Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-11-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΙΣΟΣ - Απειλές Ισμαϊλ Τζεμ
  • [02] Πρόεδρος Βουλής - Εκθεση Πολιτικής Γελοιογραφίας
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Απαντητική επιστολή - Ντενκτάς
  • [04] Φερχόιγκεν - Κύπρος - ΕΕ
  • [05] Κυπριακό ΥΠΕΞ - ΕΕ - Εκθεση Προόδου
  • [06] Φαίδρος Οικονομίδης - Θάνατος
  • [07] Ντέιβιντ Χάνεϊ - Συνέντευξη
  • [08] Ζακχαίος - ΟΗΕ - Τουρκία - Ανθρώπινα Δικαιώματα
  • [09] ΔΗΣΥ - Ανακήρυξη ψευδοκράτους
  • [10] ΚΙΣΟΣ - Ανακήρυξη ψευδοκράτους
  • [11] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [12] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [13] ΚΙΣΟΣ - ΕΕ - Εκθεση Προόδου - Κύπρος
  • [14] Παπανδρέου - ΓΣ ΟΗΕ - Κύπρος

  • [01] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Απειλές Ισμαϊλ Τζεμ

    KYΠΕ - 14/11/2001

    "Προκλητικές και απαράδεκτες" θεωρεί το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαϊλ Τζεμ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με τις οποίες εκφράζει "για ακόμα μια φορά την πιο βαθιά περιφρόνηση του προς τις ίδιες τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο".

    "Οι απειλές του κ. Τζεμ ξεπερνούν κάθε όριο θρασύτητας" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΣΟΣ, καλώντας παράλληλα την Τουρκία να πάρει αποφάσεις "χωρίς απειλές και κινδυνολογίες".|

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Εκθεση Πολιτικής Γελοιογραφίας

    KYΠΕ - 14/11/2001

    H διαφύλαξη και προώθηση των πολιτιστικών αξιών "αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, αφού αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής", ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, τελώντας χθες βράδυ στην Πύλη Αμμοχώστου, στη Λευκωσία, στα εγκαίνια της έκθεσης Πολιτικής Γελοιογραφίας που διοργανώνει η Βουλή των Αντιπροσώπων και στην οποία παρουσιάζονται γελοιογραφίες Ε/Κ και Τ/Κ.

    Στην έκθεση προσκλήθηκαν να παραστούν και Τουρκοκύπριοι γελοιογράφοι αλλά, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Βουλής, η παρουσία τους δεν κατέστη δυνατή αφού το κατοχικό καθεστώς δεν τους παραχώρησε άδεια για να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές. Το πρόγραμμα των εγκαινίων της έκθεσης περιελάμβανε και την απομονή τιμητικών βραβείων σε 32 γελοιογράφους και από τις δυο κοινότητες, που έδωσαν έργα τους για την έκθεση.|

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΚ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Απαντητική επιστολή - Ντενκτάς

    KYΠΕ - 14/11/2001

    Απαντητική επιστολή έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στη δεύτερη επιστολή που του απηύθυνε o ο κ. Ντενκτάς, αναφορικά με μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση μαζί του.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης σημειώνει στην επιστολή του ότι δεν αρνήθηκε να συναντηθεί με τον κ. Ντενκτάς ούτε και έθεσε όρους για συνάντηση.

    (KYΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Φερχόιγκεν - Κύπρος - ΕΕ

    KYΠΕ - 14/11/2001

    Η προσχώρηση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς προηγούμενη επίλυση του προβλήματος της διαίρεσης του νησιού, με κανένα τρόπο δεν πρόκειται να σημάνει de jure αναγνώριση της διχοτόμησης, δήλωσε χθες το βράδυ σε συνέντευξη Τύπου, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γερμανός επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι στα μάτια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί και κατά συνέπεια η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, σε κάθε περίπτωση, θα σημαίνει νομικά, την ένταξη ολόκληρου του νησιού.

    Αναφορικά με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι από τουρκοκυπριακής πλευράς δεν υπάρχει καμμία εκδήλωση θετικής προσέγγισης. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να επιτευχθεί πολιτική λύση, συνέχισε ο Επίτροπος, προσθέτοντας, όμως, ότι δυστυχώς από την πλευρά του Ντενκτάς δεν υπάρχει καμμία αξιόλογη κίνηση.

    Σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο, η γνώμη της τουρκοκυπριακής κοινότητας για το θέμα της ένταξης της Κύπρου, είναι εντελώς διαφορετική από αυτή του Ραούφ Ντενκτάς, του οποίου αμφισβήτησε και τη νομιμότητα σ' αυτή τη διαδικασία. Η μεγάλη πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων επιθυμεί την ένταξή της στην ΕΕ και αυτό είναι εφικτό μόνο μέσα από τη λύση του Κυπριακού, υπογράμμισε ο Γερμανός Επίτροπος.

    Καταλήγοντας, ο κ. Φερχόιγκεν ανέφερε ότι η προσπάθεια να φέρουμε τον Ντενκτάς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, ακόμη και με τις ενέργειες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, απέτυχε και όπως είπε, έκτοτε δεν υπάρχει αξιοσημείωτη πρόοδος.

    (KYΠΕ/ΝΜ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Κυπριακό ΥΠΕΞ - ΕΕ - Εκθεση Προόδου

    KYΠΕ - 14/11/2001

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζει ικανοποίηση για το περιεχόμενο της Τακτικής Εκθεσης Προόδου 2001 για την Κύπρο και του Εγγράφου Στρατηγικής που ετοιμάστηκαν και δόθηκαν αργά χθες βράδυ στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι και στα δύο κείμενα καταγράφεται αντικειμενικά η σημαντική πρόοδος που έχει επιτελέσει, με σοβαρή και αθόρυβη εργασία, η Κύπρος προκειμένου να προωθήσει το έργο της εναρμόνισής της με το κοινοτικό κεκτημένο, της ενίσχυσης της διοικητικής της ικανότητας για την αποτελεσματική εφαρμογή του και της υλοποίησης των δεσμεύσεων που ανέλαβε μέσα στα πλαίσια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    "Μέσα στα ίδια πλαίσια αντικειμενικότητας εντάσσουμε και την κριτική που ασκείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κάποιες παραλείψεις ή και καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη γενικότερη προώθηση του εναρμονισιακού μας έργου. Η κριτική αυτή θα μας βοηθήσει να διορθώσουμε τα λάθη και τις παραλείψεις που καλόπιστα δημιουργήθηκαν και να συνειδητοποιήσουμε ότι παρά τη μέχρι σήμερα πρόοδο που έχει επιτευχθεί προς την κατεύθυνση της προετοιμασίας της Κύπρου για ένταξη παραμένει ακόμα αρκετή, σοβαρή και επίπονη εργασία για διεκπεραίωση πριν την επιτυχή κατάληξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ως εκ τούτου δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό," αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιέχονται στο Εγγραφο Στρατηγικής επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις και τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση για συμπλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος της Δανικής Προεδρίας του Συμβουλίου, το δεύτερο εξάμηνο του 2002, και την πραγματοποίηση της διεύρυνσης εντός του 2004 και χαιρετίζει τις προτάσεις και εισηγήσεις της Επιτροπής που στοχεύουν στην υλοποίηση του στόχου αυτού.

    Χαιρετίζει επίσης τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι υποψήφιες για ένταξη χώρες θα πρέπει να συμμετάσχουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τόσο στη διαδικασία της Λισαβόνας όσο και στη Διακυβερνητική Διάσκεψη του 2004 και στη Συνέλευση που θα προηγηθεί για την ετοιμασία των εργασιών της.

    Το ΥΠΕΞ σημειώνει ότι "ικανοποιεί απόλυτα το γεγονός ότι τόσο στην Τακτική Εκθεση Προόδου για την Κύπρο, την Τακτική Εκθεση Προόδου για την Τουρκία όσο και στο Εγγραφο Στρατηγικής καταγράφεται η συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, υπογραμμίζεται η ευθύνη της Τουρκίας προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και επαναλαμβάνεται η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι η διευθέτηση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι. Τα κείμενα διευκρινίζουν επίσης ότι η διευθέτηση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη με τις αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να επιτρέπει στην Κύπρο να μιλά με μια φωνή εντός της ΕΕ και να είναι σε θέση να αναλάβει πλήρως τις υποχρεώσεις που θα απορρέουν από την ένταξη της και το γεγονός ότι θα είναι κράτος μέλος."

