Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-01-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση
  • [02] (Κ) Σημίτης - Μπους - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Συνάντηση
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή από νεκρή ζώνη
  • [06] (Κ) Κληρίδης - Ντενκτάς - Ξανά το απόγευμα
  • [07] (Κ) "Γενί Ντουζέν" - Κυπριακό - Εκτιμήσεις
  • [08] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Τ/κ κόμμα - Κοινή Επιτροπή
  • [09] (K) Αλβαρο ντε Σότο - Αφιξη
  • [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα πτώση
  • [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Δεύτερη συνάντηση
  • [13] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή από νεκρή ζώνη
  • [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) ΕΕ - Δημογραφική κατάσταση - Κύπρος
  • [16] (Κ) Σημίτης - Κύπρος - ΕΕ
  • [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς - Αγνοούμενοι

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση

    Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, συναντώνται στις 1030 σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, υπό την ιδιότητά του ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας, και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς για συζήτηση του θέματος των αγνοουμένων.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην κατοικία του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζμπίγκνιεφ Βλόσοβιτς, στην ουδέτερη ζώνη στη Λευκωσία.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Σημίτης - Μπους - Κυπριακό

    O Eλληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωσε πως από την όλη συζήτηση που είχε χθες στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους είχε την πολύ θετική εντύπωση ότι οι ΗΠΑ θέλουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας πως δεν διαπίστωσε ούτε τέθηκε θέμα εμπλοκής των ΗΠΑ στη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό, αν και όπως επεσήμανε "είναι λογικό οι ΗΠΑ να παρακολουθούν και να παίρνουν θέσεις καθώς και να εκφράζουν τις απόψεις τους".

    Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά τις συναντήσεις που είχε χθες με τον κ. Μπους, τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ και τον Αμερικανό Υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο κ. Σημίτης σημείωσε ακόμη πως από τη συζήτηση που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο και με τον Αμερικανό Υπουργό Αμυνας απεκόμισε την εντύπωση ότι και οι δύο δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο να συνεχιστεί η πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας πως "κανένας μα κανένας δεν ανέφερε ούτε το ελάχιστον ότι η λύση του πολιτικού προβλήματος είναι όρος για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός, είπε πως "εκφράσαμε τη βούλησή μας όπως συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη λύσης", προσθέτοντας πως "αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρξει μια ειλικρινής αλλαγή στη στάση του κ. Ντενκτάς και όχι απλώς να υπάρχουν κινήσεις τακτικής για τη δημιουργία καλύτερης εικόνας".

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για το θέμα των αγνοουμένων, η βελτίωση του κλίματος πριν από τις απευθείας συνομιλίες που θα διεξαχθούν στις 16 Ιανουαρίου, η εκτίμηση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ότι η επίτευξη συμφωνίας των δύο πλευρών σε ένα περίγραμμα συνολικής λύσης είναι εφικτή και ότι τους επόμενους μήνες πιθανόν να υπάρξει λύση ή έστω κατ'αρχήν συμφωνία, το θέμα της υποκλοπής ρεύματος από την ΑΗΚ και τα ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Κύπρο είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πλαίσιο λύσης ως τον Ιούνιο" γράφει ότι ενώ σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης συναντώνται για να συζητήσουν θέματα αγνοουμένων βελτιώνεται ακόμα περισσότερο το κλίμα των απευθείας συνομιλιών, που ξεκινούν σε πέντε ημέρες. Αλλού γράφει ότι υποχωρούν σταδιακά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν το τελευταίο τριήμερο στην Κύπρο και που είχαν ως χαρακτηριστικά τη χιονόπτωση και τους έντονους ανέμους. Ωστόσο, ο παγετός και το τσουχτερό κρύο θα παραμείνει κατά τη διάρκειας της σημερινής ημέρας.

