Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-09-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ελλάδας - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [02] Βρετανία - Ομογένεια - Κυπριακό - Εκδήλωση
  • [03] Πέργαμος - Δικοινοτική εκδήλωση
  • [04] Βρετανία - Σύνδεσμος Λαπήθου-Καραβά
  • [05] Παγκύπριο Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα - Αγώνες
  • [06] Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου - 1η Οκτωβρίου
  • [07] Δημοκρατικό Κόμμα - 1η Οκτωβρίου
  • [08] Νέοι Ορίζοντες - 1η Οκτωβρίου
  • [09] ΑΚΕΛ - 1η Οκτωβρίου
  • [10] Υπουργός Εσωτερικών - Ευρωπαϊκές Μέρες Κληρονομιάς
  • [11] Υπουργός Εργασίας - Διεθνής Ημέρα για τους Ηλικιωμένους

  • [01] (Κ) Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ελλάδας - Κύπρος - Επίσκεψη

    KYΠΕ - 30/09/2001

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο στις 4 το απόγευμα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση στους επίσημους εορτασμούς για την επέτειο της 1ης Οκτωβρίου.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος θα φθάσει στην Κύπρο με στρατιωτικό αεροσκάφος και στο αεροδρόμιο Λάρνακας θα τον υποδεχθούν ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελος Φλωράκης και οι Διοικητές της 1ης ΜΠ και της ΕΛΔΥΚ.

    Στις 4:45 το απόγευμα, ο κ. Τσοχατζόπουλος, σύμφωνα με το πρόγραμμα επίσκεψης του, θα συναντηθεί στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) με τον Υπουργό Αμυνας Σωκράτη Χάσικο, ενώ ακολούθως στις 5:30 το απόγευμα θα συναντηθεί με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας, στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Στις 6:15 το απόγευμα, ο κ. Τσοχατζόπουλος θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στο ΥΠΕΞ.

    Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Χρίστος Παναγόπουλος θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν του κ. Τσοχατζόπουλου στις 7:00 απόψε στην πρεσβευτική κατοικία, στην οποία θα παρευρίσκονται και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου.

    Ακολούθως, στις 8:30 απόψε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας θα έχει συνάντηση με τον επίτιμο Πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) Βάσο Λυσσαρίδη, στην οικία του κ. Λυσσαρίδη.

    Αύριο ο κ. Τσοχατζόπουλος θα αρχίσει τις επαφές του με συνάντηση που θα έχει με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο στην Αρχιεπισκοπή.

    Ακολούθως θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στο Προεδρικό Μέγαρο ενώ αργότερα θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στις 1.30 το απόγευμα, οι Υπουργοί Αμυνας Κύπρου και Ελλάδας θα δώσουν κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος θα αναχωρήσει από το νησί γύρω στις 4 το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [02] (Κ) Βρετανία - Ομογένεια - Κυπριακό - Εκδήλωση

    KYΠΕ - 30/09/2001

    Πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα στο Μπράιτον, εκδήλωση για προβολή του Κυπριακού που διοργανώνει η Βρετανο-Κυπριακή Επιτροπή σε συνεργασία με την Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα, στα πλαίσιο του Συνεδρίου του Εργατικού Κόμματος του οποίου οι εργασίες αρχίζουν αύριο.

    Εξάλλου αύριο στις 12.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί, στο ξενοδοχείο Metropole του Μπράιτον, συγκέντρωση με θέμα "Η Κύπρος και η Ευρωπαϊκή Ενωση" και ομιλητές τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές υποθέσεις Peter Hain, τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια και τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Ανδρέα Χρίστου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΜ)

    [03] (Κ) Πέργαμος - Δικοινοτική εκδήλωση

    KYΠΕ - 30/09/2001

    Έκκληση σε όλους τους Κυπρίους "που νοιάζονται για αυτό τον τόπο, που πιστεύουν στην ανάγκη επαναπροσέγγισης των μεγαλυτέρων και στην προσέγγιση των νέων, που πιστεύουν στην ειρήνη, τη δημοκρατία και την δικαιοσύνη", για να παρευρεθούν στη δικοινοτική εκδήλωση που πραγματοποιείται σήμερα στο Πέργαμος, απευθύνουν με ανακοίνωση τους, οι Δικοινοτικές Ομάδες Νέων, προσθέτοντας πως η προσπάθεια αυτή "είναι καθαρά κυπριακή" και βασίζεται στην εθελοντική εργασία νέων και από τις δύο κοινότητες.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σήμερα το απόγευμα Ε/Κ και Τ/Κ θα συναντηθούν στο πάρκο έξω από το χωριό Πέργαμος και θα ακολουθήσει η ανακήρυξη της 30ης Σεπτεμβρίου ως "Ημέρα Ειρήνης στην Κύπρο".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [04] (Κ) Βρετανία - Σύνδεσμος Λαπήθου-Καραβά

