Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-01-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Απευθείας συνομιλίες - Εναρξη
  • [02] (Κ) Κύπελλο Σαπόρτα - Κεραυνός - Συντριβή
  • [03] (Κ) Συνέντευξη νέου Προέδρου Ευρωβουλής - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Φρεντ Εκχαρτ - Απευθείας συνομιλίες
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου (2)
  • [07] (K) Εναρξη απευθείας συνομιλιών
  • [08] (Κ) Συνομιλίες - Προσέλευση Προέδρου Δημοκρατίας
  • [09] (Κ) ΥΠΑΜ - Ελλάδα - Κίνα
  • [10] (Κ) Συνομιλίες - Προσέλευση Ραούφ Ντενκτάς
  • [11] (Κ) Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Λονδίνο - HSBC
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρέσβης Ελλάδας
  • [13] (Κ) Συνομιλίες - Ολοκλήρωση συνάντησης
  • [14] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Συνομιλίες - Δήλωση
  • [15] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πρέσβης Ελλάδας
  • [16] (Κ) Πρίγκιν - Κύπρος - Επαφές
  • [17] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [18] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [19] (Κ) ΥΠΑΜ - Ελλάδα - Κίνα - Δηλώσεις
  • [20] (Κ) ΥΠΑΜ Κύπρου - Ελλάδας - Συνάντηση
  • [21] (K) Χρηματιστήριο - Ελαφρά πτώση
  • [22] (Κ) ΚΣΣΕ - Αντρας Μπαρσόνι - Εκθεση για την Κύπρο
  • [23] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Πολιτιστική συνεργασία με Συρία
  • [24] (Κ) ΥΠΑΜ Ελλάδας και Κύπρου - Κυπριακό
  • [25] (Κ) ΕΔΗ - Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας - Διάσκεψη Τύπου
  • [26] (Κ) Γιούργκενς - ΚΣΣΕ - Κύπρος
  • [27] (Κ) Φερχόιγκεν - Κυπριακό - Συνομιλίες

  • [01] (Κ) Απευθείας συνομιλίες - Εναρξη

    Αρχίζουν σήμερα στις 10 το πρωί στη Λευκωσία οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς με στόχο την ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Οι συνομιλίες, οι οποίες θα διεξαχθούν στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, θα πραγματοποιηθούν σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στο χώρο του διεθνούς αεροδρομίου Λευκωσίας, στην ουδέτερη ζώνη.

    Από κυπριακής πλευράς, τον Πρόεδρο Κληρίδη θα συνοδεύουν ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου και ο Υφυπουργός παρά των Προέδρω Παντελής Κούρος. Σύμβουλοι θα συνοδεύουν επίσης τον κ. Ντενκτάς και τον κ. ντε Σότο.

    Αναμένεται ότι κατά την πρώτη ημέρα των συνομιλιών θα αποφασιστεί η διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

    [02] (Κ) Κύπελλο Σαπόρτα - Κεραυνός - Συντριβή

    Τη συντριβή γνώρισε χθες βράδυ στο Στρόβολο η καλαθοσφαιρική ομάδα του Κεραυνού, στο πλαίσιο των αγώνων του Κυπέλλου Σαπόρτα. Ηττήθηκε από Ζελέζνικ Γιουγκοσλαβίας με 59 - 100.

    Πρόκειται για τη όγδοη συνεχόμενη ήττα του Κεραυνού στη διοργάνωση. Αντίθετα αυτή ήταν η έκτη νίκη για τη γιουγκοσλαβική ομάδα.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Συνέντευξη νέου Προέδρου Ευρωβουλής - Κυπριακό

    Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ιρλανδός Πατ Κοξ, χαιρέτισε τις συναντήσεις του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς και τις μεγάλες προσδοκίες που δημιουργεί ο διάλογος αυτός, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η έρχεται η ώρα της συμφιλίωσης για την Κύπρο.

    Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε χθες το βράδυ μετά την εκλογή του, ο Ιρλανδός Πρόεδρος ερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, για το Κυπριακό και τις ενδεχόμενες πρωτοβουλίες που σκοπεύει να πάρει με τη νέα ιδιότητά του.

