Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-01-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Αποτελέσματα
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση
  • [04] (K) Υπουργός Εμπορίου - Δαμασκός
  • [05] (Κ) Ε/Κ - Τ/Κ συνδικαλιστές - Συνάντηση - Κατοχικό καθεστώς
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος Βουλής
  • [07] (K) Κύπρος - Σεμινάριο - Υπ. Εργασίας - Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • [08] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Οπλικά συστήματα - Δήλωση
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [10] (K) Υπ. Εμπορίου - Γενεύη - Γενικός Διευθυντής ΠΟΕ
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Επαναπροσέγγιση - Ομάδες επαφής
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Θέμα αγνοουμένων
  • [14] (Κ) Τζεμ - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [15] (Κ) Δώρος Χριστοδουλίδης - ΚΣΣΕ - Ψήφισμα
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική πτώση
  • [17] (K) ΑΔΗΚ - Ελικόπτερα - Εθνική Φρουρά - Πιέσεις
  • [18] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Ναρκοπέδια
  • [19] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αφιξη - Δηλώσεις
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση
  • [21] (Κ) Υπ. Οικονομικών - Οικονομικό έγκλημα
  • [22] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Δήλωση Προέδρου Κληρίδη
  • [23] (Κ) Υπ. Συμβούλιο - Συμβούλιο Εσωτερικού Ελέγχου
  • [24] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπατος Αρμοστής Ν. Αφρικής
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Λήξη συνάντησης
  • [26] (Κ) Ετζεβίτ - Πρόντι - Επιστολή - Τρομοκρατικές Οργανώσεις
  • [27] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Νέα συνάντηση

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Αποτελέσματα

    Το εισιτήριο για τους οκτώ του Κυπέλλου Κύπρου πήρε η Ομόνοια, ύστερα από την εκ νέου επικράτηση της χθες, εκτός έδρας, επί της Αλκής με σκορ 3-1.

    Η Ομόνοια είχε νικήσει την Αλκή και στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι με σκορ 4-0.

    Εξάλλου, στα παιχνίδια, τα οποία διεξήχθησαν το Σάββατο είχαμε τα εξής αποτελέσματα:

    Ανόρθωση - Ολυμπιακός 2-0 (1-1) ΑΕΚ - Ενωση Νέων Παραλιμνίου 2-0, 2-3 στα πέναλτι (2-0) Πάφος Απόλλωνας 2-1 (0-1) Ερμής Αραδίππου - ΑΕΛ 1-5 (0-4) Εθνικός Αχνας - Δόξα Κατωκοπιάς 4-1 (2-2) Διγενής Μόρφου - Νέα Σαλαμίνα 2-2 (0-5) ΑΕ Ζακακίου - Εθνικός Ασσιας 0-0 (0-2)

    Στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Κύπρου προκρίθηκαν οι ομάδες: Ομόνοια, Ανόρθωση, Παραλίμνι, Απόλλωνας, ΑΕΛ, Εθνικός Αχνας, Νέα Σαλαμίνα και Εθνικός Ασσιας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και οι απευθείας συνομιλίες με την τουρκική αδιαλλαξία και επιμονή τους για αναγνώριση του ψευδοκράτους ως ισότιμου με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και πληροφορίες για αμερικανικές πιέσεις για απομάκρυνση οπλικών συστημάτων της Εθνοφρουράς είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Λευκωσίας. Η προγραμματιζόμενη επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα, η διερεύνηση του "σκανδάλου" του Χρηματιστηρίου και το αίτημα για κατάργηση του επιβατικού τέλους και του τέλους προσγείωσης αεροπλάνων στα αεροδρόμια είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Η Κύπρος δεν παζαρεύει την άμυνα", γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, αλλά και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, κατέστησαν σαφές ότι δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης οπλικών συστημάτων ως αποτέλεσμα αμερικανικών πιέσεων. Αλλού δημοσιεύει δηλώσεις του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Χρήστου Πουργουρίδη και του βουλευτή του ΔΗΣΥ Πρόδρομου Προδρόμου, σύμφωνα με τις οποίες δεν πρόκειται να ανασταλεί η διερεύνηση του "σκανδάλου" του Χρηματιστηρίου και ότι θα αποδοθούν ευθύνες.

