Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 01-12-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Γαλλία - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [04] (Κ) Κατοχικό καθεστώς - Διαμαντοπούλου
  • [05] (Κ) Εκπρόσωπος Τύπου ΗΕ - Κυπριακό - ΓΓ ΟΗΕ
  • [06] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Ενταξιακές διαπραγματεύσεις
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αννα Διαμαντοπούλου - Συνάντηση
  • [08] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [09] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Μπακογιάννη - Κυπριακό - Προσδοκίες και επιφυλάξεις
  • [11] (Κ) Ελλάδα - Εκπρόσωποος - Κυπριακό
  • [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Υπογραφή Κοινού Εγγράφου - Μουσιούττας - Διαμαντοπούλου
  • [14] (Κ) Λυσσαρίδης - Συνάντηση - Δείπνο - Κληρίδη - Ντενκτάς
  • [15] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Αννα Διαμαντοπούλου - Συνάντηση
  • [16] (Κ) Αννα Διαμαντοπούλου - Μη κυβερνητικές οργανώσεις
  • [17] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Κύπρος - ΕΕ
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική Πτώση
  • [19] (Κ) Στέλλα Κυριακίδου - Δεύτερη "Γυναίκα της Ευρώπης 2002" - Συνέντευξη
  • [20] (Κ) Κυπριακή Αντιπροσωπεία - Παρίσι - ΣτΕ
  • [21] (Κ) Πρωθυπουργός Τουρκίας - Κυπριακό - Δηλώσεις
  • [22] (Κ) Αμερικανίδα βουλευτής - Πρόεδρος ΗΠΑ - Επιστολή - Κυπριακό
  • [23] (Κ) Τούρκος Πρωθυπουργός - ΚΕΠΑΑ
  • [24] (Κ) Πρέσβης ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Ρωσίας - Αθήνα - Κυπριακό
  • [26] (Κ) Αννα Διαμαντοπούλου - Διάσκεψη Τύπου

  • [01] (Κ) Γαλλία - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Αναζήτηση συνολικής, δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης του Κυπριακού, η οποία να συνάδει με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζει η Γαλλία.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών σε δηλώσεις του

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι απευθείας συνομιλίες του Προέδρου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς τον ερχόμενο Ιανουάριο, η δήλωση του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο ότι μπορεί να επιτευχθεί μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα μέσα σε έξι μήνες, η πιθανή κατάθεση από μέρους των ΗΕ σχεδίου λύσης του Κυπριακού τον ερχόμενο Φεβρουάριο και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία επεξεργάζονται οι Αμερικάνοι σε συνεργασία με την ΕΕ και τα Ηνωμένα Εθνη, είναι μερικά από τα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Ολα θα φανούν στις 16 Ιανουαρίου" αναφέρεται στα θετικά μηνύματα που έστειλαν μέσα από την κοινή συνάντηση για έναρξη απευθείας συνομιλιών στις 16 Ιανουαρίου και το δείπνο στην κατεχόμενη Λευκωσία δεν πρέπει να δημιουργήσουν ευφορία ούτε και μεγάλες προσδοκίες. Αλλού αναφέρεται στο 9ον παγκύπριο συνέδριο του ΔΗΣΥ, που πραγματοποιείται αύριο Σάββατο, κατά το οποίο θα καθοριστούν οι κατευθύνσεις πολιτικής για την επόμενη διετία.

