Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-01-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ανάν - Πάουελ - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (K) Κύπρος - ΗΕ - Τσεχοσλοβάκικα όπλα
  • [04] (Κ) Βροχόπτωση - Ροή νερού στα φράγματα
  • [05] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [06] (K) Ποδόσφαιρο 2004 - Κλήρωση - Κύπρος
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Ψήφισμα - ΚΣΣΕ
  • [08] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - ΗΠΑ - Δεξίωση
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Οπλα - Πρόταση - ΗΕ
  • [11] (Κ) ΗΕ - Τσεχοσλοβάκικα όπλα - Δήλωση
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση
  • [13] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Συμβούλιο της Ευρώπης - Ακάμας
  • [14] (K) Δήμαρχος Αμμοχώστου - Αλβαρο ντε Σότο - Τηλεγράφημα
  • [15] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες
  • [16] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Λήξη συνάντησης
  • [18] (Κ) Κύπρος - Ευρωπαϊκή Σύμβαση

  • [01] (Κ) Ανάν - Πάουελ - Κυπριακό

    Το Κυπριακό συζήτησαν ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ κατά τη διάρκεια ημίωρης συνάντησης, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για οικονομική υποστήριξη του Αφγανιστάν.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η κόντρα του Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Χρήστου Πουργουρίδη και του Διοικητή της Κεντρικής Τραπεζας Αυξέντη Αυξεντίου, οι αντιδράσεις γύρω από το θέμα των εγκαινίων γραφείου της αμερικανικής πρεσβείας στα κατεχόμενα, οι απευθείας συνομιλίες ου συνεχίζονται σήμερα, η απόφαση της κυβέρνησης για μονομερή εκκαθάριση των ναρκοπεδίων της Εθνικής Φρουράς από τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός και πληροφορίες για απόφαση της κυβέρνησης για καταστροφή των τσεχοσλοβάκικων όπλων του 1972 είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Επιτροπή Ελέγχου: Αυξεντίου παραιτήσου", αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Χρήστου Πουργουρίδη που ζήτησε ευθέως χθες την παραίτηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντη Αυξεντίου για παραβίαση κανόνων ηθικής με την αγορά μετοχών με τη μέθοδο της ιδιωτικής τοποθέτησης. Από την πλευρά του ο κ. Αυξεντίου ζήτησε αυτοδιάλυση της Επιτροπής χαρακτηρίζοντας από ραδιοφώνου ως "ανόητο" τον τρόπο με τον οποίο η Βουλή εξετάζει το θέμα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σε επίτευξη συμφωνίας για τις βασικές αρχές της λύσης στοχεύουν οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών οι οποίες συνεχίζονται σήμερα με νέα συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς.

    "Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Να πάει σπίτι του πάραυτα" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Χρήστος Πουργουρίδης δήλωσε ότι παράταση των υπηρεσιών του "επιδιώκει μετά μανίας" ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου. Παράλληλα κατηγόρησε τον κ. Αυξεντίου ότι αποδείχθηκε "κατώτερος των περιστάσεων" και τον κάλεσε να παραιτηθεί και να πάει σπίτι του. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι "φοβερές αντιδράσεις" προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να απομακρύνει τις νάρκες κατά προσωπικού από τη γραμμή αντιπαράταξης. Οι αντιδράσεις εστιάζονται στο γεγονός ότι η απόφαση αυτή είναι μονομερής κίνηση κάτι που ομολόγησε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και στο ότι αποδυναμώνεται η θωράκιση των ελεύθερων περιοχών ένταντι του Αττίλα.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Σκηνές ροκ" αναφέρεται στη δημόσια χθεσινή κόντρα δηλώσεων του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντη Αυξεντίου και του Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Χρήστου Πουργουρίδη και αναφέρει ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα και οι ιδιωτικές τοποθετήσεις των βουλευτών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ενημέρωσε χθες κεκλεισμένων των θυρών την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής των Ελλήνων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, επέμεινε στη γραμμή των χαμηλών τόνων εκτιμώντας ότι "θεωρητικά υπάρχει η βούληση" από την Αγκυρα για το Κυπριακό αλλά "όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των συζητήσεων Κληρίδη-Ντενκτάς.