    [04] (Κ) Φρεντ Εκχαρτ - Απευθείας συνομιλίες

    Με μία λακωνική δήλωση, ο εκπρόσωπος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Φρεντ Εκχαρτ, ανακοίνωσε χθες στην έδρα των ΗΕ τη σημερινή έναρξη στη Λευκωσία των απευθείας συνομιλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, σημειώνοντας πως οι συνομιλίες είναι "υπό την αιγίδα της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ."

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η έναρξη των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς κυριαρχεί στο σημερινό ημερήσιο Τύπο. Οι αμφιβολίες, αλλά και οι ελπίδες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, οι διεθνείς πιέσεις και εκκλήσεις για διευθέτηση του προβλήματος συνοδεύουν τη νέα προσπάθεια των συνομιλιών στην παρουσία του Αλβαρο ντε Σότο σε κλίμα επιφυλακτικότητας. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ στις ΗΠΑ, η απαγόρευση του κατοχικού καθεστώτος σε Τ/Κ δημοσιογράφους να μεταβούν στο Λήδρα Πάλας όπου ε/κ/ και τ/κ οργανώσεις νεολαίας θα έδιναν κοινή διάσκεψη Τύπου και το θέμα των αγνοουμένων.

    H "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Αρχίζουν με τη διαδικασία" γράφει ότι μια νέα προσπάθεια, η οποία θεωρείται από όλους ως η πλέον καθοριστική για το Κυπριακό, εγκαινιάζεται σήμερα με τις απευθείας συνομιλίες που θα έχουν ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς στην παρουσία του Αλβαρο ντε Σότο. Σε άλλη είδηση γράφει ότι το Κυπριακό στο δρόμο του θα συναντήσει, σε ένα δύσκολο ταξίδι του στις ΗΠΑ για την Τουρκία, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος προσφεύγει στους Αμερικανούς για πολιτική και οικονομική ενίσχυση.

    "Η Μάχη" στην κύρια είδηση με τίτλο "Εξουδετερώνεται ο ΟΗΕ" γράφει ότι με πλήρη μυστικότητα ως προς το περιεχόμενο, αρχίζουν το πρωί οι συνομιλίες μεταξύ Κληρίδη - Ντενκτάς για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Οι συνομιλίες που δρομολογήθηκαν από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, αρχίζουν μέσα σε κλίμα επιφυλακτικότητας και δυσπιστίας ως προς την προοπτική επιτυχίας. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι το κατοχικό καθεστώς δεν επέτρεψε τη μετάβαση Τ/Κ δημοσιογράφων στο Λήδρα Πάλας, όπου θα δινόταν κοινή διάσκεψη Τύπου ε/κ και τ/κ οργανώσεων νεολαίας και σε ένδειξη διαμαρτυρίας ούτε οι εκπρόσωποι των τ/κ οργανώσεων μετέβησαν.

