Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-10-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριακή Δημοκρατία - Ανεξαρτησία - Επέτειος
  • [02] ΚΙΣΟΣ - 1η Οκτωβρίου
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Διπλωματικό Σώμα - Δεξίωση
  • [04] Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ελλάδας - Επαφές
  • [05] Αρχιεπίσκοπος - Υπ. Εθνικής Αμυνας Ελλάδας
  • [06] ΓΓ ΑΚΕΛ - Κύπρος - ΕΕ - Βρετανία
  • [07] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ελλάδας
  • [08] Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Υφυπουργός Αμυνας Ρωσίας
  • [10] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Στρατιωτική Παρέλαση
  • [11] Κασουλίδης - Κληρίδης - Μαρκίδης - Δηλώσεις Ετζεβίτ
  • [12] Υπουργοί Αμυνας Ελλάδας - Κύπρου - Αρχηγός ΓΕΕΦ

  • [01] (Κ) Κυπριακή Δημοκρατία - Ανεξαρτησία - Επέτειος

    ΚΥΠΕ - 01/10/2001

    Πραγματοποιείται σήμερα, στη λεωφόρο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ στο Στρόβολο Λευκωσίας, η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το χαιρετισμό της οποίας θα δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, πλαισιούμενος από τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλο, τον Κύπριο Υπουργό Αμυνας Σωκράτη Χάσικο και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Ευάγγελο Φλωράκη.

    Η παρέλαση, όπως αναφέρει επίσημο ανακοινωθέν, θα αρχίσει στις 11:00 το πρωί και σ' αυτή θα συμμετάσχουν τα μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Αμυνας.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [02] (Κ) ΚΙΣΟΣ - 1η Οκτωβρίου

    ΚΥΠΕ - 01/10/2001

    Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καθήκον να καταγγείλει διεθνώς την τουρκική στάση στο Κυπριακό, αναπτύσσοντας έντονη πολιτική και διπλωματική δραστηριότητα, τονίζει το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της επετείου για την Ανεξαρτησία της Κύπρου.

    Οπως αναφέρει το ΚΙΣΟΣ, "τη φετινή επέτειο της ανακήρυξης της κυπριακής Ανεξαρτησίας επισκιάζει δυστυχώς η παγκόσμια κρίση που προκλήθηκε μετά την τρομοκρατική ενέργεια στις ΗΠΑ" και "μέσα στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται, οφείλουμε να χειριστούμε την κρίση στο βαθμό που μας επηρεάζει με ευθύνη και φρόνηση", έχοντας ως βασικό μας στόχο όπως το Κυπριακό "διατηρηθεί στο προσκήνιο και όπως συνεχιστεί αδιατάραχτη η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΝΜΑ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Διπλωματικό Σώμα - Δεξίωση

    ΚΥΠΕ - 01/10/2001

    Με την ευκαιρία της 41ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας που τιμάται σήμερα με παρελάσεις και άλλες εκδηλώσεις στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα δεχθεί τα συγχαρητήρια του Διπλωματικού Σώματος στις 5:30 το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Οπως αναφέρει επίσημο ανακοινωθέν, από τις 7:00 μέχρι τις 9:00 το βράδυ, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα παραθέσει δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [04] (Κ) Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ελλάδας - Επαφές

    ΚΥΠΕ - 01/10/2001

    Ο Υπουργός Εθνικής ?μυνας της Ελλάδας ?κης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση στους επίσημους εορτασμούς για τη συμπλήρωση σήμερα, 41 ετών από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα έχει στις 9:45 σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, ενώ στις 10:15 το πρωί θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος θα παρακολουθήσει αργότερα, τη Στρατιωτική Παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [05] (Κ) Αρχιεπίσκοπος - Υπ. Εθνικής Αμυνας Ελλάδας

    ΚΥΠΕ - 01/10/2001

    Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο είχε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για να εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στους εορτασμούς για την 41η επέτειο της κυπριακής Ανεξαρτησίας.