    "Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Κτίζουν τα δύο κράτη" γράφει ότι μετά την τελετή "αποδοχής" του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα από τις ΗΠΑ και την παράγραφο του ψηφίσματος επί της έκθεσης Μπαρσόνι για το Κυπριακό στην οποία γίνεται λόγος για "Βορρά" και "Νότο" καθώς και για την ύπαρξη "δύο οντοτήτων" στην Κύπρο, ο τ/κ Τύπος πανηγυρίζει και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εμφανίστηκε ικανοποιημένος. Σύμφωνα με την εημερίδα ο κ. Ντενκτάς έστειλε το μήνυμα πως άρχισαν να κτίζονται εντατικότερα και ν' αναγνωρίζονται οι "πραγματικότητες" στην Κύπρο στη λογική των "δύο κρατών" ή κατά το διπλωματικότερο των "δύο οντοτήτων". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι "αυγά - δηλητήριο" διοχετεύουν επιτήδειοι στην αγορά. Πρόκειται για αυγά εκκόλαψης τα οποία πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές απ΄ότι τα βρώσιμα.

    O "Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Προμελετημένη ενέργεια" πως προμελετημένη ενέργεια θεωρεί η Λευκωσία την κίνηση των Αμερικανών να οργανώσουν εγκαίνια και δεξίωση για νέα γραφεία τους στα κατεχόμενα. Η κυπριακή κυβέρνηση όπως και η ελληνική, δεν αποκρύβουν τη δυσφορία και ανησυχία τους για τις εξελίξεις αυτές, τις οποίες συνδέουν με προηγούμενες κινήσεις της Ουάσιγκτον αλλά και με τις πληροφορίες ότι ενδέχεται να ικανοποιηθεί η αξίωση του Ντενκτάς για αναβάθμισή του. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση υπέβαλε εγγράφως πρόταση στα ΗΕ για μετακίνηση των ναρκών από την ουδέτερη ζώνη και την καταστροφή των τσεχοσλοβάκικων όπλων που φυλάσσονται από το διεθνή οργανισμό από το 1972 στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

    Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Αναβρασμός στην ΕΦ" γράφει πως ο Υποστράτηγος Στυλιανός Κούβελας, Διοικητής της Μεραρχίας στην οποία υπάγεται το φυλάκιο στη Λινού, απ' όπου κλάπηκε το περασμένο Σάββατο μεγάλος αριθμός οπλισμού και πυρομαχικών για λόγους ευθιξίας υπέβαλε την παραίτησή του αναλαμβάνοντας όλη την ευθύνη για το επεισόδιο και ζητώντας άμεσο επαναπατρισμό του. Σε άλλο θέμα γράφει πως βουλευτές του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις μιλώντας, κατά τη συζήτηση του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2002 στη Βουλή, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για "ανυπαρξία πολιτικής" στους ευαίσθητους τομείς της οικονομίας, υγείας, γεωργίας και ανάπτυξης του τόπου γενικότερα, "κατάχρηση εξουσίας, κακοδιαχείριση, αναξιοκρατία, διασπάθιση δημοσίου χρήματος και συγκάλυψη σκανδάλων, καθώς και για αδυναμία του κράτους να διαδραματίσει τον κοινωνικό του ρόλο".

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρει πως ο γυναικολόγος Γιώργος Ευριπίδου, ο οποίος καταδικάστηκε τον περασμένο μήνα για ανάμειξή του σε υπόθεση παράνομων υιοθεσιών παραπέμπεται ενώπιον του Ιατρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου, για αντιμετώπιση κατηγοριών που αφορούν την παράβαση της ιατρικής ηθικής, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Αντώνης Βασιλείου. Αλλού σημειώνει πως σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον τουρισμό λόγω των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 περιόρισαν τις προβλέψεις για αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2002 στο 2,5% σε σύγκριση με 3,7% τον περασμένο χρόνο.

    Η εβδομαδιαία "Η ΚΥΠΡΟΣ σήμερα" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Εμφύλιος στο Υπουργικό" πως σε "εμφύλιο πόλεμο" εξελίσσεται η διαμάχη στην κούρσα της διαδοχής της θέσης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Αυξέντη Αυξεντίου, καθώς μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου "χωρίστηκαν σε ομάδες επιρροής και πίεσης προς εξυπηρέτηση διαφόρων συμφερόντων". Σε άλλο θέμα αναφέρει πως Αγγλοι, Βέλγοι και Γάλλοι πιλότοι είναι έτοιμο να "εισβάλουν" στη "Γιουροσύπρια" (θυγατρική εταιρεία των Κυπριακών Αερογραμμών) για να επανδρώσουν 6 - 10 περίπου θέσεις κυβερνητών και συγκυβερνητών σε αεροσκάφη "Εαρμπας -Α-320" της εταιρείας.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "The Cyprus Weekly" αναφέρει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "'Αναγνώριση'" πως κυβέρνηση και ηγέτες των κομμάτων βρίσκονταν χθες σε αναβρασμό για τα εγκαίνια την Τρίτη στην κατεχόμενη Λευκωσία ενός νέου γραφείου της αμερικανικής πρεσβείας. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από την ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα η πρεσβεία των ΗΠΑ. Αλλού γράφει ότι στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για τον κρατικό Προϋπολογισμό του 2002, τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα πρέπει να προβάλει σκληρές προϋποθέσεις και αρχές κατά τις απευθείας συνομιλίες με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] (K) Κύπρος - ΗΕ - Τσεχοσλοβάκικα όπλα

