Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 01-12-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) "Αβρούπα" - Αναστολή λειτουργίας
  • [03] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Ενιαίος δικαστικός χώρος
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Διάσκεψη Τύπου
  • [05] (Κ) ΕΣΚ - "Αβρούπα" - Αναστολή έκδοσης
  • [06] (Κ) ΕΕ - Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Διάσκεψη Τύπου (2)
  • [08] (Κ) Συμπεράσματα Λάκεν - Σημίτης - Ελσίνκι

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη για το Κυπριακό πριν την αναχώρησή του για το Λάκεν, οι αποφάσεις που αναμένεται να λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα στο Βέλγιο, το κύκλωμα εμπορίας βρεφών που αποκαλύφθηκε στην Κύπρο, οι δηλώσεις της Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Νικόλ Φοντέν για την επανέναρξη των συνομιλιών, η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και οι αυριανές δημοτικές και κοινοτικές εκλογές είναι τα κυριότερα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Μηνύματα των 15 προς Κύπρο και Αγκυρα" γράφει ότι κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Λάκεν, η ΕΕ θα χαιρετίζει την απόφαση για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, την προώθηση των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και θα επαναλαμβάνει την απόφαση του Ελσίνκι ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη. Αλλού γράφει ότι πολύ μεγάλο ενδιαφέρον επιδεικνύεται από 16 εταιρείες, κυπριακές και ξένες, για τη διαχείριση του λιμανιού της Λάρνακας για το οποίο θα ακολουθηθεί η μέθοδος ΒΟΤ.

    "Η Μάχη" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Και ιερέας στο κύκλωμα" γράφει ότι στο κύκλωμα εμπορίας βρεφών που αποκαλύφθηκε χθες, γυναικολόγοι, ένας ιερέας και δικηγόροι φαίνεται να εμπλέκονται και σημειώνει πως το κύκλωμα δρούσε τα τελευταία δύο χρόνια στη Λευκωσία αποκομίζοντας υπέρογκα ποσά από άτεκνα ζευγάρια. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα προβάλλει τις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη ο οποίος αναχωρώντας χθες για το Λάκεν συνέστησε υπομονή όσον αφορά το Κυπριακό και είπε ότι η περίοδος μέχρι τον Ιούνιο είναι μια λογική περίοδος από την οποία θα διαφανεί αν υπάρχουν προοπτικές λύσης.

    Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Αυτή είναι η κοινωνία μας;" αναφέρεται σε πολλές υποθέσεις που ταλανίζουν την Κύπρο όπως το κύκλωμα εμπορίας βρεφών, την υπόθεση ασέλγειας σε βάρος παιδιών, το βιασμό καλλιτέχνιδας από εφήβους και την υπόθεση διγαμίας Κύπριου με Κύπρια και Ουκρανή. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ δήλωσε πως αποδεκτή λύση για το Κυπριακό προϋποθέτει την αποδοχή δύο "εθνών" στην Κύπρο, ενώ ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς μίλησε για νέο συνεταιρισμό χωρίς να διασαλευτεί η ισορροπία Ελλάδας -Τουρκίας.

    "Η Σημερινή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Επιχείρηση 'εγκυμοσύνη'" γράφει ότι παιδιά κατά παραγγελία φαίνεται να αποκτούσαν αλλοδαπές που τα πωλούσαν σε άτεκνα ζευγάρια στην Κύπρο και στο εξωτερικό έναντι αδρής αμοιβής. Στην υπόθεση αυτή φέρονται ως εμπλεκόμενα τρία άτομα, ένας γυναικολόγος, ένας γιατρός που απεβίωσε πρόσφατα και ένας καλλιτεχνικός πράκτορας. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με τον Γενικό Εφορο Εκλογών Κυριάκο Τριανταφυλλίδη, δύο ώρες πριν τα μεσάνυκτα αύριο θα γνωρίζουμε τους δημάρχους και τους κοινοτάρχες που θα αναδειχθούν από τις αυριανές εκλογές.

    Η "Χαραυγή" με πηχυαίο τίτλο "Η ώρα της νίκης" προβάλλει τις χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι επιτυχία του κόμματος κατά τις αυριανές δημοτικές και κοινοτικές εκλογές θα είναι η εκλογή όσο γίνεται περισσότερων δημάρχων της τριμερούς συνεργασίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νικόλ Φοντέν εξέφρασε χθες ικανοποίηση για την απόφαση επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό, ενώ για την Τουρκία είπε ότι δεν πληροί ακόμη τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Γυναίκα πλήρωσε 10,000 λίρες για την αγορά βρέφους μετά από συμφωνία με γιατρό" γράφει ότι σε χθεσινή ακρόαση δικαστηρίου για το θέμα ελέχθη ότι Ελληνίδα συμφώνησε να υποβληθεί σε εγχείρηση καισαρικής τομής ούτως ώστε να παρουσιαστεί ως δικό της το παιδί άλλης γυναίκας. Αλλού γράφει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ψήφισμά του που υιοθέτησε χθες ομόφωνα αποφάσισε την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο για ακόμη έξι μήνες, ενώ άσκησε κριτική στους περιορισμούς που επέβαλαν τουρκικά στρατεύματα στις επιχειρήσεις της Ειρηνευτικής Δύναμης.

