Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-01-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Φθάνει σήμερα στην Κύπρο
  • [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμέων(2)

  • [01] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Φθάνει σήμερα στην Κύπρο

    Φθάνει σήμερα νωρίς το απόγευμα στην Κύπρο ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ενόψει της έναρξης των απευθείας συνομιλιών στις 16 Ιανουαρίου.

    [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων, νέες πληροφορίες για υποκλοπή ηλεκτρικού ρεύματος, η άφιξη του Αλβαρο ντε Σότο σε συνάρτηση με την έναρξη των απευθείας συνομιλιών καθώς και ο απόηχος της επίσκεψης του Κώστα Σημίτη στις ΗΠΑ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες. Ο Τύπος ασχολείται επίσης με τα διάφορα σενάρια για τις προεδρικές εκλογές, καταγγελίες για κλοπή χρημάτων από τα επιδόματα των εγκλωβισμένων και την αύξηση στις εγγραφές στο κυπριακό νηολόγιο.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Στο Μαρκίδη 10 φάκελοι της ΑΗΚ" γράφει ότι ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας θα κατατεθούν την ερχόμενη εβδομάδα φάκελοι, οι οποίοι αφορούν τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις, η αστυνομική διερεύνηση των οποίων έχει αποπερατωθεί, της πολύκροτης υπόθεσης κλοπής ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να αποφανθεί για τα περαιτέρω. Αλλού γράφει ότι σοβαρές στρεβλώσεις στον ελεύθερο ανταγωνισμό προκαλούν βιομηχανίες διαφόρων κλάδων, μέσω της εκμετάλλευσης της δεσπόζουσας θέσης τους στην κυπριακή αγορά ή μέσω της σύστασης πανίσχυρων καρτέλ, τα οποία ελέγχουν το ύψος της παραγωγής και τις τιμές.

    "Η Μάχη" στο βασικό θέμα, υπό τον τίτλο "Σκάνδαλο των σκανδάλων" γράφει ότι εμβρόντητη η κοινή γνώμη πληροφορήθηκε το νέο σκάνδαλο που αφορά την κλοπή χρημάτων από τα επιδόματα που οι κρατικές υπηρεσίες αποστέλλουν στους εγκλωβισμένους. Τα χρήματα υπεξαιρούνται από τους κλειστούς φακέλους πριν αυτοί παραδοθούν στα ΗΕ για να παραδοθούν στους δικαιούχους τους στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι η έντονη κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα για το ανθρωπιστικό θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων συνεχίζεται σήμερα Κυριακή με την ενημέρωση της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο "Πολίτης" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Σημίτης καλεί Κληρίδη στην Αθήνα" γράφει ότι επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει εντός των ημερών ο Πρόεδρος Κληρίδης προκειμένου να συζητήσει με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη τις εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως της έναρξης των απευθείας συνομιλιών. Οπως αναφέρει η εφημερίδα ο Ελληνας Πρωθυπουργός διέψευσε τις πληροφορίες για επίσκεψή του στη Λευκωσία, τονίζοντας ότι θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυε. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Μίλερ ότι οι συνθήκες για ουσιαστικό διάλογο στο Κυπριακό είναι ευνοϊκότερες σήμερα από ποτέ άλλοτε.

    Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Νέες απάτες στην ΑΗΚ" γράφει για νέα "κομπίνα" υποκλοπής ηλεκτρικού ρεύματος με παρεμβάσεις σε μετρητές της ΑΗΚ ώστε να δέχονται μεγαλύτερο αριθμό κιλοβάτ αλλά να μην καταγράφουν την επιπρόσθετη ποσότητα κατανάλωσης αφού η Αρχή δεν ενημερωνόταν επίσημα για τις τροποποιήσεις αυτές. Αναφέρεται και στην επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ σημειώνοντας ότι η Ουάσιγκτον θα δώσει ανταλλάγματα στην Αγκυρα για να πείσει τον Μπουλέντ Ετζεβίτ για την ανάγκη ανατροπής του καθεστώτος στο Ιράκ, σημειώνοντας πως δεν θα ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία ενόψει της έναρξης των συνομιλιών.

    Ο "Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Στα δύο κρατίδια οι εξουσίες" γράφει ότι ο Αλβαρο ντε Σότο φθάνει σήμερα στην Κύπρο με νέα στοιχεία στα έγγραφά του που διαφοροποιούν αρχικές ιδέες του ΟΗΕ και αφορούν την ενίσχυση των εξουσιών που θα έχουν τα κρατίδια σε σχέση με την κεντρική εξουσία, που παρουσιάζεται με μειωμένες εξουσίες. Αλλού γράφει ότι οι πολιτικές ηγεσίες έστειλαν τα μηνύματά τους για το ενδεχόμενο παράτασης της θητείας του Προέδρου Κληρίδη σε περίπτωση που οι συνομιλίες αποδειχθούν ουσιαστικές ενώ ο ίδιος ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε στους συνεργάτες του και τις ηγεσίες των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην κυβέρνηση ότι δεν επιθυμεί αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις στο εσωτερικό μέτωπο σε όλη την προσπάθεια επίτευξης προόδου στο Κυπριακό.

    Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Αλλος ένας υποψήφιος" γράφει ότι στον κατάλογο των δεξιών υποψηφίων για την προεδρία προστέθηκε και συγκεκριμένος ιδιοκτήτης ραδιοτηλεοπτικού συγκροτήματος, που προετοιμάζει εδώ και καιρό την κάθοδό του ως υποψήφιος ενώ ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης προωθεί μέσω στενών συνεργατών του τη δική του υποψηφιότητα. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Αλβαρο ντε Σότο ότι υπάρχουν λόγοι να είναι κάποιος αισιόδοξος για τις συνομιλίες και ότι μεταβαίνει στην Κύπρο όχι για παρέμβαση αλλά για να βοηθήσει.

    Η αγγλόφωνη "Sunday Mail" με τίτλο "Νέα πλοία εγγράφονται στο κυπριακό νηολόγιο" γράφει ότι νέα πλοία προορίζονται για εγγραφή στο κυπριακό νηολόγιο, σύμφωνα με την εφημερίδα "Lloyd's List", που σημειώνει πως οκτώ εταιρείες έχουν επιλέξει την κυπριακή σημαία για τα σκάφη τους. Προβάλλει δηλώσεις του Αναπληρωτή Ειδικού Εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς ότι οι συναντήσεις Κληρίδη-Ντενκτάς για το θέμα των αγνοουμένων ήταν "πολύ παραγωγικές" και ότι οι δυο ηγέτες επέδειξαν μια θετική προσέγγιση προς τις προσπάθειες για επίλυση του θέματος. (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΑΑΓ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμέων(2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ενημέρωσε σήμερα την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων για τις δύο συναντήσεις του την περασμένη Παρασκευή με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για το θέμα των αγνοουμένων και όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Θεοδοσίου έγινε ανταλλαγή απόψεων και ενδεχομένως να υπάρξει νέα συνάντηση της Επιτροπής με τον Πρόεδρο Κληρίδη, "πιθανότατα εντός της ερχόμενης εβδομάδας".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 13 January 2002 - 18:49:05 UTC