Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 01-12-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Υπ. Οικονομικών - Μάρκος Κυπριανού - Ευρώ - Συνάλλαγμα
  • [03] (Κ) Δημοτικές - Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Μήνυμα
  • [04] (Κ) ΕΣΚ - Αβρούπα - Εκκληση

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που φαίνεται έτοιμη να συζητήσει η Λευκωσία, το κλείσιμο των 24 από τα 29 κεφάλαια του κοινοτικού κεκτημένου, οι εργασίες για την ανέγερση του κτιρίου της Βουλής, οι εξελίξεις στο χρηματιστήριο, οι δημοτικές εκλογές στις 16 Δεκεμβρίου και οι προεκλογικές αντιπαραθέσεις, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κύπριοι θα κλητευθούν στη Χάγη" αναφέρεται στη κλήτευση Κυπρίων για να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας στο ειδικό διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης, για τις υποθέσεις που βαρύνουν τον πρώην ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας Σλόμποταν Μιλόσεβιτς. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο άναψαν το πράσινο φως στον Υπουργό Υγείας για να προχωρήσει το συντομότερο στη σύσταση ειδικής ομάδας γιατρών, που θα επιλαμβάνεται της έρευνας άτυχων περιστατικών θανάτου στα νοσοκομεία και θα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν πειθαρχικές κυρώσεις εκεί όπου καταλογίζουν ευθύνες.

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Και εν τούτοις μπορεί" αναφέρεται στις "σκοπιμότητες" που αποδίδονται για τη διάψευση των πληροφοριών που δημοσίευσε η "Μ" και σύμφωνα με τις οποίες συζητείται το θέμα αναβολής των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου του 2003 για να διευκολυνθούν οι ενταξιακές διαδικασίες και οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Αλλού γράφει για "το μεγάλο βραχνά" της Δημοτικής Εκπαίδευσης, τη μη έγκαιρη παράδοση βιβλίων, που είχαν παραγγελθεί από την Ελλάδα, που έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση μαθητών και δασκάλων, οι οποίοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη διδακτέα ύλη με φωτοτυπίες.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κι άλλη τρύπα στο χρηματιστήριο" γράφει ότι η απόφαση του Συμβουλίου του χρηματιστηρίου να αρνηθεί την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής L.K. Globalsoft, "αφήνει εκτεθειμένη" την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το επενδυτικό κοινό. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος έχει κλείσει χθες ακόμα ένα κεφάλαιο στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ συμπληρώνοντας συνολικά τα 23 από τα 29 κεφάλαια. Το χθεσινό κεφάλαιο θεωρείται ένα από τα δυσκολότερα, αφού πρόκειται για το κεφάλαιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση του κεφαλαίου για το Περιβάλλον.

    "Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "΄Πόλεμος΄ τιμών" γράφει στο κύριο θέμα ότι "ο άγριος πόλέμος" χαμηλών τιμών που έχει ξεσπάσει μεταξύ των μεγάλων υπεραγορών προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις. Οι καταναλωτές, προσθέτει, χαιρετίζουν το φαινόμενο, το ΚΕΒΕ συστήνει προσοχή και η ΠΟΒΕΚ προσφεύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ οι ιδιοκτήτες των υπεραγορών δηλώνουν ότι δεν υπάρχει παραβίαση νομοθεσίας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Αιγαίο και η ελληνοτουρκική φιλία βρέθηκαν υπό τη σκιά 70 τουρκικών μαχητικών όταν η Τουρκία σε μια επίδειξη ισχύος προέβη προχθές σε 25 παραβάσεις του FIR Αθηνών και ισάριθμες παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου. Το γεγονός, συμπληρώνει, επιβεβαιώθηκε από τον Ελληνα Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαπα, ο οποίος δήλωσε ότι "οι εισβολείς αναχαιτίστηκαν".