    Ο "Πολίτης" υπό το τίτλο "Η καλή μέρα από τον Ντενκτάς φαίνεται" γράφει ότι ώρες πριν από την έναρξη της πρώτης συνάντησης, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έκανε λόγο για 'προσπάθεια εκφυλισμού της διαδικασίας', ενώ απέφυγε να συναντήσει τον Αλβαρο ντε Σότο, αν και είχε μαζί του τηλεφωνική επικοινωνία. Αλλού γράφει ότι οκτώ υποθέσεις υποκλοπής ηλεκτρικού ρεύματος έχουν τεθεί στις προτεραιότητες της Γενικής Εισαγγελίας και της Αστυνομίας. Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί ο νέος κατάλογος υπόπτων για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Αποκλεισμός Κασουλίδη" γράφει ότι η σύνθεση της αντιπροσωπείας του Προέδρου Κληρίδη στις συνομιλίες "καταρρίπτει το επιχείρημα που εκφραζόταν από κυβερνητικές πηγές" ότι η συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στις συνομιλίες ήταν αδύνατη, επειδή ο κ. Ντενκτάς θα περιλάμβανε στη δική του αντιπροσωπεία το λεγόμενο "υπουργό εξωτερικών" του ψευδοκράτος, δίνοντας την εντύπωση ότι ο διάλογος διεξάγεται μεταξύ "δύο κρατών", αντί μεταξύ δύο κοινοτήτων. Αλλού αναφέρει ότι διάσταση απόψεων διαπιστώθηκε χθες μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και της Βουλής, σχετικά με το θέμα της επιχειρούμενης εγκατάστασης της μεγάλης κατασκοπευτικής κεραίας των Αγγλων στο Ακρωτήρι.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Παιχνίδια τακτικής Ντενκτάς" γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης υιοθετεί τακτικές κινήσεις με στόχο να υποβαθμίσει το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στις απευθείας συνομιλίες που αρχίζουν σήμερα στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας. Ο Ντενκτάς απέφυγε χθες να συναντήσει τον Αλβαρο ντε Σότο. Αλλού γράφει ότι τρεις ακόμη χώρες της ΕΕ, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Σουηδία, θα ανοίξουν πρεσβείες στην Κύπρο εντός του 2002. Για το θέμα των αγνοουμένων γράφει ότι η ε/κ πλευρά έχει ετοιμάσει μνημόνιο για τους τρόπους προώθησης της διαδικασίας διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Αμφιβολίες και ελπίδες" γράφει ότι μέσα σε ζοφερό σκηνικό αρχίζει σήμερα ο νέος γύρος συνομιλιών για το Κυπριακό ενώ αναφέρεται και στην επίθεση Ντενκτάς στον Αλβαρο ντε Σότο, μέσω δηλώσεων του στο CNN-Turk, λέγοντας του ότι ο ρόλος του δεν είναι να παρεμβαίνει αλλά να ενημερώνει τον Κόφι Ανάν. Αλλού προβάλλει τη χθεσινοβραδινή αντικατοχική εκδήλωση της ΕΔΟΝ στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας με τίτλο "Κύπρος, μια πατρίδα- ένας λαός". Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έναρξη των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Κύριοι, εναπόκειται σε σας τώρα" αναφέρεται στην έναρξη των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς σήμερα, σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της νέας προσπάθειας αφέθηκε στους δύο ηγέτες, αφού αυτοί είχαν πάρει την πρωτοβουλία τον περασμένο μήνα ύστερα από πέντε γύρους εκ του σύνεγγυς αποτυχημένων συνομιλιών μεταξύ του 1999 και του 2000. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Βάσος Λυσσαρίδης αρνείται οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατία ύστερα από τη δημοσιοποίηση "έκθεσης" στην Ελλάδα που τον εμπλέκει μεταξύ άλλων πολιτικών προσώπων.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΑΝ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου (2)

    ΣΣ: Να προστεθεί στην Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Financial Mirror" με κύριο τίτλο "Αύξηση 10 εκατομμυρίων λιρών στα κέρδη της Τράπεζας Κύπρου" γράφει ότι επιπρόσθετα κέρδη ύψους 10 εκατομμυρίων λιρών θα παρουσιάσει η Τράπεζα Κύπρου το 2002 αν η Βουλή εγκρίνει την κυβερνητική πρόταση για μείωση του εταιρικού φόρου στο μισό. Σε άλλη είδηση γράφει ότι κατά τις επόμενες εβδομάδες ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα είναι απασχολημένοι, προσπαθώντας να λύσουν παλιές διαφορές πολλών δεκαετιών.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΠ)

    [07] (K) Εναρξη απευθείας συνομιλιών

    Αρχισε πριν από λίγο η πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, που πραγματοποιούνται στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Οι κύριοι Κληρίδης και Ντενκτάς βγήκαν πριν από την έναρξη των συνομιλιών για φωτογραφίες και έκαναν χειραψία ενώπιον των εκπροσώπων των ΜΜΕ. Συνοδεύονταν από άντρες της φρουράς τους, αλλά όχι τον κ. ντε Σότο ο οποίος παρέμεινε στην είσοδο του κτιρίου.

