Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-02-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπελλο - Προημιτελικοί
  • [02] (Κ) Συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Δήμος Μπάρνετ - Κύπρος - Ψήφισμα
  • [05] (Κ) ΣτΕ - Κύπρος - Εκθεση αξιολόγησης - Διαφθορά
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Νίκος Κωνσταντόπουλος
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Συνασπισμού - Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ
  • [08] (K) Νίκος Κωνσταντόπουλος - Τ/Κ πολιτικοί - Συνάντηση
  • [09] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Διάσκεψη - Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος
  • [10] (Κ) Κύπρος - Βρετανία - Μνημόνιο - Αερομεταφορές
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Παπανδρέου - Τζεμ - Κωνσταντινούπολη
  • [12] (Κ) Γουέστον - Αθήνα - Αγκυρα
  • [13] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [14] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Πρόεδρος Συνασπισμού
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική πτώση
  • [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Κένυας - Νέος Υπατος Αρμοστής Κύπρου
  • [18] (Κ) Γενικός Διευθυντής ΠΟΤ - Επίσημη επίσκεψη - Κύπρος
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση
  • [20] (K) Υπουργικό Συμβούλιο - Αποφάσεις - Γιουγκοσλαβία - Λιβερία
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Συνασπισμού - Διάσκεψη Τύπου
  • [22] (Κ) Πύλα - Δικοινοτικά έργα - Εκπρόσωπος ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Λήξη συνάντησης
  • [24] (Κ) Πρόεδρος Ευρωβουλής - Επίσκεψη στις υποψήφιες χώρες
  • [25] (Κ) Τουρκία - Μεταφορά πολεμικού υλικού - Κατεχόμενα
  • [26] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Συνομιλίες
  • [27] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Πρόεδρος Συνασπισμού
  • [28] (Κ) Εκλογή Ιωάννη Μαρίνου στη ΜΚΕ ΕΕ/Κύπρου
  • [29] (Κ) Πρόεδρος Συνασπισμού - Πρόεδρος ΕΔΗ
  • [30] (Κ) Κίκης Λαζαρίδης - Μέλος ΔΟΕ

  • [01] (Κ) Κύπελλο - Προημιτελικοί

    Διεξάγονται σήμερα οι πρώτοι αγώνες της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Κύπρου.

    Στις 3.00 το απόγευμα θα αρχίσουν οι αγώνες Εθνικού Αχνας - Νέας Σαλαμίνας στο Δασάκι της Αχνας και Ενωσης Νέων Παραλιμνίου Εθνικού Ασσιας στο Παραλίμνι.

    Στις 4.00 τίθενται αντιμέτωποι στο ΓΣΠ η Ομόνοια και ο Απόλλωνας.

    Στις 7.00 η Ανόρθωση αντιμετωπίζει την ΑΕΛ στο "Αντώνης Παπαδόπουλος" στη Λάρνακα.

    (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς

    Νέα συνάντηση θα έχουν το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών.

    Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου, στη σημερινή συνάντηση θα συνεχιστεί η συζήτηση για το κεφάλαιο της ασφάλειας.

    (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι απευθείας συνομιλίες και η στρατιωτική ενίσχυση του Αττίλα στα κατεχόμενα, το θέμα της προεδρολογίας, η συμφωνία της ΠΑΣΥΔΥ με την κυβέρνηση για μείωση των μισθολογικών κλιμάκων εισδοχής και οι αντιδράσεις άλλων επηρεαζόμενων οργανώσεων, το αποχετευτικό της Λευκωσίας καθώς και η ελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος και η αντίδραση της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, είναι ορισμένα από τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

    Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Το 'ναι' της ΠΑΣΥΔΥ ανάβει φωτιές", ότι οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στη συμφωνία της οργάνωσης με την κυβέρνηση για μείωση των μισθολογικών κλιμάκων, την οποία επισφράγισε χθες με συντριπτική πλειοψηφία το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΑΣΥΔΥ. Αλλού γράφει ότι αναμένεται η εντατικοποίηση των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη Ντενκτάς για το Κυπριακό με την έναρξη της δεύτερης φάσης τους, η οποία προβλέπεται να αρχίσει εντός του προσεχούς Μαρτίου, οπόταν θα αρχίσει και η ουσιαστική διαπραγμάτευση, ή το "πάρε - δώσε", σύμφωνα με ξένους διπλωμάτες τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα.