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Βόμβα στο εσωτερικό" γράφει ότι το πρώτο αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας Ντενκτάς για κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη και για κοινό δείπνο έχει φανεί κατά δραματικό τρόπο για την ε/κ πλευρά, αφού ο πολιτικός κόσμος διχάστηκε στα δυο. Αλλού γράφει ότι το κοινό υπόμνημα που υποβλήθηκε από τους σημαντικότερους φορείς του ιδιωτικού τομέα προς το Υπουργικό Συμβούλιο διά του αρμοδίου Υπουργού για τον τουρισμό Νίκου Ρολάνδη για στήριξη του τουρισμού παραμένει αναπάντητο.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα του με τίτλο "Φούσκωσαν τα χρηματιστήρια" αναφέρεται στο γεγονός ότι η έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και η προοπτική λύσης του προβλήματος επηρεάζουν ανοδικά τα χρηματιστήρια στο τρίγωνο Αθήνα Κωνσταντινούπολη Λευκωσία. Αλλού γράφει ότι η κακοκαιρία που έπληξε χθες την Πάφο θύμισε βιβλική καταστροφή, αφού οι δρόμοι γέμισαν κομμάτια πάγου, για να μετατραπούν αργότερα σε ποτάμια. Αναφέρει επίσης ότι οδηγοί παγιδεύτηκαν στα αυτοκίνητα τους, σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, θερμοκήπια και καλλιέργειες καταστράφηκαν.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Ψήνουν ΜΟΕ οι ΗΠΑ" αναφέρεται σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία επεξεργάζονται οι Αμερικάνοι σε συνεργασία με την ΕΕ και τα Ηνωμένα Εθνη, την ίδια στιγμή που ο Ραούφ Ντενκτάς επανέρχεται μετά το γεύμα στη γνωστή του θέση ότι δεν εγείρεται θέμα λύσης χωρίς την "ισότητα" και το δικαίωμα της "κυριαρχίας". Αλλού γράφει ότι η ΠΑΣΥΔΥ βρέθηκε χθες αντιμέτωπη με τα πυρά των βουλευτών, όταν τέθηκε εκ νέου το καυτό θέμα του διορισμού μικροβιολόγων γιατρών στα νοσοκομειακά εργαστήρια.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο "Τον Φεβράρη σχέδιο λύσεως" γράφει ότι το Φεβρουάριο αναμένεται ότι τα ΗΕ θα καταθέσουν σχέδιο λύσης, που θα αποτελέσει βάση για συζήτηση μέχρι την τελική συμφωνία. Ο Αλβαρο ντε Σότο μετά τις πρώτες συναντήσεις του Προέδρου Κληρίδη με τον κατοχικό ηγέτη θα προχωρήσει στην υποβολή εγγράφου το οποίο θα προσφέρει εναλλακτική επιλογή για κάθε πτυχή του προβλήματος. Αλλού γράφει ότι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία των προκρατήσεων για την προσεχή καλοκαιρινή περίοδο του 2002, η Κύπρος παρουσιάζεται με μειωμένο τουριστικό ρεύμα μόνο από τη Βρετανία της τάξης του 31%.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Επιχείρηση προσγείωσης" γράφει ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως η τουρκική πλευρά έχει διαφοροποιήσει προς το εποικοδομητικότερο τη στάση της στα ουσιώδη ζητήματα του Κυπριακού. Οπως αναφέρει αυτό συνάγεται τόσο από πληροφορίες που έρχονται από διπλωματικούς κύκλους και πηγές που βρίσκονται πολύ κοντά στον Πρόεδρο Κληρίδη όσο και από τις δημόσιες δηλώσεις αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων. Αλλού γράφει ότι αυξημένο πέρα του 5% αναμένεται το τιμαριθμικό επίδομα στους βασικούς μισθούς των εργαζομένων από την 1ην Νοεμβρίου 2001.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Οι Ταλιμπάν παραδίδουν την Κανταχάρ" γράφει ότι οι Ταλιμπάν που υπερασπίζονται το τελευταίο προπύργιο του καθεστώτος, την πόλη Κανταχάρ, εμφανίστηκαν χθες έτοιμοι να παραδώσουν τα όπλα, αλλά οι ΗΠΑ φαίνονται απρόθυμες να δώσουν αμνηστία στον ηγέτη Μουλά Ομάρ. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού επέκρινε χθες την κυβέρνηση για τις ψηλές τιμές του πετρελαίου τη στιγμή που η τιμή του αργού πετρελαίου είναι χαμηλή.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Αποκάλυψη Κάρλα Ντελ Πόντε" γράφει ότι η Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης με ογκωδέστατο υπόμνημά της είναι έτοιμη να κλητεύσει τέσσερις Κυπρίους, οι οποίοι σχετίζονται με νομικούς και τραπεζικούς κύκλους στην Κύπρο, που φέρονται να είχαν σχέσεις με παράνομες δραστηριότητες και ύποπτους λογαριασμούς σερβικών εταιρειών του καθεστώτος Μιλόσεβιτς και οι οποίες είχαν ως έδρα την Κύπρο. Αλλού γράφει ότι στην καλύτερη θωράκιση του Αιγαίου στρέφεται η προσπάθεια της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τη δημιουργία Στρατηγείου Αιγαίου εξαιτίας της ανησυχίας που δημιουργεί η συμπεριφορά της Αγκυρας.

    Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "The Cyprus Weekly" με τίτλο "Λύση σε έξι μήνες" προβάλλει τις δηλώσεις του Αλβαρο ντε Σότο κατά την αναχώρηση του από την Κύπρο ότι μπορεί να επιτευχθεί μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα μέσα σε έξι μήνες. Η εφημερίδα σημειώνει ωστόσο ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη συνιστούν προσοχή και προειδοποιούν ότι η λύση δεν πλησίασε ακόμα. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης δήλωσε ότι ο πληθωρισμός για τους έντεκα πρώτους μήνες του έτους ανήλθε στο 1,9%, τοποθετώντας την Κύπρο σε πλεονεκτική θέση σε σχέση τόσο με τις χώρες μέλη της ΕΕ όσο και με τις υποψήφιες για ένταξη χώρες.

    (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΚΣΤ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Την ευχή όπως οι απευθείας συνομιλίες με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, έχουν θετική κατάληξη, ώστε όλη η Κύπρος να μπορέσει να αποκομίσει τα ωφελήματα από την ένταξή της στην ΕΕ το 2004, εξέφρασαν όλοι οι συμμετέχοντες στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος, που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες.

    [04] (Κ) Κατοχικό καθεστώς - Διαμαντοπούλου

    Παρά το "θετικό" κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες, το κατοχικό καθεστώς συνεχίζει την αντιδημοκρατική στάση εναντίον των Τ/Κ συνδικαλιστών.

    Σύμφωνα με τοn τ/κ Tύπο, χθες το καθεστώς Ντενκτάς απαγόρευσε σε συνδικαλιστές να περάσουν το κατοχικό οδόφραγμα για να παρακολουθήσουν την ομιλία της Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αννας Διαμαντοπούλου, αρμόδια για την απασχόληση και κοινωνικές υποθέσεις. (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΕΛΑ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Εκπρόσωπος Τύπου ΗΕ - Κυπριακό - ΓΓ ΟΗΕ

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρντ δήλωσε χθες πως δεν μπορεί να απαντήσει ούτε καταφατικά ούτε αρνητικά στο ερώτημα κατά πόσον ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σκοπεύει να επισκεφθεί την Κύπρο για να συζητήσει με τα δύο μέρη στο νησί, σημειώνοντας ότι "αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ένας τέτοιος προγραμματισμός".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης του Τύπου, στην έδρα του διεθούς οργανισμού ο κ. Εκχαρντ ανέφερε πως υπήρξαν ορισμένα δημοσιεύματα για το θέμα αυτό "αλλά αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζω το πρόγραμμά του για τα ταξίδια του (ΓΓ) τον Ιανουάριο".

    [06] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Ενταξιακές διαπραγματεύσεις

    Τη βεβαιότητα ότι η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα καθυστερήσει λόγω της διεξαγωγής απευθείας συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου για την ένταξη στην ΕΕ, Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος τόνισε ότι οι Τ/Κ είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αννα Διαμαντοπούλου - Συνάντηση

    Ο "φόρτος εργασίας" και το "μεγάλο καθήκον" που έχει η Βουλή των Αντιπροσώπων να εγκρίνει 400 περίπου νομοσχέδια μέχρι το τέλος του 2002, ήταν το κύριο θέμα της συζήτησης που είχαν σε σημερινή συνάντηση, η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων, Αννα Διαμαντοπούλου και ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας.

    [08] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην
    Κύπρο στις 7/12/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Γεν Iαπωνίας               193,2390        194,7849
    Δολ. Αυστραλίας              2,9867          3,0105
    Δολ. Καναδά                  2,4352          2,4546
    Κορώνα Δανίας               12,9052         13,0084
    Κορώνα Νορβηγίας            13,8528         13,9636
    Κορώνα Σουηδίας             16,1825         16,3119
    Φράγκο Eλβετίας              2,5598          2,5802
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [09] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 7/12/2001
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7344          1,7448
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5468          1,5560
    Λίρα Αγγλίας                     1,0848          1,0913
    -----------------------------------------------------------------
    
    Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
    έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
    αμετάκλητες ισοτιμίες τους
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   591,0000        594,5400
    Εσκούδος Πορτογαλίας             347,7160        349,8010
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3660          1,3741
    Λιρέττα Iταλίας                3.358,2667      3.378,4039
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3922          3,4125
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,3123         10,3741
    Πεσέτα Ισπανίας                  288,5799        290,3103
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,8659         24,0090
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8221          3,8450
    Φράγκο Βελγίου                    69,9655         70,3851
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3769         11,4451
    Φράγκο Λουξεμβούργου              69,9655         70,3851
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [10] (Κ) Μπακογιάννη - Κυπριακό - Προσδοκίες και επιφυλάξεις

    Η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό γεννά προσδοκίες αλλά και "πολλές επιφυλάξεις", δήλωσε σήμερα η βουλευτής και συντονίστρια για θέματα εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στις τελευταίες εξελίξεις.

