Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-01-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Πτήσεις
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - 13η αγωνιστική
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα
  • [05] (K) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κληρίδης - Συνάντηση- Αγνοούμενοι
  • [06] (Κ) Μετεωρολογική Υπηρεσία - Θεοφίλου - Καιρικές συνθήκες
  • [07] (Κ) ΚΥΠΕ - Βουλή - Προϋπολογισμός - Αναβάθμιση
  • [08] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Επαφές - HSBC - Λονδίνο
  • [09] (Κ) Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών - Εκστρατεία
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Εξωτερικών
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - ΝΟΤΑΜ ψευδοκράτους
  • [12] (Κ) Συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς
  • [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνομιλίες - "Εμπάργκο"
  • [15] (Κ) Συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Εξωτερικών
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος
  • [18] (Κ) Νέος Διοικητής ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ανάληψη καθηκόντων
  • [19] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΚΕΒΕ - ΕΕ
  • [20] (Κ) ΚΥΠΕ - Βουλή - Προϋπολογισμός - Αναβάθμιση - Κυπριανού
  • [21] (Κ) ΑΚΕΛ - Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο Λιβύης - Πρωτόκολλο
  • [22] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [23] (Κ) Επιτροπή Οικονομικών - Αυξεντίου - HSBC
  • [24] (Κ) YΠΕΞ Τουρκίας - Κυπριακό
  • [25] (Κ) Φερχόιγκεν - Κύπρος - Συνέντευξη
  • [26] (K) ΥΠΕΞ - ΚΥΠΕ - Κυπριακό - ΕΕ
  • [27] (Κ) Τούρκος Πρωθυπουργός - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Πτήσεις

    Κανονικά πραγματοποιούνται σήμερα οι πτήσεις των Κυπριακών Αερογραμμών με προορισμό την Αθήνα. Η πρώτη πτήση της εταιρείας, από τις 13 που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, για το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος αναχώρησε στις 7.40.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - 13η αγωνιστική

    Για πρώτη φορά η Ομόνοια κατά τα τελευταία 10 χρόνια μετά το τέλος του πρώτου γύρου βρίσκεται στη 6η θέση με 23 βαθμούς, αφού στη 13η αγωνιστική ηττήθηκε από την Αλκή με 1-5, χάνοντας τις ελπίδες για τον τίτλο.

    Το ΑΠΟΕΛ και η ΑΕΚ συνθηκολόγησαν στην ισοπαλία 1-1, ενώ η Ενωση Νέων Παραλιμνίου έφερε άγονη ισοπαλία με τον Εθνικό Αχνας.

    Η νίκη της Ανόρθωσης με 4-2 επί του Απόλλωνα στο Αντώνης Παπαδόπουλος, προχθές το βράδυ, έφερε την περσινή πρωταθλήτρια στην τρίτη θέση του πρώτου γύρου του φετινού Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας.

    Η ΑΕΛ συνεχίζει ακάθεκτη την πορεία της, μετά και τη νίκη της επί του Ερμή με 2-1 στο Τσίρειο Στάδιο.

    Η Πάφος σενέτριψε στην έδρας της τον Εθνικό Ασσιας με 6-3, ενώ ο Ολυμπιακός πέτυχε εντός έδρας νίκη επί της Δόξας με 3-2.

    Στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα βρίσκεται το ΑΠΟΕΛ με 32 βαθμούς και ακολουθούν η ΑΕΛ με 31 βαθμούς, η Ανόρθωση με 26, η Ενωση Νέων Παραλιμνίου με 25, η ΑΕΚ με 23, η Ομόνοια με 23, η Αλκή με 21, ο Ολυμπιακός με 17, ο Εθνικός Αχνας με 17, ο Απόλλωνας με 16, η ΑΕΠ με 15, ο Εθνικός Ασσιας με 7, η Δόξα με 6, και ο Ερμής χωρίς βαθμούς.

