Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 01-12-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Προς Συνδρομητές - Ευχές
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα
  • [04] (Κ) Κύπρος - Διεθνείς οργανώσεις - Εκκληση
  • [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα (ΕΜΠΑΡΓΚΟ)
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρέσβης ΗΠΑ
  • [08] (Κ) Σενέρ Λεβέντ - Κατεχόμενα - Ελευθερία Τύπου
  • [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [11] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) ΔΗΣΥ - Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα
  • [13] (Κ) ΑΚΕΛ - Πρωτοχρονιάτικη διακήρυξη
  • [14] (Κ) ΕΔΗ - Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτωτικές τάσεις
  • [16] (Κ) ΝΕΟ - Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα
  • [17] (Κ) ΔΗΚΟ - Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα
  • [18] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα
  • [19] (Κ) ΑΔΗΚ - Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα
  • [20] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Επιτροπή Περιφερειών - Μεικτή Επιτροπή

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι πολιτικές εξελίξεις ύστερα από το δείπνο του Σαββάτου που παρέθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης για τον Ραούφ Ντενκτάς, τα διάφορα σενάρια για τη συμφωνία μεταξύ Κληρίδη-Ντενκτάς για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και η αυριανή είσοδος του ευρώ στις χώρες της ευρωζώνης, το οποίο σηματοδοτεί μια νέα εποχή για όλες τις χώρες της ΕΕ είναι τα βασικά θέματα του σημερινού κυπριακού τύπου.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Εξελίξεις τις επόμενες μέρες" αναφέρει ότι επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς το θετικό αποτέλεσμα για το θέμα των αγνοουμένων, το οποίο προέκυψε στο δείπνο που παρέθεσε προχθές στην οικία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στον Τ/Κ ηγέτη. Συγκεκριμένα ο κ. Ντενκτάς ανακοίνωσε στα κατεχόμενα ότι συμφώνησε με το κ. Κληρίδη να συνεργαστούν για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Αλλού γράφει ότι η Εθνική Φρουρά από τις 7 Ιανουαρίου 2002 ενισχύεται με νέο αίμα, αφού θα γίνει η κατάταξη της κλάσης 2002, που γεννήθηκαν το 1984.

    "Το Θάρρος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Συμφωνία για αγνοούμενους" αναφέρει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη να συνεργαστούν στο θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων κατά το δείπνο στην οικία του κ. Κληρίδη. Αλλού γράφει ότι ο κ. Κληρίδη θα προβεί σήμερα στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του δείπνου γι΄ αυτό και θα συναντηθεί με συμβούλους και συνεργάτες του, και θα ενημερώσει την Επιτροπή Συγγενών και Αγνοουμένων για το τι συμφώνησε με τον Τ/Κ ηγέτη πάνω στο θέμα των αγνοουμένων.

    Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Βαρόμετρο Ραούφ η πρώτη εβδομάδα" γράφει ότι η πρώτη εβδομάδα της νέας χρονιάς θα αποτελέσει για τον Ραούφ Ντενκτάς "πρόβα τζενεράλε" ενόψει της 16 Ιανουαρίου, καθώς, όπως αναφέρει, θα δοκιμασθεί η ειλικρίνεια των προθέσεών του με την έναρξη της διαδικασίας για υλοποίηση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο δείπνο του Σαββάτου για το θέμα των αγνοουμένων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής βρέθηκε η κυβέρνηση στην τελευταία έκθεση της Βουλής εξαιτίας του δημοσιονομικού ελλείμματος και της αύξησης των κρατικών δαπανών.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Σενάρια για αγνοούμενους" αναφέρεται στο Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος, όπως γράφει, "κρατεί κλειστά τα χαρτιά του" μετά το δείπνο που παρέθεσε στον Ραούφ Ντενκτάς και "τηρεί σιγήν ιχθύος" για τα αποτελέσματα των συζητήσεών του με τον κ. Ντενκτάς, καθώς επίσης δεν έχει ενημερώσει ούτε την πολιτική ηγεσία ούτε και την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων. Αλλού γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αντιμετωπίζει και πάλι πρόβλημα υγείας το οποίο τον ανάγκασε χθες να αναβάλει τις υποχρεώσεις του αφού το μικρό πρόβλημα με τον κιρσό στο πόδι φαίνεται να τον ταλαιπωρεί για άλλη μια φορά.