    "Το Θάρρος" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Καθηλωμένα τα ελικόπτερα", ότι οι ξένοι και κυρίως οι Αμερικανοί πιέζουν την κυπριακή κυβέρνηση, με στόχο τη δημιουργία καλού κλίματος στις συνομιλίες, να απομακρύνει τα ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς από το νησί. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα ελικόπτερα δεν πρόκειται τελικά να απομακρυνθούν από την Κύπρο, αλλά θα παραμείνουν καθηλωμένα καθ όλη τη διάρκεια των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη Ντενκτάς. Αλλη είδηση είναι ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης μεταβαίνει στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό ης Ελλάδας Κώστα Σημίτη και ότι η επίσκεψη αυτή θα γίνει περί το τέλος Φεβρουαρίου και αφού ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των απευθείας συνομιλιών.

    Ο "Πολίτης" με τον τίτλο "Ανθίσταται ο Κληρίδης", γράφει ότι από τον πολιτικό κόσμο εκφράζονται ανησυχίες για τις αμερικανικές πιέσεις για απομάκρυνση οπλικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς και ότι έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις από τον ΥΠΕΞ Γιαννάκη Κασουλίδη και από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ότι δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί το αίτημα αυτό των Αμερικανών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι από την πολιτική ηγεσία εκφράζεται έντονη ανησυχία και απαρέσκεια για όσα συζητούνται και συναποφασίζονται στα επαναπροσεγγιστικά σεμινάρια, που διεξάγονται υπό την καθοδήγηση Αμερικανών και άλλων ξένων.

    "Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Νέο σίριαλ S - 300", ότι "έχει ξεσπάσει σάλος" στην Κύπρο, με αφορμή δημοσιογραφικές πληροφορίες για το νέο απόκτημα της Εθνοφρουράς, τα ρωσικά ελικόπτερα "MIL - MI 35" και πως ο Πρόεδρος Κληρίδης "υφίσταται αφόρητες πιέσεις" από ξένες κυβερνήσεις, μετά από τουρκικές διαμαρτυρίες και την απαίτησή τους για "εξορία" των ρωσικών ελικοπτέρων, ή αδρανοποίησή τους. Αλλη είδηση είναι το αίτημα των Κυπρίων ξενοδόχων για κατάργηση του επιβατικού τέλους και των τελών προσγείωσης στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κυπριακού τουριστικού προϊόντος και να αυξηθεί η τουριστική κίνηση προς την Κύπρο.

    "Ο Φιλελεύθερος" με τον τίτλο "Συμφωνούν ότι διαφωνούν", γράφει στο κύριο θέμα πως αναμένονται σοβαρές πιέσεις των μεσολαβητών για επίτευξη προόδου στις απευθείας συνομιλίες Κληρίδη Ντενκτάς για επίλυση του Κυπριακού και ότι υπάρχει προβληματισμός τόσο στους εμπλεκόμενους όσο και στους μεσολαβητές για τις σοβαρές διαφωνίες που έχουν εκδηλωθεί μεταξύ των δύο πλευρών σε βασικές πτυχές του προβλήματος. Αλλού γράφει ότι οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Αυστραλίας και της Γερμανίας διατηρούν γραφεία και στα κατεχόμενα, ενώ και η Τουρκία διατηρεί παράνομα τη λεγόμενη "πρεσβεία" της στην κατεχόμενη Λευκωσία και η Τσετσενία έχει ανοίξει "εμπορική αποστολή" στην κατεχόμενη Κερύνεια.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Τον ίδιο αμανέ ο Ντενκτάς", γράφει ότι οι απευθείας συνομιλίες εισέρχονται σήμερα στη δεύτερη εβδομάδα και οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συναντηθούν σήμερα το απόγευμα για πέμπτη φορά, με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς "να επαναλαμβάνει ουσιαστικά τον ίδιο αμανέ για αναγνώριση των "πραγματικοτήτων" και να επιδιώκει λύση των δύο κρατών. Αλλού γράφει ότι οι κάτοικοι της Μακεδονίτισσας προειδοποιούν με δυναμικά μέτρα, εφ όσον δεν αντιμετωπισθεί το πρόβλημα με το ακατάλληλο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία πόσιμο νερό της περιοχής τους. (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα έχει στις 5 σήμερα το απόγευμα την πέμπτη κατά σειρά απευθείας συνάντησή του με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, για λύση του Κυπριακού.

    Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο παρά το αεροδρόμιο Λευκωσίας, στην ελεγχόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη ζώνη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [04] (K) Υπουργός Εμπορίου - Δαμασκός

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης μεταβαίνει επί κεφαλής αντιπροσωπείας στη Δαμασκό της Συρίας στις 10 Φεβρουαρίου μετά από πρόσκληση του Υπουργού Πετρελαίων και Φυσικών Πόρων της Συρίας Imbrahim Hkadad.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, στη Δαμασκό θα μεταβεί την ίδια ημερομηνία και ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου Sameh Fahmy για να πραγματοποιηθεί εκεί συνάντηση των τριών Υπουργών Κύπρου, Συρίας και Αιγύπτου επί θεμάτων ενέργειας, πετρελαίων και φυσικού αερίου, διευθέτηση που έγινε στο Κάιρο όταν συναντήθηκαν οι τρεις Υπουργοί στις 19 Οκτωβρίου, 2001.

    [05] (Κ) Ε/Κ - Τ/Κ συνδικαλιστές - Συνάντηση - Κατοχικό καθεστώς

    Για άλλη μια φορά το κατοχικό καθεστώς τορπίλισε την προσπάθεια Ε/Κ και Τ/Κ συνδικαλιστών να συναντηθούν αύριο στο Λήδρα Πάλας. Η στάση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς έχει ήδη καταγγελθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα Ηνωμένα Εθνη και τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC).

    [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος Βουλής

    Διαβεβαιώσεις ότι "δεν υπάρχει θέμα πιέσεων και θέμα αποστολής οπλικών συστημάτων στο εξωτερικό" έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, όπως ο ίδιος ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Το πρωί μετέβησαν στο Προεδρικό Μέγαρο και ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    [07] (K) Κύπρος - Σεμινάριο - Υπ. Εργασίας - Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Με κύριους στόχους τη μελέτη του θέματος της εφαρμογής των προτεραιοτήτων της πολιτικής για την απασχόληση στην Κύπρο, όπως αυτές καθορίζονται στο Κοινό Εγγραφο Αξιολόγησης Κύπρου - Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που υπογράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και την ετοιμασία των διοικητικών δομών στην Κύπρο ώστε αυτή να καταστεί έτοιμη να επωφεληθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, όταν ενταχθεί στην ΕΕ, πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία σεμινάριο που διοργανώνουν από κοινού το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [08] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Οπλικά συστήματα - Δήλωση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης διέψευσε κατηγορηματικά, με δημόσια δήλωση, δημοσιεύματα που έφεραν τον Αμερικανό Πρέσβη Ντόναλντ Μπάντλερ να έχει ασκήσει πιέσεις στην κυπριακή κυβέρνηση για απομάκρυνση οπλικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς και τόνισε πως δεν έχει ληφθεί ούτε και θα ληφθεί απόφαση για τη μετακίνηση οιουδήποτε συστήματος της ΕΦ από την Κύπρο.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 28/01/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7299          1,7402
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,4945          1,5034
    Λίρα Αγγλίας                     1,0617          1,0680
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     199,5773        201,1739
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8959          2,9130
    Δολάριο Καναδά                     2,4075          2,4267
    Κορώνα Δανίας                     12,8383         12,9410
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,5595         13,6679
    Κορώνα Σουηδίας                   15,9629         16,0906
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5481          2,5684
    

