Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-11-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γενική Συνέλευση ΗΕ - ΕΕ - Κυπριακό - Βέλγος ΥΠΕΞ
  • [02] Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου
  • [03] Υπουργός Εμπορίου - ΠΟΕ - Δ' Υπουργική Διάσκεψη
  • [04] Πάφος - Διάσκεψη Βιοηθικής - ΣτΕ
  • [05] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γενική Συνέλευση ΗΕ
  • [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Γενική Συνέλευση ΗΕ - Κυπριακό
  • [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Νέα Υόρκη - Επαφές
  • [08] Υπουργός Εξωτερικών - Ομογένεια - Κυπριακό
  • [09] Υπ. Οικονομικών - Μνημόσυνο πεσόντων τουρκικής εισβολής

  • [01] (Κ) Γενική Συνέλευση ΗΕ - ΕΕ - Κυπριακό - Βέλγος ΥΠΕΞ

    ΚΥΠΕ - 11/11/2001

    Η ΕΕ επανέλαβε χθες τη θέση ότι το στάτους κβο στην Κύπρο είναι "απαράδεκτο", προσθέτοντας πως συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για εξεύρεση μια συνολικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Τη θέση αυτή παρουσίασε στη 56 Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Βέλγος Υπουργός Εξωτερικών Λουί Μισιέλ, ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευση των Βρυξελλών για την αδικαιολόγητη απόφαση της τουρκικής πλευράς να απορρίψει την πρόσκληση του ΓΓ να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ)

    [02] (Κ) Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου

    ΚΥΠΕ - 11/11/2001

    Με δύο αγώνες, που αρχίζουν στις 2:30 σήμερα το απόγευμα, πέφτει η αυλαία της όγδοης αγωνιστικής του Παγκύπριου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας.

    Στο στάδιο ΓΣΠ ο Ολυμπιακός υποδέχεται την ΑΕΚ και στο ΓΣΖ η Αλκή την Ενωση Νέων Παραλιμνίου.

    Στο χθεσινό ντέρμπι μεγάλος κερδισμένος αναδείχθηκε η ΑΕΛ, η οποία κέρδισε την Ομόνοια με 2 -1. Ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε τον Ερμή Αραδίππου με 5 -0, ο Απόλλων κέρδισε τον Εθνικό Ασσιας με 4 -3, η Δόξα Κατωκοπιάς έχασε από την Αθλητική Ενωση Πάφος με 2 - 6, και η Αχνα έχασε από την Ανόρθωση με 2-4.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΡΜ)

    [03] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - ΠΟΕ - Δ' Υπουργική Διάσκεψη

    ΚΥΠΕ - 11/11/2001

    Στη Ντόχα του Κατάρ βρίσκεται από την περασμένη Πέμπτη ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας, η οποία συμμετέχει στις εργασίες της Δ' Υπουργικής Διάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

    Σκοπός της Υπουργικής Διάσκεψης, όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, είναι η αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας του ΠΟΕ και του έργου που επιτελέστηκε αναφορικά με την εφαρμογή των διαφόρων εμπορικών συμφωνιών του οργανισμού, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να συμφωνηθεί η έναρξη ενός νέου πλήρους γύρου συνομιλιών.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [04] (Κ) Πάφος - Διάσκεψη Βιοηθικής - ΣτΕ

    ΚΥΠΕ - 11/11/2001

    ΕΜΠΑΡΓΚΟ μέχρι τις 19:30

    Αρχισε σήμερα τις εργασίες της η έκτη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Εθνικών Επιτροπών Βιοηθικής, η οποία πραγματοποιείται στην Πάφο μεταξύ 11 και 13 Νοεμβρίου, με θέμα "Γενετική και Κοινωνία, ευκαιρίες και απειλές", και στην οποία 120 περίπου διακεκριμένοι επιστήμονες από χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) θα ασχοληθούν, μεταξύ άλλων, με τα διλήμματα που προκύπτουν από τη ραγδαία εξέλιξη της βιοϊατρικής και βιοτεχνολογίας σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.

    Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης, ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, τόνισε την τεράστια σημασία που έχει το ζήτημα της ορθολογικής αξιοποίησης και διαχείρισης των επιτευγμάτων της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, για τον ανθρώπινο πολιτισμό, αφού, όπως είπε, η πρωτοφανής ανάπτυξη στον τομέα της Επιστήμης και της Τεχνολογίας δεν οδήγησε στη διάνοιξη μόνο ευοίωνων προοπτικών, αλλά ταυτόχρονα, έθεσε την ανθρωπότητα μπροστά σε πολλά και οδυνηρά αδιέξοδα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Γενική Συνέλευση ΗΕ - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 11/11/2001

    ΕΜΠΑΡΓΚΟ μέχρι τις 16:00

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης κάλεσε σήμερα την Τουρκία να παραιτηθεί από τις απειλές που εκτόξευσε εναντίον της Κύπρου για προσάρτηση των κατεχομένων και να αναλογιστεί τα πλεονεκτήματα που θα επιφέρει η λύση του Κυπριακού που αφορούν, μεταξύ άλλων, την εδραίωση της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και την προώθηση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Αγκυρας.

    Ο Πρόεδρος απευθυνόμενος στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, τον κάλεσε να σταματήσει να προβάλλει εμπόδια σε κάθε φάση των προσπαθειών του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επίλυση του προβλήματος και να εργαστεί για το κοινό μέλλον της Κύπρου, σε ένα επανενωμένο ομόσπονδο κράτος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Προσφωνώντας την 56η Γενική Συνέλευση των ΗΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε "βαθιά απογοήτευση" για την άρνηση του Τ/Κ ηγέτη να αποδεχθεί την πρόσκληση του Κόφι Ανάν για επανέναρξη των συνομιλιών, χαρακτηρίζοντας τη στάση του κ. Ντενκτάς "ιδιαίτερα ανησυχητική".

    Σημειώνοντας πως η απουσία προόδου για λύση του Κυπριακού οφείλεται στην έλλειψη πολιτικής βούλησης εκ μέρους της Τουρκίας και του κ. Ντενκτάς, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι πολλά ψηφίσματα των ΗΕ επανειλημμένως απέρριψαν τις απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς για αναγνώριση των λεγόμενων "πραγματικοτήτων".

    "Αποδοχή των λεγόμενων 'πραγματικοτήτων' στο νησί θα δημιουργήσει ένα πολύ σοβαρό προηγούμενο στις διεθνείς σχέσεις, που αφορά άμεσα τις αρχές της κυριαρχίας ενός κράτους και της εδαφικής του ακεραιότητας", προειδοποίησε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Αναφερόμενος στο θέμα των αγνοουμένων, είπε ότι η επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού θέματος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θέματα για την κυβέρνηση και σημείωσε πως η μη εφαρμογή της συμφωνίας του Ιουλίου 1997 οφείλεται στη συνεχή αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς.

    Κάλεσε την Τουρκία εκ νέου να επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση για να λυθεί το θέμα των αγνοουμένων και να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θεωρεί ότι η Αγκυρα θα πρέπει να κάνει έρευνα για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

    Απαντώντας στις πρόσφατες απειλές της Τουρκίας για προσάρτηση των κατεχομένων, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε "εισηγούμαι στην ηγεσία της Τουρκίας να παραιτηθεί από τις απειλές για προσάρτηση των κατεχομένων και καλώ την τουρκική πολιτική ηγεσία να αναλογιστεί τα ξεκάθαρα πλεονεκτήματα που θα επιφέρει η λύση του Κυπριακού".

    Τα πλεονεκτήματα αυτά, πρόσθεσε, αφορούν τη σταθερότητα στην περιοχή, την εδραίωση της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και την προώθηση των φιλοδοξιών της Τουρκίας να ενταχθεί στη διαδικασία ενοποίησης της Ευρώπης.

