Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 01-12-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Πυροσβεστική Υπηρεσία - Αστυνομία - Κακοκαιρία
  • [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Επιστροφή από Κίνα
  • [04] (Κ) Ντενκτάς - Επαφές - Τ/κ Τύπος - Συνάντηση
  • [05] (Κ) Ινστιτούτο Νευρολογίας - Ερευνα - Αθλητές
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κινέζος Πρέσβης
  • [07] (Κ) Υπόθεση Λοϊζίδου - Επιτροπή Υπουργών
  • [08] (K) Συνάντηση Προέδρου Κληρίδη - Τ/Κ ηγέτη
  • [09] (K) Εκπρόσωπος - Συνάντηση Κληρίδη και Ντενκτάς
  • [10] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [11] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Βρυξέλλες
  • [14] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Ποσοστά βροχόπτωσης
  • [15] (Κ) ΓΔ Υπουργείου Υγείας - Παγκόσμια Ημέρα AIDS
  • [16] (Κ) Σουηδικό ΥΠΕΞ - ΕΕ - Κύπρος
  • [17] (K) Ευρωπαϊκό Συνέδριο ΟΥΝΕΣΚΟ - Κύπρος
  • [18] (Κ) Τζιμ Σορτ - Συνάντηση Κληρίδη και Ντενκτάς
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Βουλή
  • [20] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Βρυξέλλες - Περιβαλλοντικοί δείκτες
  • [21] (K) Πρόεδρος Βουλής - Πρέσβης ΕΕ - Κυπριακό
  • [22] (Κ) Χρηματιστήριο - Εντονες πτωτικές τάσεις
  • [23] (Κ) "Αβρούπα" - Βρετανία - Τ/Κ - Ασυλο
  • [24] (Κ) "Αβρούπα" - Δολοφονίες - Επιστολή προς ΓΓ ΟΗΕ
  • [25] (Κ) Τουρκία - ΕΕ - Ερευνα
  • [26] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Συνάντηση Κληρίδη και Ντενκτάς
  • [27] (Κ) Εκπρόσωπος αμερικανικού ΥΠΕΞ - Κυπριακό
  • [28] (Κ) Υπ. Παιδείας- Βέλγιο - ΕΕ - "Πολιτισμός 2000"
  • [29] (Κ) Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Πρασίνων - Ακάμας - Ψήφισμα
  • [30] (Κ) Κύπριες γυναίκες - Κάλεσμα - Συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς

  • [01] (K) Πυροσβεστική Υπηρεσία - Αστυνομία - Κακοκαιρία

    Σε 200 περίπου κλήσεις ανταποκρίθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία από χθες το πρωί μέχρι και πριν από λίγο, για άντληση νερού από υποστατικά, απεγκλωβισμό ατόμων από παγιδευμένα αυτοκίνητα σε πλημυρισμένους δρόμους, περίσωση περιουσιών και απομάκρυνση δένδρων και αντικειμένων που παρασύρθηκαν στους δρόμους, ως αποτέλεσμα των καταρρακτωδών βροχών, που έπληξαν όλη την Κύπρο το Σαββατοκυρίακο.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι το Σαββατοκυρίακο εργάστηκαν πάνω από 200 άνδρες ενώ κλήθηκαν και πυροσβέστες εκτός υπηρεσίας.

    [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το Κυπριακό και οι χωριστές συναντήσεις που θα έχει σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, καθώς και οι πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας Παλαιστινίων στο Ισραήλ είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Η κακοκαιρία που πλήττει την Κύπρο από προχθές το βράδυ και τα προβλήματα που προκάλεσε, οι δημοτικές και κοινοτικές εκλογές και οι νέες διατιμήσεις ρεύματος που ετοιμάζει η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα των κυπριακών εφημερίδων.

    Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Η Χαμάς σκότωσε την ελπίδα", ότι, με το πρόσχημα της εκδίκησης, η παλαιστινιακή οργάνωση "Χαμάς", με τις τέσσερεις βομβιστικές επιθέσεις, που είχαν στόχο αμάχους, δεν έπληξε μόνον το Ισραήλ, αλλά και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Αλλη είδηση είναι η κακοκαιρία, που από προχθές το βράδυ πλήττει ολόκληρη την Κύπρο, προκαλώντας πολλά και σοβαρά προβλήματα λόγω των καταρρακτωδών βροχών και των πολύ δυνατών ανέμων. Πολλά άτομα παγιδεύτηκαν σε πλημμυρισμένους δρόμους και υποστατικά, κόπηκαν και έπεσαν δένδρα και στύλοι, ανηρπάγησαν στέγαστρα, υπερχείλισαν χείμαρροι και σε πολλές ορεινές και ημιορεινές περιοχές σημειώθηκαν κατολισθήσεις όγκων χώματος και βράχων.