    [10] (K) Υπ. Εμπορίου - Γενεύη - Γενικός Διευθυντής ΠΟΕ

    Την προσήλωση της Κύπρου στη σωστή εφαρμογή των Συμφωνιών του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και την πρόθεσή της για ενεργό συμμετοχή στις εργασίες των διαπραγματεύσεων, εξέφρασε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης κατά τη σημερινή συνάντησή του με το Γενικό Διευθυντή του ΠΟΕ, Μάικ Μουρ που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη.

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           123,41 (-1,26)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  2.415.241
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 1.098.538    503,81 (-0,45)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    511.609    138,95 (-0,39)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    186.817    116,99 (-1,52)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     81.977     46,09 (-1,94)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    147.606     54,12 (-1,80)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    124.627     88,39 (-2,37)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    179.345     29,84 (-1,81)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     36.305     54,14 (-1,60)
    Ετ. Πληροφορικής              £     49.476      8,18 (-2,04)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    384.421     27,37 (-1,86)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        350     24,67 (-1,12)
    Ξενοδοχεία                    £    157.281     74,63 (-2,03)
    Αλλες Εταιρείες               £    367.007    131,61 (-1,73)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Επαναπροσέγγιση - Ομάδες επαφής

    "Κυνήγι μαγισσών", χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου την προσπάθεια που γίνεται για κατατρομοκράτηση ατόμων που συμμετέχουν σε διάφορα δικοινοτικά σεμινάρια και έχουν το θάρρος, όπως είπε, να προβληματίζονται για τρόπους, οι οποίοι μπορεί να σπάσουν το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Θέμα αγνοουμένων

    Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα πρέπει να επιδώσει το δικό του έγγραφο για το θέμα των αγνοουμένων εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος.

    [14] (Κ) Τζεμ - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Η Αγκυρα επιθυμεί την επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών για το Κυπριακό εντός του 2002, είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαίλ Τζεμ και πρόσθεσε ότι "η Τουρκία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την περαιτέρω επιτάχυνση των συνομιλιών" ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκο Κληρίδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ραούφ Ντενκτάς.

    "Μετά το 2002 πιστεύω ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ενδέχεται να

    [15] (Κ) Δώρος Χριστοδουλίδης - ΚΣΣΕ - Ψήφισμα

    Η άποψη των τεσσάρων μελών της κυπριακής αντιπροσωπείας που συμμετείχαν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) είναι ότι "κάποιοι κύκλοι, ίσως να έδωσαν κατεύθυνση στους εννέα εισηγητές Ευρωβουλευτές" που κατέθεσαν την τροπολογία, "για την κατάργηση του δήθεν 'εμπάργκο'" για τα κατεχόμενα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Δώρο Χριστοδουλίδη.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική πτώση

    Νέα σημαντική πτώση σε ποσοστό 1,26% κατέγραψε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνάντηση, κλείνοντας στις 123,41 μονάδες, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκαν, κυρίως, οι περιφερειακοί τίτλοι. Ελαφρά αυξημένη παρουσιάστηκε η αξία των συναλλαγών, καθώς ανήλθε στα 2,4 εκατομμύρια λίρες.

    [17] (K) ΑΔΗΚ - Ελικόπτερα - Εθνική Φρουρά - Πιέσεις

    Το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα (ΑΔΗΚ) εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και που αφορούν την άσκηση πιέσεων από ξένες κυβερνήσεις για την απόσυρση από την Εθνική Φρουρά των νεοαποκτηθέντων ρωσικών ελικοπτέρων MIL - MI 35.