    KYΠΕ - 30/09/2001

    Στην παρουσία του βουλευτή ΔΗΚΟ Κερύνειας, Σοφοκλή Φυττή, του Δημάρχου Λαπήθου Νίκου Ευαγγέλου και του Προέδρου του προσφυγικού Σωματείου "Ο Καραβάς" Νίκου Χατζηστεφάνου πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Λονδίνο, η χοροεσπερίδα του Συνδέσμου Λαπήθου-Καραβά, αφιερωμένη στο προϊόν της περιοχής το λεμόνι.

    Στην εκδήλωση, που έγινε στο ξενοδοχείο Royal National του Λονδίνου, μίλησαν οι κ.κ. Φυττής, Ευαγγέλου και Χατζηστεφάνου, ο πρόεδρος του ομογενειακού Συνδέσμου Λαπήθου-Καραβάς, Χρυσόστομος Παπαπαύλου και απηύθυναν χαιρετισμό ο Επίσκοπος Τελμησού, Χριστόφορος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μ. Βρετανίας Γρηγόριο και ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Βρετανία, Γιάννης Ιακώβου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΜ)

    [05] (Κ) Παγκύπριο Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα - Αγώνες

    KYΠΕ - 30/09/2001

    Με τρεις αγώνες ολοκληρώνεται σήμερα η 3η αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος 1ης κατηγορίας, ενώ στο χθεσινό Λευκωσιάτικο ντέρμπι μεταξύ ΑΠΟΕΛ και Ομόνοιας που διεξήχθη στο νέο ΓΣΠ, νικητής στέφθηκε η ομάδα του ΑΠΟΕΛ, με 3 - 0.

    Σήμερα στο Μακάρειο στάδιο, ο Εθνικός Ασσιας αντιμετωπίζει την Ανόρθωση, στο Αντώνης Παπαδόπουλος ο Απόλλωνας τη Δόξα Κατωκοπιάς και στην Αραδίππου, ο Ερμής τον Ολυμπιακό.

    Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 4 το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [06] (Κ) Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου - 1η Οκτωβρίου

    KYΠΕ - 30/09/2001

    Με τη συμπλήρωση αύριο 41 χρόνων από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου (ΕΑΚ) χαιρετίζει τη μέρα αυτή "που οι πόθοι του κυπριακού λαού για μια χώρα ανεξάρτητη και κυρίαρχη ευοδώθηκαν", σημειώνοντας ότι η στιγμή αυτή, αποτέλεσμα της θυσίας του κυπριακού λαού σε ένα μακρόχρονο αντιαποικιακό - απελευθερωτικό αγώνα, "προσέδωσε υπόσταση και φωνή σε ένα τόπο που έχει υποστεί πολλά δεινά στη μακρόχρονη ιστορία του".

    Η ΕΑΚ σε σημερινή της ανακοίνωση, αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι επίσημα αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ και ισότιμο μέλος της διεθνούς κοινότητας, ενώ οδεύει "συμπορευόμενη με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στο κοινό μέλλον της ΕΕ", οφείλει να προστατεύσει "με σοβαρότητα, ευλάβεια και σταθερότητα", την κρατική της υπόσταση "στη διάρκεια των προσπαθειών για τη λύση του Κυπριακού".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [07] (Κ) Δημοκρατικό Κόμμα - 1η Οκτωβρίου

    KYΠΕ - 30/09/2001

    Το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) με την ευκαιρία συμπλήρωσης αύριο 41 χρόνων από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζει "ότι όλες οι προσπάθειες μας στη διαχείριση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να ενισχύουν την κρατική μας οντότητα, να προασπίζουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απομακρύνουν κάθε προσπάθεια διαιρετικής λύσης", προσθέτοντας πως "πρέπει να θέσουμε το διεθνή παράγοντα ενώπιον των ευθυνών του και με επιθετική διπλωματία και διεκδικητική στρατηγική και τακτική να διεκδικήσουμε συλλογικά και αποφασιστικά τα δίκαια και τα δικαιώματα μας".