    "Το Θάρρος", με τον τίτλο "Νύκτα τρόμου", γράφει στο κύριο θέμα πως υπήρξε μακελειό στο Ισραήλ από τις τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας Παλαιστινίων που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε πολυσύχναστο πεζόδρομο στη δυτική Ιερουσαλήμ και σε λεωφορείο γεμάτο επιβάτες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μέχρι χθες βράδυ είχαν καταγραφεί 27 νεκροί και διακόσιοι περίπου τραυματίες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Ειδικός Συντονιστής στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στην αθηναϊκή εφημερίδα "Καθημερινή", δήλωσε πως το 2002 θα αποτελέσει έτος κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού, με δεδομένο το χρονοδιάγραμμα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    Ο "Πολίτης", στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Αναζητεί ρόλο ο ντε Σότο", γράφει πως, στην αυριανή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς και ενώ ο κατοχικός ηγέτης εμμένει σε λύση με την οποία να αναγνωρίζεται το ψευδοκράτος, ο κ. ντε Σότο, που θα παρίσταται σ αυτήν εκπροσωπώντας τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, φαίνεται να αναζητεί το δικό του ρόλο. Αλλού γράφει ότι συνεχίζεται η προβολή των θέσεων των υποψήφιων δημάρχων ενόψει των δημοτικών εκλογών της 16ης Δεκεμβρίου και ότι, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Κεντρικής Υπηρεσίας Εκλογών, η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές θα γίνει στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα και ότι θα αρχίσει αμέσως μετά το κλείσιμο των καλπών, εξοικονομώντας έτσι και χρόνο και χρήμα.

    "Η Σημερινή", με τον τίτλο "Λουτρό αίματος", γράφει στο κύριο θέμα ότι πολεμική ατμόσφαιρα επικρατεί από χθες στο Ισραήλ, μετά τις πολύνεκρες εκρήξεις που σημειώθηκαν στην Ιερουσαλήμ και στη Χάιφα, την ευθύνη των οποίων ανέλαβαν οι οργανώσεις "Τζιχάντ" και "Χαμάς" και ότι η ηγεσία του Ισραήλ θα εξετάσει σήμερα την όλη κατάσταση και αναμένεται να αποφασίσει την εφαρμογή αντιποίνων. Αλλη είδηση είναι οι χωριστές συναντήσεις που θα έχει σήμερα ο κ. ντε Σότο με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κ. Ντενκτάς, ενόψει της αυριανής συνάντησης και των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό που θα έχουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

    "Ο Φιλελεύθερος" γράφει, στο κύριο θέμα με τίτλο "Σκηνοθέτες είναι οι Αγγλοι", πως παρατηρείται έντονο παρασκήνιο πίσω από τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ότι Αμερικανοί και Βρετανοί εντείνουν τις προσπάθειές τους για προώθηση του διαλόγου προς επίτευξη μιας συνολικής λύσης στο πρόβλημα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Αμερικανοί κινούνται πολύ διακριτικά προς την Αγκυρα και ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ που μεταβαίνει αύριο στην Τουρκία θα επικεντρώσει τις συζητήσεις του στο Κυπριακό, ενώ και οι Βρετανοί επαναφέρουν στις συζητήσεις τους θέματα όπως η εκ περιτροπής προεδρία και η απόλυτη αυτονομία χωριστών περιοχών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κυβέρνηση θα φροντίσει σύντομα για τη στεγανοποίηση προσφυγικών κατοικιών που βρίσκονται στους συνοικισμούς και οι οποίες παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των βροχών.