    Μετά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αρχιεπισκοπή και που διήρκησε περίπου 30 λεπτά δεν έγιναν δηλώσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [06] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Κύπρος - ΕΕ - Βρετανία

    ΚΥΠΕ - 01/10/2001

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες από τη Βρετανία ότι θεωρεί θετική τη βρετανική στάση ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) πρέπει να γίνει ανεξάρτητα από την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος συμμετείχε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Βρετανοκυπριακή Επιτροπή σε συνεργασία με την Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα στο περιθώριο του συνεδρίου του Εργατικού Κόμματος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι απόψεις του θα συμπέσουν με εκείνες του Βρετανού Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα, Πίτερ Χέιν, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης με θέμα "Κύπρος και ΕΈ", που θα γίνει σήμερα στις 2:30 το απόγευμα (ώρα Κύπρου), στο Μπράιτον, όπου και οι δυο τους θα είναι βασικοί ομιλητές.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [07] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ελλάδας

    ΚΥΠΕ - 01/10/2001

    Συνάντηση διάρκειας περίπου 30 λεπτών είχε σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλο, ο οποίος εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση στους εορτασμούς για τη σημερινή 41η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Μετά τη συνάντηση, δεν έγιναν δηλώσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ)

    [08] (Κ) Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Υφυπουργός Αμυνας Ρωσίας

    ΚΥΠΕ - 01/10/2001

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο τον Υφυπουργό Αμυνας της Ρωσίας M. Dmitriev, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο.

    Στη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου μισή ώρα, παρόντες ήταν ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος και ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ)

    [09] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Στρατιωτική Παρέλαση

    ΚΥΠΕ - 01/10/2001

    Η σημερινή στρατιωτική παρέλαση "καταδεικνύει την ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς να υπερασπιστεί το έδαφος της Κύπρου", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, σημειώνοντας ότι "λαμβάνοντας υπόψη τις τουρκικές απειλές ενισχύουμε την αμυντική μας δύναμη" και πρόσθεσε ότι "εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην ειρηνική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος".

    Σε δηλώσεις του μετά τη στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της 41ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η Εθνική Φρουρά "έχει σήμερα εξοπλιστεί κατά τρόπο που μπορεί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες που μπορεί να δημιουργηθούν σε μια περίπτωση έντασης".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [10] (Κ) Κασουλίδης - Κληρίδης - Μαρκίδης - Δηλώσεις Ετζεβίτ

    ΚΥΠΕ - 01/10/2001

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ "είναι ο τελευταίος άνθρωπος που μπορεί να μιλά για τρομοκρατία", δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του Τούρκου Πρωθυπουργού ότι οι ελεύθερες περιοχές του νησιού αποτελούν "κέντρο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και τρομοκρατίας", ενώ από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης είπε ότι η Κύπρος "διαθέτει εκθέσεις ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων και άλλων οργανισμών" για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

    Από την πλευρά του, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, σε δηλώσεις του για το ίδιο θέμα, είπε ότι οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού βρίσκονται "στο πλαίσιο της τουρκικής πολιτικής".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [11] (Κ) Υπουργοί Αμυνας Ελλάδας - Κύπρου - Αρχηγός ΓΕΕΦ

    ΚΥΠΕ - 01/10/2001

    "Εντυπωσιακή εικόνα στρατιωτικής ετοιμότητας αλλά και στρατιωτικής - αποτροπής δύναμης της Κυπριακής Δημοκρατίας να αντιμετωπίσει οιανδήποτε απειλή", έδωσαν σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις της Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας ?κης Τσοχατζόπουλος, προσθέτοντας ότι ο στόχος για μια "ενιαία, ολοκληρωμένη και δημοκρατική Κύπρο στην ΕΕ και στον ΟΗΕ είναι ακόμη μπροστά μας για υλοποίηση".

    Μιλώντας σήμερα μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της 41ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι "ο ειρηνικός δρόμος είναι ο μόνος στον οποίο θα κινηθούμε" έχοντας ωστόσο "την υποχρέωση να διαμορφώσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις ώστε αυτός να είναι αξιόπιστος".

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός ?μυνας της Κύπρου Σωκράτης Χάσικος είπε ότι "μόνο μέσα από ισχυρή άμυνα μπορεί να διασφαλιστεί η ειρήνη, στην Κύπρο και στην περιοχή και να διασφαλίσουμε ειρηνική πορεία και ένταξη στην ΕΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 1 October 2001 - 13:02:05 UTC