    Οταν οι δημοσιογράφοι ερώτησαν πού βρίσκεται ο κ. ντε Σότο, ο κ. Ντενκτάς είπε πως "τον ξεχάσαμε μέσα" και στη συνέχεια έγνεψε στον κ. ντε Σότο να τους πλησιάσει, όπως και έγινε για να φωτογραφηθούν και οι τρεις μαζί.

    Στη συνέχεια Κληρίδης, Ντενκτάς και ντε Σότο εισήλθαν στο κτίριο για τη συνάντηση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Συνομιλίες - Προσέλευση Προέδρου Δημοκρατίας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης προσήλθε ακριβώς στις 10 το πρωί στο χώρο όπου πραγματοποιούνται οι απευθείας συνομιλίες, συνοδευόμενος από τους συμβούλους του Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη, Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μιχάλη Παπαπέτρου και Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Παντελή Κούρο.

    Τον υποδέχθηκε αρχικά ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς. Στη συνέχεια τον υποδέκτηκε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Οι δημοσιογράφοι ευχήθηκαν στον Πρόεδρο Κληρίδη καλή επιτυχία και αυτός τους ευχαρίστησε.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης μετέβη στο χώρο με το προεδρικό όχημα, με την κυπριακή σημαία και το θυρεό της Δημοκρατίας στην πινακίδα του αυτοκινήτου. Στο Προεδρικό όχημα επέβαινε και ο κ. Κούρος.

    Του οχήματος προπορευόταν όχημα των Ηνωμένων Εθνών, όχημα της προεδρικής φρουράς και ακολουθούσε το όχημα που μετέφερε τους κυρίους Μαρκίδη και Παπαπέτρου και άλλο ένα όχημα της προεδρικής φρουράς.

    [09] (Κ) ΥΠΑΜ - Ελλάδα - Κίνα

    Για την Αθήνα αναχώρησε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννο Παπαντωνίου.

    [10] (Κ) Συνομιλίες - Προσέλευση Ραούφ Ντενκτάς

    Λίγα λεπτά μετά την προσέλευση του Πρόεδρου Κληρίδη προσήλθε στο χώρο των συνομιλιών και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε υπήρχε η "σημαία" του ψευδοκράτους και τα αρχικά της ονομασίας που έδωσε στο ψευδοκράτος του στην πινακίδα του οχήματος.

    Στο αυτοκίνητο μαζί του επέβαινε ο σύμβουλός του Εργκούν Ολγκιούν, ο οποίος ήταν και ο μόνος που τον συνόδευε.

    Του οχήματος προπορευόταν όχημα των Ηνωμένων Εθνών, αυτοκίνητο της φρουράς του κ. Ντενκτάς και πίσω ακολουθούσε επίσης ακόμα ένα αυτοκίνητο της φρουράς του.

    Τον κ. Ντενκτάς υποδέχθηκαν ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς και στη συνέχεια ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Κληθείς από τους δημοσιογράφους, πριν εισέλθει στο κτίριο, να πει γιατί είναι μόνος, ο κ. Ντενκτάς είπε "δεν είμαι μόνος".

    Ερωτηθείς γιατί δεν έφερε και τους άλλους συνεργάτες τους απάντησε: "Θα έρθουν".

    Κληθείς να πει γιατί δεν έχουν έλθει μαζί του για αυτήν τη συνάντηση, ο κ. Ντενκτάς είπε: "Γιατί αυτές είναι απευθείας συνομιλίες με τον κ. Κληρίδη. Θέλω να του μιλήσω απευθείας. Τον έχω καλέσει. Θέλω πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες πρώτα και μετά θα ξεκινήσουμε".

    Ερωτηθείς αν οι σύμβουλοί του θα απέτρεπαν κάτι τέτοιο να συμβεί, ο Τ/Κ ηγέτης απάντησε αρνητικά.

