα, ενώ έστειλε παράλληλα το μήνυμα πως "είναι αδύνατο και αδιανόητο" να σταματήσει ή να καθυστερήσει σκοπίμως η διεύρυνση της ΕΕ.

    "Πρέπει να δηλώσω δημόσια ότι η τακτική καθυστέρησης (της διεύρυνσης) δεν βοηθά" και παρόλο που προτιμούμε να υπάρξει λύση του Κυπριακού πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση, υπογράμμισε ο Κοινοτικός Επίτροπος, προσθέτοντας πως "δεν μπορούμε να πούμε σε 110 εκατομμύρια ανθρώπους στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη ότι πρέπει να περιμένουν μέχρι την εξεύρεση λύσης για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα".

    Μιλώντας το πρωί στη Λευκωσία στην εναρκτήρια τελετή διήμερου συνεδρίου της Διεθνούς Ευρωπαϊκής Κίνησης με θέμα "Η διεύρυνση και το μέλλον της Ευρώπης", ο κ. Φερχόιγκεν εξέφρασε την πεποίθηση πως "μπορεί να επιτευχθεί λύση (του Κυπριακού) μέσα στον απαιτούμενο χρόνο εάν υπάρχει επαρκής καλή θέληση και από τις δύο πλευρές".

    "Το 2002 θα είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για τη διαδικασία της διεύρυνσης στο σύνολή της αλλά και για το μέλλον της Κύπρου", σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο οποίος επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη της Κοινότητας στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό και στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για αναζήτηση λύσης.

    Επίσης επαίνεσε "το θάρρος του κυπριακού λαού και των ηγετών του για τις αποφάσεις - πρόκληση, που θα πάρουν κατά τους επόμενους μήνες".

    "Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι δυο διαδικασίες, αυτή της διεύρυνσης της ΕΕ και της εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, ενισχύουν η μια την άλλη και προσβλέπουμε στο να υποδεχθούμε όλους τους Κύπριους στην ΕΕ", είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

    [11] (Κ) Συνέδριο Διεθνούς Ευρωπαϊκής Κίνησης

    Την αναγκαιότητα και τη σημασία της εμπλοκής της κοινωνίας των πολιτών στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, τόνισαν οι ομιλητές κατά την εναρκτήρια τελετή του διήμερου συνεδρίου "Η διεύρυνση για το μέλλον της Ευρώπης," που διοργανώνεται στη Λευκωσία από τη Διεθνή Ευρωπαϊκή Κίνηση.

    Κύριος ομιλητής ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος σημείωσε πως η Κύπρος προσβλέπει στο να συμβάλει ενεργά στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης "προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι δικές μας θέσεις και ανησυχίες τυγχάνουν της δέουσας προσοχής και ώστε να έχουμε άμεση συμβολή σε μια διαδικασία που θα επηρεάσει το δικό μας μέλλον στη διευρυμένη ευρωπαϊκή οικογένεια, στην οποία επιθυμούμε να ενταχθούμε".

    [12] (Κ) Υπ. Εξωτερικών - Γκούντερ Φερχόιγκεν

    Μέχρι τον Ιούνιο, μήνα που έχει καθοριστεί για την αξιολόγηση της διαδικασίας των συνομιλιών στο Κυπριακό, οι θέσεις των δύο πλευρών μπορεί να μεταβληθούν και έτσι μέχρι τότε τίποτα δεν έχει κριθεί, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Κοινοτικό Επίτροπο για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η "επίλυση του Κυπριακού αποτελεί την προτεραιότητα της ΕΕ και επιθυμία της να δει μια ενωμένη Κύπρο να εντάσσεται στην ΕΕ" αλλά ταυτόχρονα η απόφαση του Ελσίνκι ισχύει.