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Χωρίζουν Hellas Sat-Boeing" γράφει ότι σε σύγκρουση και πιθανή ρήξη οδηγούνται η ελλαδο-κυπριακή εταιρεία Hellas και η αμερικανική Boeing που ανέλαβε την κατασκευή και εκτόξευση για λογαριασμό της πρώτης τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου με αιτία την αδυναμία ανταπόκρισης σε οικονομικούς όρους που καθορίζονται στα συμβόλαια. Αλλού η εφημερίδα υπό τον τίτλο "Ανοιγμα ΔΗΣΥ στην κοινωνία" αναφέρεται στην έναρξη εσωκομματικού διαλόγου και διαλόγου με τους πολίτες.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα αναφέρεται σε περιπτώσεις όπου εντοπίστηκαν ίχνη επέμβασης σε μετρητές της Αρχής Ηλεκετρισμού Κύπρου και κατασχέθηκαν από την ομάδα αιφνίδιου ελέγχου της Αρχής. Αλλού γράφει για αλλαγή του αντιαμερικανικού κλίματος στην Ελλάδα, την οποία ζήτησε από τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους κατά τη συνάντηση που είχαν χθες στο Λευκό Οίκο.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Βουλή σφυροκοπεί ΡΙΚ" προβάλλει συζήτηση στη Βουλή για το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου, κατά την οποία επικρίθηκε η διεύθυνση του Ιδρύματος για "κακοδιαχείριση" και "έλλειψη προγραμματισμού". Αλλού γράφει ότι οι κάτοικοι της Λεμεσού είναι ανάστατοι από τα κρούσματα ψώρας που παρουσιάζονται τις τελευταίες ημέρες τόσο στο νοσοκομείο της πόλης όσο και σε άλλους χώρους.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ο Ανάν βλέπει συμφωνία" γράφει ότι η επίτευξη συμφωνίας των δύο πλευρών σε ένα περίγραμμα συνολικής λύσης είναι εφικτή τους επόμενους μήνες εκτιμά ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος εξέφρασε προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη την πεποίθηση ότι μέχρι τον Ιούνιο μπορεί να υπάρξει λύση ή έστω κατ'αρχήν συμφωνία. Αλλού γράφει ότι στην ορεινή περιοχή Πιτσιλιάς και Μαραθάσας, όπου ορισμένα χωριά παρέμειναν αποκλεισμένα λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, εντοπίστηκαν ψες τα περισσότερα προβλήματα με κυριότερο την παρατεταμένη διακοπή του ρεύματος και την αποκοπή της πρόσβασης προς το Τρόοδος.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Περίγραμμα λύσης" γράφει ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα υπάρχει περίγραμμα λύσης του Κυπριακού εκτιμά ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη μετά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη. Αλλού γράφει ότι συνέρχεται σήμερα το πρωί η ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ με θέματα στην ημερήσια διάταξη, τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την εκτίμηση για τις πρόσφατες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Η βία στην οικογένεια κτυπά ένα παιδί την ημέρα" αναφέρεται σε στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας που υποδεικνύουν την αύξηση του προβλήματος στην Κύπρο. Αλλού αναφέρεται στα διάφορα προβλήματα που προέκυψαν από τις άσχημες καιρικές συνθήκες σ' ολόκληρη την Κύπρο.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "Τhe Cyprus Weekly" στην κύρια είδηση με τίτλο "Περίγραμμα λύσης μέχρι τον Ιούνιο" γράφει ότι το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν χθες στην Ουάσιγκτον ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ενώ υπάρχουν αισιόδοξες προβλέψεις ότι θα μπορούσε να υπάρξει λύση μέχρι τον Ιούνιο. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην καλυτέρευση των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων λόγω της επίσκεψης Σημίτη στην Ουάσιγκτον.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος Σήμερα" στο κύριο θέμα γράφει ότι εντός μερικών ημερών αναμένεται να ληφθούν στην Κύπρο κλητεύσεις της Κάρλας ντελ Πόντε του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία με τα οποία θα καλούνται Κύπριοι πολίτες, όπως μεταβούν στη Χάγη, για να καταθέσουν τη δική τους μαρτυρία στη δίκη του Σλόμποταν Μιλόσεβιτς. Αλλού γράφει ότι η Τουρκία αναλαμβάνει ρόλο "μεσολαβητή" μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών και του μουσουλμανικού κόσμου, αφού στις 12 Φεβρουαρίου προγραμματίζεται να συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη οι ΥΠΕΞ της ΕΕ με τους ομολόγους ισλαμικών κρατών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΕΛΑ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Συνάντηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης πέρασε στις 10:30 στην ουδέτερη ζώνη, για να συναντηθεί με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην κατοικία του Ειδικού Αναπληρωτή Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς. Η συνάντηση θα ασχοληθεί με το θέμα των αγνοουμένων.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή από νεκρή ζώνη

    [06] (Κ) Κληρίδης - Ντενκτάς - Ξανά το απόγευμα

    Νέα συνάντηση, σήμερα το απόγευμα στις 4.00, θα έχουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η συνάντηση το απόγευμα θα γίνει και πάλι στην κατοικία του Aναπληρωτή Eιδικού Aντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζμπίγκνιεφ Βλόσοβιτς, στην ουδέτερη ζώνη στη Λευκωσία, κοντά στο αεροδρόμιο.

    [07] (Κ) "Γενί Ντουζέν" - Κυπριακό - Εκτιμήσεις

    Η τ/κ εφημερίδα "Γενί Ντουζέν" αφιερώνει το σύνολο της πρώτης της σελίδας στις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν μεταξύ των μελών της τουρκικής κυβέρνησης στο Κυπριακό.

    Οπως γράφει η εφημερίδα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ δηλώνει ότι θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2002 να ξεκαθαρίσει αν το Κυπριακό θα οδηγηθεί στη λύση του ή όχι, ενώ ο Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, δηλώνει ότι είναι λάθος να τίθενται χρονοδιαγράμματα.

