Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-10-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός Οικονομικών - Λιβύη - Επαφές
  • [02] Σεμινάριο Προϊσταμένων Γραφείων Τύπου Κύπρου - Ελλάδας
  • [03] Κατεχόμενα - Αβρούπα - Σχέδια Ντενκτάς
  • [04] Εκπρόσωπος - Τ/Κ ηγέτης - Διαβατήρια
  • [05] Λυσσαρίδης - Αλγερία - Επιστροφή
  • [06] Υπουργός Εμπορίου - ΚΕΒΕ - Σεμινάριο
  • [07] Εκπρόσωπος - ΕΕ - Δήλωση
  • [08] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [09] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [10] Πρόεδρος Βουλής - Νοσοκομείο
  • [11] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Πρόντι - Φερχόιγκεν
  • [13] Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Τόμας Γουέστον

  • [01] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Λιβύη - Επαφές

    KYΠΕ - 24/10/2001

    Η Λιβύη υποστηρίζει σθεναρά το δίκαιο αγώνα της Κύπρου. Η σθεναρή υποστήριξη της Λιβύης στο δίκαιο αγώνα του κυπριακού λαού για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, επαναβεβαιώθηκε κατά τις πρόσφατες συναντήσεις στη Λιβύη του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον Γραμματέα Εξωτερικών Υποθέσεων στο Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο Suleyman Shhumi και με τον Γραμματέα στη Γενική Λαϊκή Επιτροπή για την Εξωτερική Διασύνδεση και τη Διεθνή Συνεργασία κ. Abdulrahman Shalgam.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΜ)

    [02] (K) Σεμινάριο Προϊσταμένων Γραφείων Τύπου Κύπρου - Ελλάδας

    KYΠΕ - 24/10/2001

    Ενημερωτικό σεμινάριο των προϊσταμένων Γραφείων Τύπου Κύπρου - Ελλάδας πραγματοποιείται την ερχόμενη βδομάδα στη Λευκωσία. Το καθιερωμένο ετήσιο ενημερωτικό τους σεμινάριο θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στη Λευκωσία οι προϊστάμενοι των Γραφείων Τύπου της Κύπρου και της Ελλάδας στο εξωτερικό.

    Τους συνέδρους θα ενημερώσουν για το Κυπριακό, την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και γενικά για όσα άπτονται των κοινών θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες Κύπρου και Ελλάδας στο εξωτερικό ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου και ο επικεφαλής των Διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργος Βασιλείου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Κατεχόμενα - Αβρούπα - Σχέδια Ντενκτάς

    KYΠΕ - 24/10/2001

    Στην πολιτική κατάσταση στα κατεχόμενα αναφέρεται και σήμερα η τ/κ εφημερίδα "Αβρούπα" και γράφει πάλι ότι μετά την εκδίωξη του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης από την ψευδοκυβέρνηση, σειρά έχει ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου, προκειμένου "να υλοποιηθούν τα σχέδια" του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Σύμφωνα με το σενάριο που δημοσιεύει πρωτοσέλιδα η "Αβρούπα", το Δημοκρατικό Κόμμα θα αποχωρήσει "οικειοθελώς" από την ψευδοκυβέρνηση και ο κ. Ερογλου θα υποχρεωθεί να συγκατανεύσει σε "υπερκομματική εθνική κυβέρνηση" που θα πρόσκειται στον κ. Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΕΛ/ΘΘ)

    [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Τ/Κ ηγέτης - Διαβατήρια

    KYΠΕ - 24/10/2001

    Η κυπριακή κυβέρνηση καταγγέλλει τις απειλές του κατοχικού καθεστώτος για επιβολή φυλάκισης πέντε χρόνων και προστίμου σε όσους Τ/Κ είναι κάτοχοι διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κυπριακή κυβέρνηση διά του Εκπροσώπου της Μιχάλη Παπαπέτρου καταγγέλλει τις νέες απαράδεκτες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τoυρκοκυπρίων από το κατοχικό καθεστώς με τις απειλές που εκτοξεύει για επιβολή φυλάκισης πέντε χρόνων και προστίμου σε όσους Τ/Κ είναι κάτοχοι διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος ο κατοχικός ηγέτης αντί να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Τ/Κ, τους ωθεί στη μετανάστευση και προσπαθεί να τους αποκόψει πλήρως από την Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας είναι πολίτες.

