Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-10-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βρετανοί Συντηρητικοί - Κύπρος
  • [02] Τ/κ Τύπος - Ταλάτ - Επικρίσεις
  • [03] Κατεχόμενα - Νεκροί στρατιώτες - Τροχαίο
  • [04] Κατεχόμενα - Τσιλέρ - Παράνομη επίσκεψη
  • [05] Υπουργός Εσωτερικών - Ελευση Ρόμα από τα κατεχόμενα
  • [06] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Φερχόιγκεν
  • [07] Εκπρόσωπος - Εκδήλωση Ηνωμένων Εθνών
  • [08] Εκπρόσωπος - Ομιλία Σημίτη - Κυπριακό
  • [09] Υπουργός Συγκοινωνιών - Τρομοκρατία - Μέτρα ασφάλειας
  • [10] Εκπρόσωπος - ΕΕ - Δικηγορικά γραφεία - Βρόμικο χρήμα
  • [11] Εκπρόσωπος - Ρόμα - Αφγανοί
  • [12] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [13] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [14] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] ΚΙΣΟΣ - Φυσικό αέριο - Κοιτάσματα πετρελαίου
  • [15] Υπουργός Συγκοινωνιών - Αθήνα

  • [01] (Κ) Βρετανοί Συντηρητικοί - Κύπρος

    ΚΥΠΕ - 12/10/2001

    Η Κύπρος πρέπει να παραμείνει μια προτεραιότητα ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα της τραγωδίας που σημειώθηκε στο νησί, δήλωσε η Συντηρητική Βρετανίδα Ευρωβουλευτής Τερέζα Βίλιερς, μιλώντας κατά τη διάρκεια δεξίωσης των "Συντηρητικών για την Κύπρο" που διοργανώθηκε την περασμένη Τρίτη στη Βρετανία.

    "Οι 'Συντηρητικοί για την Κύπρο' συνεχίζουν να παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της παραμονής της Κύπρου στην προμετωπίδα της πολιτικής ημερήσιας διάταξης", είπε η κ. Βίλιερς, προσθέτοντας ότι "τα φοβερά γεγονότα στη Νέα Υόρκη μας έχουν δείξει πόσο σημαντικό είναι να απονέμεται δικαιοσύνη για τα θύματα τέτοιων τρομερών τραγωδιών".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Τ/κ Τύπος - Ταλάτ - Επικρίσεις

    ΚΥΠΕ - 12/10/2001

    Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επέκρινε τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και την ψευδοκυβέρνηση συνασπισμού, διότι δεν επέτρεψαν σε Τ/Κ συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές για να παραστούν στο 2ο Βαλκανικό Συνέδριο για την εκπαίδευση.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Ταλάτ επέκρινε τον κ. Ντενκτάς και την ψευδοκυβέρνηση γιατί ενώ ενοχλούνται και παραπονιούνται για λεγόμενα εμπάργκο που δήθεν επιβάλλονται από τη διεθνή κοινότητα στους Τ/Κ, επιβάλλουν εμπάργκο στους ίδιους τους πολιτικούς.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΔΝ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Κατεχόμενα - Νεκροί στρατιώτες - Τροχαίο

    ΚΥΠΕ - 12/10/2001

    Ο τ/κ Τύπος γράφει σήμερα ότι εξι στρατιώτες του κατοχικού στρατού, σκοτώθηκαν χθες σε τροχαίο δυστύχημα, που συνέβη στο δρόμο Λευκωσίας - Κερύνειας.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΦ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Κατεχόμενα - Τσιλέρ - Παράνομη επίσκεψη

    ΚΥΠΕ - 12/10/2001

    Η πρώην Πρωθυπουργός της Τουρκίας, αρχηγός του Κόμματος Ορθού Δρόμου, Τανσού Τσιλέρ έφθασε σήμερα στα κατεχόμενα για μονοήμερη παράνομη επίσκεψη.

    Σε δήλωση στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου η κ. Τσιλέρ είπε, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ότι η Τουρκία θα στέκεται πάντοτε στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Ελευση Ρόμα από τα κατεχόμενα

    ΚΥΠΕ - 12/10/2001

    Ως ένα καθημερινό φαινόμενο χαρακτήρισε ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου την έλευση Ρόμα από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας, δηλώνοντας ταυτοχρόνως ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει την εκμετάλλευση των οικονομικών και άλλων κοινωνικών παροχών από οποιουσδήποτε έρχονται από τα κατεχόμενα και αρνούνται να εργασθούν.