    [18] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Ναρκοπέδια

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών χαιρετίζει την πρωτοβουλία της κυπριακής κυβέρνησης για προσαρμογή της χώρας μας στη συνθήκη για την απόσυρση των ναρκών κατά προσωπικού, εκφράζοντας ωστόσο την εκτίμηση ότι η κυβερνητική απόφαση "για άρση των υφιστάμενων ναρκοπεδίων δεν είναι η κατάλληλη για την περίπτωση", διότι συνιστά "αλλαγή των αμυντικών σχεδίων της Εθνικής Φρουράς και άνευ της ανάλογης ανταπόκρισης από το κατοχικό στρατό δεν πρόκειται να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα".

    [19] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αφιξη - Δηλώσεις

    Σε καμία περίπτωση δεν απομακρύνονται, αναβάλλονται ή αναστέλλονται αγορές οπλικών συστημάτων, ενόσω υπάρχει η εκκρεμότητα του κυπριακού προβλήματος, διαβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας, Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος σημείωσε ότι ο ίδιος ουδέποτε δέχθηκε "οποιαδήποτε πίεση, είτε για απομάκρυνση οπλικών συστημάτων, είτε για μη αγορά οπλικών συστημάτων".

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξη του από την Κίνα, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ο κ. Χάσικος ερωτηθείς αν

    [20] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση

    Πέρασε στις 5 το απόγευμα στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, στην ελεγχόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη ζώνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, για την πέμπτη κατά σειρά συνάντηση του με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στα πλαίσια των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    [21] (Κ) Υπ. Οικονομικών - Οικονομικό έγκλημα

    Δεν υπάρχει πετυχημένη συνταγή για την πρόληψη του οικονομικού εγκλήματος, το οποίο θυματοποιεί εταιρείες, οργανισμούς, πρόσωπα αλλά και κράτη, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Intercollege για την παρουσίαση της μελέτης με θέμα "Το οικονομικό έγκλημα και η θυματοποίηση κυπριακών εταιρειών".

    [22] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Δήλωση Προέδρου Κληρίδη

    Αμφιβολίες, παρά τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, εξακολουθεί να έχει ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) Γιαννάκης Ομήρου σε σχέση με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για απομάκρυνση από την Κύπρο οπλικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς.

    [23] (Κ) Υπ. Συμβούλιο - Συμβούλιο Εσωτερικού Ελέγχου

    Τη δημιουργία και λειτουργία Συμβουλίου Εσωτερικού Ελέγχου αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρία, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά την οποίαν ενέκρινε και τη σύνθεσή του.

    [24] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπατος Αρμοστής Ν. Αφρικής

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ήταν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια με τον Υπατο Αρμοστή της Νοτίου Αφρικής Jannie Momberg.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη συνάντηση εκτός από τις απευθείας συνομιλίες συζητήθηκε και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία υλοποιείται με εντατικούς ρυθμούς, όπως επεσήμανε ο κ. Χριστόφιας.

    [25] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Λήξη συνάντησης

    Ολοκληρώθηκε στις 6.05 το απόγευμα η πέμπτη κατά σειρά συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, υπό την αιγίδα των ΗΕ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο παρά το αεροδρόμιο Λευκωσίας στην υπό τον έλεγχο των ΗΕ ζώνη.

    [26] (Κ) Ετζεβίτ - Πρόντι - Επιστολή - Τρομοκρατικές Οργανώσεις

    Τη συμπερίληψη δέκα οργανώσεων που δρουν στην Τουρκία, στον κατάλογο της ΕΕ για τις τρομοκρατικές οργανώσεις φέρεται να ζητά ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ με επιστολή του στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    [27] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Νέα συνάντηση

    Αλλη μια συνάντηση πέραν των τριών προγραμματισμένων εβδομαδιαίως θα έχουν την προσεχή Πέμπτη ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 28 January 2002 - 18:50:15 UTC