    Η "Χαραυγή", με τον τίτλο "Χωρίς ελπίδα", γράφει στο κύριό της θέμα ότι, δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον κ. Ντενκτάς, το κατοχικό καθεστώς τόνισε τη σκληρή και άτεγκτη πολιτική του στο Κυπριακό και την προσήλωσή του στα διαχωριστικά τείχη, απαγορεύοντας χθες στο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και αντιπροσωπείες ελληνοκυπριακών κομμάτων να περάσουν στα κατεχόμενα από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, προκειμένου να συμμετάσχουν στο 6ο Συνέδριο του τουρκοκυπριακού Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας. Αλλη είδηση είναι οι νέες διατιμήσεις ρεύματος που ετοιμάζει η ΑΗΚ, με τις οποίες αναμένεται να αυξηθεί η τιμή του οικιακού ρεύματος κατά 20 περίπου τοις εκατόν, με αντίστοιχη μείωση του βιομηχανικού ρεύματος. (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)

    [03] (Κ) ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Επιστροφή από Κίνα

    Εάν ο κ. Ντενκτάς με την πρωτοβουλία του να ζητήσει την πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση έχει σαν στόχο να συνεργαστεί εποικοδομητικά για να σπάσει το αδιέξοδο και να συνεχιστεί η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών στην ίδια βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των όρων εντολής του ΓΓ του ΟΗΕ, θα συναντήσει από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας την ανάλογη ανταπόκριση, δήλωσε χθες βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Κίνα όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη.

    Εάν, πάλι, όπως είπε, στόχος του κ. Ντενκτάς είναι είτε να προχωρήσει σε μπλόφα για να μπορέσει να ξεφύγει από την κατάσταση στην οποία βρέθηκε με την άρνησή του να αποδεχθεί την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ, είτε να εκτρέψει τη διαδικασία από τη σωστή βάση και τα σωστά πλαίσια και τότε θα βρει την ανάλογη απάντηση από τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ θα χειριστεί το θέμα "ανάλογα με τις οποιεσδήποτε προθέσεις τις οποίες θα παρουσιάσει" ο Τ/Κ ηγέτης.

    [04] (Κ) Ντενκτάς - Επαφές - Τ/κ Τύπος - Συνάντηση

    Συνάντηση με τους αρχηγούς των τ/κ κομμάτων στην ψευδοβουλή πραγματοποιεί σήμερα ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στα κατεχόμενα, ενόψει της αυριανής συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Οπως γράφουν οι τ/κ εφημερίδες, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, ο Τ/Κ ηγέτης συζήτησε το Κυπριακό με λεγόμενους "πρώην αξιωματούχους" του ψευδοκράτους, ενόψει της αυριανής συνάντησης. Για τα συζητηθέντα δεν ανακοινώθηκε οτιδήποτε.

    [05] (Κ) Ινστιτούτο Νευρολογίας - Ερευνα - Αθλητές

    Πρωτοποριακή έρευνα κατά την οποία εξετάζεται το ενδεχόμενο γενετικοί παράγοντες να επηρεάζουν την αντοχή και την αθλητική απόδοση των ατόμων διεξάγεται στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, με απώτερο στόχο τη συμβολή στην αναβάθμιση της θεραπείας σοβαρών μυϊκών ασθενειών.

    Η έρευνα που διεξάγεται εδώ και αρκετούς μήνες σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν και με τη χρηματοδότηση του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στην εξέταση γενετικού υλικού διαπρεπόντων αθλητών της Νοτίου Αφρικής και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της αναμένεται να είναι έτοιμα εντός των επομένων δυο χρόνων.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κινέζος Πρέσβης

    H Κίνα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια μαζί με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα για την επίτευξη μιας δίκαιης λύσης στο Κυπριακό, διαβεβαίωσε σήμερα ο Πρέσβης της χώρας στην Κύπρο Σονγκ Αϊγκούο, σημειώνοντας ότι η Κίνα θα ήθελε να δει πολύ καλά αποτελέσματα από την αυριανή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο κ. Αϊγκούο, ο οποίος μιλούσε ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ανέφερε ότι ο ρόλος της χώρας του στο Κυπριακό είναι πάντα εποικοδομητικός και ότι αυτή πάντα υποστηρίζει τη θέση ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και θέλει να δει το Κυπριακό να λύνεται μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ.

    [07] (Κ) Υπόθεση Λοϊζίδου - Επιτροπή Υπουργών

    Με αίτημα η εξ υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης να θέσει την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της, θα παρουσιαστεί η κυπριακή αντιπροσωπεία στην Επιτροπή μεθαύριο Τετάρτη κατά τη συζήτηση της εκτέλεσης της δικαστικής απόφασης στην υπόθεση Τιτίνα Λοϊζίδου.

    [08] (K) Συνάντηση Προέδρου Κληρίδη - Τ/Κ ηγέτη

    Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την αυριανή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ενώ περιορισμένες θεωρούνται οι προσδοκίες για το αποτέλεσμα της συνάντησης.