    Κληθείς να πει γιατί τότε δεν είναι μαζί του, απάντησε: "Γιατί έχουν άλλη δουλειά να κάνουν".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Λονδίνο - HSBC

    Αναχωρεί στις 3:45 σήμερα το απόγευμα για το Λονδίνο, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου, προκειμένου να έχει επαφές με τη διοίκηση της βρετανικής Τράπεζας Hong Kong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) για το θέμα που προέκυψε μετά την αγορά της τουρκικής τράπεζας Demirbank που διαθέτει τρία υποκαταστήματα στα κατεχόμενα.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρέσβης Ελλάδας

    Ανησυχία για την έκβαση των απευθείας συνομιλιών που άρχισαν σήμερα εξέφρασαν σε δηλώσεις τους τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας όσο και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Χρήστος Παναγόπουλος, ύστερα από πρωινή συνάντησή τους στη Βουλή.

    [13] (Κ) Συνομιλίες - Ολοκλήρωση συνάντησης

    Συζήτηση επί της ουσίας του Κυπριακού διεξήχθη στη σημερινή πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση, που κράτησε μία ώρα και 20 λεπτά, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, η σημερινή συζήτηση έγινε σε δύο φάσεις. Στην αρχή κάθισαν στο τραπέζι των συνομιλιών μόνο ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κ. Ντενκτάς, στην παρουσία του κ. ντε Σότο, χωρίς τους συμβούλους τους. Ακολούθησε συζήτηση στην παρουσία και των συμβούλων των ηγετών των δύο κοινοτήτων και του αξιωματούχου του ΟΗΕ.

    Ο κ. ντε Σότο ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε όπως κάθε εβδομάδα γίνονται τρεις συναντήσεις Κληρίδη - Ντενκτάς, Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, στις 5 το απόγευμα. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, "για να έχουν χρόνο οι δύο ηγέτες να σκεφτούν αυτά που συζήτησαν σήμερα", όπως ανέφερε ο κ. ντε Σότο στους δημοσιογράφους.

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ προειδοποίησε τους δημοσιογράφους ότι δεν προτίθεται να προβαίνει στο εξής σε δηλώσεις για τις απευθείας συνομιλίες.

    Κληθείς να αξιολογήσει τη σημερινή συνάντηση, είπε ότι αυτή ήταν πολύ ενθαρρυντική.

    [14] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Συνομιλίες - Δήλωση

    Πολύ ενθαρρυντική αρχή, χαρακτήρισε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο τη σημερινή πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν, προσθέτοντας πως οι δύο ηγέτες άρχισαν τη συζήτηση αμέσως με θέματα ουσίας.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. ντε Σότο είπε ότι η ατμόσφαιρα στη σημερινή συνάντηση ήταν "καλή και φιλική," σημειώνοντας πως οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να συναντώνται τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ από τώρα και στο εξής δεν θα επιτρέπεται στους εκπροσώπους των ΜΜΕ να καλύπτουν τις συναντήσεις, που θα πραγματοποιούνται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, που βρίσκεται στην ουδέτερη ζώνη.

    "Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν σήμερα πρώτα κατ'ιδίαν, στην παρουσία μου, και είχαν μια καλή συζήτηση επί της ουσίας," δήλωσε ο κ. ντε Σότο, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, που διήρκεσε πέραν της μιας ώρας.

    Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν με τους συμβούλους τους, στην παρουσία των συμβούλων του κ. ντε Σότο, όπως ο ίδιος διευκρίνισε στους δημοσιογράφους, απαντώντας σχετική ερώτηση.

    Ο αξιωματούχος των ΗΕ ανακοίνωσε πως οι δύο ηγέτες αποφάσισαν όπως συναντώνται τρεις φορές την εβδομάδα (Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή) στις 5 το απόγευμα.

    Η πρώτη συνάντηση θα γίνει την προσεχή Δευτέρα, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως κατά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη Δευτέρα οι δύο ηγέτες είπαν ότι θέλουν να μελετήσουν αυτά που έχουν συζητήσει σήμερα.

    Ο κ. ντε Σότο ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι η σημερινή του δήλωση είναι "ενδεχομένως" η τελευταία φορά που ο ίδιος θα προβεί σε δηλώσεις για λίγο καιρό. Εάν υπάρξει κάτι προς ανακοίνωση, θα σας ενημερώνομε αναλόγως, πρόσθεσε.

