Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-11-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αμερικανός Πρέσβης
  • [02] Βασιλείου - ΕΕ - Δηλώσεις Ετζεβίτ
  • [03] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ετζεβίτ - ΕΕ - Κυπριακό
  • [04] Χρηματιστήριο - Μεγάλα κέρδη
  • [05] Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Σουηδός Ευρωβουλευτής
  • [06] Υπουργός Εμπορίου - Τουρισμός - Μέτρα
  • [07] Υπουργός Οικονομικών - Φορολογική Μεταρρύθμιση
  • [08] Σπύρος Κυπριανού - Εξήλθε του Ογκολογικού Κέντρου
  • [09] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Χριστόφια
  • [10] Ραδιομαραθώνιος - Εισφορές
  • [11] ΚΕ ΑΚΕΛ - Υποψήφιοι Δήμαρχοι

  • [01] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αμερικανός Πρέσβης

    ΚΥΠΕ - 05/11/2001

    Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τη σχετική απόφαση του Ελσίνκι και θεωρούν ότι η ενταξιακή διαδικασία μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για μια δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ, ύστερα από ωριαία συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ενόψει της αναχώρησης του τελευταίου για τη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Μπάντλερ απέφυγε να σχολιάσει ευθέως τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ περί προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ επαναδιατυπώνοντας ωστόσο τη θέση της χώρας του υπέρ της ένταξης της Κύπρου και σημειώνοντας την επιδίωξη των μεσολαβητών για επανέναρξη των υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών συνομιλιών για το Κυπριακό.|

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΜ)

    [02] (Κ) Βασιλείου - ΕΕ - Δηλώσεις Ετζεβίτ

    ΚΥΠΕ - 05/11/2001

    Οι φανερά εντατικοποιημένες προσπάθειες της Τουρκίας να σταματήσει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έχουν πέσει στο κενό, δήλωσε σήμερα ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας για Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου εξερχόμενος της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, τα μέλη του οποίου ενημέρωσε για το έργο που έχει να επιτελέσει η Κύπρος μέχρι το τέλος του 2002, ημερομηνία εργασίας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ για προσάρτηση των κατεχομένων, ο κ. Βασιλείου αφού χαρακτήρισε κενές τις απειλές αυτές, είπε ότι η Αγκυρα φαίνεται να συνειδητοποιεί ότι παρά τις προσπάθειές της δεν θα κατορθώσει να σταματήσει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες αυτές τελικά στρέφονται εναντίον της ίδιας της Τουρκίας γιατί την οδηγούν σε απομόνωση από την ΕΕ κάτι το οποίο, όπως εκτίμησε ο κ. Βασιλείου, δεν αποτελεί επιθυμία της Τουρκίας.|

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [03] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ετζεβίτ - ΕΕ - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 05/11/2001

    Η "απειλητική, άτσαλη και καθόλου διπλωματική" δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ για προσάρτηση των κατεχομένων φανερώνει ότι η Τουρκία βρίσκεται σε διλήμματα που έχει δημιουργήσει η ίδια η χώρα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου εξερχόμενος του Υπουργικού Συμβουλίου, προσθέτοντας πως για να εξέλθει η Τουρκία από τα διλήμματα αυτά, πρέπει να συντονιστεί με το διεθνές δίκαιο, τις αρχές της ΕΕ, τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, εξυπηρετώντας έτσι τα συμφέροντα του τουρκικού λαού αλλά και των Τ/Κ.

    "Η ΕΕ έχει στείλει ξεκάθαρα μηνύματα" ως προς τις απειλές της Τουρκίας, δήλωσε ο κ. Παπαπέτρου, ο οποίος υπενθύμισε δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι το ενδεχόμενο προσάρτησης των κατεχομένων αποτελεί το τέλος του ευρωπαϊκού της προσανατολισμού.|

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [04] (K) Χρηματιστήριο - Μεγάλα κέρδη

    ΚΥΠΕ - 05/11/2001

    Η κατά κράτος επικράτηση στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση των αγοραστών, έναντι των πωλητών οδήγησαν την αγορά σε μεγάλα κέρδη της τάξης του 3,32%, κλείνοντας στην υψηλότερη τιμή της ημέρας, τις 128,85 μονάδες. Με το αγοραστικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στους τραπεζικούς τίτλους (άνοδος 2,68%), η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα υψηλά επίπεδα των 8, 1 εκατομμυρίων λιρών.