    "Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Προς μέτρα καλής θελήσεως" γράφει στο κύριο θέμα ότι πριν την έναρξη των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς στις 16 Ιανουαρίου αναμένεται να εκδηλωθεί κίνηση η οποία θα αφορά τη διαδικασία διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, θέμα για το οποίο υπάρχουν δύο σενάρια τα οποία αφορούν την εφαρμογή της συμφωνίας της 31ης Ιουλίου του 1997 και την επαναλειτουργία της Διερευνητικής Επιτροπής. Αλλού γράφει ότι τα 300 εκατομμύρια πολιτών της Ευρώπης, μαζί και οι Ελληνες από αύριο θα έχουν στα χέρια τους το κοινό νόμισμα, την πιο ισχυρή έκφραση της ενοποίησης. Προσθέτει ότι το ιστορικό γεγονός σηματοδοτεί μια νέα εποχή για όλες τις χώρες.

    Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Επί της ουσίας" γράφει στο κύριο θέμα ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα ότι στις 16 Ιανουαρίου 2002 που θα γίνει υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, η έναρξη των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς, "θα έχουμε ουσία, πέρα από τα θέματα των δημοσίων σχέσεων". Γράφει ότι ο κ. Χριστόφιας αναφερόμενος στο προχθεσινό δείπνο είπε ότι έχει επαναβεβαιωθεί ότι ήταν μια κοινωνική εκδήλωση και ότι δεν ανέμενε ότι σε αυτήν θα συζητητείτο το Κυπριακό. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας το Νοέμβριο του 2001 το 36% των ερωτηθέντων ξενοδόχων που πήραν μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι προβλέπει απολύσεις προσωπικού τους επόμενους τρεις μήνες. (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΕΛΑ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Προς Συνδρομητές - Ευχές

    Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων εύχεται στους συνδρομητές και συνεργάτες του ευτυχισμένο το νέο έτος.

    Τα γραφεία του ΚΥΠΕ θα είναι κλειστά αύριο Τρίτη, 1 Ιανουαρίου 2002. Θα λειτουργήσουν κανονικά την Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2002.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα

    Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα προς τον κυπριακό λαό θα απευθύνει απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    [04] (Κ) Κύπρος - Διεθνείς οργανώσεις - Εκκληση

    Εκκληση προς διεθνείς οργανώσεις να συμβάλουν στον τερματισμό της τουρκικής καταπιεστικής πολιτικής και των επιθέσεων εναντίον της ελευθερίας του Τύπου στα κατεχόμενα εδάφη, απευθύνει η Κύπρος.

    [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι

    Το θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων συζητήθηκε κατά το προχθεσινό δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ως εκπρόσωπος της ε/κ κοινότητας, στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα (ΕΜΠΑΡΓΚΟ)

    ΝΑ ΜΗ ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 19:00 ΣΗΜΕΡΑ

    Το έτος 2002 θα σημαδευτεί από δύο μεγάλα γεγονότα για την Κύπρο, την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και τις απευθείας συνομιλίες, που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν στη λύση του Κυπριακού, αναφέρει σε τηλεοπτικό πρωτοχρονιάτικο μήνυμά προς τον κυπριακό λαό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης εύχεται ο καινούργιος χρόνος να είναι "ο χρόνος ειρηνικής επίλυσης το κυπριακού προβλήματος, για το καλό όλων των Κυπρίων: Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων".

    Διαβαιώνει ότι η ε/κ πλευρά θα συμπεριφερθεί στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού με υπευθυνότητα, λαμβάνοντας υπόψη τα καλώς νοούμενα συμφέροντα και τις ανησυχίες τόσο των Ε/Κ όσο και των Τ/Κ.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επισημαίνει ότι "ο καινούριος χρόνος που μπαίνει θα είναι σημαντικός για το μέλλον της Κύπρου γιατί θα σημαδευτεί από δύο μεγάλα γεγονότα: Την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τις απευθείας συνομιλίες, που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν στη λύση του Κυπριακού", διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται "απλώς σε πιθανότητα εξεύρεσης λύσης, γιατί σίγουρα κανείς δεν είναι σε θέση να προβεί σε εκτίμηση όσον αφορά το αποτέλεσμα των συνομιλιών προτού καν αυτές αρχίσουν και εξελιχθούν".

