Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 01-12-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (K) Γενικός Εισαγγελέας - Διακρατική - Υπόθεση Λοϊζίδου
  • [03] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Διακυβερνητική - Συνομιλίες - ΕΕ
  • [04] (K) Εκπρόσωπος - Συνομιλίες
  • [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Επαφές Τ/Κ ηγέτη
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Ευρωστρατός
  • [07] (Κ) ΥΠΑΜ Αρμενίας - Αναβολή επίσκεψης
  • [08] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό
  • [09] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Ευρωστρατός - Ελλάδα
  • [11] (Κ) Νίκος Ρολάνδης - Τουρισμός
  • [12] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (K) ΕΣΚ - Τ/Κ καθηγήτρια και δημοσιογράφος - Διαθεσιμότητα
  • [15] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Δημοτικές εκλογές
  • [16] (Κ) Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Παιδιά εγκλωβισμένων
  • [17] (Κ) Τουρκία - Κύπρος - Σημαία
  • [18] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Βροχοπτώσεις
  • [19] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Δημοτικές εκλογές (Ορθή επανάληψη)
  • [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδικές τάσεις
  • [21] (K) Συμβούλιο Υπουργών - Κύπρος - ΕΕ
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τελετή εις μνήμη θυμάτων - ΗΠΑ
  • [23] (Κ) Γενική Συνέλευση ΟΗΕ - Κύπρος - Πολιτιστική κληρονομιά
  • [24] (Κ) ΥΠΕΞ - ΕΕ - Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων - Κύπρος

  • [01] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι επαναλαμβανόμενες απειλές Ντενκτάς για το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ πριν από τη λύση του πολιτικού προβλήματος, η άρνηση της βρετανικής κυβέρνησης να προμηθεύσει με ανταλλακτικά την Εθνική Φρουρά, η δημοσκόπηση της ΕΕ στην Κύπρο για την ένταξή της στην Ενωση, η χθεσινή ληστεία και η οικειοποίηση κονδυλίων από ιατρό του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής είναι μερικά από τα θέματα των σημερινών εφημερίδων.

    Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Σύρθηκε στις συνομιλίες ο Ντενκτάς" γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε δηλώσεις του στην τουρκική τηλεόραση επανέλαβε τη θέση ότι "αν ενταχθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά στην ΕΕ χωρίς προηγουμένως να έχει επιλυθεί το Κυπριακό τότε θα υπάρξει κρίση" και προσθέτει ότι αναφερόμενος στην απόφαση για επανάληψη των συνομιλιών, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι πως δεν δέχθηκε πίεση αλλά επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από "τις ανεύθυνες διαβεβαιώσεις", όπως είπε, της ΕΕ προς την ε/κ πλευρά ότι θα γίνει μέλος με ή χωρίς τη λύση. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία αργά ψες προχώρησε σε δύο συλλήψεις σε σχέση με την ένοπλη ληστεία στη ΣΠΕ Αγίου Αθανασίου χθες το πρωί.

    "Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Επαινούν τον Ντενκτάς" γράφει ότι οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι είναι δυνατή η επίτευξη λύσης πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και θέτουν ως μοναδική προϋπόθεση την επίδειξη καλής θέλησης και από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με δηλώσεις του ειδικού συντονιστή στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο και επαίνεσε τον Ραούφ Ντενκτάς για την πρωτοβουλία του για απευθείας διάλογο. Αλλού γράφει ότι οι καταγγελίες ότι μέλος του κομματικού μηχανισμού του ΔΗΣΥ επιχειρεί να εξασφαλίσει οικονομικά οφέλη με αφορμή τις δημοτικές εκλογές "προκάλεσαν σάλο στους κόλπους του κόμματος".

    Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Στρατιωτικό υλικό χωρίς ανταλλακτικά" γράφει στο κύριο θέμα ότι η "ανεξήγητη" τακτική της βρετανικής κυβέρνησης να επιτρέπει την προμήθεια της Εθνικής Φρουράς με ηλεκτρονικά συστήματα ενδοεπικοινωνίας και στη συνέχεια να απαγορεύει την εξαγωγή ανταλλακτικών για αυτά επικαλούμενη εμπάργκο, με αποτέλεσμα να τεθούν σε αχρησία τέτοια συστήματα που αποκτήθηκαν στο παρελθόν, προκάλεσε την οργή των βουλευτών - μελών της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής. Αλλού γράφει ότι κάποιοι δεν κινήθηκαν εγκαίρως για την αποθήκευση του νερού στο φράγμα της Αρμίνου, το οποίο υπερχείλισε, ενώ έπρεπε να είχαν ανοίξει εγκαίρως τη σήραγγα διοχέτευσης του νερού στο μεγάλο φράγμα του Κούρη.

    "Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Στηρίζουν την Τουρκία" γράφει ότι η Ελλάδα βρέθηκε σε δύσκολη θέση στο χθεσινό Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, αφού οι εταίροι της και το ΝΑΤΟ κάνουν πλάτες στην Τουρκία στο θέμα του Ευρωστρατού. Επικαλούμενη διπλωματικές πηγές η εφημερίδα γράφει ότι οι χώρες της ΕΕ πλην της Ελλάδας είτε σιωπηρώς είτε ρητώς αποδέχονται το συμβιβαστικό αγγλοαμερικανικό κείμενο, με τη διατύπωση του οποίου δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τον αποκλεισμό της Κύπρου και του Αιγαίου από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ευρωστρατού. Αλλού γράφει ότι την ερχόμενη Δευτέρα η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα συζητήσει στην παρουσία των Υπουργών Οικονομικών και Εμπορίου το θέμα των τιμών των καυσίμων.

    "Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Κατ' ευθείαν στο ψητό" αναφέρει πως το θέμα του καθεστώτος των δύο πλευρών θα αποτελέσει το πρώτο θέμα στις απευθείας συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς, που αρχίζουν στις 16 Ιανουαρίου στη Λευκωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεσολαβητές θεωρούν πως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα αυτό ώστε να "είναι ευκολότερο το έργο των διαπραγματευτών για τις διάφορες άλλες παραμέτρους του Κυπριακού". Σε άλλο θέμα σημειώνει πως ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης δήλωσε πως κυβέρνηση και ΠΑΣΥΔΥ έχουν φτάσει πολύ κοντά το θέμα της αναθεώρησης του κρατικού μισθολογίου. Χθες η αρμόδια Υπουργική Επιτροπή συναντήθηκε με την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ για συζήτηση του όλου θέματος.

    H "Χαραυγή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Υποπτη συγκάλυψη" αναφέρει ότι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τυρίμος επανέφερε το θέμα που αφορούσε οικειοποίηση από γιατρό στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής κονδυλίου ύψους 360 χιλιάδων λιρών που κατέβαλε φαρμακευτική εταιρεία για τη διεξαγωγή έρευνας σε ασθενείς με κατά πλάκα σκλήρυνση. Ο κ. Τυρίμος ζήτησε όπως η όλη υπόθεση απασχολήσει και πάλι την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, έτσι ώστε να διαπιστωθεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται η σχετική έρευνα, τη διεξαγωγή της οποίας ζήτησε η Επιτροπή κατά τη συζήτηση του θέματος τον προπερασμένο Οκτώβριο. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει πως σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 62% των Κυπρίων τάσσεται υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει πως η Κύπρος κατέγραφε χθες τις ζημειές της ύστερα από τη χειρότερη καταιγίδα που έπληξε ποτέ το νησί, πλημμυρίζοντας πόλεις, αποκόπτοντας τηλεφωνικές γραμμές και προκακλώντας πολλές διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου δήλωσε ότι περίπου 1500 άτομα κινητοποιήθηκαν κατά το Σαββατοκύριακο για παροχή βοήθειας. Αλλού σημειώνει πως η κυβέρνηση θα καταθέσει κατά τις επόμενες 10 ημέρες στη Βουλή νομοσχέδιο για απαγόρευση της τοποθέτησης διαφημιστικών πινακίδων. (ΚΥΠΕ/ΜΚ/MΦ/ΓΠ)

