Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-01-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών - Κύπρος
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Υπουργός Αμυνας - Παραίτηση
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) ΗΕ - Ρατσισμός - Κύπρος
  • [05] (Κ) Σόσι Μπεντικιάν - Κηδεία
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Εγγραφο Ντενκτάς - Αγνοούμενοι
  • [07] (K) Εκπρόσωπος - Επιτάχυνση απευθείας συνομιλιών
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υφυπουργός Αθλητισμού Ελλάδας
  • [09] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Κύπρος - Ελλάδα - Αθλητική συνεργασία
  • [12] (Κ) Γ. Βασιλείου - Κύπρος - ΕΕ - Εναρμονιστικό έργο
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Τρίτη κατά σειρά πτώση
  • [14] (Κ) Αγκυρα - Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας - Κυπριακό
  • [15] (K) Πρόεδρος ιταλικής Βουλής - Κύπρος - ΕΕ
  • [16] (K) ΗΕ - Κύπριος Πρέσβης - Ιράκ
  • [17] (K) ΥΠΕΞ - Βερολίνο - Μάλτα

  • [01] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών - Κύπρος

    Ο αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ, Γάλλος Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέρ, έκανε γνωστό ότι θα φέρει σύντομα προς συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια στο Συμβούλιο Υπουργών, πρόταση για έγκριση ενός ειδικού χρηματοδοτικού προγράμματος για την Κύπρο, το οποίο θα διατεθεί εφ όσον προηγουμένως υπάρξει επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Υπουργός Αμυνας - Παραίτηση

    Ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος υπέβαλε σήμερα γραπτώς την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος όμως δεν την αποδέχθηκε.

    Οπως δήλωσε ο κ. Χάσικος, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη σήμερα το πρωί, είχε υποβάλει γραπτώς την παραίτησή του από τις 21 Ιανουαρίου 2002, όταν αυτός απουσίαζε στο εξωτερικό.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι διαβεβαιώσεις του Προέδρου Κληρίδη ότι δεν ασκήθηκαν αμερικανικές πιέσεις για απομάκρυνση οπλικών συστημάτων από την Κύπρο, η έκτακτη συνάντηση σήμερα του Υπουργού Αμυνας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των ΗΕ, η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση που προέκυψε από τις δραστηριότητες δικοινοτικών ομάδων και η καταγγελία του βουλευτή Νίκου Πιττοκοπίτη για την παρουσία οπλοφόρου έξω από την κατοικία του, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Ανεύθυνες διαδόσεις για όπλα", ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης εξέφρασε την απαρέσκειά του για τα πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν την άμυνα του τόπου και διέψευσε τα όσα λέγονται και γράφονται για αμερικανικές πιέσεις για την απομάκρυνση ή αδρανοποίηση οπλικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς. Αλλη είδηση είναι ότι το πρώην προεδρικό ζεύγος Γιώργου και Αντρούλας Βασιλείου θα προσφύγει στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης καταγγέλλοντας ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό για τον τρόπο με τον οποίο παρουσίασε πληροφορίες του περί δήθεν εμπλοκής τους στην υπόθεση υποκλοπής ηλεκτρικού ρεύματος.

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Στον Πρόεδρο για 3+1 θέματα", γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος συναντάται σήμερα εκτάκτως με τον Πρόεδρο Κληρίδη, προκειμένου να συζητήσουν τη συνολική κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Εθνική Φρουρά ύστερα από τα τελευταία δραματικά γεγονότα. Αλλού γράφει ότι οι διωκτικές Αρχές πιστεύουν πως βρήκαν την άκρη του νήματος που θα τους οδηγήσει στην εξιχνίαση της πρωτοφανούς υπόθεσης κλοπής κυβερνητικών επιταγών με επιδόματα συνταξιούχων και ότι έχουν ήδη γίνει κάποιες συλλήψεις ατόμων που φέρονται να έχουν παραδεχθεί τη συστηματική κλοπή και πλαστογράφηση τέτοιων επιταγών.

    Ο "Πολίτης" με τον τίτλο "Συζητούν μόνοι δομές κράτους", γράφει στο κύριο θέμα ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων αποφάσισαν να συνεχίσουν και να εντατικοποιήσουν τις απευθείας συνομιλίες τους για εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων στα θέματα εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας στο νέο κράτος που θα προκύψει από ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Πρόεδρος Κληρίδης φαίνεται να τάσσεται υπέρ των απευθείας συνομιλιών χωρίς την παρουσία συμβούλων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον εξέφρασε την λύπη του γιατί στα οκτώ χρόνια της προεδρίας του δεν κατόρθωσε να λύσει το Κυπριακό.