    [13] (K) Tιμές συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 7/03/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7351          1,7455
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5206          1,5297
    Λίρα Αγγλίας                     1,0664          1,0727
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     196,0777        197,6463
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9049          2,9281
    Δολάριο Καναδά                     2,4023          2,4215
    Κορώνα Δανίας                     12,8698         12,9727
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3775         13,4845
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6852         15,8106
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5512          2,5716
    

    [14] (K) Επιτροπή Εξωτερικών - Γάλλοι Γερουσιαστές

    Συνάντηση μιας περίπου ώρας είχαν σήμερα στη Βουλή τα μέλη και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Νίκος Αναστασιάδης με τα μέλη της γαλλικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, που επισκέπτονται αυτές τις ημέρες την Κύπρο, προκειμένου να συνομιλήσουν με τους ηγέτες του τόπου για το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, αλλά και με επιχειρηματίες και νομικούς άλλα προβλήματα, όπως την εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με το κοινοτικό κεκτημένο, τη νομοθεσία που αφορά την εμπορική ναυτιλία, το τραπεζιτικό σύστημα, και το κυπριακό νηολόγιο.

    [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           118,44 (-1,18)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  3.184.491
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 1.439.505    488,72 (-1,59)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    590.448   133,51  (-1,51)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    162.741    108,58 (-1,81)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     24.205     40,84 (-0,75)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     79.269     58,60 ( 0,53)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    146.764     83,15 (-2,50)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    127.432     29,29 (-1,38)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      5.868     54,87 (-1,63)
    Ετ. Πληροφορικής              £     70.544      7,59 ( 0,66)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    404.837     24,86 (-1,15)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        717     21,36 (-2,06)
    Ξενοδοχεία                    £    448.715     74,05 (-0,55)
    Αλλες Εταιρείες               £    681.422    121,45 (-1,09)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (Κ) Κύπρος - Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Αγώνας

    Στο στάδιο ΓΣΠ θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη ο αγώνας για το κύπελλο ποδοσφαίρου ΟΥΕΦΑ μεταξύ της ισραηλινής ΧΑΠΟΕΛ Τελ Αβίβ και της ιταλικής Μίλαν.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανακόπηκε η άνοδος

    Ανακόπηκε η ανοδική πορεία που παρουσίασε η χρηματιστηριακή αγορά στις τελευταίες πέντε ημέρες, καθώς στη σημερινή συνάντηση ο Γενικός Δείκτης, ως αποτέλεσμα των ρευστοποιήσεων για αποκόμιση κερδών, κατέγραψε απώλειες σε ποσοστό 1,18%, κλείνοντας στις 118,44 μονάδες. Μειωμένη εμφανίστηκε και η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στα 3,1 εκατομμύρια λίρες.

    [18] (Κ) Κύπρος - Ιρλανδία - Υπογραφή Συμφωνίας

    Την πρόοδο που σημειώνει η Κύπρος στην πορεία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση όπως επίσης και το κλείσιμο του κεφαλαίου που αφορά τη "Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Αποφάσεις," χαιρέτισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ισότητας και Νομοθετικής Μεταρρύθμισης της Ιρλανδίας John O Donoghue, εκφράζοντας παράλληλα την υποστήριξή του στη διεύρυνση της ΕΕ.

    Σε δηλώσεις του στο Δουβλίνο κατά την τελετή υπογραφής συμφωνίας συνεργασίας με την Κύπρο σε θέματα καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, ο κ. Ο'Donoghue είπε πως προβλέπει στη στενή συνεργασία ανάμεσα στις κυβερνήσεις Κύπρου και Ιρλανδίας στα πλαίσια της ΕΕ, στην οποία, όπως είπε ο Ιρλανδός Υπουργός, η Κύπρος σύντομα θα ενταχθεί.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης, ο οποίος υπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας τη συμφωνία, αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις που διατηρούν οι δύο χώρες, τονίζοντας την ανάγκη στενότερης και αποτελεσματικότερης συνεργασίας για καταπολέμηση του εγκλήματος σε διεθνή βάση, ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    [19] (Κ) Πρόεδρος "Αθήνα 2004" - Διάσκεψη Τύπου