    "Η Μάχη" με τον τίτλο "Μάρκος αντί για Τάσσος", γράφει στο κύριο θέμα πως η ηγεσία του ΑΚΕΛ βρίσκεται σε "δυσχερή θέση" εξαιτίας της αντίδρασης που εκδηλώνεται στους κόλπους του κόμματος για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου στις προεδρικές εκλογές του 2003 και ότι στελέχη του ΔΗΚΟ "εκμεταλλεύονται αυτήν την κατάσταση" προωθώντας την υποψηφιότητα του βουλευτή του κόμματος Μάρκου Κυπριανού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Θεμιστοκλέους έμεινε τελικά "ακάλυπτος από όλες τις πλευρές" για τη δήλωσή του σχετικά με την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Προέδρου Κληρίδη στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Μαίνεται πόλεμος", γράφει ότι η Γενική Εισαγγελία γνωμάτευσε πως κακώς αποκλείστηκε η εταιρεία Παρασκευαΐδη από τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού προεπιλογής στρατηγικού επενδυτή που θα αναλάβει την ανάπτυξη των αεροδρομίων και ότι ανακύπτουν νέα ερωτηματικά ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει από εδώ και πέρα η διαδικασία επιλογής του στρατηγικού επενδυτή. Αλλού γράφει ότι οι ηγέτες των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ και ΚΙΣΟΣ, μετά από ενημέρωσή τους από τον Πρόεδρο Κληρίδη για τις απευθείας συνομιλίες, εξέφρασαν την απαισιοδοξία τους για την τελική έκβαση αυτών των συνομιλιών, οι οποίες αναμένεται να διακοπούν στις 18 Φεβρουαρίου, λόγω του μπαϊραμιού.

    "Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα, με τον τίτλο "Ξεκαθάρισμα ζητά το ΔΗΚΟ", ότι υψηλόβαθμα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος θέλουν από το ΑΚΕΛ να ξεκαθαρίσει τη θέση του ως προς την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Τάσσου Παπαδόπουλου για τις προεδρικές εκλογές του 2003 και ότι αυτό "προκαλεί προβλήματα" στο ΑΚΕΛ εξαιτίας των αντιδράσεων για την υποψηφιότητα Παπαδόπουλου που έχουν εκδηλωθεί μεταξύ των μελών και στελεχών του ΑΚΕΛ. Αλλη είδηση είναι η κατακόρυφη αύξηση των χρηστών σκληρών ναρκωτικών στην Κύπρο κατά τα τελευταία έξι χρόνια, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι νέοι μεταξύ 19 και 30 χρόνων, από τους οποίους το ένα τρίτο είναι νέες γυναίκες.

