Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 01-12-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) 14η Συνάντηση Προέδρων Κοινοβουλίων
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Δείπνο
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Αναχώρηση - Αισιοδοξία για το Κυπριακό
  • [05] (Κ) ΥΠΕΞ Βρετανίας - Ενταξη Κύπρου
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Δείπνο με Τ/Κ ηγέτη
  • [07] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [08] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [09] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Τελευταίες εξελίξεις
  • [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Υγεία
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αννα Διαμαντοπούλου
  • [13] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Συνάντηση - Δείπνο Κληρίδη - Ντενκτάς
  • [14] (K) Χρηματιστήριο - Νέα μεγάλη άνοδος
  • [15] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Δηλώσεις
  • [16] (Κ) Πούτιν - Στεφανόπουλος - Κυπριακό
  • [17] (Κ) Παπανδρέου - Βρυξέλλες - Κυπριακό
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Δείπνο Κληρίδη - Ντενκτάς
  • [19] (Κ) Αννα Διμαντοπούλου - Κύπρος - ΕΕ
  • [20] (Κ) Λυσσαρίδης - 12η Συνάντηση Προέδρων Κοινοβουλίων
  • [21] (Κ) Ιωάννης Κασουλίδης - Απευθείας συνομιλίες

  • [01] (Κ) 14η Συνάντηση Προέδρων Κοινοβουλίων

    Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης χωρίς την ένταξη της Κύπρου θα ήταν αδιανόητη, υπογράμμισε χθες η Πρόεδρος της Ευρωβουλής Nicole Fontaine στην ομιλία της προς τους προέδρους των Κοινοβουλίων των υποψηφίων χωρών, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Δείπνο

    Δυόμισι ώρες διήρκεσε το χθεσινοβραδινό δείπνο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στα κατεχόμενα, το οποίο ο Πρόεδρος χαρακτήρισε "εξαιρετικό".

    Μετά το δείπνο δεν έγιναν οποιεσδήποτε δηλώσεις. Ο κ. Ντενκτάς, όταν κλήθηκε από δημοσιογράφους να πει πως πήγε το δείπνο, ανέφερε ότι δεν θα προβεί σε καμία δήλωση.

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το χθεσινό δείπνο του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην οικία του τελευταίου στην κατεχόμενη Λευκωσία, παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο κυριαρχεί ως θέμα στα πρωτοσέλιδα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι επαφές της Βελγίδας Υφυπουργού Εξωτερικών Ανεμί Νέιτς, οι εξελίξεις στο θέμα της εκμετάλλευσης τ/κ περιουσιών, η αποψινή αναμέτρηση μεταξύ των δύο υποψηφίων για τη δημαρχία Λευκωσίας, η επιστροφή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου από την Αθήνα, η επίσκεψη της Ελληνίδας κοινοτικής Επιτρόπου Αννας Διαμαντοπούλου καθώς και η ανάδειξη της Ελληνίδας Ειρήνης Παπά και της Κύπριας Στέλλας Κυριακίδου σε Γυναίκες της Ευρώπης.

    Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Κληρίδης, excellent", γράφει ότι εξαιρετικά ήταν η μοναδική λέξη που ακούστηκε από το στόμα του Προέδρου Κληρίδη αμέσως μετά το χθεσινό δείπνο στην οικία του κ. Ντενκτάς, όπου το κλίμα κατά τη διάρκεια του δείπνου ήταν πολύ καλό. Αλλού γράφει ότι άλλες τέσσερις υποθέσεις που αφορούν κτηματικές δολιεύσεις τ/κ περιουσιών από Ε/Κ δρομολογούνται ενώπιον της δικαιοσύνης από τη Νομική Υπηρεσία, φθάνοντας τώρα τις εννέα συνολικά υποθέσεις.

    "Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Δείπνο εργασίας" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης παρά τις αντιδράσεις ΚΙΣΟΣ, ΝΕΟ και Οικολόγων κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου μετέβη χθες στα κατεχόμενα για δείπνο με τον κ. Ντενκτάς, ενώ οι δύο ηγέτες θα συνφάγουν ξανά πριν το τέλος του χρόνου στις ελεύθερες περιοχές. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σήμερα επιστρέφει την Κύπρο ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, αφού η υγεία του έχει βελτιωθεί πολύ και έχει πάρει εξιτήριο από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο της Αθήνας.