    "Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Διαψεύδει τους πάντες", ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης αρνείται ότι ασκήθηκαν πιέσεις για την απομάκρυνση σύγχρονου οπλικού συστήματος από την Κύπρο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι συνεχίζεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στα άτομα που έλαβαν μέρος σε επαναπροσεγγιστικά δικοινοτικά σεμινάρια, αφού χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση στην εφημερίδα "Πολίτης" που αποκάλυψε μέρος των εργασιών της ομάδας των επαναπροσεγγιστών του Οσλο.

    "Ο Φιλευλεύθερος" με πρωτοσέλιδο τίτλο "ΗΠΑ: Δυσφορία για νέα όπλα" γράφει ότι Αμερικανοί και Βρετανοί παρενέβησαν για απομάκρυνση οπλικών συστημάτων από την Κύπρο επικαλούμενοι την ανάγκη βελτίωσης του κλίματος λόγω των απευθείας συνομιλιών, "εν πολλοίς" γράφει ο "Φ", "επανάληψη του σεναρίου της μη εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S300". Αλλού γράφει ότι ο βουλευτής Νίκος Πιττοκοπίτης κατήγγειλε στην αστυνομία αργά χθες την παρουσία οπλοφόρων έξω από το σπίτι του στην Πάφο.

    Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Κυβερνητικό σαρδάμ" γράφει ότι παρά κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του Προέδρου Κληρίδη ότι δεν ασκήθηκαν πιέσεις για απομάκρυνση από την Κύπρο οπλικών συστημάτων "εντούτοις ανησυχίες διατυπώνονται για τυχόν επανάληψη του φιάσκο με τους S300", ενώ ο Υπουργός Αμυνας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να έχουν ασκηθεί πιέσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, βουλευτής του ΑΚΕΛ Δώρος Χριστοδουλίδης, άφησε αιχμές για "κύκλους εντός της Κύπρου οι οποίοι καθοδήγησαν τους εννέα Ευρωπαίους βουλευτές για κατάθεση σχετικής τροπολογίας στο τελευταίο ψήφισμα για την Κύπρο που αφορά την κατάργηση του 'εμπάργκο' στα κατεχόμενα".

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ως οικονομική βοήθεια στα πλαίσια της περιθωριακής πολιτικής της διεύρυνσης θα προσφέρει η ΕΕ στους Τ/Κ εάν εξεύρουν ειρηνική διευθέτηση για επανένωση της Κύπρου μέσα στην ΕΕ. Αύριο η Ευρωπαική Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της για χρηματοδότηση της ένταξης των δέκα πρώτων χωρών στους κόλπους της. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι χθες βράδυ οι Κληρίδης και Ντενκτάς είχαν την πέμπτη τους συνάντηση και επικεντρώθηκαν στη διανομή εξουσιών. Η επόμενη απευθείας συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [04] (Κ) ΗΕ - Ρατσισμός - Κύπρος

    Στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Κυπριακή Δημοκρατία στο θέμα της εξάλειψης του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων, αναφέρθηκε σε ομιλία του στην Τρίτη Επιτροπή των ΗΕ, ο Αντιπρόσωπος της Κύπρου, Δημήτρης Χατζηαργυρού, τονίζοντας ότι "η Κύπρος υποστηρίζει πλήρως το έργο των Ηνωμένων Εθνών" προς το σκοπό αυτό.

    [05] (Κ) Σόσι Μπεντικιάν - Κηδεία

    Τελείται το ερχόμενο Σάββατο η κηδεία της πρώην Διευθύντριας της Σχολής Μελκονιάν, Σόσι Μπεντικιάν, η οποία απεβίωσε το περασμένο Σάββατο σε ηλικία 72 ετών.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Εγγραφο Ντενκτάς - Αγνοούμενοι

    Εγγραφο με τις απόψεις του στο θέμα των αγνοουμένων έδωσε κατά τη χθεσινή συνάντηση, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    [07] (K) Εκπρόσωπος - Επιτάχυνση απευθείας συνομιλιών

    Η προσπάθεια επιτάχυνσης της διαδικασίας των απευθείας συνομιλιών είναι ο λόγος που έχει διευθετηθεί και τέταρτη συνάντηση αυτήν την εβδομάδα μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υφυπουργός Αθλητισμού Ελλάδας

    Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα με την οποία η Ελλάδα υπογράφει διακρατική συμφωνία για συνεργασία στον τομέα του αθλητισμού, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ύστερα από συνάντηση με τον Υφυπουργό Αθλητισμού της Ελλάδας Γιάννη Κουράκη, τον οποίο συνόδευε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Νίκος Εξαρχος.