    "Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Υπονομεύουν οι εξοπλισμοί" γράφει ότι οι μαξιμαλιστικές θέσεις του Ντενκτάς στις συνομιλίες και οι κινήσεις ενίσχυσης του Αττίλα στα κατεχόμενα ανησυχούν έντονα την κυπριακή κυβέρνηση για τις τουρκικές προθέσεις και επιδιώξεις, ενώ ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος δηλώνει ότι η απειλή της Τουρκίας κλιμακώνεται. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έντονες τάσεις επικρατούν στην αγορά ακινήτων, αφού το ενδιαφέρον για αγορά κυρίως γης, παρουσίασε αύξηση το τελευταίο διάστημα, ενώ αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ενόψει της αναμενόμενης επιβολής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Η ΑΗΚ απορρίπτει τη μετοχοποίηση" γράφει πως ενόψει της ελευθεροποίησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας η ΑΗΚ ετοιμάζει εναλλακτική πρόταση για το καθεστώς της, ούτως ώστε να παραμείνει οργανισμός δημοσίου δικαίου, και απορρίπτει το μοντέλο της μετοχοποίησης όπως επιχειρείται να γίνει η ΑΤΗΚ. Αλλού γράφει ότι χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας είχε εγκάρδια και φιλική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού και της Προόδου Νίκο Κωνσταντόπουλο, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις σε Κύπρο και Ελλάδα.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ο εφιάλτης με το αποχετευτικό θα στοιχίσει 100 εκ. λίρες για να επιδιορθωθεί" ότι για την επίλυση του αποχετευτικού προβλήματος στη Λευκωσία θα χρειαστούν εφτά χρόνια και θα στοιχίσει 100 εκ. λίρες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου αναζητά τρόπους να εξαιρεθεί η ζιβανία από τους δασμούς της ΕΕ, αφού είναι ένα παραδοσιακό ποτό και όχι ένα ευρωπαϊκό ποτό. Αυτό, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Λεφτέρη Χριστοφόρου, θα απέφερε όφελος στην οικονομία.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" γράφει ότι κατά μέτωπο σύγκρουση πυροδότησε η απόφαση του Συμβουλίου του Οργανισμού Κυπριακής Γαλακτοβιομηχανίας να αυξήσει κατά 10 τόνους ημερησίως την ποσότητα γάλακτος που παραχωρεί στη βιομηχανία "Λανίτη" αποκόπτοντάς την από τους τυροκόμους. Αλλού γράφει ότι οι σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, ο τουρισμός εφέτος θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι, και η Βουλή σε μια προσπάθεια να σταματήσει τις απώλειες αποφάσισε να καταργήσει τα επιβατικά τέλη για το Μάιο.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Δήμος Μπάρνετ - Κύπρος - Ψήφισμα

    Ψήφισμα για την Κύπρο ενέκρινε σε χθεσινοβραδινή του συνεδρία το 60μελές Δημοτικό Συμβούλιο του Μπάρνετ Λονδίνου, στο οποίο χαιρετίζει την έναρξη των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ο Δήμος θα αποστείλει επιστολή στο Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, τον οποίο θα καλεί να εντείνει τις προσπάθειές του για λύση του Κυπριακού.

    [05] (Κ) ΣτΕ - Κύπρος - Εκθεση αξιολόγησης - Διαφθορά

    "Πολύ καλή" θεωρείται, σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, η έκθεση αξιολόγησης της Κύπρου για θέματα διαφθοράς που εγκρίθηκε πρόσφατα από την αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, που φέρει την ονομασία "Ομάδα Κρατών Εναντίον της Διαφθοράς -GRECO", στην οποία μετέχει και η Κύπρος.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Νίκος Κωνσταντόπουλος

    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Νίκος Κωνσταντόπουλος έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Συνασπισμού - Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ

    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Νίκος Κωνσταντόπουλος, στο πλαίσιο των επαφών του στην Κύπρο, είχε στις 11.15 το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου.

    Η συνάντηση διήρκησε 40 λεπτά και πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΚΙΣΟΣ.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος καθώς και ο κ. Ομήρου δεν προέβησαν σε δηλώσεις.

    [08] (K) Νίκος Κωνσταντόπουλος - Τ/Κ πολιτικοί - Συνάντηση

    Η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν και πρέπει να ενθαρρύνουν τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος στην κρίσιμη αυτή περίοδο, δήλωσαν σήμερα δύο Τ/Κ πολιτικοί που είχαν χωριστές συναντήσεις στο Λήδρα Πάλας με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    [09] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Διάσκεψη - Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος

    Στο Παρίσι μεταβαίνει αύριο ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού για να εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια, στη Διάσκεψη των Κοινοβουλίων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των υπό ένταξη χωρών για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