    Επιπλέον, σημαντική άνοδο σε ποσοστό 2,7% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 519,97 μονάδες, με τα μεγαλύτερα κέρδη να καταγράφονται στον κλάδο των Ξενοδοχείων σε ποσοστό 5,39%.|

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [05] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Σουηδός Ευρωβουλευτής

    ΚΥΠΕ - 05/11/2001

    Θέματα που αφορούν τις διαπραγματεύσεις της Κύπρου για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και την πορεία του Κυπριακού συζήτησαν κατά τη διάρκεια σημερινής τους συνάντησης, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τάσσος Παπαδόπουλος και το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Lennart Sacredeus.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, ο κ. Παπαδόπουλος ανέλυσε τις κυπριακές θέσεις, τις οποίες ο Σουηδός Ευρωβουλευτής δέχθηκε με κατανόηση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ)

    [06] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Τουρισμός - Μέτρα

    KYΠΕ - 05/11/2001

    Το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία ενέκρινε τη διάθεση πρόσθετου ποσού τεσσάρων εκατομμυρίων λιρών για διαφήμιση της Κύπρου, στο εξωτερικό, ύστερα από την κρίση που ακολούθησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ, όπως ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, ο οποίος είπε ότι "αν χρειαστεί" το Υπουργικό Συμβούλιο θα ξαναδεί το θέμα και θα διαθέσει "μεγαλύτερο ποσό".

    Εξερχόμενος της συνεδρίας Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι η διαφήμιση για την Κύπρο "υπολογίζεται να αρχίσει γύρω από τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο".|

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [07] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Φορολογική Μεταρρύθμιση

    ΚΥΠΕ - 05/11/2001

    Τη διαφοροποίηση των φορολογικών κλιμάκων και τη σημαντική μείωση των φορολογικών συντελεστών με την παράλληλη κατάργηση των απαλλαγών και εκπτώσεων με μοναδικές εξαιρέσεις τις εκπτώσεις για συνεισφορές στα Ταμεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ταμεία Προνοίας και τις εκπτώσεις για ασφάλιστρα ζωής, εισηγείται η κυβέρνηση στο πλαίσιο της Φορολογικής της Μεταρρύθμισης, η οποία θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια ενώ αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί πλήρως εντός του 2003.

    Παρουσιάζοντας σήμερα τα μέτρα για τη Φορολογική Μεταρρύθμιση μετά το τέλος της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης είπε ότι η "κυβέρνηση προτείνει τη διαμόρφωση της φορολογίας φυσικών προσώπων ως ακολούθως: για φορολογητέο εισόδημα από λίρες Κύπρου 0 μέχρι 9.000 ο συντελεστής θα είναι μηδενικός, για εισόδημα από 9.001 μέχρι 12.000 λίρες ο συντελεστής θα είναι 20%, από 12.001 μέχρι 15.000 λίρες ο συντελεστής θα είναι 25% ενώ για φορολογητέο εισόδημα πέραν των 15.001 λιρών ο συντελεστής θα είναι 28%.

    Ο κ. Κληρίδης είπε ότι με την προτεινόμενη "σημαντική αύξηση του αφορολόγητου ποσού, τη μείωση των συντελεστών και την αναμόρφωση των κλιμάκων, η φορολογική ελάφρυνση των φυσικών προσώπων θα είναι ουσιαστική", ενώ παράλληλα υποβοηθείται και η "δημιουργία ενός πιο απλού και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος σε ό,τι αφορά την επιβολή και είσπραξη φόρων".

    Η φορολογική αυτή μεταρρύθμιση, η οποία θα απασχολήσει πιθανότατα τη Βουλή στις 12 Νοεμβρίου, έχει απώτερο της σκοπό, σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, "τη δημιουργία ενός νέου και πιο αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος, το οποίο να είναι συμβατό με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Κύπρου, αλλά να είναι δίκαιο και να στοχεύει στην αναβάθμιση της Κύπρου ως διεθνούς κέντρου επιχειρηματικών δραστηριοτήτων".|

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [08] (Κ) Σπύρος Κυπριανού - Εξήλθε του Ογκολογικού Κέντρου