    Σήμερα πραγματοποιείται σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο προεδρικό μέγαρο ενόψει της αυριανής συνάντησης, για ανασκόπηση των πιθανών σεναρίων που ενδεχομένως ο κ. Ντενκτάς να θέσει προς τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Οπως έχει δηλώσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για να αντιμετωπίσει όλα τα σενάρια, τα οποία ξεκινούν από έναν Ντενκτάς απόλυτα αρνητικό, έναν Ντενκτάς απειλητικό, έναν Ντενκτάς εποικοδομητικό ή έναν Ντενκτάς που να προσποιείται ότι είναι εποικοδομητικός".

    [09] (K) Εκπρόσωπος - Συνάντηση Κληρίδη και Ντενκτάς

    Μάλλον απίθανη θεωρεί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου την περίπτωση ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς να προσέλθει στην αυριανή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη απλώς για να επαναλάβει τις αρνητικές του θέσεις.

    [10] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην
    Κύπρο στις 3/12/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Γεν Iαπωνίας               191,6339        193,1669
    Δολ. Αυστραλίας              2,9849          3,0087
    Δολ. Καναδά                  2,4408          2,4603
    Κορώνα Δανίας               12,9162         13,0195
    Κορώνα Νορβηγίας            13,8608         13,9716
    Κορώνα Σουηδίας             16,6422         16,7753
    Φράγκο Eλβετίας              2,5570          2,5774
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [11] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 3/12/2001
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7363          1,7467
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5519          1,5612
    Λίρα Αγγλίας                     1,0920          1,0985
    -----------------------------------------------------------------
    
    Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
    έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
    αμετάκλητες ισοτιμίες τους
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   591,6400        595,1900
    Εσκούδος Πορτογαλίας             348,0969        350,1819
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3674          1,3756
    Λιρέττα Iταλίας                3.361,9456      3.382,0828
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3959          3,4162
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,3236         10,3854
    Πεσέτα Ισπανίας                  288,8960        290,6264
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,8920         24,0351
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8263          3,8492
    Φράγκο Βελγίου                    70,0422         70,4617
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3894         11,4576
    Φράγκο Λουξεμβούργου              70,0422         70,4617
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           134,70 (-2,65)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  6.729.644
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 3.962.893    527,55 (-2,25)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  2.651.537    145,38 (-2,58)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    307.981    128,64 (-2,87)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     85.239     51,52 (-2,42)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    212.251     56,17 (-2,38)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    192.999    114,55 (-2,41)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    200.267     35,19 (-0,98)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    104.176     54,72 (-0,16)
    Ετ. Πληροφορικής              £    149.648      9,65 (-3,21)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    572.072     30,57 (-3,35)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £     27.968     29,08 (-1,86)
    Ξενοδοχεία                    £    477.920     83,00 (-3,34)
    Αλλες Εταιρείες               £  1.218.115    152,37 (-3,07)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    
    (KYΠΕ/ΡΑΓ)

    [13] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Βρυξέλλες

    Αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για τις Βρυξέλλες ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης για να παραστεί αύριο στην εξαμηνιαία συνάντηση των "15" Υπουργών Οικονομικών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των υπό ένταξη χωρών, στην οποία η Κύπρος συμμετέχει για δεύτερη φορά.

    [14] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Ποσοστά βροχόπτωσης

    Ο Νοέμβριος έχει υπερκαλύψει σε ποσοστό 108% τη μέση βροχόπτωση του εν λόγω μήνα, ενώ κατά τις πρώτες δύο μέρες του Δεκέμβρη έχει καλυφθεί το 63% της μέσης βροχόπτωσης για τον τρέχοντα μήνα, είπε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι είναι πλέον ορατό και ο μήνας Δεκέμβριος "να υπερβεί τη μέση βροχόπτωση".

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη,είπε ότι οι πρώτοι τρεις μήνες του υδρο-μετεωρολογικού έτους, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος "θα είναι στα επίπεδα της κανονικής ή και πέραν της κανονικής" βροχόπτωσης.

    Χαρακτηρίζοντας "θετικές και ευεργετικές" τις βροχές που έπεσαν τις τελευταίες μέρες, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι έχουν δώσει εισροές στα φράγματα στο ύψος των 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού.