    Η συνήθης πρακτική, εξήγησε, θα είναι ότι δεν θα υπάρχουν δημοσιογράφοι στις προσεχείς συναντήσεις. Οι ηγέτες θα προχωρούν με "επιχειρηματικό τρόπο," πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. ντε Σότο είπε ότι η σημερινή συνάντηση "ήταν μια πολύ ενθαρρυντική αρχή, οι δύο ηγέτες άρχισαν αμέσως τη συζήτηση για την ουσία" του Κυπριακού.

    Κληθείς να σχολιάσει το ρόλο του στις απευθείας συνομιλίες, επανέλαβε ότι βρίσκεται εδώ για να βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορεί.

    Αναφορικά με το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση, ο κ. ντε Σότο είπε ήταν "καλό και φιλικό."

    Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος καθ' όλη τη διάρκεια των συνομιλιών θα βρίσκεται στην Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση μετά τη συνάντηση ούτε και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

    Ο κ. Ντενκτάς είπε ότι είχε μια "πολύ καλή συνάντηση" και ότι η επόμενη θα γίνει τη Δευτέρα στις 1700 στην παρουσία των συμβούλων του.

    Σε ερώτηση για το τι συζητήθηκε, απάντησε μονολεκτικά "την ουσία."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [15] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πρέσβης Ελλάδας

    "Από τη στάση του κ. Ντενκτάς θα εξαρτηθεί η πρόοδος ή η αποτυχία του διαλόγου" για το Κυπριακό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι αυτό που έχει σημασία για τη σημερινή ημέρα είναι "ότι αρχίζει ο διάλογος".

    [16] (Κ) Πρίγκιν - Κύπρος - Επαφές

    Επίσκεψη μίας εβδομάδας στην Κύπρο πραγματοποιεί από χθες ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Βλαντίμιρ Πρίγκιν, ο οποίος θα έχει επίσημες επαφές με αξιωματούχους της κυβέρνησης και της Βουλής.

    [17] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           131,35 (-0,13)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  2.218.438
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   922.788    529,75 ( 0,42)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    408.724    144,64 ( 0,01)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    235.079    126,07 (-0,48)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     35.258     50,82 (-1,24)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    254.746     55,60 (-0,20)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    230.190     97,38 (-1,68)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     41.694     33,12 (-0,87)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     12.518     56,29 ( 1,00)
    Ετ. Πληροφορικής              £      9.247      8,71 (-2,13)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    347.827     29,56 ( 0,27)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         13     25,42 (-0,20)
    Ξενοδοχεία                    £    175.557     80,97 (-0,12)
    Αλλες Εταιρείες               £    389.457    145,54 ( 0,00)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [18] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 16/01/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7303          1,7406
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5244          1,5335
    Λίρα Αγγλίας                     1,0616          1,0679
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     200,0993        201,7000
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9579          2,9815
    Δολάριο Καναδά                     2,4208          2,4401
    Κορώνα Δανίας                     12,8470         12,9497
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,6750         13,7844
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8819         16,0089
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5418          2,5621
    

    [19] (Κ) ΥΠΑΜ - Ελλάδα - Κίνα - Δηλώσεις

    Σίγουρα ενδιαφέρει άμεσα την Κύπρο ποια θα είναι η έκβαση του θέματος του ευρωστρατού και οπωσδήποτε μια συζήτηση μεταξύ των Υπουργών Αμυνας της Κύπρου και της Ελλάδας έχει πολλά να προσθέσει στο πώς η Ελλάδα τελικά θα αντιμετωπίσει το όλο θέμα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον Ελληνα ομόλογό του Γιάννο Παπαντωνίου. Από την Αθήνα, ο Υπουργός Αμυνας θα αναχωρήσει μέσω Λονδίνου για την Κίνα, μετά από επίσημη πρόσκληση του Κινέζου ομολόγου του.

    [20] (Κ) ΥΠΑΜ Κύπρου - Ελλάδας - Συνάντηση

    Συνάντηση μίας ώρας είχαν στην Αθήνα λίγο μετά το μεσημέρι σήμερα οι Υπουργοί Αμυνας της Κύπρου και της Ελλάδας, Σωκράτης Χάσικος και Γιάννος Παπαντωνίου.