    ΚΥΠΕ - 05/11/2001

    Στις 5:00 σήμερα το απόγευμα εξήλθε του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού αφού "έχει ανακάμψει πλήρως από τη βρογχοπνευμονία και την αφυδάτωση", που τον οδήγησαν στο Κέντρο στις 29 Οκτωβρίου 2001.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ογκολογικού Κέντρου την οποία υπογράφουν οι τέσσερεις θεράποντες ιατροί του κ. Κυπριανού, "όσον αφορά τη θεραπευτική αγωγή για την κύρια νόσο του, μετά και το σημερινό έλεγχο αποφασίσθηκε όπως τη συνεχίσει ως εξωτερικός ασθενής".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Χριστόφια

    ΚΥΠΕ - 05/11/2001

    "Ανελλιπούς ενημέρωσης" τυγχάνει ο Δημήτρης Χριστόφιας ως Πρόεδρος της Βουλής, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη επί όλων των θεμάτων και δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση που αίτημα του κ. Χριστόφια να συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να συζητήσει μαζί του οποιοδήποτε θέμα δεν έχει ικανοποιηθεί, τις περισσότερες περιπτώσεις αυθημερόν ή σε μια ή δύο μέρες το αργότερο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι οποιεσδήποτε κινήσεις για αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών γίνονται με εφησυχασμό και κάτι "που προσομοιάζει με αλαζονεία", ο κ. Παπαπέτρου είπε πως δεν γνωρίζει αν ο κ. Χριστόφιας χρησιμοποίησε αυτό το χαρακτηρισμό και πρόσθεσε: "αν έδωσε στην κυβέρνηση αυτό το χαρακτηρισμό πραγματικά λυπούμαι".|

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΚ/ΡΜ)

    [10] (Κ) Ραδιομαραθώνιος - Εισφορές

    ΚΥΠΕ - 05/11/2001

    Στις 480 χιλιάδες λίρες ανήλθε μέχρι στιγμής το ποσό των εισφορών στα πλαίσια του Ραδιομαραθωνίου, της ετήσιας φιλανθρωπικής εκδήλωσης για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, που άρχισε σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο τα μεσάνυκτα.

    Συνδιοργανωτές του 12ου Ραδιομαραθωνίου είναι και φέτος το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου και η Λαϊκή Τράπεζα.|

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΜ)

    [11] (Κ) ΚΕ ΑΚΕΛ - Υποψήφιοι Δήμαρχοι

    ΚΥΠΕ - 05/11/2001

    Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ σε σημερινή τρίωρη συνεδρία της, "επικύρωσε, ομόφωνα, τις υποψηφιότητες των Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων σε όλους τους ελεύθερους και κατεχόμενους Δήμους της Κύπρου", ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου.

    Μιλώντας μετά τη συνεδρία, η οποία είχε ως θέμα τις Δημοτικές Εκλογές, ο κ. Χρίστου είπε ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ "ουσιαστικά υιοθέτησε όλες ανεξαίρετα τις εισηγήσεις όπως αυτές διαμορφώθηκαν στις τοπικές συνελεύσεις, τις επαρχιακές συνδιασκέψεις και στις γενικές συνελεύσεις, ανάλογα με την περίπτωση".

    Αναφερόμενος στα ονόματα των υποψηφίων Δημάρχων που θα υποστηρίξει το ΑΚΕΛ, ο κ. Χρίστου είπε ότι στην Πόλη Χρυσοχούς θα υποστηριχθεί ο Αγγελος Γεωργίου (Οδυσσέως), στη Γεροσκήπου ο Τάσος Κούζουπος, στη Λεμεσό ο Δημήτρης Κοντίδης, στα Πολεμίδια ο Γιώργος Γεωργίου, στον Αγιο Αθανάσιο ο Κυριακός Χατζηττοφής, στη Γερμασόγεια ο Πανίκος Λουρουτζιάτης, στην Αγλαντζιά ο Ανδρέας Πέτρου, στη Λακατάμια ο Χριστάκης Βιολάρης, στη Λάρνακα ο Ανδρέας Μωϋσέως, στην Αραδίππου ο Δημήτρης Παγώνης, στη Δερύνεια ο Ανδρέας Ζαχαρίου, στην Αγία Νάπα ο Νάκης Τσόκκος, ενώ στο Δάλι θα υποστηριχθεί ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ανδρέας Βασιλείου.|

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 5 November 2001 - 18:46:04 UTC