    "Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Η Κύπρος έτοιμη και για ΜΟΕ" γράφει ότι η Λευκωσία παρουσιάζεται έτοιμη να συζητήσει Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης εάν αυτά συμβάλουν στην ενίσχυση των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού. Η εφημερίδα επικαλούμενη ενημερωμένες πηγές της προσθέτει ότι η κυβέρνηση έχει επεξεργασθεί μέτρα τα οποία μπορούν να παρουσιασθούν ως μονομερείς χειρονομίες καλής θέλησης, ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει ανακοινώσει ότι θα συναντήσει τον κ. Ντενκτάς για ανθρωπιστικά θέματα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η Αστυνομία εντείνει τις έρευνες σε σχέση με τα απανωτά κτυπήματα των ένοπλων ληστών και εφαρμόζει αυξημένα μέτρα σε σημεία της Λεμεσού τα οποία πιθανόν να αποτελέσουν στόχους κακοποιών στοιχείων.

    Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Ταύτιση ΔΗΣΥ - Ζαμπέλα" γράφει ότι χθες "έπεσαν οι μάσκες και υπήρξε ξεκάθαρη ομολογία εκ μέρους των ηγετικών στελεχών του ΔΗΣΥ ότι ο Μιχαλάκης Ζαμπέλας είναι ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ". Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης "εξαπέλυσε ύβρεις εναντίον των οπαδών του ΑΚΕΛ, χαρακτηρίζοντας τους Ιούδες και αποδίδοντας ψευδώς αυτή τη φράση στο ΓΓ του Κόμματος". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας διέψευσε δημοσίευμα το οποίο έφερε τον κ. Χριστόφια ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο Κληρίδη θέμα αναβολής των προεδρικών εκλογών λόγω των εξελίξεων στο Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Προσθέτει ότι το δημοσίευμα διέψευσε και ο Πρόεδρος Κληρίδης διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Εξερράγη σχολείο όταν αποπέμφθηκε εκπαιδευτικός επειδή αποκάλεσε τη Τουρκία ΄κατοχική δύναμη΄" γράφει σε πρωτοσέλιδο θέμα της ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς χαρακτήρισε "αναρχικούς" συνδικαλιστές και μαθητές οι οποίοι συνεπλάκησαν με τη λεγόμενη "αστυνομία" σε λύκειο της κατεχόμενης Λευκωσίας μετά την αποπομπή καθηγήτριας η οποία αρθρογράφησε σε τ/κ εφημερίδα ότι η Τουρκία έχει εισβάλει στην Κύπρο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι εργασίες για το νέο κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων το οποίο ανεγείρεται παρά το υφιστάμενο, στο κέντρο της Λευκωσίας, προχωρούν με αστραπιαία ταχύτητα.

    (ΚΥΠΕ/MΦ/ΕΛΑ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Υπ. Οικονομικών - Μάρκος Κυπριανού - Ευρώ - Συνάλλαγμα

    Η Κύπρος, όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, θα διατηρήσει την κυπριακή λίρα ως νόμισμά της μέχρι την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και, σε διάστημα μικρότερο των δύο χρόνων από την ένταξή της, θα ενταχθεί στην Ευρωζώνη.

    [03] (Κ) Δημοτικές - Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Μήνυμα

    Ο τερματισμός της κηδεμόνευσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση, αποτελεί το στόχο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, όπως ανέφερε ο Πρόεδρός του, Γιαννάκης Ομήρου.

    [04] (Κ) ΕΣΚ - Αβρούπα - Εκκληση

    Εκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη και τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια, όπως ενεργήσουν επειγόντως και να ασκήσουν όλη τη δυνατή επιρροή τους προς κάθε κατεύθυνση "για να παρεμποδιστεί ο στραγγαλισμός" της τ/κ εφημερίδας "Αβρούπα", απευθύνει ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), Ανδρέας Καννάουρος, όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΣΚ.
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 14 December 2001 - 10:44:59 UTC