    (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η βαριά χιονόπτωση στην Ελλάδα και την Αθήνα όπως και η αναβολή των πτήσεων των Κυπριακών Αερογραμμών από και προς το Ελευθέριος Βενιζέλος, πληροφορίες για τα θέματα που θα συζητήσουν ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στις επικείμενες απευθείας συνομιλίες, η έκκληση του Υπουργού Εξωτερικών για τερματισμό της προεδρολογίας και η υπό διερεύνηση υπόθεση κλοπής ηλεκτρικού ρεύματος από την ΑΗΚ είναι τα θέματα που κυριαρχούν στις σημερινές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Πάγωσαν οι αερομεταφορές" γράφει ότι η χιονόπτωση που σκέπασε την Αθήνα το τελευταίο τριήμερο και η οποία συγκρίνεται με το χειμώνα του 1941, παρέλυσε την ελληνική πρωτεύουσα, πάγωσε και τις πτήσεις των Κυπριακών Αερογραμμών από και προς Αθήνα, καθώς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος παρέμεινε χθες κλειστό λόγω κακοκαιρίαςι. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης απηύθυνε χθες έκκληση για τερματισμό της προεδρολογίας και επικέντρωση της προσοχής των πάντων στη νέα προσπάθεια που αρχίζει στο Κυπριακό στις 16 Ιανουαρίου.

    "Το Θάρρος" υπό τον τίτλο "Χιόνια στην Αθήνα, χάος εδώ" γράφει στο κύριο θέμα ότι χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας επικρατούσε "σύγχυση, ταλαιπωρία και αγανάκτηση", αφού πέραν των χιλίων επιβατών των Κυπριακών Αερογραμμών, οι οποίοι επρόκειτο να ταξιδέψουν με πτήσεις της εταιρείας για Αθήνα, παρέμειναν εκεί για αρκετή ώρα αφού οι πτήσεις τους ακυρώθηκαν. Προσθέτει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές υποχρεώθηκαν να ακυρώσουν πέντε πτήσεις προς Αθήνα, ενώ δύο αεροσκάφη της εταιρείας παρέμειναν εγκλωβισμένα στην ελληνική πρωτεύουσα. Αλλού γράφει ότι αρχίζει σήμερα και λήγει στις 16 Ιανουαρίου η κατάταξη της 2002 Α΄ΕΣΣΟ. Αναφέρει ότι υπόχρεοι προς κατάταξη στην Εθνική Φρουρά είναι οι γεννηθέντες μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31ης Δεκεμβρίου του 1984.

    Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Σήμα κινδύνου από το 1999" γράφει ότι η Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας "εξέπεμπε σήμα κινδύνου" με την έκθεση της για το έτος 1999, όσον αφορά τον έλεγχο των "ύποπτων" λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Αναφέρει ότι η Γενικός Ελεγκτής υπεδείκνυε ότι για τους λογαριασμούς που παρουσίαζαν σημαντικές διακυμάνσεις στην κατανάλωση ρεύματος, δεν φαινόταν να γίνεται ο κατάλληλος έλεγχος και τόνιζε ότι "το σύστημα χρήζει βελτίωσης". Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ολόκληρος ο Ορθόδοξος Ελληνισμός γιόρτασε χθες τη μεγάλη γιορτή των Θεοφανίων με Θείες Λειτουργίες και καθαγιασμό των υδάτων, με επίκεντρο των φετινών εορτασμών στην Κύπρο τη Λάρνακα και παρόλο που για λόγους υγείας δεν παρέστησαν ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Αρχιεπίσκοπος.

    "Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Ομηροι του ψύχους" γράφει στο κύριο θέμα ότι εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρώπης τελούν όμηροι του πολικού ψύχους, ενώ δεκάδες άνθρωποι δεν άντεξαν τις χαμηλές θερμοκρασίες και πέθαναν. Προσθέτει ότι σε πολλές χώρες, ολόκληρες περιοχές βρίσκονται αποκλεισμένες από το χιόνι, ενώ στην Ελλάδα κηρύχθηκε κατάσταση εθνικής ανάγκης και συμπληρώνει ότι τα κυριότερα προβλήματα παρουσιάσθηκαν στις συγκοινωνίες και ιδιαίτερα στις αερογραμμές. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι λειτουργοί και υπάλληλοι της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου φέρονται ως "εμπλεκόμενοι" στο "μεγάλο σκάνδαλο" που πρόσφατα αναδύθηκε στην επιφάνεια και αφορά την κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος από μετρητές της ΑΗΚ στην Πάφο.

    "Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Καθεστώς - περιουσίες πρώτα" γράφει ότι με τα δύσκολα και ακανθώδη ζητήματα θα αρχίσουν τις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν από την αρχή τα δύσκολα θέματα, λογική με την οποία συμφωνούν και οι Αμερικανοί. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι συζητήσεις θα αρχίσουν από το θέμα του καθεστώτος που θα έχει η κάθε πλευρά μετά τη λύση, καθώς και το ζήτημα των περιουσιών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας μεταβαίνει στο Λονδίνο για να συζητήσει με τις αρμόδιες Αρχές της Βρετανίας το θέμα των υποκαταστημάτων του τραπεζικού κολοσσού HSVC στα κατεχόμενα.

    Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Συνωμοσία χωρίς ...συνωμότες!" αναφέρει ότι ο κατάλογος με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στη διερευνώμενη υπόθεση παραβίασης μετρητών και υποκλοπής ηλεκτρικού ρεύματος συνεχώς αυξάνεται, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι πιέσεις τόσο προς την ΑΗΚ αλλά και την Αστυνομία για "κουκούλωμα". Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην πρώτη δικοινοτική εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας για το νέο έτος όπου ε/κ και τ/κ κόμματα εξέφρασαν την κοινή επιθυμία για επανένωση και εξήραν τη σημασία τέτοιων συναντήσεων για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, εκφράζοντας ταυτόχρονα συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, που αρχίζουν στις 16 Ιανουαρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα

    Νικητές τους φιλοξενούμενους ανάδειξαν τα δύο ψεσινά παιχνίδια του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Α΄ Κατηγορίας.

    Συγκεκριμένα ο Απόλλωνας νίκησε εκτός έδρας την ΕΝΑΔ με 68 66 και η ΑΕΚ στο Καϊμακλί επικράτησε του Αχιλλέα με 81 76.

    Στα παιχνίδια που διεξήχθηκαν το Σάββατο η ΑΕΛ νίκησε εντός έδρας την ΕΘΑ με 91 77 και η Ομόνοια εκτός έδρας τον Αχιλλέα Αγρού με 105 69.

    Την Παρασκευή ο Κεραυνός πέτυχε μεγαλειώδη νίκη επί του πρωτοπόρου ΑΠΟΕΛ στην αίθουσα "Ελευθερία" με σκορ 86 80.

    Στη βαθμολογία εξακολουθεί να προηγείται, παρά την ήττα του, το ΑΠΟΕΛ με 26 βαθμούς και ακολουθούν ο Κεραυνός με 25, η ΑΕΚ με 24, η ΑΕΛ με 23, ο Απόλλωνας με 22, η ΕΝΑΔ με 21, ο Αχιλλέας Καϊμακλίου με 20, η ΕΘΑ με 19. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Ομόνοια με 16 βαθμούς, ο Αχιλλέας Αγρού με 16 και ο Παναθηναϊκός με 12 βαθμούς.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [05] (K) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κληρίδης - Συνάντηση- Αγνοούμενοι

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναμένεται να επικοινωνήσει εντός της ημέρας με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς με σκοπό να του εισηγηθεί συνάντησή τους σε σχέση με το θέμα των αγνοουμένων, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως εντός της ημέρας, ενδεχομένως, να εκδοθεί σχετική ανακοίνωση.

    [06] (Κ) Μετεωρολογική Υπηρεσία - Θεοφίλου - Καιρικές συνθήκες

    Σε χειμερινά συστήματα χαμηλών πιέσεων που επηρεάζουν την περιοχή της Κύπρου οφείλονται τα ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται στην Κύπρο δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κυριάκος Θεοφίλου, προσθέτοντας ότι η περιοχή επηρεάζεται από ένα βαρομετρικό χαμηλό που έχει κέντρο τα παράλια της Τουρκίας.

    [07] (Κ) ΚΥΠΕ - Βουλή - Προϋπολογισμός - Αναβάθμιση

    Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων θα αναβαθμίσει την προσφορά και τις υπηρεσίες του, στοχεύοντας μεταξύ άλλων και στην άμεση ενημέρωση των Τουρκοκυπρίων μέσω ειδησεογραφικών εκπομπών στην τουρκική γλώσσα που θα μεταδίδονται από το Διαδίκτυο.

    [08] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Επαφές - HSBC - Λονδίνο

    Αναχωρεί αύριο το βράδυ για το Λονδίνο ανώτερος λειτουργός της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για προγραμματισμένο υπηρεσιακό ταξίδι, κατά τη διάρκεια του οποίου θα επιδιώξει να πάρει επίσημη πληροφόρηση από την ελεγκτική υπηρεσία της Βρετανίας (Financial Services Authority - FSA) αναφορικά με την αγορά από την Hong Kong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) της τουρκικής τράπεζας Demirbank, η οποία λειτουργεί και τρία υποκαταστήματα στα κατεχόμενα.