    [15] (Κ) ΓΔ Υπουργείου Υγείας - Παγκόσμια Ημέρα AIDS

    Στη διατήρηση των παραδοσιακών αξιών, στο ψηλό ποσοστό χρήσης προφυλακτικού στις μη μόνιμες σεξουαλικές σχέσεις καθώς και στην περιορισμένη χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών, οφείλεται κατά τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Υγείας, Συμεών Μάτση το χαμηλό ποσοστό λοίμωξης από τον ιό του AIDS που παρατηρείται στην Κύπρο.

    [16] (Κ) Σουηδικό ΥΠΕΞ - ΕΕ - Κύπρος

    Το σουηδικό Υπουργείο Εξωτερικών διοργανώνει στις 4 και 5 Δεκεμβρίου Διάσκεψη για την εξωτερική δράση της ΕΕ στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

    [17] (K) Ευρωπαϊκό Συνέδριο ΟΥΝΕΣΚΟ - Κύπρος

    Οι σύνδεσμοι ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ευρώπη είναι έτοιμοι να συμβάλουν με κάθε δυνατό τρόπο προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του διαπολιτισμικού διαλόγου στην Κύπρο, όπως προκύπτει από τα πορίσματα του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου της ΟΥΝΕΣΚΟ, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λεμεσό με θέμα "Διαπολιτισμικός διάλογος και ανθρώπινα δικαιώματα στον 21ο αιώνα".

    Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Συνδέσμων καιΟμίλων ΟΥΝΕΣΚΟ, ανάμεσα στις συστάσεις του το Ευρωπαϊκό Συνέδριο της ΟΥΝΕΣΚΟ επισημαίνει και την ανάγκη επικύρωσης εκ μέρους της Κύπρου το ταχύτερο δυνατό της Σύμβασης της Ρώμης του 1998 για τη λειτουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που δικάζει εγκλήματα πολέμου και εγκληματίες χωρίς διάκριση και με πλήρη ανεξαρτησία.

    [18] (Κ) Τζιμ Σορτ - Συνάντηση Κληρίδη και Ντενκτάς

    Η αυριανή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς προσφέρει ένα παράθυρο ευκαιριών, το οποίο εάν δεν χρησιμοποιηθεί, θα καταστεί ακόμη δυσκολότερη η συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας, σύμφωνα με εκτίμηση του Ειδικού Αντιπροσώπου της Αυστραλίας για το Κυπριακό Τζιμ Σορτ, ο οποίος είχε πρόσφατα επισκεφθεί την Κύπρο.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Βουλή

    Πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες στις 5 και 6 Δεκεμβρίου η 12η συνάντηση της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία της διεύρυνσης της ΕΕ.

    [20] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Βρυξέλλες - Περιβαλλοντικοί δείκτες

    Σύντομα δεν θα μιλούμε μόνο για δείκτες της οικονομίας αλλά και για περιβαλλοντικούς δείκτες, αφού οι Υπουργοί Περιβάλλοντος των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ομόλογοί τους των υπό ένταξη χωρών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εισηγήθηκαν την υιοθέτηση δεικτών για την καταγραφή της περιβαλλοντικής εικόνας παγκοσμίως με ενιαία πρότυπα.

    [21] (K) Πρόεδρος Βουλής - Πρέσβης ΕΕ - Κυπριακό

    Ως μια "δυσάρεστη εξέλιξη" χαρακτήρισε ο Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο, Πρέσβης Ντονάτο Κιαρίνι, τη χθεσινή άρνηση του κατοχικού καθεστώτος να επιτραπεί στον Πρόεδρο της Βουλής και τις αντιπροσωπείες ε/κ κομμάτων να περάσουν στα κατεχόμενα για να παρευρεθούν στο 6ο Συνέδριο του τ/κ Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας, δηλώνοντας ταυτοχρόνως ότι ελπίζει πως δεν πρόκειται το γεγονός αυτό να επηρεάσει το αποτέλεσμα των αυριανών συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [22] (Κ) Χρηματιστήριο - Εντονες πτωτικές τάσεις

    Εντονες πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση του μήνα Δεκέμβρη, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει σημαντικές απώλειες της τάξης του 2,65%, υποχωρώντας στις 134,7 μονάδες. Η απουσία μεγάλου αγοραστικού ενδιαφέροντος σήμερα διατήρησε την αξία των συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 6,7 εκατομμυρίων λιρών, εκ των οποίων το 1/5 σχεδόν συγκέντρωσε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου.