    [02] (K) Γενικός Εισαγγελέας - Διακρατική - Υπόθεση Λοϊζίδου

    Η κυπριακή κυβέρνηση έχει καθορίσει τις θέσεις της ως προς τον τρόπο εφαρμογής της απόφασης στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, προσθέτοντας ότι η συζήτηση επί του θέματος αναμένεται να αρχίσει τον επόμενο χρόνο, ενδεχομένως την ίδια περίπου περίοδο που θα συζητηθεί εκ νέου η υπόθεση Τιτίνα Λοϊζίδου, τον προσεχή Φεβρουάριο.

    [03] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Διακυβερνητική - Συνομιλίες - ΕΕ

    Λύση στο Κυπριακό που δεν θα στηρίζεται σε αρχές και δεν θα είναι βιώσιμη αποτελεί χειρότερη επιλογή για την Ευρωπαϊκή Ενωση, από το σενάριο της ένταξης της Κύπρου χωρίς λύση του πολιτικού της προβλήματος, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, προσθέτοντας πως δεν θα εκπλαγεί εάν υπάρξει αλλαγή στην τουρκική ρητορική.

    Συστήνοντας υπομονή μέχρι την έναρξη των απευθείας συνομιλιών όπου θα διαφανεί η πραγματική διάθεση της τουρκικής πλευράς, ο κ. Κασουλίδης είπε πως θα δοθούν απαντήσεις αυτή την εβδομάδα σε θέματα που άπτονται των διαπραγματεύσεων και της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, ενώ για τον ευρωστρατό είπε πως εάν υπάρχουν ανησυχίες από πλευράς κρατών μελών του ΝΑΤΟ τότε υπάρχουν ανησυχίες και από υποψήφιες χώρες.

    [04] (K) Εκπρόσωπος - Συνομιλίες

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα πάει στις απευθείας συνομιλίες για να διαπραγματευθεί στα πλαίσια μιας διαδικασίας πάρε-δώσε χωρίς να ξεφεύγει από τα πλαίσια που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Επαφές Τ/Κ ηγέτη

    Η κυπριακή κυβέρνηση ενίσταται σε συναντήσεις και επαφές του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς κατά τρόπο που να σημαίνουν αναγνώριση του ψευδοκράτους, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Ευρωστρατός

    Η Λευκωσία στηρίζει πλήρως την Αθήνα στη θέση που υποστήριξε χθες κατά τη συζήτηση για το θέμα του ευρωστρατού, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις μετά τις διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [07] (Κ) ΥΠΑΜ Αρμενίας - Αναβολή επίσκεψης

    Η επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Αμυνας της Αρμενίας, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει από τις 14 18 Δεκεμβρίου 2001, αναβάλλεται, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    [08] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό

    Στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου σαφώς και κατηγορηματικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ανέφερε ότι δεν έχει υπόψη του την ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδίου για επίλυση του Κυπριακού αλλά "εικάζει ότι υπάρχουν μερικές σκέψεις", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος εκφράζοντας την εκτίμηση του πως αυτές οι σκέψεις είναι βασισμένες πάνω στα άτυπα έγγραφα που έχουν ήδη δοθεί στις δύο πλευρές, κατά τους προηγούμενους γύρους των συνομιλιών για το Κυπριακό.