    Σε σημερινή του ανακοίνωση το ΔΗΚΟ, αναφέρει πως η "ανοχή που επέδειξε η διεθνής κοινότητα απέναντι στην Τουρκία και η έλλειψη βούλησης από πλευράς των ισχυρών παραγόντων της διεθνούς κοινότητας να επιβάλουν στην Τουρκία σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου και της ηθικής, οδήγησαν στη σημερινή κορύφωση της τουρκικής αδιαλλαξίας με την προβολή της αξίωσης για συνομοσπονδία".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [08] (Κ) Νέοι Ορίζοντες - 1η Οκτωβρίου

    KYΠΕ - 30/09/2001

    Η επέτειος της Κυπριακής Ανεξαρτησίας "προσφέρεται για αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας του Κυπριακού που κάθε άλλο παρά διαφύλαξη του ανεξάρτητου κράτους και του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας επέτυχε" τονίζουν οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ) σε ανακοίνωσή τους, με την ευκαιρία της αυριανής επετείου της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Οι ΝΕΟ αναφέρουν ακόμη ότι "μόνο με επανατοποθέτηση του Κυπριακού και εμμονή στην υγιή βάση του ενιαίου κράτους, ενισχυμένου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα είναι δυνατό να εξασφαλισθεί η επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας", σημειώνοντας ότι "οποιαδήποτε άλλη πορεία θα καθιστά τις περί ανεξαρτησίας επετειακές διακηρύξεις κενές περιεχομένου και εμπαιγμό του λαού".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΝΜΑ)

    [09] (Κ) ΑΚΕΛ - 1η Οκτωβρίου

    KYΠΕ - 30/09/2001

    Το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι η μη αποδοχή από τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς της πρόσκλησης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, για συμμετοχή σε συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, επιτείνει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται και πάλι το Κυπριακό και ότι η απλή επίκριση του κ. Ντενκτάς από τη διεθνή κοινότητα δεν αρκεί.

    Οπως αναφέρει σημερινή διακήρυξη του ΑΚΕΛ, με την ευκαιρία της 41ης επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας που εορτάζεται αύριο σε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, "ο ΓΓ του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας και η διεθνής κοινότητα ευρύτερα πρέπει να ασκήσουν κατά αποφασιστικό τρόπο την επιρροή και τις πιέσεις τους στην Αγκυρα και στον κ. Ντενκτάς, για να αλλάξουν την πολιτική τους και να προσέλθουν σε συνομιλίες με στόχο την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [10] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Ευρωπαϊκές Μέρες Κληρονομιάς

    KYΠΕ - 30/09/2001

    Πέραν από τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την οργανωμένη και με σεβασμό στην παράδοση ανάπτυξη, η προβολή της πολιτιστικής μας παράδοσης, συνδέεται άμεσα και με την ανάγκη για εθνική και ιστορική επιβίωση, ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη εποχή για την εθνική και φυσική μας επιβίωση ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, προσθέτοντας ότι η επέκταση του πολιτισμού πέρα από τα γεωγραφικά όρια της κάθε χώρας δημιουργεί πιο στενούς δεσμούς ανάμεσα στα κράτη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε χαιρετισμό του σήμερα στο Παλαιχώρι στις εκδηλώσεις των "Ευρωπαϊκών Ημερών Κληρονομιάς" που διοργάνωσε το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και τον οποίο διάβασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, ο κ. Χριστοδούλου είπε πως η καθιέρωση του θεσμού αυτού που υιοθέτησε το Συμβούλιο της Ευρώπης από το 1991, "επιδιώκει να συμβάλει σημαντικά στις εντεινόμενες προσπάθειές μας για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [11] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Διεθνής Ημέρα για τους Ηλικιωμένους

    KYΠΕ – 30/09/2001

    Την εφαρμογή ενός νέου Σχεδίου για την Επιχορήγηση της Αυτοεργοδότησης των Ηλικιωμένων, που θα αρχίσει μέσα στο 2001, εξήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας σε σημερινό μήνυμά του με την ευκαιρία της 1ης Οκτωβρίου, που έχει ορισθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως "Διεθνής Ημέρα για τους Ηλικιωμένους".

    "Με στόχο τη διατήρηση και ενθάρρυνση της ενεργούς δραστηριότητας των γηραιότερων πολιτών και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους", αναφέρει ο Υπουργός στο μήνυμά του, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, εφαρμόζονται ειδικά σχέδια για την παροχή κοινωνικής αρωγής για βελτίωση των συνθηκών στέγασης, για την ενίσχυση οικογενειών και τη φροντίδα ηλικιωμένων και ανάπηρων μελών τους και για την επιχορήγηση διακοπών για ηλικιωμένους και ανάπηρους λήπτες δημόσιου βοηθήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)
    KYΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 30 September 2001 - 12:02:06 UTC