    Ο "Πολίτης", με τον τίτλο "Μυστικός δείπνος για το νέο μενού" γράφει ότι το μεγάλο ερώτημα μετά το χθεσινό δείπνο είναι το τι ελέχθη κατά τη διάρκειά του. Σημειώνει ότι οι συνομιλίες που αρχίζουν τον Ιανουάριο θα γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα, με πιθανή συμμετοχή του Κόφι Ανάν. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η Ελληνίδα Ειρήνη Παπά εξελέγη χθες "Γυναίκα της Ευρώπης" για την προβολή του πολιτισμού, ενώ η Κύπρια ψυχολόγος Στέλλα Κυριακίδου εξελέγη δεύτερη για τον αγώνα της εναντίον του καρκίνου του μαστού.

    "Η Σημερινή", κάτω από τον τίτλο "Τροχιά εξίσωσης" γράφει ότι σε τροχιά εξίσωσης του κατοχικού καθεστώτος με την Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται το Κυπριακό αφού ο Πρόεδρος μετέβη χθες στο δείπνο στα κατεχόμενα χωρίς το κρατικό έμβλημα και τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, απόφαση την οποία έλαβε με πλειοψηφία (ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΕΔΗ)το Εθνικό Συμβούλιο χθες κατά τη συνεδρία του. Αλλού γράφει ότι η Ελληνίδα Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικές Υποθέσεις Αννα Διαμαντοπούλου φθάνει σήμερα στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη.

    "Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Σχέδιο λύσης στα σκαριά" γράφει ότι Ηνωμένα Εθνη, ΗΠΑ και Βρετανία έχουν επιστρατευτεί με στόχο την οριστική συμφωνία στο Κυπριακό στους επόμενους μήνες, ενώ σε αυτά τα πλαίσια αναμένεται άφιξη στην Κύπρο του ΓΓ του ΟΗΕ για να προεδρεύσει της πρώτης συνάντησης Κληρίδη - Ντενκτάς. Αλλού γράφει ότι η Βελγίδα Υφυπουργός Εξωτερικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναβάθμισης της εταιρικής σχέσης Τουρκίας - ΕΕ μετά τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Σχέδιο λύσης από ΗΠΑ" γράφει ότι το σχέδιο που προωθούν οι ΗΠΑ προνοεί τη λύση χαλαρής ομοσπονδίας με πολλά συνομοσπονδιακά στοιχεία, επιστροφή 9 τοις εκατό των εδαφών στην ε/κ πλευρά, δημιουργία τρίτης ζώνης και πολυεθνική δύναμη για πέντε χρόνια. Αλλού γράφει ότι οι επικεφαλής των δύο μεγάλων τραπεζικών συγκροτημάτων του τόπου μας, Σόλωνας Τριανταφυλλίδης και Κίκης Λαζαρίδης παραδέχτηκαν ότι στο ΧΑΚ "έγινε καταδολίευση του κοινού", και ότι "υπήρξε δόλος και στημένα παιγνίδια".

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Αμερικανική βόμβα παρ'ολίγον να σκότωνε τον νέο Αφγανό ηγέτη" γράφει ότι η "έξυπνη" αυτή βόμβα σκότωσε τελικά κατά λάθος τρεις Αμερικανούς, ενώ ο Αφγανός ηγέτης Χαμίτ Καρτσάι που βρισκόταν εκείνη την ώρα στην περιοχή απλά τραυματίστηκε ελαφρά. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι δέκα μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές θα αναμετρηθούν τηλεοπτικά οι υποψήφιοι για τη δημαρχία Λευκωσίας, Κύπρος Χρυσοστομίδης και Μιχαλάκης Ζαμπέλας με ζωντανή αναμετάδοση από τρία τηλεοπτικά κανάλια. (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΔΝ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Αναχώρηση - Αισιοδοξία για το Κυπριακό

    Αισιόδοξος ότι μια λύση του Κυπριακού μπορεί να εξευρεθεί στους επόμενους έξι μήνες εμφανίστηκε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο κατά την αναχώρησή του από την Κύπρο, προσθέτοντας πως υπήρξε ένα "πολύ ευοίωνο ξεκίνημα μιας νέας φάσης στο Κυπριακό" που υπόσχεται πολλά.