    Η κ. Μπακογιάννη, αφού σημείωσε την "αιφνίδια αλλαγή στάσης, αλλά κυρίως ύφους" του Ραούφ Ντενκτάς και τις "κοινωνικού χαρακτήρα" εκδηλώσεις που έγιναν, είπε ότι ελπίδα των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων είναι η επίλυση του Κυπριακού και η ένταξη μιας ενιαίας Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [11] (Κ) Ελλάδα - Εκπρόσωποος - Κυπριακό

    Τα σχέδια λύσης του Κυπριακού που βλέπουν αυτές τις ημέρες το φως της δημοσιότητας δεν απηχούν την πραγματικότητα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας Χρήστος Πρωτόπαπας και πρόσθεσε ότι η συνάντηση Κληρίδη-Ντεντκάς ήταν ένα θετικό σημείο και αποτέλεσε μια σαφή πρόοδο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Ομως, είπε, δεν έχουμε ακόμη φτάσει το στόχο.

    Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για την αναζήτηση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, που θα στηρίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ.

    Γνωρίζουμε, όμως, ότι η τουρκική πλευρά στο παρελθόν συχνά υπαναχωρούσε και άρα σήμερα επικροτούμε όσα έχουν γίνει ως τώρα, αλλά δεν μπορούμε εκ των προτέρων να προβλέψουμε τις εξελίξεις, συμπλήρωσε.

    (ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

    [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           140,63 (-2,03)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  9.645.943
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 3.532.211    553,42 (-1,47)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.624.034    152,23 (-1,26)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    674.402    135,62 (-2,40)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    237.597     57,34 (-0,71)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    272.191     56,79 (-3,14)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    298.345    118,57 (-3,05)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    166.681     35,90 (-3,13)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     42.418     56,47 (-1,83)
    Ετ. Πληροφορικής              £    106.579      9,82 (-2,87)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £  1.811.708     32,30 (-1,43)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      1.642     29,35 (-0,74)
    Ξενοδοχεία                    £    931.793     86,84 (-3,15)
    Αλλες Εταιρείες               £  1.697.321    159,81 (-2,83)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Υπογραφή Κοινού Εγγράφου - Μουσιούττας - Διαμαντοπούλου

    Ως ένα "πολύ σημαντικό γεγονός στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση", χαρακτήρισε τη σημερινή υπογραφή του Κοινού Εγγράφου Αξιολόγησης για τις Προτεραιότητες Απασχόλησης (JAP), ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας.

    [14] (Κ) Λυσσαρίδης - Συνάντηση - Δείπνο - Κληρίδη - Ντενκτάς

    "Οδυνηρή κατολίσθηση" για το Κυπριακό αποτελούν τα διαμειφθέντα στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, όπως και η στάση μας κατά και μετά τη συνάντηση, δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Βάσος Λυσσαρίδης.

    [15] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Αννα Διαμαντοπούλου - Συνάντηση

    Η Κύπρος "με το σπαθί της" παραμένει στην πρώτη θέση των υποψηφίων χωρών για ένταξη στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα η Επίτροπος της ΕΕ για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων, Αννα Διαμαντοπούλου, μετά από συνάντηση με τον Επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Γιώργο Βασιλείου, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι απευθείας συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού δεν θα καθυστερήσουν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    [16] (Κ) Αννα Διαμαντοπούλου - Μη κυβερνητικές οργανώσεις

    Χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων τ/κ μη κυβερνητικών οργανώσεων, στους οποίους το κατοχικό καθεστώς δεν επέτρεψε τη μετάβαση στο Λήδρα Πάλας, άρχισε νωρίς το απόγευμα η προγραμματισθείσα συνάντηση της Κοινοτικής Επιτρόπου Αννας Διαμαντοπούλου με μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων από τις δύο κοινότητες, η οποία πραγματοποιείται στο Λήδρα Πάλας.

    [17] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Κύπρος - ΕΕ

    Η Κύπρος είναι η μόνη από τις υπό ένταξη χώρες που πληροί το 75% του μέσου όρου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά κεφαλή των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι "οι υπόλοιπες χώρες θα μπορούσαν με τα μέτρα που έχουν πάρει να καλύψουν τη διαφορά" που έχουν σήμερα "από ένα χρόνο μέχρι και 43 χρόνια".