    "Καθημερινά", συνεχίζει, "πολλά γράφονται και λέγονται γι' αυτές τις συνομιλίες, τα οποία, όμως, δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα" και υπενθυμίζει ότι "υπάρχουν διεθνείς παρατηρητές που παρακολουθούν το Κυπριακό" και "επομένως, η συμπεριφορά μας πρέπει να είναι τέτοια που να αποδεικνύει έμπρακτα ότι διακαώς επιθυμούμε την εξεύρεση λύσης", η οποία "να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργήσιμη και συμβατή με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι η λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές".

    Διαβεβαιώνει, ακολούθως, ότι "η δική μας πλευρά θα συμπεριφερθεί στις συνομιλίες με υπευθυνότητα, λαμβάνοντας υπόψη τα καλώς νοούμενα συμφέροντα και τις ανησυχίες τόσο των Ε/Κ όσο και των Τ/Κ και έχοντας κατά νουν ότι η νέα χιλιετία στην οποία μπήκαμε θα χαρακτηρίζεται από μια πιο ειλικρινή και έντονη προσπάθεια εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον πλανήτη".

    Απευθυνόμενος στους Τ/Κ, ο Πρόεδρος Κληρίδης τους διαβεβαιώνει ότι "ενδιαφερόμαστε εξίσου και για το δικό τους ειρηνικό και δημιουργικό μέλλον, για την ασφάλεια, την πρόοδο και την ευημερία τους σε μια ενωμένη Κύπρο, ενταγμένη στην ΕΕ".

    "Μπροστά στο κατώφλι του νέου χρόνου τους εύχομαι χρόνια πολλά, υγεία, πρόοδο και ευτυχία. Προπαντός εύχομαι ο καινούριος χρόνος να είναι ο χρόνος ειρηνικής επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, για το καλό όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων", προσθέτει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Ευχαριστεί, επίσης, την ελληνική κυβέρνηση, όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας, το σύνολο του αδελφού ελληνικού λαού, ξένα κράτη και προσωπικότητες "για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρουν στον αγώνα μας".

    Τέλος, ευχόμενος σε όλους χρόνια πολλά, υγεία, πρόοδο και ευτυχία, απευθύνει "ιδιαίτερες ευχές στα στρατευμένα παιδιά μας, στους πρόσφυγες, στους εγκλωβισμένους μας και στους συγγενείς των αγνοουμένων μας" και εύχεται "ο καινούριος χρόνος να εκπληρώσει τις επιθυμίες όλων".

    [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρέσβης ΗΠΑ

    Οι ΗΠΑ θεωρούν σημαντικό το γεγονός ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν δειπνήσει δύο φορές μαζί σε θετικό κλίμα και συζήτησαν και το θέμα των αγνοουμένων.

    [08] (Κ) Σενέρ Λεβέντ - Κατεχόμενα - Ελευθερία Τύπου

    Η φίμωση της τ/κ εφημερίδας "Αβρούπα" από το ψευδοκράτος, "αποδεικνύει σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια" ότι στα κατεχόμενα δεν υπάρχει ελευθερία Τύπου, αναφέρει ο αρθρογράφος της τ/κ εφημερίδας "Αφρίκα" Σενέρ Λεβέντ, καταρρίπτοντας έτσι τους ισχυρισμούς του προέδρου του συνδέσμου Τ/Κ συντανκτών Μετέ Τουμερκάν, ότι στα κατεχόμενα υπάρχει ελευθερία Τύπου.

    [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           129,09 (-0,64)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  4.912.098
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 2.487.201    518,05 (-0,44)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.245.525    141,36 (-0,88)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    345.215    124,06 (-1,77)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    216.547     49,89 (-1,50)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    413.794     56,33 ( 1,24)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    167.715     91,28 (-2,54)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    116.354     32,94 ( 2,74)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    101.363     55,48 (-2,65)
    Ετ. Πληροφορικής              £     21.174      8,36 ( 0,84)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    841.765     28,66 (-2,28)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      0.000     26,13 (-0,31)
    Ξενοδοχεία                    £    379.994     79,30 (-0,10)
    Αλλες Εταιρείες               £    864.167    145,96 ( 0,52)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [10] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην
    Κύπρο στις 31/12/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Γεν Iαπωνίας               201,2542        202,8642
    Δολ. Αυστραλίας              3,0007          3,0247
    Δολ. Καναδά                  2,4366          2,4560
    Κορώνα Δανίας               12,8691         12,9720
    Κορώνα Νορβηγίας            13,7992         13,9095
    Κορώνα Σουηδίας             16,0596         16,1880
    Φράγκο Eλβετίας              2,5632          2,5837
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [11] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 31/12/2001
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7335          1,7439
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5334          1,5426
    Λίρα Αγγλίας                     1,0590          1,0653
    -----------------------------------------------------------------
    
    Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
    έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
    αμετάκλητες ισοτιμίες τους
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   590,6900        594,2300
    Εσκούδος Πορτογαλίας             347,5355        349,6206
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3652          1,3734
    Λιρέττα Iταλίας                3.356,5240      3.376,6613
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3904          3,4108
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,3069         10,3688
    Πεσέτα Ισπανίας                  288,4301        290,1605
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,8535         23,9966
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8201          3,8430
    Φράγκο Βελγίου                    69,9292         70,3488
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3710         11,4392
    Φράγκο Λουξεμβούργου              69,9292         70,3488
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [12] (Κ) ΔΗΣΥ - Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα

    Πρόκληση για την πολιτισμένη ανθρωπότητα του 21ου αιώνα αποτελεί η εφαρμογή των αρχών του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στην Κύπρο, αφού το Κυπριακό εξακολουθεί να παραμένει άλυτο, αναφέρει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο ΔΗΣΥ.

    [13] (Κ) ΑΚΕΛ - Πρωτοχρονιάτικη διακήρυξη

    Το ΑΚΕΛ προσεγγίζει τις εξελίξεις στο Κυπριακό με περίσκεψη και αυτοσυγκράτηση, αναφέρεται στην πρωτοχρονιάτικη διακήρυξη του κόμματος, στην οποία προστίθεται ότι το 2002 ίσως αποδειχθεί έτος κρίσιμο για την Κύπρο τόσο για την πορεία του πολιτικού της προβλήματος όσο και για την ένταξη της στην ΕΕ.

    [14] (Κ) ΕΔΗ - Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα

    Κρίσιμη για το μέλλον της Κύπρου θεωρούν οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ) τη νέα χρονιά, κατά την οποία αναμένεται η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτωτικές τάσεις

    Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στην τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση για το έτος 2001, με το Γενικό Δείκτη να σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,64%, κλείνοντας στις 129,09 μονάδες, ως αποτέλεσμα της πτωτικής πορείας των πλείστων επιμέρους δεικτών. Η αξία των συναλλαγών, λόγω του περιορισμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος, διαμορφώθηκε στα 4,9 εκατομμύρια λίρες.

    [16] (Κ) ΝΕΟ - Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα

    Την ανάγκη ενότητας του Ελληνισμού στο σύνολό του με πρώτιστο στόχο την απελευθέρωση μέσα από την επανατοποθέτηση του Κυπριακού στη βάση του ενιαίου κράτους και τη θωράκιση σημαντικών θεσμών που έχουν πληγεί, όπως αυτού του Χρηματιστηρίου, επισημαίνουν στο Πρωτοχρονιάτικό τους μήνυμα οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ).

    [17] (Κ) ΔΗΚΟ - Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα

    Το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) εκτιμά ότι οι "μεθοδεύσεις διαφόρων παραγόντων της διεθνούς κοινότητας, λάθη και παραλείψεις της δικής μας πλευράς και η αδιαφορία και η αναποτελεσματικότητα διεθνών οργανισμών, έχουν οδηγήσει το κυπριακό πρόβλημα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση και τώρα σε μια νέα πορεία με άγνωστη κατάληξη".

    [18] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) εκτιμά ότι οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού "μπορούν να οδηγηθούν σε θετικό αποτέλεσμα μόνο αν η Τουρκία πάρει επιτέλους απόφαση να εγκαταλείψει την επεκτατική της πολιτική και συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο", ενώ τονίζει παράλληλα την ανάγκη διαφύλαξης του "μεγίστης σημασίας εθνικού μας στόχου", που είναι η ολοκλήρωση της πορείας μας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [19] (Κ) ΑΔΗΚ - Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα

    Μια ξεχωριστή χρονιά είναι το νέο έτος 2002, λόγω των εξελίξεων που αναμένονται στο Κυπριακό και της θέσης και του ρόλου της Κύπρου στο νέο σκηνικό που διαμορφώνει η παγκοσμιοποίηση, αναφέρει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του το ΑΔΗΚ.

    [20] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Επιτροπή Περιφερειών - Μεικτή Επιτροπή

    Με στόχο την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των Αρχών της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κύπρου, αποφασίστηκε την περασμένη Πέμπτη η σύσταση Μεικτής Συμβουλευτικής Επιτροπής (ΜΣΕ) Κύπρου Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 31 December 2001 - 18:49:18 UTC