    [09] (Κ) Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών - Εκστρατεία

    "Μήνυμα αγάπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα" έστειλε σήμερα ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνει πράξη των ανθρώπων και των πολιτών, η προσπάθεια για έναν κόσμο όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα να είναι πλήρως κατοχυρωμένα.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Εξωτερικών

    Καλύτερο συντονισμό της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Υπουργείου Εξωτερικών για κοινή δράση στο διεθνή χώρο, συμφώνησαν να έχουν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, με στόχο την προώθηση των θέσεων της Κύπρου για το Κυπριακό και για την ένταξη της στην ΕΕ.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - ΝΟΤΑΜ ψευδοκράτους

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε σήμερα πως οι παράνομες υπηρεσίες του ψευδοκράτους εξέδωσαν ΝΟΤΑΜ στις 23 Οκτωβρίου 2001, το οποίο κυκλοφόρησε η Τουρκία, και με το οποίο δήλωναν ότι το πρόγραμμα μείωσης του κατακόρυφου διαχωρισμού (RVSM) που θα εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης με απόφαση του οργανισμού ΕUROCONTROL και του ICAO από τις 24 Ιανουαρίου 2002 θα εφαρμοστεί και στο λεγόμενο "εναέριο χώρο" του ούτως καλούμενου ERCAN ADVISORY AIRSPACE, δηλαδή στο βόρειο τμήμα του FIR Λευκωσίας.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπαπέτρου, το τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας απάντησε με το ΝΟΤΑΜ Α0419 στις 6 Νοεμβρίου 2001 στο οποίο αναφέρεται ότι το ΝΟΤΑΜ των λεγόμενων υπηρεσιών του ψευδοκράτους είναι άκυρο και παράνομο και ότι υπεύθυνο για την εφαρμογή του προγράμματος μείωσης του κατακόρυφου διαχωρισμού είναι το τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Παράλληλα το τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας ενημέρωσε με επιστολή του ημερομηνίας 12 Νοεμβρίου 2001 τους διεθνείς οργανισμούς ICAO, EUROCONTROL, IATA, IFALPA για τις ανεύθυνες και αυθαίρετες ενέργειες του ψευδοκράτους, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    [12] (Κ) Συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς

    Την ερχόμενη Παρασκευή στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην παρουσία του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς, για το θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων.

    Οπως αναφέρεται στο επίσημο κείμενο της σημερινής ενημερωτικής συνάντησης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου με τους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον κ. Ντενκτάς υπό την ιδιότητα του εκπροσώπου της ε/κ κοινότητας και η συνάντηση θα γίνει στην οικία του κ. Βλόσοβιτς που βρίσκεται στην περιοχή του διεθνούς αεροδρομίου Λευκωσίας, μέσα στη ζώνη που ελέγχεται από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται πως "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπό την ιδιότητα του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής κοινότητας θα συναντηθεί την Παρασκευή 11/1/02 στις 10π.μ. με τον κ. Ντενκτάς στην παρουσία του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Βλόσοβιτς. Η συνάντηση αφορά το θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων και θα πραγματοποιηθεί στο σπίτι του κ. Βλόσοβιτς".

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           132,79 ( 1,24)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  2.390.740
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 1.101.199    533,50 ( 1,36)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    533.352    145,20 ( 1,43)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    168.627    128,56 ( 1,52)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     17.350     52,74 ( 1,99)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    214.292     56,25 (-0,07)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     75.415    102,64 ( 1,48)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     52.329     33,80 ( 0,84)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     16.510     56,25 ( 0,92)
    Ετ. Πληροφορικής              £     48.815      8,62 ( 0,58)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    293.082     29,94 ( 2,22)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      1.030     25,86 (-1,15)
    Ξενοδοχεία                    £    178.239     82,20 ( 0,55)
    Αλλες Εταιρείες               £    574.095    147,26 ( 1,17)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνομιλίες - "Εμπάργκο"

    Αυτό το οποίο ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς περιγράφει ως "εμπάργκο" κατά των κατεχομένων δεν είναι μια από τις πτυχές που θα συζητηθούν για λύση του Κυπριακού, αλλά είναι κάτι το οποίο αυτόματα θα λυθεί, εφόσον λυθεί το κυπριακό πρόβλημα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    [15] (Κ) Συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς

    Την ερχόμενη Παρασκευή στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην παρουσία του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς, για το θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων.