    Στέλλοντας μήνυμα στον Τ/Κ ηγέτη, ο Πρόεδρος Κληρίδης τον κάλεσε να δει προς το μέλλον και όχι το παρελθόν για το κοινό καλό όλων των Κυπρίων, και να λάβει υπόψη τις συνεχώς αυξανόμενες απελπισμένες φωνές των Τ/Κ και να σταματήσει να βάζει εμπόδια, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

    "Καλώ τον κ. Ντενκτάς να αντιληφθεί ότι δεν γινόμαστε νεότεροι με το πέρασμα του χρόνου και το οφείλουμε στις νεότερες γενεές των Κυπρίων να κατεδαφίσουμε τα τείχη της διαίρεσης", είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Αναφερόμενος στο όραμά του για την Κύπρο του μέλλοντος, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως θα πρέπει να είναι μακριά από τα πάθη του παρελθόντος, προσθέτοντας ότι προσβλέπει σε ένα ομόσπονδο επανενωμένο κράτος, μέλος της ΕΕ, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της είναι σεβαστά.

    Καταλήγοντας ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε την ετοιμότητά του να δεσμευθεί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την αναγκαία πολιτική βούληση και καλή πίστη για την εξεύρεση μιας δίκαιας και βιώσιμης λύσης, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, που θα ανταποκρίνεται στα νόμιμα συμφέροντα όλων των Κυπρίων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ)

    [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γενική Συνέλευση ΗΕ

    ΚΥΠΕ - 11/11/2001

    ΕΜΠΑΡΓΚΟ μέχρι τις 16:00

    Στην παγκόσμια προσπάθεια για καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη συμβολή της Κύπρου σε αυτή, αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στην προσφώνησή του στην 56η Γενική Συνέλευση των ΗΕ, που άρχισε εδώ χθες, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την υποστήριξη της Κύπρου προς το διεθνή οργανισμό για ένα καλύτερο αύριο για όλα τα κράτη μέλη του.

    Ο Πρόεδρος τόνισε την ανάγκη επίλυσης περιφερειακών προβλημάτων, και εξέφρασε την υποστήριξη της Κύπρου στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

    "Καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα τις βάρβαρες πράξεις της 11ης Σεπτεμβρίου που θεωρούμε ως επιθέσεις εναντίον των αξιών και των αρχών της ανθρωπότητας", είπε, επαναλαμβάνοντας τα συλλυπητήρια και τη συμπάθεια του προς τον αμερικανικό λαό.

    Η κοινωνία των εθνών θα πρέπει να προβεί χωριστά και συλλογικά σε συντονισμένες και αποφασιστικές ενέργειες, είπε, τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τρομοκρατία.

    Επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της Κύπρου να εφαρμόσει πλήρως τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδιαίτερα το ψήφισμα 1373, ο Πρόεδρος είπε πως "η Κύπρος συμμετέχει ενεργά στην κοινή προσπάθεια και έχει επικυρώσει ή εισχωρήσει σε 9 από τις 12 διεθνείς συμβάσεις που αφορούν τη διεθνή τρομοκρατία".

    Ο Πρόεδρος είπε ότι αναμένεται να επικυρωθεί η πιο πρόσφατη σύμβαση για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει τη σύσταση ομάδας για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Σε ό,τι αφορά τα ΗΕ, ο Πρόεδρος κάλεσε τα κράτη μέλη να παράσχουν την απαραίτητη βοήθεια στο διεθνή οργανισμό για να αντιμετωπίσει παλαιότερες και νεότερες προκλήσεις.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης συνεχάρη τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την απονομή στον ίδιο και στον ΟΗΕ του βραβείου ειρήνης Νομπέλ.

    "Τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου ανέδειξαν την ανάγκη να συνεχίσουμε και να επισπεύσουμε τις προσπάθειες για να εμποδίσουμε και να λύσουμε περιφερειακές διενέξεις", τόνισε, σημειώνοντας πως η ανικανότητα της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει την απαράδεκτη κατάσταση στη Μέση Ανατολή υποσκάπτει την αξιοπιστία του συστήματος για συλλογική ασφάλεια.

    Η Κύπρος, πρόσθεσε, που διατηρεί στενές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής, υποστηρίζει την ικανοποίηση των αναφαίρετων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, περιλαμβανομένου και του δικαιώματος για δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

    Ο Πρόεδρος κάλεσε τις δύο πλευρές στο πρόβλημα να εργαστούν αμέσως μαζί για να σταματήσει η βία και να σεβαστούν τις διατάξεις της έκθεσης Μίτσελ.