    [09] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 11/12/2001
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7346          1,7450
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5462          1,5554
    Λίρα Αγγλίας                     1,0786          1,0850
    -----------------------------------------------------------------
    
    Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
    έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
    αμετάκλητες ισοτιμίες τους
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   591,0600        594,6100
    Εσκούδος Πορτογαλίας             347,7561        349,8411
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3661          1,3743
    Λιρέττα Iταλίας                3.358,6539      3.378,7912
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3926          3,4129
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,3135         10,3753
    Πεσέτα Ισπανίας                  288,6132        290,3436
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,8686         24,0117
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8226          3,8455
    Φράγκο Βελγίου                    69,9736         70,3931
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3782         11,4464
    Φράγκο Λουξεμβούργου              69,9736         70,3931
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Ευρωστρατός - Ελλάδα

    Tην πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να ανακόψει τη θέση της Τουρκίας για εξαίρεση της Κύπρου και του Αιγαίου από τη ζώνη επιχειρήσεων του ευρωστρατού, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος.

    [11] (Κ) Νίκος Ρολάνδης - Τουρισμός

    [12] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην
    Κύπρο στις 11/12/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Γεν Iαπωνίας               194,5159        196,0720
    Δολ. Αυστραλίας              2,9921          3,0160
    Δολ. Καναδά                  2,4374          2,4568
    Κορώνα Δανίας               12,8978         13,0009
    Κορώνα Νορβηγίας            13,8884         13,9995
    Κορώνα Σουηδίας             16,2162         16,3459
    Φράγκο Eλβετίας              2,5639          2,5844
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           139,32 ( 1,04)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  6.625.085
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 2.425.461    545,66 ( 0,76)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    537.750    149,80 ( 0,58)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    459.500    135,34 ( 2,60)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    366.254     57,03 ( 1,48)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    280.149     57,65 ( 1,68)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    156.534    114,86 ( 0,47)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    120.723     35,62 ( 1,68)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    259.957     55,87 ( 0,23)
    Ετ. Πληροφορικής              £    144.953      9,63 (-1,53)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £  1.284.612     32,10 ( 1,26)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      2.907     28,66 ( 3,28)
    Ξενοδοχεία                    £    427.593     86,01 ( 0,96)
    Αλλες Εταιρείες               £  1.765.617    159,67 ( 1,73)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (K) ΕΣΚ - Τ/Κ καθηγήτρια και δημοσιογράφος - Διαθεσιμότητα

    Η Ενωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) καταδικάζει το γεγονός ότι η Τουρκοκύπρια καθηγήτρια και αρθρογράφος στην τ/κ εφημερίδα "Αβρούπα" Νιλγκούν Ορχόν τέθηκε από το κατοχικό καθεστώς σε διαθεσιμότητα για τα άρθρα της στην εν λόγω εφημερίδα.

    [15] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Δημοτικές εκλογές

    Ο Δήμαρχος Λευκωσίας πρέπει να είναι και πολιτικοποιημένο πρόσωπο και τεχνοκράτης και είναι παραπλανητικό το σύνθημα ότι η πρότερη επαγγελματική ικανότητα διασφαλίζει αποδοτικότητα στο Δήμο, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, στην παρουσία υποψηφίων δημάρχων της δημοτικής συνεργασίας.

    [16] (Κ) Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Παιδιά εγκλωβισμένων

    Τα παιδιών των εγκλωβισμένων είχαν σήμερα το μεσημέρι την ευκαιρία να εκθέσουν τα προβλήματα που τα απασχολούν, τα αιτήματα και τους προβληματισμούς τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη που τα δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο και συνέφαγε μαζί τους, στο καθιερωμένο πλέον γεύμα που παραθέτει για αυτά κάθε Χριστούγεννα.

    [17] (Κ) Τουρκία - Κύπρος - Σημαία

    Δεν είχε αναρτηθεί η σημαία καμιάς χώρας στην αίθουσα που διεξήχθη ο αγώνας μεταξύ της πρωταθλήτριας ομάδας γυναικών της Τουρκίας στην πετόσφαιρα, Γιεσουλγιούρτ και της πρωταθλήτριας Κύπρου Ανόρθωσης, εκτός από τη σημαία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πετόσφαιρας και της Τουρκίας ως διοργανώτριας χώρας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο επικεφαλής της κυπριακής αποστολής Αδάμος Μοντάνιος.