    [09] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 29/01/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7299          1,7402
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,4907          1,4996
    Λίρα Αγγλίας                     1,0592          1,0655
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     198,3044        199,8908
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8999          2,9230
    Δολάριο Καναδά                     2,3716          2,3905
    Κορώνα Δανίας                     12,8407         12,9434
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,5544         13,6628
    Κορώνα Σουηδίας                   15,9351         16,0625
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5441          2,5644
    

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           122,99 (-0,34)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.623.566
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   732.833    505,69 ( 0,37)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    204.221    139,57 ( 0,45)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     88.379    116,06 (-0,79)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     17.048     45,36 (-1,58)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     61.784     54,04 (-0,15)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     95.277     87,26 (-1,28)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     85.392     29,88 ( 0,13)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      4.091     54,29 ( 0,28)
    Ετ. Πληροφορικής              £     27.573      8,07 (-1,34)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    353.119     26,81 (-2,05)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      1.323     23,84 (-3,36)
    Ξενοδοχεία                    £    160.361     74,34 (-0,39)
    Αλλες Εταιρείες               £    418.473    130,50 (-0,84)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Κύπρος - Ελλάδα - Αθλητική συνεργασία

    Στο ψηλότερο τους σημείο εισέρχονται οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στον αθλητισμό, με τη σημερινή υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού της Ελλάδας, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΑ Κώστας Παπακώστας, ο οποίος σημείωσε ότι με τη διακρατική αυτή συμφωνία, θα δαπανηθεί και από τις δύο χώρες ποσό ύψους 500.000 λιρών.

    Ο κ. Παπακώστας ανακοίνωσε ακόμη ότι η Πρόεδρος του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου θα επισκεφθεί το νησί στις 6-7 Μαρτίου για την έναρξη της εφαρμογής του εθελοντισμού στην Κύπρο, σε σχέση με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα το 2004.

    [12] (Κ) Γ. Βασιλείου - Κύπρος - ΕΕ - Εναρμονιστικό έργο

    Ρεαλιστικό θεωρείται το χρονοδιάγραμμα που καθόρισε η Ευρωπαϊκή Ενωση για ένταξη των υποψηφίων χωρών που είναι έτοιμες την πρώτη Ιανουαρίου 2004, δήλωσε σήμερα ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος εξέφρασε αισιοδοξία ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2002 τα κεφάλαια του ανταγωνισμού και της φορολογίας θα μπορέσουν να κλείσουν.

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Τρίτη κατά σειρά πτώση

    Την τρίτη κατά σειρά υποχώρηση της σημείωσε η αγορά, ύστερα από τη λήξη της σημερινής συνάντησης, στην οποία ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 0,34%, κλείνοντας στις 122,99 μονάδες, με τους πλείστους κλαδικούς δείκτες να κινούνται πτωτικά. Το πενιχρό αγοραστικό ενδιαφέρον επανέφερε την αξία των συναλλαγών σε επίπεδα κάτω των δύο εκατομμυρίων λιρών, κλείνοντας στα 1,6 εκ. λίρες.

    [14] (Κ) Αγκυρα - Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας - Κυπριακό

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό απασχόλησαν τη μηνιαία σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αγκυρα.

    [15] (K) Πρόεδρος ιταλικής Βουλής - Κύπρος - ΕΕ

    Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τη μεσογειακή περιοχή, η οποία περιλαμβάνει την Κύπρο και τη Μάλτα, είναι σημαντικότατη για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ειρήνη και την ανάπτυξη της Ευρώπης και της υφηλίου γενικότερα, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Πιέρ Φερντινάντο Κασίνι.

    [16] (K) ΗΕ - Κύπριος Πρέσβης - Ιράκ

    Ο ειδικός εισηγητής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρομμάτης έχει προσκληθεί από την κυβέρνηση του Ιράκ να επισκεφθεί τη χώρα τον ερχόμενο μήνα, αναφέρει ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών. Η επίσκεψη αναμένεται να διαρκέσει τρεις με τέσσερις ημέρες.

    [17] (K) ΥΠΕΞ - Βερολίνο - Μάλτα

    Επισκέψεις στη Γερμανία και τη Μάλτα θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τον επόμενο μήνα, κατά τις οποίες αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, η ενταξιακή πορεία της Κύπρου και οι διμερείς σχέσεις.

    Στο Βερολίνο, ο κ. Κασουλίδης θα μεταβεί στις 18 Φεβρουαρίου και την επομένη θα συναντηθεί με το Γερμανό ομόλογό του Γιόσκα Φίσερ, και τις κοινοβουλευτικές επιτροπές ευρωπαϊκών και εξωτερικών υποθέσεων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 29 January 2002 - 18:49:21 UTC