    "Είμαι γεμάτος ελπίδα και πιστεύω ότι μια λύση είναι δυνατή στους επόμενους έξι μήνες και η εντύπωσή μου είναι ότι υπάρχει αποφασιστικότητα εκ μέρους των δύο ηγετών για επίτευξη λύσης," δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. ντε Σότο, προσθέτοντας ότι προσβλέπει στην επάνοδό του στην Κύπρο για "συνεχείς διαπραγματεύσεις".

    [05] (Κ) ΥΠΕΞ Βρετανίας - Ενταξη Κύπρου

    [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Δείπνο με Τ/Κ ηγέτη

    Ως ένα "κοινωνικό γεγονός" χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης το χθεσινό δείπνο, στην οικία του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Ερωτηθείς, μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, σχετικά με το χθεσινό δείπνο, στο οποίο παρακάθησε με τον κ. Ντενκτάς και τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "ψες ήταν ένα κοινωνικό γεγονός και δεν πήγαμε για συνομιλίες".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΚ)

    [07] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 6/12/2001
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7346          1,7450
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5372          1,5464
    Λίρα Αγγλίας                     1,0859          1,0924
    -----------------------------------------------------------------
    
    Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
    έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
    αμετάκλητες ισοτιμίες τους
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   591,0600        594,6100
    Εσκούδος Πορτογαλίας             347,7561        349,8411
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3661          1,3743
    Λιρέττα Iταλίας                3.358,6539      3.378,7912
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3926          3,4129
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,3135         10,3753
    Πεσέτα Ισπανίας                  288,6132        290,3436
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,8686         24,0117
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8226          3,8455
    Φράγκο Βελγίου                    69,9736         70,3931
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3782         11,4464
    Φράγκο Λουξεμβούργου              69,9736         70,3931
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΜΚ)

    [08] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην
    Κύπρο στις 6/12/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Γεν Iαπωνίας               191,5318        193,0640
    Δολ. Αυστραλίας              2,9723          3,9960
    Δολ. Καναδά                  2,4147          2,4340
    Κορώνα Δανίας               12,8895         12,9926
    Κορώνα Νορβηγίας            13,8390         13,9497
    Κορώνα Σουηδίας             16,2098         16,3394
    Φράγκο Eλβετίας              2,5528          2,5732
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/MM)

    [09] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Τελευταίες εξελίξεις

    Δεν δικαιολογείται ευφορία αλλά συγκρατημένη αισιοδοξία όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, είπε δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν σημάδια αλλαγής της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό και πως όλα θα κριθούν όταν αρχίσει ο διάλογος επί της ουσίας.

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           143,55 ( 2,01)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £ 15.202.270
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 7.507.787    561,69 ( 1,93)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  4.267.727    154,17 ( 2,17)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £  1.252.736    138,95 ( 1,81)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    242.188     57,75 ( 1,28)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    425.599     58,63 ( 2,16)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    397.076    122,30 ( 3,09)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    450.959     37,06 ( 0,19)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    171.127     57,52 ( 2,73)
    Ετ. Πληροφορικής              £    240.676     10,11 (-0,88)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £  1.787.127     32,77 ( 2,47)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      5.187     29,57 ( 0,14)
    Ξενοδοχεία                    £  1.403.058     89,66 ( 1,87)
    Αλλες Εταιρείες               £  2.990.216    164,46 ( 1,65)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    
    (KYΠΕ/MK)

    [11] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Υγεία

    Με άριστη την κατάσταση της υγείας του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος εξήλθε σήμερα από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στην Αθήνα.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση του Ωνάσειου, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου νοσηλευόταν στο Β' Καρδιολογικό Τμήμα για "προγραμματισμένες εξετάσεις του κυκλοφοριακού συστήματος".