    [18] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Βροχοπτώσεις

    Θετική χαρακτήρισε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους την εικόνα των τελευταίων βροχοπτώσεων στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια έχουμε "υπερκάλυψη" της μέσης βροχόπτωσης, η οποία βοηθά στη συλλογή αρκετού νερού στα φράγματα, που θα ικανοποιήσει τις ανάγκες του Κύπριου πολίτη για τον υπόλοιπο χειμώνα.

    [19] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Δημοτικές εκλογές (Ορθή επανάληψη)

    Ο Δήμαρχος Λευκωσίας πρέπει να είναι και πολιτικοποιημένο πρόσωπο και τεχνοκράτης και είναι παραπλανητικό το σύνθημα ότι η πρότερη επαγγελματική ικανότητα διασφαλίζει αποδοτικότητα στο Δήμο, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, στην παρουσία υποψηφίων δημάρχων της δημοτικής συνεργασίας.

    [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδικές τάσεις

    Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση με το Γενικό Δείκτη να σημειώνει άνοδο της τάξης του 1,04%, ως αποτέλεσμα της θετικής παρουσίας του συνόλου των επιμέρους δεικτών, κλείνοντας στις 139,32 μονάδες. Αύξηση κατά 1,3 εκατομμύρια λίρες παρουσίασε η αξία των συναλλαγών καθώς ανήλθε στα 6,6 εκ. λίρες.

    [21] (K) Συμβούλιο Υπουργών - Κύπρος - ΕΕ

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάκεν θα ζητήσει από τους Τ/Κ να επανέλθουν στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και από τους Τούρκους να συμβάλουν ενεργά στην επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Παράλληλα, οι "15" θα υπενθυμίζουν τα συμπεράσματα του Ελσίνκι, σύμφωνα με τα οποία η επίλυση του πολιτικού προβλήματος δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τελετή εις μνήμη θυμάτων - ΗΠΑ

    "Δεν θα αφήσουμε την τρομοκρατία να καταστρέψει τον πολιτισμό μας ούτε θα της επιτρέψουμε να μας οδηγήσει σε σύγκρουση πολιτισμών", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στην αμερικανική Πρεσβεία εις μνήμη των θυμάτων του τρομοκρατικού κτυπήματος κατά των ΗΠΑ, που έλαβε χώρα πριν τρεις μήνες ακριβώς.

    [23] (Κ) Γενική Συνέλευση ΟΗΕ - Κύπρος - Πολιτιστική κληρονομιά

    Η Κύπρος, ως κράτος μέλος της Σύμβασης της Χάγης, παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις προσπάθειες καταπολέμησης της παράνομης πώλησης αντικειμένων μέσω του διαδικτύου, δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, τονίζοντας την ανάγκη για υιοθέτηση από τα κράτη μέλη της ανάλογης διεθνούς νομοθεσίας στο χώρο αυτό.

    [24] (Κ) ΥΠΕΞ - ΕΕ - Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων - Κύπρος

    Ως "ιδιαίτερα ικανοποιητικό" χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης το κείμενο που ενέκρινε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στο οποίο συμμετέχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών των 15 κρατών μελών της ΕΕ για τη διεύρυνση που θα παρουσιάσει στο Λάκεν, χαρακτηρίζοντας επίσης ως "ιδιαίτερα ικανοποιητικό και ιδιαίτερα επίκαιρο" το σημείο αναφοράς για την Κύπρο, ενώ η αναφορά σε "τ/κ αρχές" έχει απαλειφθεί από το κείμενο ύστερα από επισήμανση της κυπριακής πλευράς και παρέμβαση της ελληνικής πλευράς.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 11 December 2001 - 20:49:46 UTC