    Το εβδομαδιαίο πολιτικό και οικονομικό φύλλο "Νέος Τύπος" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Διαστάσεις χιονοστιβάδας" γράφει ότι τα γεγονότα που αφορούν την εταιρεία "Globalsoft" λαμβάνουν διαστάσεις που κανείς δεν ξέρει πού θα οδηγήσουν, αφού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχωρεί σε ποινικές διαδικασίες ενώ η εταιρεία περνά στην αντεπίθεση με νομικά μέτρα, ζητώντας αποζημιώσεις που ξεπερνούν το ένα εκ. λίρες. Αλλού γράφει ότι αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ της τριμερούς συνεργασίας και της εκτελεστικής εξουσίας αναφορικά με το σύστημα καθορισμού των τιμών καυσίμων.

    Σημ: Η εφημερίδα "Φιλελεύθερος" δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

    [02] (Κ) "Αβρούπα" - Αναστολή λειτουργίας

    Αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία της η εφημερίδα "Αβρούπα", η οποία πρωτοκυκλοφόρησε στις 17 Σεπτεμβρίου 1997 και ασκούσε δριμύτατη κριτική κατά του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας για την ανάμειξή της στα εσωτερικά του ψευδοκράτους.

    [03] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Ενιαίος δικαστικός χώρος

    Οι 15 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ανακοινώσουν σήμερα τη δημιουργία του ενιαίου δικαστικού και αστυνομικου χώρου στην Ενωση, ενώ παράλληλα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για την ίδρυση ευρωπαϊκής αστυνομικής δύναμης, που θα αναλάβει τη διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Διάσκεψη Τύπου

    Συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ως προς την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού μέχρι τον Ιούνιο του 2002, σημειώνοντας πως "όταν υπάρχει η θέληση, υπάρχει και ο τρόπος".

    [05] (Κ) ΕΣΚ - "Αβρούπα" - Αναστολή έκδοσης

    Την αγανάκτησή της και τη βαθύτατη λύπη της για την αναστολή από σήμερα της έκδοσης της τ/κ εφημερίδας "Αβρούπα" εκφράζει η Ενωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), καταγγέλλοντας ταυτόχρονα με τον πιο έντονο τρόπο το στραγγαλισμό της εφημερίδας και καλώντας όλους στην Κύπρο και το εξωτερικό να διατρανώσουν την αλληλεγγύη τους και να συμβάλουν ούτως ώστε να καταστήσουν δυνατή την επανέκδοση της εφημερίδας.

    [06] (Κ) ΕΕ - Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάκεν ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη της διαδικασίας για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Νίκαιας, η οποία θα επιτρέψει την ομαλή λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά τη διεύρυνση.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Διάσκεψη Τύπου (2)

    Συγκρατημένα αισιόδοξος παρουσιάστηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναφορικά με την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού μέχρι τον Ιούνιο του 2002, επισημαίνοντας πως χρειάζεται πολλή δουλειά να γίνει και σημειώνοντας παράλληλα πως "όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος".

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Λάκεν, ο Πρόεδρος Κληρίδης καλωσόρισε την τοποθέτηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για λύση μέχρι τον Ιούνιο 2002 και είπε πως "πηγαίνουμε στις συνομιλίες με πρόθεση να λύσουμε το πρόβλημα" και πως εφόσον και ο κ. Ντενκτάς έλθει με την ίδια πρόθεση, μπορεί κάποιος να είναι συγκρατημένα αισιόδοξος.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι υποδείξεις από πλευράς ΗΠΑ προς την Τουρκία πως πρέπει να επανέλθει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων για να διαπραγματευτεί έχουν συνδράμει και αυτές στην κίνηση που έκανε ο Ντενκτάς.

    Στην εναρκτήρια δήλωσή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην απόφαση του ιδίου και του κ. Ντενκτάς για έναρξη απευθείας συνομιλιών στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι ο ίδιος προτιμά τις απευθείας συνομιλίες παρά τις εκ του σύνεγγυς.

    "Θα αρχίσουμε στις 16 Ιανουαρίου, στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο και σε αυτή την πρώτη συνάντηση πρέπει να αποφασίσουμε πώς αρχίζουμε και πώς προχωρούμε", είπε, προσθέτοντας πως "έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και γι' αυτό το λόγο έχουμε αποφασίσει ότι θα συναντόμαστε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα".

    Αναφέρθηκε και στη δήλωση του κ. Ντενκτάς ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, σημειώνοντας πως "παρόλο που δεν το συμφωνήσαμε αυτό, καλωσορίζω τη δήλωσή του γιατί θέλουμε να προχωρήσουμε οπωσδήποτε με την επίλυση του Κυπριακού".

    Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος ότι θα εξευρεθεί λύση ως τον Ιούνιο, ο Πρόεδρος απάντησε: "είμαι αισιόδοξος εκ φύσεως αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχω κάποιες επιφυλάξεις ως προς το πόσο γρήγορα μπορούμε να προχωρήσουμε. Πηγαίνουμε σε αυτές τις συνομιλίες με πρόθεση να λύσουμε το πρόβλημα και όταν υπάρχει η θέληση υπάρχει και ο τρόπος. Υποθέτουμε ότι και ο κ. Ντενκτάς έρχεται με την ίδια πρόθεση και γι' αυτό ένας μπορεί να είναι συγκρατημένα αισιόδοξος".

    [08] (Κ) Συμπεράσματα Λάκεν - Σημίτης - Ελσίνκι

    Αίτημα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη προς τη βελγική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν η μη αναφορά των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι για την Κύπρο, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Λάκεν, ούτως ώστε να μην δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ανησυχούμε για τα ήδη αποφασισμένα.

    Ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, ο κ. Σημίτης είπε πως δεν υπάρχει λόγος να ζητείται να επαναληφθεί αυτό που έχει ήδη αποφασισθεί και είναι αναμφισβήτητο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 15 December 2001 - 18:49:43 UTC