    Αναφερόμενος στα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Πρόεδρος είπε πως οι παραβάτες των δικαιωμάτων αυτών θα πρέπει να λογοδοτούν και εξέφρασε τη σθεναρή υποστήριξη της Κύπρου στη σύσταση του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου.

    Για την κατάσταση στα Βαλκάνια, εξέφρασε την υποστήριξη της Κύπρου στην εφαρμογή του ψηφίσματος 1244 του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Νέα Υόρκη - Επαφές

    ΚΥΠΕ - 11/11/2001

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης συναντήθηκε χθες με τον Σλοβένο ομόλογό του Μίλαν Κούτσαν και τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί, με τους οποίους συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και διμερή θέματα.

    Στη συνάντηση με τον Σλοβένο πρόεδρο έγινε μια ανασκόπηση της πορείας των δύο χωρών προς την ΕΕ και συζήτησαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

    Με τον Ινδό Πρωθυπουργό, έγινε ενημέρωση για το Κυπριακό και ανασκοπήθηκαν οι διμερείς σχέσεις.

    Εξάλλου χθες το πρωί ο Πρόεδρος Κληρίδης παρέστη στην εναρκτήρια τελετή της 56ης Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ και το μεσημέρι παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ προς τιμή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που παρευρίσκονταν στη Συνέλευση.

    Στο γεύμα παρακάθισε και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Φαρούκ Καντούμι με τον οποίο συζήτησε το Παλαιστινιακό, το Κυπριακό και θέματα της Ισλαμικής Διάσκεψης.

    Ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε επίσης με τον πρέσβη της Γερμανίας στη Λευκωσία Πίτερ Βίτιγκ ενόψει της συνάντησης της Δευτέρας με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ)

    [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ομογένεια - Κυπριακό

    KYΠΕ - 11/11/2001

    Εάν η Τουρκία δεν αποστείλει τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στις συνομιλίες, τότε θα επιβεβαιώνει πως ο σκοπός της στην Κύπρο είναι επεκτατικός, τόνισε προχθές βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι τέτοια ενέργεια θα πρέπει να οδηγήσει τη διεθνή κοινότητα να αντιληφθεί ότι ανέκαθεν αυτός ήταν ο σκοπός της Αγκυρας.

    Μιλώντας στο ετήσιο δείπνο του αθλητικού τμήματος του Παγκύπριου, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την ελπίδα όπως η Τουρκία συνεργαστεί εποικοδομητικά για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, που θα επιτρέψει την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ)

    [09] (Κ) Υπ. Οικονομικών - Μνημόσυνο πεσόντων τουρκικής εισβολής

    ΚΥΠΕ - 11/11/2001

    Η ίδρυση του ψευδοκράτους συνιστά έγκλημα που στρέφεται ενάντια στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και σε κάθε αρχή Δικαίου, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης σε ομιλία του, την οποία διάβασε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας, στο θρησκευτικό μνημόσυνο των ηρωικώς πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και το οποίο έγινε στο Παραλίμνι.

    Οπως είπε ο κ. Κληρίδης, η αποσχιστική αυθαιρεσία του Ντενκτάς ήταν ακόμα ένα βήμα για την προώθηση των επεκτατικών σχεδίων της Αγκυρας. προσθέτοντας ότι η ψευδοκυβέρνηση του Ντενκτάς, στην προσπάθεια της να επιβάλει μια νομιμοφάνεια, επιδίδεται με διπλωματική πονηριά στην αλλοίωση της πληθυσμιακής αναλογίας, μεταφέροντας δεκάδες χιλιάδες εποίκους από τα βάθη της Ανατολίας στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, με στόχο την αλλοίωση των δημογραφικών δεδομένων. Παράλληλα, εκδίδει απατηλούς χάρτες, τουρκοποιεί ελληνικά τοπωνύμια και εκποιεί θησαυρούς αιώνων ελληνικού πολιτισμού.

    Τέλος σημείωσε ότι η κοινή συστράτευση, η ομοψυχία, η συναντίληψη και η ομόθυμη στάση λαού και ηγεσίας είναι σήμερα στοιχεία απαραίτητα περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΝΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 11 November 2001 - 13:02:05 UTC