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική Πτώση

    Ανακόπηκε η ανοδική πορεία που παρουσίασε η χρηματιστηριακή αγορά στις δύο τελευταίες ημέρες, καθώς στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντικές απώλειες σε ποσοστό 2,03%, κλείνοντας στις 140,63 μονάδες, ως αποτέλεσμα της υποχώρησης που σημείωσαν στο σύνολό τους οι επιμέρους δείκτες. Μειωμένη κατά 5,6 εκατομμύρια λίρες παρουσιάστηκε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στα 9,6 εκατομμύρια λίρες.

    [19] (Κ) Στέλλα Κυριακίδου - Δεύτερη "Γυναίκα της Ευρώπης 2002" - Συνέντευξη

    Ο καρκίνος του μαστού είναι μια ασθένεια, η οποία λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις ιδιαίτερα στην Ευρώπη όπου επηρεάζονται πάρα πολλές οικογένειες, δήλωσε σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ η ιδρύτρια της οργάνωσης Europa Donna Κύπρου Στέλλα Κυριακίδου, η οποία αναδείχθηκε πρόσφατα από τη Διεθνή Οργάνωση για την Προώθηση των Γυναικών της Ευρώπης ως δεύτερη "Γυναίκα της Ευρώπης για το 2002" για τη δράση της στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού.

    [20] (Κ) Κυπριακή Αντιπροσωπεία - Παρίσι - ΣτΕ

    Για το Παρίσι αναχωρούν αύριο, προκειμένου να συμμετάσχουν στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), οι βουλευτές Παναγιώτης Δημητρίου επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΣτΕ και Δημήτρης Συλλούρης.

    [21] (Κ) Πρωθυπουργός Τουρκίας - Κυπριακό - Δηλώσεις

    Την ευχή να είναι επιτυχείς οι συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, εξέφρασε σήμερα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, επαναλαμβάνοντας ωστόσο τις πάγιες θέσεις του για το Κυπριακό και για τη διαδικασία των συνομιλιών.

    [22] (Κ) Αμερικανίδα βουλευτής - Πρόεδρος ΗΠΑ - Επιστολή - Κυπριακό

    Σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, η βουλευτής και Πρόεδρος της Υπεπιτροπής Διεθνών Επιχειρήσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των αμερικανικού Κογκρέσου Ileana Ros-Lehtinen επισημαίνει ότι η "νέα δέσμευση για συνομιλίες για τη διαιρεμένη Κύπρο είναι μια ευπρόσδεκτη και ενθαρρυντική ένδειξη για την περιοχή του Αιγαίου, μια και η Κύπρος ετοιμάζεται για ένταξη στην ΕΕ".

    [23] (Κ) Τούρκος Πρωθυπουργός - ΚΕΠΑΑ

    Ως σημαντική εξέλιξη χαρακτηρίζει ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας στο θέμα της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΕΠΑΑ) και προσθέτει ότι η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει τη σημασία που έχει η Τουρκία στην ασφάλεια της Ευρώπης.

    [24] (Κ) Πρέσβης ΗΠΑ - Κυπριακό

    Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς θα επιτύχουν αλλά σημείωσε πως πρέπει να γίνει πολλή δουλειά πριν την επίτευξη συνολικής λύσης στο Κυπριακό, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν τη διαδικασία των συνομιλιών.

    [25] (Κ) Πρόεδρος Ρωσίας - Αθήνα - Κυπριακό

    Την εκτίμηση ότι η εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών "μπορεί μόνη αυτή να θέσει τις βάσεις δικαίας επιλύσεως του Κυπριακού και να απαλλάξει συγχρόνως τη διεθνή κοινότητα από ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που την απασχολεί επί 25 και πλέον έτη", εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν από την Αθήνα όπου βρίσκεται, χαιρετίζοντας τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και τη θετική συμβολή της Ελλάδας στην επίλυση του Κυπριακού.

    [26] (Κ) Αννα Διαμαντοπούλου - Διάσκεψη Τύπου

    Την απογοήτευσή της γιατί δεν υπήρξε δεύτερο βήμα στο καλό κλίμα που δημιουργήθηκε στο Κυπριακό, εξέφρασε σήμερα η Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της ΕΕ Αννα Διαμαντοπούλου, χαρακτηρίζοντας ως "πρώτο τεστ" την άρνηση του κατοχικού καθεστώτος να επιτρέψει τη μετάβαση στο Λήδρα Πάλας τ/κ οργανώσεων για να λάβουν μέρος στη δικοινοτική συνάντηση μη κυβερνητικών οργανώσεων μαζί της, με σκοπό την ενημέρωση για θέματα απασχόλησης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 7 December 2001 - 18:49:23 UTC