    [10] (Κ) Κύπρος - Βρετανία - Μνημόνιο - Αερομεταφορές

    Μνημόνιο, που αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την περαιτέρω ελευθεροποίηση των αερομεταφορών μεταξύ των δύο χωρών, υπογράφηκε μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Παπανδρέου - Τζεμ - Κωνσταντινούπολη

    Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε διαρκή επαφή και πλήρη διαβούλευση ενόψει και της επικείμενης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Γιώργου Παπανδρέου και Ισμαϊλ Τζεμ, στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα πραγματοποιηθεί η κοινή διάσκεψη ΕΕ - Ισλαμικής Διάσκεψης, όπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    [12] (Κ) Γουέστον - Αθήνα - Αγκυρα

    Ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επισκεφθεί στις αρχές Μαρτίου την Αθήνα και την Αγκυρα.

    [13] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 06/02/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7320          1,7423
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5027          1,5117
    Λίρα Αγγλίας                     1,0626          1,0689
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     200,6991        202,2744
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9588          2,9824
    Δολάριο Καναδά                     2,4062          2,4254
    Κορώνα Δανίας                     12,8560         12,9588
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,5596         13,6680
    Κορώνα Σουηδίας                   15,9653         16,0930
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5478          2,5681
    

    [14] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Πρόεδρος Συνασπισμού

    Την πεποίθηση ότι το Κυπριακό είναι "τόσο δύσκολο και τόσο σύνθετο", που δεν επιτρέπεται ο εφησυχασμός, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Νίκος Κωνσταντόπουλος, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική πτώση

    Νέα σημαντική πτώση σε ποσοστό 1,37% κατέγραψε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ο Γενικός Δείκτης Τιμών, κλείνοντας στις 119,01 μονάδες, ως αποτέλεσμα της πτωτικής πορείας των πλείστων επιμέρους δεικτών. Σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στα 2 εκατομμύρια λίρες.

    [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           119,01 (-1,37)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  2.067.927
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 1.149.885    491,19 (-1,38)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    604.844    136,38 (-1,47)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     85.868    110,13 (-1,98)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     16.299     44,61 (-1,15)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     73.035     52,77 (-1,20)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    162.718     81,65 (-0,95)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    160.554     29,07 (-1,06)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     13.089     52,67 (-0,62)
    Ετ. Πληροφορικής              £     29.271      7,53 (-2,59)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    221.220     25,93 (-0,19)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        000     24,40 (-3,02)
    Ξενοδοχεία                    £    219.014     71,28 (-1,41)
    Αλλες Εταιρείες               £    322.707    124,18 (-2,15)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (Κ) Πρόεδρος Κένυας - Νέος Υπατος Αρμοστής Κύπρου

    Την ευχή όπως υπάρξει σύντομη και δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Κένυας Daniel Arap Moi, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του υποστήριζε και θα συνεχίσει να υποστηρίζει σταθερά την Κύπρο στον αγώνα της.

    [18] (Κ) Γενικός Διευθυντής ΠΟΤ - Επίσημη επίσκεψη - Κύπρος

    Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων (Π.Ο.Τ.), Michel Danet θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο από τις 14 μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου στα πλαίσια των εορτασμών για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Π.Ο.Τ.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης εισήλθε πριν από λίγο στην ουδέτερη ζώνη, στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας, για συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών.

    Τον Πρόεδρο Κληρίδη συνοδεύουν ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου και ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

    Η σημερινή συνάντηση αναμένεται να ασχοληθεί με το θέμα της ασφάλειας.

    [20] (K) Υπουργικό Συμβούλιο - Αποφάσεις - Γιουγκοσλαβία - Λιβερία

    Διατάγματα για την άρση στην επιβολή εμπάργκο όπλων εναντίον της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας καθώς και διάταγμα για την απαγόρευση μεταφοράς από κυπριακά πλοία όπλων και πολεμικού υλικού στη Λιβερία ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο σε συνεδρία του υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    [21] (Κ) Πρόεδρος Συνασπισμού - Διάσκεψη Τύπου

    Την πεποίθηση ότι η ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου θα λειτουργήσουν ως καταλύτης στο Κυπριακό, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, Νίκος Κωνσταντόπουλος, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως οι αποφάσεις του Ελσίνκι και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο να αμφισβητηθεί η ωριμότητα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ούτε και κανένα περιθώριο για επανάληψη απειλών ή κινήσεων που θα την εμποδίσουν.