    H κυπριακή κυβέρνηση υπέβαλε πρόσφατα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ πρόταση για καταστροφή των όπλων που από το 1972, μετά από σχετική συμφωνία μεταξύ της Ειρηνευτικής Δύναμης και της κυπριακής κυβέρνησης, βρίσκονται υπό τη φύλαξη της Δύναμης σε χώρο στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, και κατά καιρούς επιθεωρούνται από τις αρχές της Δημοκρατίας.

    Στην πρόταση, που υπεβλήθη στις 10 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση εισηγείται την έναρξη διαλόγου για τους τρόπους με τους οποίους είναι δυνατό να καταστραφούν τα όπλα αυτά. Η κατ' αρχήν αντίδραση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι θετική.

    [04] (Κ) Βροχόπτωση - Ροή νερού στα φράγματα

    Η εφετινή εισροή νερού στα φράγματα είναι η καλύτερη που παρατηρήθηκε από το 1992 - 1993, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ανώτερος Τεχνικός στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων Φαίδρος Ρουσής.

    [05] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 25/01/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7305          1,7408
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5011          1,5101
    Λίρα Αγγλίας                     1,0618          1,0681
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     201,8881        205,5032
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9053          2,9285
    Δολάριο Καναδά                     2,4041          2,4233
    Κορώνα Δανίας                     12,8350         12,9376
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,5778         13,6864
    Κορώνα Σουηδίας                   15,9410         16,0685
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5380          2,5583
    

    [06] (K) Ποδόσφαιρο 2004 - Κλήρωση - Κύπρος

    Με την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία κληρώθηκε η Κύπρος στον πρώτο όμιλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, η τελική φάση του οποίου θα γίνει στην Πορτογαλία από τις 12 Ιουνίου μέχρι τις 4 Ιουλίου 2004. Στο ίδιο όμιλο κληρώθηκαν η Σλοβενία, το Ισραήλ και η Μάλτα.

    Η κλήρωση έγινε σήμερα στην πόλη Πόρτο της Πορτογαλίας. Συνολικά 50 εθνικές ποδοσφαιρικές ομάδες χωρίστηκαν σε 10 Ομίλους για τη διεκδίκηση της πρόκρισης στους τελικούς αγώνες για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Ψήφισμα - ΚΣΣΕ

    H κυβέρνηση θεωρεί στο σύνολό του "θετικό" το πρόσφατο ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ευτυχής για κάθε γραμμή του κειμένου αυτού, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο οποίος παρέθεσε σωρεία θετικών αναφορών στο ψήφισμα για το Κυπριακό, την ενταξιακή πορεία, τις τουρκικές απειλές εναντίον της Κύπρου και τη σταθερή αποκλειστική αναγνώριση από διεθνείς οργανισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [08] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           124,98 (-1,37)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.705.921
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   992.422    506,08 (-1,55)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    409.640    139,49 (-1,38)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     75.595    118,80 (-1,77)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     24.868     47,00 (-1,01)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     78.578     55,11 (-0,07)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    178.161     90,54 (-1,85)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     79.416     30,39 (-1,84)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     21.176     55,02 (-1,24)
    Ετ. Πληροφορικής              £     14.802      8,35 ( 0,24)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    198.584     27,89 (-1,83)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        289     24,95 (-2,58)
    Ξενοδοχεία                    £    217.799     76,18 (-0,96)
    Αλλες Εταιρείες               £    320.603    133,93 (-1,60)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - ΗΠΑ - Δεξίωση

    Η κυβέρνηση συμφωνεί πλήρως με το διάβημα το οποίο έκανε το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την εδώ πρεσβεία των ΗΠΑ αναφορικά με τη δεξίωση που έδωσε στην κατεχόμενη Λευκωσία ο Αμερικανός Πρέσβης στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Οπλα - Πρόταση - ΗΕ

    Η κυβέρνηση έχει πάρει απόφαση για την καταστροφή όπλων και πυρομαχικών που από τη δεκαετία του 1970 βρίσκονται υπό τη φύλαξη της Ειρηνευτικής Δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    [11] (Κ) ΗΕ - Τσεχοσλοβάκικα όπλα - Δήλωση

    Τα Ηνωμένα Εθνη διά του εκπροσώπου Τύπου τους Μπράιαν Κέλι επιβεβαίωσαν στο ΚΥΠΕ ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει διαβιβάσει πρόταση για καταστροφή όπλων που για δεκαετίες τώρα βρίσκονται υπό τη φύλαξη της Ειρηνευτικής Δύναμης.