    Ερωτηθείς, στο περιθώριο των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου για τη Λευκωσία, για την έλευση άλλων 16 Ρόμα, οι οποίοι πέρασαν από τα κετεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Χριστοδούλου είπε πως πρόκειται για "ένα περίεργο φαινόμενο" και ότι, "τις τελευταίες 15 ημέρες, υπάρχει μια έξαρση της έλευσης, αλλά και μια μερική τάση επιστροφής".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Φερχόιγκεν

    ΚΥΠΕ - 12/10/2001

    Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου "είναι καθαρές και δίνουν σαφέστατα πολιτικά μηνύματα" δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης σημείωσε πως εκείνο το οποίο ανέφερε ο κ. Φερχόιγκεν είναι πως προβλέπει ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ "είτε με λυμένο το Κυπριακό είτε χωρίς τη λύση του Κυπριακού. Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ιδιαίτερα προς την κατεύθυνση της Αγκυρας", πρόσθεσε ο κ. Παπαπέτρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκδήλωση Ηνωμένων Εθνών

    ΚΥΠΕ - 12/10/2001

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε σήμερα πως δικοινοτικές εκδηλώσεις, όπως αυτή που διοργανώνουν τα Ηνωμένα Εθνη στην Κύπρο, την Κυριακή, 21 Οκτωβρίου, για τον εορτασμό της Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών "είναι θετικές" και εξέφρασε την ελπίδα ότι η παρουσία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων κατά μαζικό τρόπο στην εκδήλωση "θα δώσει την ευκαιρία επαφής ανάμεσα στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανταλλαγή σκέψεων και προβληματισμό".

    Η εκδήλωση, στην οποία προσκαλούνται να συμμετάσχουν πολίτες και από τις δυο κοινότητες διοργανώνεται στο Λήδρα Πάλας από τις 11 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα. Ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι και ο ίδιος θα παραστεί στην εκδήλωση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Ομιλία Σημίτη - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 12/10/2001

    Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδειχθεί ως ο πιο πολύτιμος βοηθός στην προσπάθεια να επανέλθει το Κυπριακό στο προσκήνιο και η έμπρακτη αυτή βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη είναι εκείνο το οποίο μετρά, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή αναφορά του κ. Σημίτη στο Κυπριακό, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπαπέτρου σημείωσε ότι "ο κυπριακός λαός εκφράζει προς την Ελλάδα, το λαό και την κυβέρνηση της Ελλάδας την ευγνωμοσύνη του για αυτήν τη συμπαράσταση".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Τρομοκρατία - Μέτρα ασφάλειας

    ΚΥΠΕ - 12/10/2001

    Παρά τα τελευταία συμβάντα και κάποια δυστυχήματα σε συγκεκριμένες πτήσεις, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου, οι αερομεταφορές παραμένουν ο ασφαλέστερος τρόπος διακίνησης.

    Ερωτηθείς, στο περιθώριο των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου για τη Λευκωσία, εάν κρίνονται ικανοποιητικά τα μέτρα που έχει λάβει η κυπριακή κυβέρνηση μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ ή εάν πρόκειται να ληφθούν και άλλα συμπληρωματικά, ο κ. Νεοφύτου απάντησε πως "τα μέτρα λήφθηκαν και λειτουργούν σωστά και κοινή προσπάθεια όλων είναι να φύγει το κλίμα του πανικού".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Δικηγορικά γραφεία - Βρόμικο χρήμα

    ΚΥΠΕ - 12/10/2001

    Τη θέση ότι δεν μπορεί τα δικηγορικά γραφεία να ενοχοποιούνται αυτόματα για δραστηριότητες πελατών τους με τις οποίες τα ίδια δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Ο Εκπρόσωπος είχε κληθεί να σχολιάσει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μια σειρά νέων μέτρων που αναμένεται να εγκριθούν και από το συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ και τα οποία προβλέπουν μεταξύ άλλων το στενό έλεγχο δικηγορικών γραφείων, πελάτες των οποίων ενδεχομένως να έχουν εμπλακεί σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Ρόμα - Αφγανοί

    ΚΥΠΕ - 12/10/2001

    Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα διακίνησης στην Κύπρο, είναι καλοδεχούμενοι και στις ελεύθερες περιοχές και δεν υπάρχουν περιορισμοί οι οποίοι να εμποδίζουν την είσοδό τους στις περιοχές που ελέγχει το κράτος, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της έλευσης Ρόμα (αθιγγάνων) από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές.