    Οπως αναφέρεται στο επίσημο κείμενο της σημερινής ενημερωτικής συνάντησης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου με τους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον κ. Ντενκτάς υπό την ιδιότητα του εκπροσώπου της ε/κ κοινότητας και η συνάντηση θα γίνει στην οικία του κ. Βλόσοβιτς που βρίσκεται στην περιοχή του διεθνούς αεροδρομίου Λευκωσίας, μέσα στη ζώνη που ελέγχεται από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται πως "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπό την ιδιότητα του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής κοινότητας θα συναντηθεί την Παρασκευή 11/1/02 στις 10π.μ. με τον κ. Ντενκτάς στην παρουσία του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Βλόσοβιτς. Η συνάντηση αφορά το θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων και θα πραγματοποιηθεί στο σπίτι του κ. Βλόσοβιτς".

    [16] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Εξωτερικών

    Σε συμφωνία όπως Βουλή και Υπουργείο Εξωτερικών έχουν "μια πιο στενή επαφή και μια κοινή προσπάθεια" για προώθηση των θέσεων της Κύπρου στο Κυπριακό και στην ένταξη της στην ΕΕ κατέληξαν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε σημερινή τους συνάντηση.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι θα δώσει στον ΥΠΕΞ "το πρόγραμμα της Βουλής, που είναι πολλαπλό και πολύ έντονο αυτό το χρόνο" και πρόσθεσε πως και ο κ. Κασουλίδης από πλευράς του θα του δώσει "το πρόγραμμά του Υπουργείου Εξωτερικών για να υπάρξει καλύτερος συντονισμός", ενώ ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "χρειάζεται να δούμε πού θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε τις θέσεις Κοινοβουλίου και Υπουργείου Εξωτερικών για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής".

    "Τα Κοινοβούλια, ιδιαίτερα σε χώρες που έχουμε κοινοβουλευτικά συστήματα διαδραματίζουν σοβαρότατο ρόλο και επομένως χρειάζονται οι δυνάμεις όλων να ριχτούν σε αυτό τον αγώνα", επισήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος

    Σε υποτονικό κλίμα διεξήχθη η σημερινή πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, όπου η αγορά, παρά το γεγονός ότι πέντε λεπτά μετά τη έναρξη της διαδικασίας υποχωρούσε ελαφρά, κατέγραψε τελικά σημαντική άνοδο σε ποσοστό 1,24%, κλείνοντας στις 132,79 μονάδες. Το περιορισμένο και σήμερα αγοραστικό ενδιαφέρον διατήρησε την αξία των συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 2,3 εκατομμυρίων λιρών.

    [18] (Κ) Νέος Διοικητής ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ανάληψη καθηκόντων

    Ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά του ο νέος Διοικητής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), Υποστράτηγος Jin Ha Hwang από την Κορέα, αντικαθιστώντας έτσι τον Υποστράτηγο Victory Rana.

    [19] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΚΕΒΕ - ΕΕ

    "Υπέρμαχη υποστήριξη" προς την ένταξη της Κύπρου στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ), εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Βασίλης Ρολόγης στον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος από την πλευρά του, τόνισε ότι από τις υποψήφιες χώρες για ένταξη στην ΕΕ "η Κύπρος βρίσκεται στην πρωτοκαθεδρία διότι ανταποκρίνεται στα κριτήρια του Μάαστριχτ και πολύ πιθανό στα επιπρόσθετα κριτήρια που απαιτούνται για ένταξη στην ΟΝΕ".

    [20] (Κ) ΚΥΠΕ - Βουλή - Προϋπολογισμός - Αναβάθμιση - Κυπριανού

    Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού ενέκρινε σήμερα ομόφωνα τον προϋπολογισμό του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) και τον παραπέμπει προς την Ολομέλεια της Βουλής για έγκριση.

    [21] (Κ) ΑΚΕΛ - Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο Λιβύης - Πρωτόκολλο

    Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του ΑΚΕΛ και του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λιβύης υπεγράφη σήμερα από τον ΓΓ του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια και τον Πρέσβη της Λιβύης στην Κύπρο Khalifa Ahmed Bazelya, στους τομείς της οικονομίας, της πολιτικής, του πολιτισμού και της πληροφόρησης.