    Η τ/κ εφημερίδα "Κίπρισλι" έγραψε σήμερα πως η ψευδοκυβέρνηση έχει καταθέσει "νομοσχέδιο" στη ψευδοβουλή για το θέμα των διαβατηρίων και σημειώνει ότι με τη "ψήφιση του νόμου" όσοι κατέχουν κυπριακά διαβατήρια θα πληρώνουν χρηματικό πρόστιμο και θα τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι και πέντε χρόνια.

    "Καταγγέλλουμε αυτή την αχαρακτήριστη συμπεριφορά γιατί παρά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποδεικνύεται ότι ο κ. Ντενκτάς εξακολουθεί να δρα στη λογική της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων," δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τις νέες κινήσεις του κατοχικού ηγέτη.|

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚ)

    [05] (Κ) Λυσσαρίδης - Αλγερία - Επιστροφή

    KYΠΕ - 24/10/2001

    Ο Πρωθυπουργός της Αλγερίας Ali Benplis επαναβεβαίωσε τη σταθερή θέση της χώρας του για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και διαβεβαίωσε ότι η Αλγερία θα συνεχίσει να υποστηρίζει ακόμη πιο σθεναρά, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, τις θέσεις αρχής που τηρεί όσον αφορά το Κυπριακό.

    Ο κ. Benplis έδωσε τη διαβεβαίωση στη διάρκεια συνάντησής του με τον επίτιμο Πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) Βάσο Λυσσαρίδη, ο οποίος επισκέφθηκε την Αλγερία ως ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΕΛ/ΘΘ)

    [06] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - ΚΕΒΕ - Σεμινάριο

    KYΠΕ - 24/10/2001

    Τη σθεναρή υποστήριξη του Υπουργείου του στις προσπάθειες εναρμόνισης των κυπριακών επιχειρήσεων με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, εξέφρασε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο του θα συνεχίσει να εργάζεται από κοινού με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) για την όσο πιο σύντομη και χωρίς προβλήματα εναρμόνιση των κυπριακών επιχειρήσεων με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Σε ομιλία του στο σεμινάριο, που διοργάνωσε το ΚΕΒΕ με θέμα "Το Ελεγχόμενο Περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών", ο κ. Ρολάνδης, όπως αναφέρει σημερινή επίσημη ανακοίνωση, είπε ότι η βιομηχανία τροφίμων και ποτών αποτελεί μιαν από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στην Κύπρο με μεγάλη συμβολή στις εξαγωγές της.|

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Δήλωση

    KYΠΕ - 24/10/2001

    Η κυβέρνηση θεωρεί εξαιρετικά θετική και σημαντική τη χθεσινή τοποθέτηση της βελγικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην υπό την αιγίδα των ΗΕ ειρηνευτική διαδικασία για το Κυπριακό. Εξαιρετικά θετική και σημαντική θεωρεί η κυβέρνηση τη χθεσινή τοποθέτηση της βελγικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην υπό την αιγίδα των ΗΕ ειρηνευτική διαδικασία για το Κυπριακό, όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπός της Μιχάλης Παπαπέτρου, σημειώνοντας ότι οι Βρυξέλλες υιοθετούν σωστή θέση αναφορικά με τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.

    "Η κυβέρνηση θεωρεί την ανακοίνωση της βελγικής προεδρίας εκ μέρους της ΕΕ εξαιρετικά σημαντική και θετική," δήλωσε ο κ. Παπαπέτρου, τονίζοντας ότι "υιοθετεί τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της 26ης Σεπτεμβρίου 2001, που καταλογίζει καθαρά την ευθύνη στην τουρκική πλευρά για τη μη ανταπόκριση στην πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για συνομιλίες."