    [12] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αννα Διαμαντοπούλου

    H Κύπρος θα γίνει αύριο η όγδοη υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα που θα υπογράψει με την ΕΕ τη συμφωνία για την απασχόληση, γνωστή ως Joint Assessment Paper. Η συμφωνία αυτή υπογράφεται με όλες τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες και έχει ως στόχο την υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ για την απασχόληση.

    [13] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Συνάντηση - Δείπνο Κληρίδη - Ντενκτάς

    Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και το χθεσινοβραδινό δείπνο που παρέθεσε ο κ. Ντενκτάς προς τιμή του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, και στο οποίο προσκλήθηκε και παρακάθισε και ο Πρόεδρος Κληρίδης "δεν πρέπει να προκαλούν ευφορία ούτε και προσδοκίες", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [14] (K) Χρηματιστήριο - Νέα μεγάλη άνοδος

    Δεύτερη κατά σειρά άνοδο, η οποία συνοδεύτηκε από αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον, κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, στη σημερινή συνάντηση, με το Γενικό Δείκτη να σημειώνει άνοδο της τάξης του 2,01%, κλείνοντας στις 143,55 μονάδες. Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκε η αξία των συναλλαγών, φθάνοντας στα 15,2 εκατομμύρια λίρες.

    [15] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Δηλώσεις

    "Είναι φυσικό να είναι κανείς αισιόδοξος καθώς τα πράγματα οδεύουν προς τη λύση, αλλά δεν είναι σωστό να έχει κανείς μεγάλες προσδοκίες", δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε συνέντευξή του στο πρακτορείο "Ανατολή".

    "Ολοι πρέπει να περιμένουν το αποτέλεσμα να είναι καλό αλλά δεν είναι σωστό να σκεφτόμαστε σαν να έχουν λυθεί όλα και σαν να μην έχει μείνει τίποτα να ξεκαθαρίσουμε", είπε ο κ. Ντενκτάς, και πρόσθεσε ότι "ένας τέτοιος τρόπος σκέψης μπορεί να είναι επιζήμιος".

    [16] (Κ) Πούτιν - Στεφανόπουλος - Κυπριακό

    Την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για έναρξη απευθείας συνομιλιών με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, χαιρέτισαν σήμερα τόσο ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και Ελληνας ομόλογός του Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος εξέφρασε επίσης την ευχή να "βρεθεί μια βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, πλαίσιο το οποίο δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί".

    Οι δύο Πρόεδροι αναφέρθηκαν στο Κυπριακό σε δηλώσεις ύστερα από συνομιλίες που είχαν στο προεδρικό μέγαρο στην Αθήνα, όπου ο Ρώσος ηγέτης άρχισε σήμερα τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

    [17] (Κ) Παπανδρέου - Βρυξέλλες - Κυπριακό

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, αποτέλεσαν ένα από τα βασικά θέματα των διμερών συναντήσεων του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με ομολόγους του, του ΝΑΤΟ, στην έδρα της συμμαχίας, στις Βρυξέλλες.

    Μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου είχε χωριστές συναντήσεις με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Τουρκίας Κόλιν Πάουελ και Ισμαϊλ Τζεμ. Ο τελευταίος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να ενθαρρύνουν τις δύο πλευρες στην Κύπρο να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους έως την επίλυση του Κυπριακού, ενώ από την πλευρά του ο κ. Πάουελ εκτίμησε ως θετικές τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Δείπνο Κληρίδη - Ντενκτάς

    Δυσαρέσκεια για το γεγονός της επικέντρωσης της συζήτησης για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, γύρω από το χθεσινοβραδινό δείπνο Κληρίδη - Ντενκτάς, και όχι στην ουσία του γεγονότος ότι "άρχισαν συναντήσεις", εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις του σήμερα το απόγευμα ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την άποψη ότι "η ιστορικότητα" ή "το φιάσκο" των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων θα διακριβωθεί από τη συζήτηση της ουσίας, και σημείωσε πως καθήκον της ε/κ πλευράς, "είναι σε όλη τη διάρκεια των διαδικασιών για επίλυση του Κυπριακού να υπερασπιζόμαστε και να συντηρούμε την Κυπριακή Δημοκρατία και τα σύμβολα της".