    [22] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 7/1/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7318          1,7421
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5472          1,5564
    Λίρα Αγγλίας                     1,0754          1,0818
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Γεν Ιαπωνίας                     202,1611        203,7783
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9796          3,0034
    Δολάριο Καναδά                     2,4649          2,4846
    Κορώνα Δανίας                     12,8713         12,9742
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,8066         13,9170
    Κορώνα Σουηδίας                   15,9143         16,0416
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5496          2,5699
    

    [23] (Κ) Επιτροπή Οικονομικών - Αυξεντίου - HSBC

    Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Αυξέντης Αυξεντίου δήλωσε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ότι οι χειρισμοί στο θέμα της αγοράς από τη Hong Kong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) της τουρκικής τράπεζας Demirbank, η οποία λειτουργεί και τρία υποκαταστήματα στα κατεχόμενα, "θέλουν πολλή προσοχή και διακριτικότητα", προσθέτοντας ότι "αυτή την εβδομάδα στέλνουμε στο Λονδίνο ειδικό για το θέμα".

    [24] (Κ) YΠΕΞ Τουρκίας - Κυπριακό

    Ενα κοινό όραμα για το μέλλον της Κύπρου και ο καθορισμός του τελικού στόχου, στον οποίον θέλουν να καταλήξουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, είναι οι "προϋποθέσεις" για την πρόοδο στην επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ.

    [25] (Κ) Φερχόιγκεν - Κύπρος - Συνέντευξη

    Οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνηση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ότι δεν αμφιβάλλει διόλου ότι η Κύπρος θα είναι μεταξύ των κρατών που θα ενταχθούν πρώτες στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι "εν ανάγκη θα ενταχθεί μόνο ο Ε/Κ τομέας", απασχολούν σημερινά δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο.

    Ο αρθρογράφος της "Χαλκίν Σεσί" Σινασί Μπεσαράν, αναφερόμενος

    [26] (K) ΥΠΕΞ - ΚΥΠΕ - Κυπριακό - ΕΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης θεωρεί ότι υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αν ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είναι ειλικρινής όσον αφορά την επιθυμία του για επίτευξη λύσης, προσθέτοντας ότι μέχρι τον Ιούνιο μπορούν να αναμένονται εξελίξεις.

    Μιλώντας σε γεύμα που παρέθεσε το ΚΥΠΕ σε ξένους ανταποκριτές, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι ορισμένα νομικά εργαλεία, όπως τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν μπορούν να περιθωριοποιηθούν στην ειρηνευτική διαδικασία και σημείωσε ότι μια λύση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και των δύο πλευρών.

    Εξάλλου ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ Χαρίλαος Παπαδόπουλος, καλωσορίζοντας τον Υπουργό Εξωτερικών, τον ευχαρίστησε για την αποδοχή της πρόσκλησης του ΚΥΠΕ για γεύμα και ευχήθηκε σε όλους καλό νέο έτος.

    "Το σημερινό γεύμα αποτελεί μια καινοτομία για το ΚΥΠΕ και ελπίζουμε ότι θα θεσμοθετήσουμε αυτή την εκδήλωση ως ένα ετήσιο γεγονός," είπε.

    Αναφερόμενος στο ΚΥΠΕ, είπε πως υπάρχουν σχέδια για αναβάθμιση του Πρακτορείου, των υπηρεσιών και των δραστηριοτήτων του, με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας και κάλεσε τους παρευρισκόμενους ξένους ανταποκριτές να μην διστάσουν στην παράθεση των δικών τους ιδεών ή και προτάσεων με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών του Πρακτορείου προς τους συνδρομητές του.

    Το καινούργιο πρόσωπο του ΚΥΠΕ θα πρέπει να ανταποκρίνεται και στις δικές σας ανάγκες, είπε καταλήγοντας ο κ. Παπαδόπουλος.

    Ο κ. Κασουλίδης χαιρέτισε τη σταθερή θέση της ΕΕ όσον αφορά την ένταξη της Κύπρου και υπέδειξε ότι η αλλαγή της στάσης της Αγκυρας και των θέσεων του κ. Ντενκτάς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ΕΕ, καθώς και στη σταθερή θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της στάσης των ΗΠΑ.

    Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι εάν οι Βρυξέλλες εισηγηθούν ένταξη μόνο μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε η απάντηση της Λευκωσίας θα είναι: "Οχι, ευχαριστώ".

    [27] (Κ) Τούρκος Πρωθυπουργός - Κυπριακό

    Στην Κύπρο "υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και δυο ξεχωριστά έθνη", επανέλαβε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ και υποστήριξε ότι για να υπάρξει ειρήνη στην Κύπρο πρέπει να γίνει αποδεκτή η "πραγματικότητα" αυτή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 7 January 2002 - 18:49:22 UTC