    Δεν έχει τεθεί όριο στον αριθμό των εθελοντών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, που θα διεξαχθούν στην Αθήνα, δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, η οποία πρόσθεσε ότι ήδη στην Ελλάδα έγιναν 40 χιλιάδες αιτήσεις και σημείωσε το μεγάλο και έντονο ενδιαφέρον και από την Κύπρο.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η κ. Αγγελοπούλου είπε ότι τελευταίος σταθμός της ολυμπιακής φλόγας πριν να μεταφερθεί στην Ελλάδα θα είναι η Κύπρος, κάτι που δίδει "τη δυνατότητα σε πολλούς Κύπριους να μεταφέρουν αυτό το σύμβολο ειρήνης και αναβίωσης των ολυμπιακών ιδεών, που για την Κύπρο σημαίνει πάρα πολλά."

    Σε ερώτηση κατά πόσο η προετοιμασία για τους Αγώνες μπορεί να βοηθήσει στη λύση ενός πάγιου αιτήματος για δικαιοσύνη στην Κύπρο,

    [20] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Γκούντερ Φερχόιγκεν - Δηλώσεις

    Η Κύπρος πρέπει να συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως ένα κράτος με μία διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα, τόνισε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος υπογράμμισε παράλληλα πως τα συστατικά κρατίδια του κυπριακού κράτους δεν μπορούν να είναι κυρίαρχα υπό την έννοια ότι θα τυγχάνουν διεθνούς αναγνώρισης.

    [21] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - "Συνάντηση Θρησκειών και Πολιτισμών"

    Μετά το τρομοκρατικό κτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της παγκόσμιας κοινωνίας, "προβάλλει ιδιαίτερα επιτακτική η ανάγκη να σφυρηλατηθεί ανάμεσα στους λαούς και τις εθνότητες η αποδοχή των γλωσσικών, πολιτισμικών και θρησκευτικών ιδιαιτεροτήτων χωρίς σωβινισμό και μισαλλοδοξία."

    Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης του παγκόσμιου συνεδρίου "Συνάντηση Θρησκειών και Πολιτισμών", που άρχισε σήμερα στη Λευκωσία με τη συμμετοχή πέραν των 100 συνέδρων από πολλές χώρες.

    [22] (Κ) Αρχιεπίσκοπος - Συνάντηση Θρησκείων και Πολιτισμών

    Στη "Συνάντηση Θρησκειών και Πολιτισμών" δεν απαιτούμε από κανένα να απαρνηθεί τα θρησκευτικά του "πιστεύω" ή να κάνει συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σε χαιρετισμό που απηύθυνε απόψε κατά την έναρξη των εργασιών του παγκόσμιου συνεδρίου.

    [23] (Κ)Επίσκοπος Κύκκου - "Συνάντηση Θρησκειών και Πολιτισμών"

    Το παγκόσμιο συνέδριο "Συνάντηση Θρησκειών και Πολιτισμών" είναι μια πράξη που στοχεύει στην επιστράτευση της θρησκείας και του πολιτισμού προκειμένου να επικρατήσει η παγκόσμια ειρήνη, είπε σήμερα ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος. Πρόσθεσε ότι το συνέδριο αποκοπεί στο να δώσει τη δυνατότητα στη θρησκεία και τον πολιτισμό να συνδυάσουν τα οράματά τους για την υπέρβαση της σημερινής κρίσης.

    [24] (Κ) Κύπρος - Βέλγιο - Λουξεμβούργο - Συμφωνία - Ναυτιλία

    Η Κύπρος μονογράφησε σήμερα στην Αμβέρσα συμφωνία για συνεργασία στις Ναυτιλιακές Μεταφορές με το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο της εναρμόνισης με τη κοινοτική νομοθεσία σε ναυτιλιακά θέματα. Αυτή είναι η πρώτη συμφωνία που υπογράφει η Κύπρος με δύο χώρες μέλη της ΕΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 8 March 2002 - 18:49:39 UTC