    [21] (K) Χρηματιστήριο - Ελαφρά πτώση

    Με ελαφρά πτώση της τάξης του 0,13%, υποχωρώντας στις 131,35 μονάδες, έκλεισε η αγορά στη σημερινή συνάντηση, αδυνατώντας ωστόσο να διατηρήσει, ως αποτέλεσμα του πενιχρού και σήμερα αγοραστικού ενδιαφέροντος, τα μικρά κέρδη, τα οποία σημείωνε στο πρώτο ημίωρο της διαδικασίας. Η αξία των συναλλαγών, χωρίς να ξεφύγει από τα χαμηλά επίπεδα που εμφανίζεται τις τελευταίες εβδομάδες, διαμορφώθηκε στα μόλις 2,2 εκατομμύρια λίρες.

    [22] (Κ) ΚΣΣΕ - Αντρας Μπαρσόνι - Εκθεση για την Κύπρο

    Πρέπει να υπάρξει περισσότερη εμπλοκή αντιπροσώπων τ/κ πολιτικών δυνάμεων και κοινωνίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για να βοηθηθούν οι ειρηνευτικές προσπάθειες στην Κύπρο, αναφέρει σε έκθεσή του ο Ούγγρος εισηγητής της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων της ΚΣΣΕ Αντρας Μπαρσόνι.

    Στην έκθεση σημειώνεται ότι παρατηρείται αυξημένη πίεση για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, καθώς η ένταξη της Κύπρου πλησιάζει, ενώ υπογραμμίζεται ότι η ΕΕ ευρισκόμενη σε απευθείας επαφές με τη Λευκωσία και την Αγκυρα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο κλειδί στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

    [23] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Πολιτιστική συνεργασία με Συρία

    Πρόγραμμα πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Συρίας για τα έτη 2002 ως 2004, το οποίο περιλαμβάνει ανταλλαγές σε διάφορους τομείς όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, τα ΜΜΕ, ο αθλητισμός και οι νέοι, η σύγχρονη τεχνολογία και η πληροφορική, υπέγραψε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Συρία.

    [24] (Κ) ΥΠΑΜ Ελλάδας και Κύπρου - Κυπριακό

    H προσπάθεια αναβάθμισης της άμυνας στο πλαίσιο του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου θα συνεχισθεί έως ότου εξευρεθεί λύση του πολιτικού προβλήματος της Kύπρου, δήλωσε Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Xάσικος, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Eλληνα ομόλογό του στην Aθήνα Γιάννο Παπαντωνίου, ο οποίος τόνισε ότι "σε αυτή την κρίσιμη φάση, εμείς, η Eλλάδα, είμαστε σε εγρήγορση και επιφυλακή".

    [25] (Κ) ΕΔΗ - Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας - Διάσκεψη Τύπου

    Η σημερινή συνάντηση των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) και του τ/κ Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας πραγματοποιήθηκε "με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης" στο Κυπριακό, λόγω "της επανέναρξης σήμερα των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων", δήλωσε ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου, ενώ ο αρχηγός του τ/κ Κινήματος Ιζέτ Ιζτζιάν είπε ότι το θέμα των περιουσιών και των τριών βασικών ελευθεριών θα βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, τις οποίες χαρακτήρισε ως "σκληρές".

    [26] (Κ) Γιούργκενς - ΚΣΣΕ - Κύπρος

    Δεν υπάρχει δικαιολογία για τη συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία και καμία δικαιολογία μπορεί να βρεθεί για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του πληθυσμού του νησιού, είπε ο Εισηγητής για την Κύπρο στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ερικ Γιούργκενς σε επεξηγηματικό σημείωμά του αναφορικά με έκθεση που συνέταξε η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων της ΚΣΣΕ.

    [27] (Κ) Φερχόιγκεν - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση, Γερμανού Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν, σε δήλωσή του σήμερα στις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε "πολύ ενθαρρυντική" την απόφαση για τη διεξαγωγή τριών συναντήσεων την εβδομάδα μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 16 January 2002 - 18:49:22 UTC