    Σημειώνεται ότι οι αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι οι αρχές της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Φαίδρος Οικονομίδης - Θάνατος

    ΚΥΠΕ - 14/11/2001

    Απεβίωσε στις 9.30 σήμερα το πρωί σε ηλικία 56 χρόνων ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Φαίδρος Οικονομίδης, λόγω αλλεπάλληλων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

    Ο ειδικός καρδιολόγος Πάμπης Νικολαϊδης, ο οποίος παρακολουθούσε τον Φαίδρο Οικονομίδη, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ο αποβιώσας έπασχε από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, οι οποίες είναι αρκετά σοβαρές για άτομα, τα οποία είναι μεταμοσχευμένα, λόγω του ότι τα φάρμακα που λαμβάνουν αδυνατίζουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και δεν αντιδρά στις λοιμώξεις.

    Ο κ. Νικολαϊδης ανέφερε ότι ο Φαίδρος Οικονομίδης ταλαιπωρείτο με αυτές τις λοιμώξεις από το τέλος του περασμένου Αυγούστου. Υστερα από ένα μήνα νοσηλείας στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Καρδιάς, μεταφέρθηκε στην Κλινική "Ευαγγελίστρια" στη Λευκωσία, όπου και απεβίωσε σήμερα το πρωί.

    Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς το 1995 στο Λονδίνο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Ζακχαίος - ΟΗΕ - Τουρκία - Ανθρώπινα Δικαιώματα

    ΚΥΠΕ - 14/11/2001

    Την ανάγκη όπως η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το θέμα ατιμωρησίας της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη μη συμμόρφωσή της με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της, τόνισε χθες ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, σημειώνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση, στο μέλλον θα συνεχίσουμε να βλέπουμε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ευρεία κλίμακα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ζακχαίος, μιλώντας στην Τρίτη Επιτροπή των ΗΕ, στα πλαίσια της 56ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, για το θέμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία, είπε ότι είναι πια καιρός η Τουρκία, αν επιθυμεί να θεωρείται νομοταγές μέλος της διεθνούς κοινότητας, να σεβαστεί την απόφαση του ΕΔΑΔ για την Κύπρο αποσύροντας τα κατοχικά της στρατεύματα, να θέσει τέλος στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να επιτρέψει στον κυπριακό λαό, Ε/Κ και Τ/Κ, να ζήσει σε συνθήκες ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας σε μια επανενωμένη ομόσπονδη Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ)

    [08] (Κ) Ντέιβιντ Χάνεϊ - Συνέντευξη

    ΚΥΠΕ - 14/11/2001

    Ο εκπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, καλωσόρισε αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε την "αίσθηση" ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για πρόοδο στο πρόβλημα, σημειώνοντας ότι οι προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση διπλασιάζονται. Τόνισε πως υπάρχει αρκετός χρόνος για λύση μέχρι την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σχολιάζοντας τις τουρκικές απειλές για προσάρτηση, υπενθύμισε στην Αγκυρα πως η Συνθήκη Εγγυήσεως απαγορεύει την προσάρτηση οποιουδήποτε μέρους της νήσου, ενώ για την άρνηση του Ραούφ Ντενκτάς να αποδεκτεί την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών είπε πως αυτό ανήκει στο παρελθόν και τώρα θα πρέπει να στραφούμε προς το μέλλον.

    Αναφορικά με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Χάνεϊ, που προγραμματίζει επισκέψεις σε Αθήνα και Αγκυρα στο τέλος Νοεμβρίου και σε Λευκωσία στα μέσα Δεκεμβρίου, σημείωσε πως συμμόρφωση με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων αλλά εξέφρασε την άποψη ότι ξένοι διπλωμάτες δεν θα πρέπει να συνδέουν το ένα με το άλλο.|

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [09] (Κ) ΔΗΣΥ - Ανακήρυξη ψευδοκράτους

    ΚΥΠΕ - 14/11/2001

    Η πραξικοπηματική ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου 1983, αποτελεί κατά τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ), τη συνέχεια της βάρβαρης εισβολής στην Κύπρο το 1974 και μέρος του επεκτατικού σχεδιασμού των Τούρκων για οριστική διχοτόμηση και υποταγή της Κύπρου στην Τουρκία.

    Με σημερινή ανακοίνωσή του, με αφορμή την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο ΔΗΣΥ καλεί τον κυπριακό λαό "μακριά από κομματικές σκοπιμότητες σε ομοψυχία και συστράτευση για να αντιμετωπίσουμε τις νέες απειλές του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ για προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία".