    [22] (Κ) Πύλα - Δικοινοτικά έργα - Εκπρόσωπος ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Την ιδιαίτερη ικανοποίηση των Ηνωμένων Εθνών για τις εργασίες που διεξάγονται στο μικτό χωριό Πύλα, εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράϊαν Κέλι, ο οποίος ευχήθηκε όπως υπάρξουν και στο μέλλον εργασίες για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων στην περιοχή της Πύλας.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Λήξη συνάντησης

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα σε χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας η δέκατη κατά σειρά συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    [24] (Κ) Πρόεδρος Ευρωβουλής - Επίσκεψη στις υποψήφιες χώρες

    Την πρόθεσή του να επισκεφθεί έως το καλοκαίρι όλες τις υποψήφιες για ένταξη χώρες, ανακοίνωσε σήμερα ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ.

    [25] (Κ) Τουρκία - Μεταφορά πολεμικού υλικού - Κατεχόμενα

    H ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τη μεταφορά πολεμικού υλικού από την Tουρκία στην κατεχόμενη Kύπρο και διά του Εκπροσώπου της Xρήστου Πρωτόπαπα προειδοποίησε ότι "τέτοιου είδους κινήσεις δεν πετυχαίνουν τίποτε περισσότερο από το να δημιουργούν ή να αυξάνουν τις εντάσεις σε μία ευαίσθητη περιοχή".

    [26] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Συνομιλίες

    Με διαφοροποιημένο πρόγραμμα συναντήσεων θα συνεχίσουν οι απευθείας συνομιλίες το επόμενο δεκαήμερο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

    Η συνάντηση της προσεχούς Παρασκευής θα αρχίσει στις 1600 αντί στις 1700 όπως συνήθως γίνεται.

    [27] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Πρόεδρος Συνασπισμού

    Την ανάγκη συνάντησης του Εθνικού Συμβουλίου, τόσο με την κυβέρνηση των Αθηνών όσο και με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής των Ελλήνων, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού.

    [28] (Κ) Εκλογή Ιωάννη Μαρίνου στη ΜΚΕ ΕΕ/Κύπρου

    Με απόφαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Μαρίνος καταλαμβάνει τη θέση του Αντιπροέδρου στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπής ΕΕ-Κύπρου.

    Σημειώνεται ότι στην άλλη θέση του Αντιπροέδρου της ΜΚΕ παραμένει ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κωνσταντίνος Αλυσανδράτος.

    [29] (Κ) Πρόεδρος Συνασπισμού - Πρόεδρος ΕΔΗ

    Στρατηγική προτεραιότητα, αποτελεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στο ευρωπαϊκό κεκτημένο να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση και άλλων προβλημάτων, εκτιμά ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργο Βασιλείου.

    [30] (Κ) Κίκης Λαζαρίδης - Μέλος ΔΟΕ

    Ιστορική είναι η σημερινή μέρα για τον κυπριακό αθλητισμό, αφού ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ), Κίκης Λαζαρίδης, εξελέγη μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στις εργασίες 113ης Συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), που συνήλθε στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα των ΗΠΑ, με την ευκαιρία των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που αρχίζουν την Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου.

    Κατά την ψηφοφορία, ο κ. Λαζαρίδης συγκέντρωσε συνολικά 75 από τους 100 ψήφους και μαζί με άλλες εννέα διεθνείς προσωπικότητες που ανεδείχθησαν μέλη της ΔΟΕ, έδωσε το νενομισμένο όρκο ενώπιον του Προέδρου Σώματος, Βέλγου Ζακ Ρογκ και της Ολομέλειας της Επιτροπής.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 6 February 2002 - 18:50:23 UTC