    [23] (Κ) "Αβρούπα" - Βρετανία - Τ/Κ - Ασυλο

    Η τ/κ εφημερίδα "Αβρούπα", επικαλούμενη τον ανταποκριτή της στο Λονδίνο, γράφει ότι τις τελευταίες εβδομάδες 18 οικογένειες Τ/Κ ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη Βρετανία.

    Η εφημερίδα προσθέτει ότι οι Τ/Κ βλέπουν τη λύτρωση στη μετανάστευση, λόγω των πολιτικών πιέσεων, της οικονομικής κρίσης και των απειλών για δολοφονίες.

    [24] (Κ) "Αβρούπα" - Δολοφονίες - Επιστολή προς ΓΓ ΟΗΕ

    Η τ/κ εφημερίδα "Αβρούπα" αναφέρεται σε άρθρο της ντενκτασικής εφημερίδας "Κιπρισλί", με ημερομηνία 30 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το οποίο σε περίπτωση που υπογραφεί συμφωνία στο Κυπριακό που δεν θα συνάδει με την επίσημη πολιτική του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και της Τουρκίας, τότε 200 τουλάχιστον άτομα που θεωρούνται προδότες, η κατάσταση με τα στοιχεία των οποίων είναι ήδη έτοιμη, θα δολοφονηθούν.

    Στο μεταξύ, η Επιτροπή Ομάδας για Ανεξάρτητη Κύπρο ενημερώνει με επιστολή της το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το δημοσίευμα και τις απειλές που δέχονται οι Τ/Κ που υποστηρίζουν την ειρήνη. Οπως αναφέρεται στον τ/κ Τύπο, η Επιτροπή καλεί τον κ. Ανάν να ενημερώσει σχετικά το Συμβούλιο Ασφαλείας και να λάβει τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την ασφάλεια των Τ/Κ.

    [25] (Κ) Τουρκία - ΕΕ - Ερευνα

    Το 32% των Τούρκων θεωρεί ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι πιο σημαντική από την Κύπρο και το 31% εκτιμά ότι η πολιτική της Αγκυρας στο Κυπριακό είναι λανθασμένη.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία ΑΝΑR, το 29% των Τούρκων πιστεύει ότι η ομοσπονδία είναι η καλύτερη λύση του Κυπριακού ενώ μόνο το 8% θεωρεί ότι η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει σε "προσάρτηση" του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου.

    [26] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Συνάντηση Κληρίδη και Ντενκτάς

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο ελπίζει ότι η αυριανή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς θα οδηγήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    [27] (Κ) Εκπρόσωπος αμερικανικού ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Το Κυπριακό, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, πάντοτε βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη συζητήσεων μεταξύ της αμερικανικής και της τουρκικής κυβέρνησης.

    [28] (Κ) Υπ. Παιδείας- Βέλγιο - ΕΕ - "Πολιτισμός 2000"

    Στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των υπό ένταξη χωρών για το κοινοτικό πρόγραμμα "Πολιτισμός 2000" θα συμμετάσχει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης, ο οποίος αναχωρεί σήμερα για την πόλη Bruges του Βελγίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, μεθαύριο ο κ. Ιωαννίδης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα τελέσει τα εγκαίνια της έκθεσης του Τάκη Βαρλάμη με θέμα "Αλέξανδρος 2001" και αμέσως μετά θα επιστρέψει στην Κύπρο.

    [29] (Κ) Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Πρασίνων - Ακάμας - Ψήφισμα

    Το Πανευρωπαϊκό ετήσιο Συνέδριο Πρασίνων Κομμάτων που συνήλθε πρόσφατα στη Βουδαπέστη καλεί την κυπριακή κυβέρνηση να προχωρήσει με βάση τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις που προνοούν την αυστηρή προστασία της Χερσονήσου του Ακάμα, εκφράζοντας παράλληλα τη μεγάλη ανησυχία των Ευρωπαίων για το μέλλον της χερσονήσου.

    [30] (Κ) Κύπριες γυναίκες - Κάλεσμα - Συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς

    Επείγον κάλεσμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για να εργαστούν ούτως ώστε η αυριανή τους συνάντηση να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού και ένταξη των Ε/Κ και Τ/Κ στην ΕΕ αποστέλλει η δικοινοτική ομάδα Ε/Κ και Τ/Κ γυναικών "Hands across the divide".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 3 December 2001 - 18:49:26 UTC