    "Με σταθερότητα και συνέπεια στις αρχές και τα ψηφίσματα των ΗΕ", αναφέρει ο ΔΗΣΥ, "διεκδικούμε την επανένωση της Κύπρου και την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ", μια πολιτική, η οποία "αποτελεί τη μόνο οδό που μπορεί να οδηγήσει κάτω από συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης, σε ευημερία και πρόοδο και θα διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νομίμων κατοίκων της".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [10] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Ανακήρυξη ψευδοκράτους

    ΚΥΠΕ - 14/11/2001

    "Μαύρη σελίδα στη σύγχρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας", αλλά και "Ημέρα μνήμης και αγώνα" αποτελεί για το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) η 15η Νοεμβρίου, επέτειος της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    "Η τουρκική ηγεσία σε πλήρη συνεργασία με το καθεστώς Ντενκτάς, επέβαλαν στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου ένα 'νέο' καθεστώς, ένα καθεστώς που βασίζεται στην απουσία ελευθερίας, στις φυλακίσεις, στον τρόμο και είναι συνώνυμο της στρατοκρατίας", αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του Κινήματος, με αφορμή την αυριανή επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, το ΚΙΣΟΣ καλεί "κάθε χρόνο τον Κύπριο πολίτη να παραμείνει αταλάντευτος στις προσπάθειες για ελεύθερη, ανεξάρτητη και ενιαία Κύπρο".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [11] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ - 14/11/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 14/11/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               186,4598        187,9514
          Δολ. Αυστραλίας              2,9286          2,9520
          Δολ. Καναδά                  2,4294          2,4488
          Κορώνα Δανίας               12,9485         13,0520
          Κορώνα Νορβηγίας            13,6416         13,7507
          Κορώνα Σουηδίας             16,2110         16,3406
          Φράγκο Eλβετίας              2,5602          2,5806
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [12] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ - 14/11/2001

    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 14/11/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7411          1,7515
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5304          1,5395
    Λίρα Αγγλίας                     1,0653          1,0716
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   593,2800        596,8200
    Εσκούδος Πορτογαλίας             349,0592        351,1442
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3712          1,3794
    Λιρέττα Iταλίας                3.371,2397      3.391,3769
    Μάρκο Γερμανίας                    3,4053          3,4256
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,3521         10,4139
    Πεσέτα Ισπανίας                  289,6947        291,4251
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,9581         24,1012
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8369          3,8598
    Φράγκο Βελγίου                    70,2358         70,6553
    Φράγκο Γαλλίας                    11,4209         11,4891
    Φράγκο Λουξεμβούργου              70,2358         70,6553
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [13] (Κ) ΚΙΣΟΣ - ΕΕ - Εκθεση Προόδου - Κύπρος

    ΚΥΠΕ - 14/11/2001

    "Ιδιαίτερα σημαντικές" χαρακτηρίζει το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών τις θέσεις όπως αυτές αποτυπώνονται στις Εκθέσεις Προόδου της ΕΕ για την Κύπρο και τις άλλες υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες.

    Το ΚΙΣΟΣ με ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι με τον πιο επίσημο τρόπο, η ΕΕ "δίνει απαντήσεις στις απειλές του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ γιατί με την ένταξη στην ΕΕ, όλη η επικράτεια της Κύπρου ανήκει στη νομική και πολιτική ασπίδα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος".

    Οι αναφορές στην έκθεση για την ανάγκη οι Τ/Κ να μη χάσουν το παράθυρο ευκαιρίας που υπάρχει μπροστά μας, σημειώνει η ανακοίνωση, "χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης, ώστε χωρίς καμία αναγνώριση του ψευδοκράτους, οι Τ/Κ να κατανοούν ολοένα και περισσότερο την αξία της ευρωπαϊκής επιλογής".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [14] (Κ) Παπανδρέου - ΓΣ ΟΗΕ - Κύπρος

    ΚΥΠΕ - 14/11/2001

    Η κατάσταση στην Κύπρο αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην προσπάθεια οικοδόμησης εμπιστοσύνης που καταβάλλεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος χαρακτήρισε τη διαίρεση του νησιού ως "ντροπή".

    Σημειώνοντας πως και οι δύο κοινότητες της Κύπρου θα έχουν οφέλη από την ένταξη στην ΕΕ, είπε πως το τείχος του διαμελισμού δεν θα πρέπει αφεθεί να επεκταθεί και να χωρίσει την Τουρκία από την Ευρώπη.

    "Η Κύπρος αποτελεί τραγικό παράδειγμα όπου η αρχή της δικαιοσύνης που ασπαζόμαστε όλοι και οι κοινές αρχές που μας διέπουν, έχουν καταρρακωθεί," είπε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.|

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 14 November 2001 - 13:02:18 UTC