    "Η κυβέρνηση έχει υποβάλει πρόταση για την καταστροφή των όπλων και τώρα γίνονται διαβουλεύσεις για το πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί", δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κέλι, προσθέτοντας πως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν θα είναι σε θέση για οποιοδήποτε περαιτέρω σχόλιο πριν από την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με την κυπριακή κυβέρνηση.

    Η πρόταση της κυβέρνησης, είπε, έχει διαβιβαστεί πρόσφατα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Υπολογίζεται ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει στη φύλαξή της από το 1972 περίπου 4,500 όπλα και πυρομαχικά.

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση

    Σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,36% σημείωσε η αγορά στην τελευταία συνάντηση της εβδομάδας στην οποία ο Γενικός Δείκτης, ακολουθώντας καθ' όλα πτωτική πορεία, υποχώρησε στις 124,98 μονάδες. Η απουσία του επενδυτικού ενδιαφέροντος κράτησε και σήμερα τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 1,7 εκατομμυρίων λιρών.

    [13] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Συμβούλιο της Ευρώπης - Ακάμας

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου σε συνάντηση που είχε σήμερα με δύο αξιωματούχους του Συμβουλίου της Ευρώπης, ειδικούς σε θέματα διατήρησης άγριας ζωής, επεσήμανε ότι η κυβερνητική πολιτική όσον αφορά την ανάπτυξη του Ακάμα είναι ένας συνδυασμός αειφόρου ανάπτυξης, διατήρησης του περιβάλλοντος, αλλά ταυτόχρονα παροχής των μέσων στους κατοίκους της περιοχής, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν εκεί, να ευδοκιμήσουν και να δραστηριοποιηθούν πάντοτε σεβόμενοι το περιβάλλον.

    [14] (K) Δήμαρχος Αμμοχώστου - Αλβαρο ντε Σότο - Τηλεγράφημα

    Τηλεγράφημα στον Ειδικό Σύμβουλό του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο απέστειλε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Κίκης Καζαμίας στο οποίο χαιρετίζει την έναρξη των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς και εκφράζει την ελπίδα και την προσδοκία του Δημοτικού Συμβουλίου της Αμμοχώστου για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού η οποία να διασφαλίζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα της ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης και περιουσίας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αμμοχώστου, στο τηλεγράφημά του ο κ. Καζαμίας αναφέρει ότι ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της Αμμοχώστου, αποφάσισε να διαβιβάσει στον αξιωματούχο των ΗΕ "τη βαθιά ελπίδα" και προσδοκία του ότι "μια δίκαιη και βιώσιμη λύση θα επιτευχθεί" η οποία θα βασίζεται "στα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    [15] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες

    Πέρασε στις 5 το απόγευμα στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, στην ελεγχόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη ζώνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, για την τέταρτη κατά σειρά απευθείας συνάντηση του με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, για λύση του Κυπριακού.

    [16] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

    Μέχρι το 2006 η Κύπρος θα πρέπει να παράγει "το 6% του ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως επίσης και το 12% της ολικής ενέργειας που χρειαζόμαστε, ενόψει της ένταξης μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση", δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, σημειώνοντας ότι "αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο θα μας δώσει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε τους στόχους μας".

    [17] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Λήξη συνάντησης

    Ολοκληρώθηκε στις 6.25 το απόγευμα η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, υπό την αιγίδα των ΗΕ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο παρά το αεροδρόμιο Λευκωσίας σε υπό τον έλεγχο των ΗΕ ζώνη.

    [18] (Κ) Κύπρος - Ευρωπαϊκή Σύμβαση

    Την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τη Νομική Προστασία των Υπηρεσιών που βασίζονται ή συνίστανται στην παροχή Πρόσβασης υπό Ορους υπέγραψε σήμερα εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης Πρέσβης Χριστόφορος Γιάγκου στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 25 January 2002 - 18:49:20 UTC