    Πέραν αυτού, υπογράμμισε, η δήλωση της ΕΕ "περιγράφει το πλαίσιο του πώς η ΕΕ αντιλαμβάνεται τη λύση του Κυπριακού," ότι δηλαδή η οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    "Είναι μία πολύ ισχυρή διατύπωση που ικανοποιεί την κυβέρνηση," πρόσθεσε ο κ. Παπαπέτρου.|

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚ)

    [08] (Κ) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    KYΠΕ - 24/10/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 24/10/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               190,2844        191,8066
          Δολ. Αυστραλίας              3,0528          3,0772
          Δολ. Καναδά                  2,4397          2,4592
          Κορώνα Δανίας               12,9021         13,0053
          Κορώνα Νορβηγίας            13,7852         13,8954
          Κορώνα Σουηδίας             16,4798         16,6116
          Φράγκο Eλβετίας              2,5673          2,5878
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΜ)

    [09] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    KYΠΕ - 24/10/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 24/10/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7361          1,7465
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5531          1,5624
    Λίρα Αγγλίας                     1,0870          1,0935
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   591,5800        595,1200
    Εσκούδος Πορτογαλίας             348,0568        350,1418
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3673          1,3755
    Λιρέττα Iταλίας                3.361,5583      3.381,6956
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3955          3,4159
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,3224         10,3842
    Πεσέτα Ισπανίας                  288,8627        290,5931
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,8893         24,0324
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8259          3,8488
    Φράγκο Βελγίου                    70,0341         70,4536
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3881         11,4563
    Φράγκο Λουξεμβούργου              70,0341         70,4536
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΜ)

    [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Νοσοκομείο

    KYΠΕ - 24/10/2001

    Το Σάββατο 27 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας θα εισαχθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας προκειμένου να υποβληθεί σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή και ως εκ τούτου θα απουσιάσει από τα καθήκοντα του για μερικές ημέρες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, η επέμβαση "κρίνεται από τους θεράποντες ιατρούς του αναγκαία λόγω ενοχλήσεων από υποτροπιάζουσα χρόνια χολοκυστίτιδα με χολολιθίαση".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    KYΠΕ - 24/10/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           118,75 (-0,42)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  3.433.324
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 1.584.813    486,17 ( 0,63)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    899.431    139,38 ( 0,12)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    471.972    110,08 ( 1,76)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     44.595     38,12 ( 1,06)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    178.514     51,62 (-0,08)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    279.892     94,77 (-1,61)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    171.529     30,46 (-1,81)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      1.906     46,97 (-1,67)
    Ετ. Πληροφορικής              £     71.953      8,26 (-1,55)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    231.792     24,11 (-0,94)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £        443     23,29 (-0,09)
    Ξενοδοχεία                    £    247,816     66,49 (-0,23)
    Αλλες Εταιρείες               £    467,479    128,41 (-1,52)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/ΡΜ)

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Πρόντι - Φερχόιγκεν

    KYΠΕ - 24/10/2001

    Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί πολύ σημαντική την αυριανή επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και του Κοινοτικού Επιτρόπου υπεύθυνου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν στην Κύπρο. Πολύ σημαντική θεωρεί η κυπριακή κυβέρνηση την αυριανή επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και του Κοινοτικού Επιτρόπου υπεύθυνου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η επίσκεψη θα επαναβεβαιώσει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι και θα δώσει ώθηση στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    "Η επίσκεψη του κ. Πρόντι και του κ. Φερχόιγκεν είναι μια πολύ σημαντική επίσκεψη για την Κύπρο και δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι θα προσδώσει μια νέα δυναμική στην ενταξιακή προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας," δήλωσε ο Εκπρόσωπος. Ανέφερε ακόμα ότι στις διαβουλεύσεις που θα πραγματοποιηθούν επί ανωτάτου επιπέδου θα γίνει μια ανασκόπηση της κατάστασης και θα καθοριστούν οι τρόποι για να προχωρήσουμε μέσα στα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα για να κλείσουν και τα υπόλοιπα κεφάλαια.|

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚ)

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Τόμας Γουέστον

    KYΠΕ – 24/10/2001

    Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η τουρκική πλευρά θα συγκατατεθεί στην επανέναρξη των συνομιλιών και αυτό δεν κάνει τον οποιονδήποτε αισιόδοξο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, υπό το φως των επαφών του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ Τόμας Γουέστον στην Τουρκία και ενόψει της εδώ επίσκεψής του.

    Είπε ακόμα ότι ενόσω η τουρκική πλευρά δεν συγκατατίθεται στην επανέναρξη των συνομιλιών, η προσπάθεια για συνέχιση του διαλόγου παραμένει σε αδιέξοδο.|

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 24 October 2001 - 12:02:04 UTC