    [08] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Τ/κ κόμμα - Κοινή Επιτροπή

    Την εγκαθίδρυση κοινής επιτροπής μεταξύ του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) και του τ/κ Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας (ΚΠΕ) με στόχο την υποβοήθηση των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού, αποφάσισαν σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΠΕ Ιζέτ Ιτζιάν, ύστερα από συνάντησή αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων στα γραφεία του ΚΙΣΟΣ στη Λευκωσία.

    [09] (K) Αλβαρο ντε Σότο - Αφιξη

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο φθάνει στην Κύπρο την Κυριακή στις 4.10 το απόγευμα από το Λονδίνο, ενόψει της έναρξης των απευθείας συνομιλιών στις 16 Ιανουαρίου.

    [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα πτώση

    Η έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος που επικράτησε και στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, άσκησε πιέσεις στο Γενικό Δείκτη Τιμών, οδηγώντάς τον σε αμελητέα πτώση σε ποσοστό 0,04%, κλείνοντας στις 134,37 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 3,5 εκατομμυρίων λιρών.

    [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 11/1/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7312          1,7415
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5450          1,5542
    Λίρα Αγγλίας                     1,0696          1,0760
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     203,8602        205,4910
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9598          2,9834
    Δολάριο Καναδά                     2,4688          2,4885
    Κορώνα Δανίας                     12,8550         12,9578
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,7443         13,8542
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8585         15,9853
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5607          2,5811
    

    [12] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Δεύτερη συνάντηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης πέρασε στις 1605 στην ουδέτερη ζώνη, για να συναντηθεί για δεύτερη φορά σήμερα με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην κατοικία του Ειδικού Αναπληρωτή Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς για συνέχιση της συζήτησης για το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων.

    [13] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή από νεκρή ζώνη

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η δεύτερη συνάντηση σήμερα του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για το θέμα των αγνοουμένων.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήλθε στις 17:35 από την ουδέτερη ζώνη, όπου μετέβη για να συζητήσει μαζί με τον κ. Ντενκτάς στην κατοικία του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς, το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΓΡ/ΑΑΡ/ΜΜ)

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           134,37 (-0,04)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  3.574.993
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 1.878.647    540,05 ( 0,08)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    617.812    147,82 ( 0,28)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    332.597    129,36 (-0,06)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     49.534     53,10 (-0,62)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    107.972     57,04 (-0,26)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    174.049    104,79 ( 1,38)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    130.292     34,11 ( 0,83)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     26.516     56,47 ( 0,02)
    Ετ. Πληροφορικής              £     58.129      9,09 ( 1,22)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    549.625     30,10 (-2,05)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     25,52 ( 0,75)
    Ξενοδοχεία                    £    428.853     82,17 (-0,01)
    Αλλες Εταιρείες               £    845.728    148,57 ( 0,21)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) ΕΕ - Δημογραφική κατάσταση - Κύπρος

    Τη μεγαλύτερη γεννητικότητα μεταξύ των δώδεκα υποψηφίων για ένταξη χωρών έχει η Κύπρος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ μετά τη Μάλτα έχει και το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

    [16] (Κ) Σημίτης - Κύπρος - ΕΕ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι το τέλος του 2003, δήλωσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στον τουρκικό Τύπο και σημείωσε ότι για την επίσκεψή του στην Τουρκία, θα πρέπει να προηγηθούν θετικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις του ανταποκριτή της εφημερίδας "Χουριέτ" στη Νέα Υόρκη, ο κ. Σημίτης είπε ότι "η Κύπρος, θα γίνει μέλος της ΕΕ στο τέλος του 2003".

    [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς - Αγνοούμενοι

    Στην καταγραφή των απόψεών τους για πρακτικούς τρόπους επίλυσης του θέματος των αγνοουμένων, αποφάσισαν να προχωρήσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς κατά τις σημερινές τους δύο συναντήσεις με αντικείμενο το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση για το θέμα αυτό στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, οι απόψεις αυτές θα ανταλλαγούν μεσω του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς, ο οποίος και θα παρίσταται στις συνατήσεις των δύο ανδρών για το θέμα των αγνοουμένων. Ξεκαθάρισε επίσης ότι το όποιο κείμενο που τυχόν συμφωνηθεί για το θέμα αυτό δεν θα αναιρεί τη συμφωνία της 31ης Ιουλίου 1997 για το θέμα των αγνοουμένων.

    Οι συναντήσεις για το θέμα των αγνοουμένων θα είναι εντελώς ανεξάρτητες από τις απευθείας συνομιλίες που αρχίζουν στις 16 του μηνός, τόνισε ο κ. Παπαπέτρου ενώ ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης κάλεσε την Κυριακή την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων για ενημέρωση και διαβούλευση.

    Στη συνάντηση της Κυριακής κλήθηκαν να παρευρεθούν ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Σημ: θα ακολουθήσει ολοκληρωμένη είδηση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 11 January 2002 - 18:49:15 UTC