    Ο κ. Παπαπέτρου σημείωσε πως από την έλευση αυτή "βεβαίως δημιουργούνται μια σειρά πρακτικά προβλήματα, σαν απότοκο της συνεχιζόμενης κατοχής και της διαίρεσης της Κύπρου, τα οποία προσπαθεί η κυβέρνηση να επιλύσει", σημειώνοντας παράλληλα πως τα προβλήματα αυτά "δεν είναι αρκετά για να εξουδετερώσουν τη βασική αρχή ότι σαν πολίτες της Δημοκρατίας έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις ελεύθερες περιοχές".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [12] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ - 12/10/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 12/10/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7364          1,7468
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5697          1,5791
    Λίρα Αγγλίας                     1,0861          1,0926
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   591,6800        595,2200
    Εσκούδος Πορτογαλίας             348,1169        350,2020
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3675          1,3757
    Λιρέττα Iταλίας                3.362,1392      3.382,2764
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3961          3,4164
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,3242         10,3860
    Πεσέτα Ισπανίας                  288,9127        290,6431
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,8934         24,0365
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8265          3,8494
    Φράγκο Βελγίου                    70,0462         70,4657
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3900         11,4583
    Φράγκο Λουξεμβούργου              70,0462         70,4657
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ - 12/10/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 12/10/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               190,5558        192,0802
          Δολ. Αυστραλίας              3,1387          3,1638
          Δολ. Καναδά                  2,4510          2,4706
          Κορώνα Δανίας               12,9008         13,0040
          Κορώνα Νορβηγίας            13,7841         13,8943
          Κορώνα Σουηδίας             16,4968         16,6287
          Φράγκο Eλβετίας              2,5722          2,5927
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 12/10/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           110,29 ( 1,52)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  3.211.712
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 1.655.200    454,39 ( 0,91)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    994.652    130,38 ( 1,19)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    111.366     97,28 ( 0,42)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     16.410     35,99 ( 0,53)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     58.998     47,34 ( 2,89)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    235.324     83,97 ( 7,13)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     95.799     28,66 ( 0,88)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     38.721     44,29 (-0,07)
    Ετ. Πληροφορικής              £    217.554      7,88 ( 2,20)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     87.678     22,91 ( 0,13)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £      4,678     23,25 (-3,00)
    Ξενοδοχεία                    £    416,850     57,74 ( 4,19)
    Αλλες Εταιρείες               £    474,362    121,55 ( 1,34)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/ΡΜ)

    [15] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Φυσικό αέριο - Κοιτάσματα πετρελαίου

    ΚΥΠΕ - 12/10/2001

    Την ικανοποίηση του "για την πρόοδο που συντελείται στο διάλογο με χώρες της περιοχής για την αγορά φυσικού αερίου από την Κύπρο", εκφράζει το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ), εκτιμώντας ότι το ζήτημα της ύπαρξης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο "πρέπει να παραμείνει ως ένα ζήτημα υψίστης εθνικής ευαισθησίας, λεπτών χειρισμών και διπλωματικής δεξιοτεχνίας".

    Σε σημερινή του ανακοίνωση, το ΚΙΣΟΣ επισημαίνει την ανάγκη για διάλογο του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη "με όλα τα πολιτικά κόμματα, έτσι ώστε να δημιουργείται ένα πλαίσιο συνεννοήσεων με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση υψίστης σημασίας πολιτικών στόχων".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [16] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Αθήνα

    ΚΥΠΕ - 12/10/2001

    Για την Αθήνα αναχωρεί σήμερα το απόγευμα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Αβέρωφ Νεοφύτου προκειμένου να μιλήσει για την αρχαία Σαλαμίνα και για το έργο που επιτελεί το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου σε εκδήλωση, που διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Σαλαμίνας, η Ένωση Κυπρίων Ελλάδας και το "Σπίτι της Κύπρου".

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν και κατά τη διάρκειά της θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Χριστόδουλος Πασιαρδής, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας Αθανάσιος Μακρής και ο Πρόεδρος της Ενωσης Κυπρίων Ελλάδας Ανδρέας Βοσκός.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 12 October 2001 - 12:02:05 UTC