    [19] (Κ) Αννα Διμαντοπούλου - Κύπρος - ΕΕ

    Οιαδήποτε προοπτική για μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ τορπιλίζεται σε περίπτωση που η χώρα αυτή προσαρτήσει το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, και αυτό αποτελεί μια ξεκάθαρη θέση της ΕΕ που δεν επιδέχεται ερμηνείες, δήλωσε σήμερα η Επίτροπος της ΕΕ για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων, Αννα Διαμαντοπούλου. Εξέφρασε παράλληλα "ιδιαίτερη ικανοποίηση" για την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για έναρξη απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, τον ερχόμενο Ιανουάριο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, σε ομιλία της απόψε, στη Λευκωσία, με θέμα "Κύπρος: Στην τελική ευθεία", η Διαμαντοπούλου, κάλεσε την τ/κ κοινότητα να αντιληφθεί τα οικονομικά και πολιτικά οφέλη που θα προκύψουν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και να συμμετάσχει στις τρέχουσες ενταξιακές διαπραγματεύσει,ς σημειώνοντας πως όσοι σήμερα αδυνατούν να συλλάβουν τη σπουδαιότητα της ευκαιρίας που τους παρέχεται πρέπει να δουν το συμφέρον τους και να γυρίσουν σελίδα.

    "Μια πολιτική διευθέτηση πριν την ένταξη της Κύπρου είναι η σαφής προτίμηση όλων μας", σημείωσε η κ. Διαμαντοπούλου, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως μη λύση του Κυπριακού, "δεν μπορεί να ανακόψει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".

    "Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της προσεχούς χρονιάς, στην προοπτική της πραγματοποίησης της ιστορικής διεύρυνσης το 2004. Εάν η πολιτική λύση δεν έχει επιτευχθεί μέχρι την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων η τελική απόφαση θα ληφθεί βάσει των αποφάσεων των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων του Ελσίνκι, της Νίκαιας και του Γκέτεμποργκ", επεσήμανε η κ. Διαμαντοπούλου.

    Σημείωσε ακόμη πως η ΕΕ στηρίζει ανεπιφύλακτα τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για διεξαγωγή ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, προκειμένου να επιτευχθεί η πολιτική διευθέτηση του προβλήματος, ενώ επεσήμανε πως "η ΕΕ ουδέποτε επιβάλλει τις συνταγματικές ρυθμίσεις και διευθετήσεις ασφάλειας των μελών της γιατί εναπόκειται στα ίδια να καταλήξουν σε αυτές".

    [20] (Κ) Λυσσαρίδης - 12η Συνάντηση Προέδρων Κοινοβουλίων

    Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Βάσος Λυσσαρίδης αντέκρουσε σήμερα ισχυρισμούς του Αντιπρόεδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Yuksel Yalova, ότι δήθεν τα ψηφίσματα των ΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο δεν μπορούν να αποτελέσουν πλέον το πλαίσιο των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο, η Τουρκία που προσβλέπει στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, να μην αποδέχεται τα ψηφίσματα των ΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο, ως πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού και ως ασφαλιστική δικλίδα για μια δημοκρατική λύση, που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

    [21] (Κ) Ιωάννης Κασουλίδης - Απευθείας συνομιλίες

    Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δεν θα έχουν νόημα εάν δεν οδηγήσουν σε ουσιαστικότατη πρόοδο, με την πάροδο έξι μηνών από την επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, κληθείς να αναφέρει αν διατηρεί την άποψη ότι μέσα σε έξι μήνες μπορεί να λυθεί το Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις του μετά την απογευματινή συνάντηση του, στη Λευκωσία, με την Επίτροπο της ΕΕ για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων Αννα Διαμαντοπούλου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "οποιαδήποτε ευφορία δικαιολογείται μόνο για το γεγονός ότι ξεκινούν απευθείας διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των ΗΕ" ενώ επεσήμανε πως από τις δηλώσεις που γίνονται δεν διακρίνει επί της ουσίας αλλαγή της τουρκικής στάσης στο Κυπριακό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 6 December 2001 - 18:50:20 UTC