Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-09-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Γούλσι
  • [02] ΓΓ ΟΗΕ - Γερμανός ΥΠΕΞ
  • [03] Υπουργός Συγκοινωνιών - Μέτρα ασφαλείας
  • [04] Εκπρόσωπος - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ
  • [05] Πρόεδρος Βουλής - Σύνοδος ΚΣΣΕ
  • [06] Εκπρόσωπος - Προεδρικό - Σύσκεψη
  • [07] Κύπριος Πρέσβης - ΟΑΣΕ - Πολιτιστική κληρονομιά
  • [08] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [09] Προεδρικό - Σύσκεψη
  • [10] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

  • [01] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Γούλσι

    ΚΥΠΕ - 21/09/2001

    Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε την καταδίκη από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και τη δέσμευσή του να συνεργασθεί πλήρως με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και όλους τους άλλους στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

    Σε μια ξεκάθαρη απάντηση στις πρόσφατες αιτιάσεις του πρώην Διευθυντή της CIA Τζέιμς Γούλσι κατά της Κύπρου αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο κ. Γούλσι δεν είναι αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ και δεν μιλά εκ μέρους της κυβέρνησης Μπους.

    "Οι εταίροι μας στη διεθνή κοινότητα μπορούν να είναι απόλυτα σίγουροι ότι οποιαδήποτε πληροφορία συγκεντρώνουμε σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και σχετίζεται με άλλη χώρα, θα τη θέσουμε υπόψη αυτής της χώρας για να αναλάβει δράση", δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Ο ίδιος αξιωματούχος χαιρέτισε την καταδίκη από τον Πρόεδρο Κληρίδη της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών "και τη δέσμευσή του να συνεργασθεί πλήρως με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και όλους τους άλλους στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας".

    "Αντιλαμβάνομαι ότι η κυβέρνηση της Κύπρου εξέδωσε δήλωση σχετικά με τα σχόλια του κ. Γούλσι και σας παραπέμπω σε αυτή για παραιτέρω λεπτομέρειες", κατέληξε ο αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [02] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Γερμανός ΥΠΕΞ

    KYΠΕ - 21/09/2001

    Το Κυπριακό, η τρομοκρατία, το Ιράκ, η Μέση Ανατολή ήταν μερικά από τα θέματα που συζήτησαν χθες το μεσημέρι στη Νέα Υόρκη στο κτίριο του διεθνούς Οργανισμού ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν και ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Μέτρα ασφαλείας

    KYΠΕ - 21/09/2001

    Η Κύπρος διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου. "Θεωρούμαστε από το Γιούρο Κοντρόλ σαν μία από τις πλέον αξιόλογες χώρες στον ευρωπαϊκό χώρο, γι' αυτό και μας ανέθεσαν τελευταίως και επιπρόσθετα περιφεριακά καθήκοντα όσον αφορά τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας".

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους ύστερα από δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα "Πάω στη πόλη χωρίς το αυτοκίνητό μου", ο Υπουργός Συγκοινωνιών δήλωσε ότι "η κυπριακή πολιτεία παίρνει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για τη καλύτερη ασφάλεια", ενόψει της κατάστασης που επικρατεί μετά το τρομοκρατικό κτύπημα στη Νέα Υόρκη. (ΚΥΠΕ/ΕΛ/ΓΠ) (Κ) Εκπρόσωπος - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ KYΠΕ - 21/09/2001 Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε σήμερα ότι ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη έχει λάβει οδηγίες όπως κατά τη συζήτηση της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού, διευκρινίσει ότι μετά το τέλος Αυγούστου, περίοδο μέχρι την οποία αναφέρεται η έκθεση του ΓΓ, υπήρξαν και άλλες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις οποίες και θα θέσει ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης.

    Ο κ. Παπαπέτρου σημείωσε ότι στην έκθεση του ο Κόφι Ανάν περιγράφει γεγονότα που χρονικά έγιναν μέχρι το τέλος Αυγούστου και έτσι στην αναφορά για το Κυπριακό στην έκθεση αυτή σημειώνονται τα γεγονότα μέχρι και τη συνάντηση Ανάν - Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο Σάλτσμπουργκ και όχι οι εξελίξεις που σημειώθηκαν εντός Σεπτεμβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Σύνοδος ΚΣΣΕ

    KYΠΕ - 21/09/2001

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας μεταβαίνει την ερχόμενη Δευτέρα στο Στρασβούργο για να προσφωνήσει την επομένη τις εργασίες του Τέταρτου Μέρους της Συνόδου 2001 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Λόρδου Ράσελ Τζόστον.

    Είναι η πρώτη φορά από το 1961 που η Κύπρος έγινε μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων προσφωνεί ως επίσημος προσκεκλημένος την ολομέλεια της Συνέλευσης, επίσημη ανακοίνωση αναφέρει.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Προεδρικό - Σύσκεψη

    KYΠΕ - 21/09/2001

    "Συνέχεια της χθεσινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου" ήταν η σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο οποίος παράλληλα διέψευσε δημοσιεύματα για αγορά ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σημείωσε επίσης ότι δεν έχει τεθεί θέμα αναβολής της παρέλασης της 1ης Οκτωβρίου και της στρατιωτικής άσκησης "Νικηφόρος" λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Κύπριος Πρέσβης - ΟΑΣΕ - Πολιτιστική κληρονομιά

    KYΠΕ - 21/09/2001

    Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και των αρχαιοτήτων της Κύπρου που για τόσα πολλά χρόνια προωθεί η Τουρκία στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου θα είναι μια απώλεια όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για όλο τον υπόλοιπο κόσμο δήλωσε ο Πρέσβης Ανδρέας Γεωργιάδης, ο οποίος εκπροσωπεί την Κύπρο στη Σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για Θέματα Ανθρώπινης Διάστασης.

    Μιλώντας στη Σύνοδο για το θέμα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, είπε ότι η συνεχής και συστηματική λεηλασία της θρησκευτικής, ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας μιας χώρας, δεν συνιστά απλώς μια οδυνηρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ύβρη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αλλά είναι μια πρόκληση προς ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα η οποία αγωνίζεται να θεσμοθετήσει, μέσω μιας σειράς συνθηκών και συμβάσεων, την προστασία της διεθνούς πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία σηματοδοτεί την ιστορία της ανθρωπότητας με ό,τι πιο πολύτιμο περιέχει.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    KYΠΕ - 21/09/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 21/9/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               186,2296        189,7194
          Δολ. Αυστραλίας              3,3046          3,3310
          Δολ. Καναδά                  2,4988          2,5187
          Κορώνα Δανίας               12,9210         13,0243
          Κορώνα Νορβηγίας            13,7901         13,9004
          Κορώνα Σουηδίας             17,3123         17,4507
          Φράγκο Eλβετίας              2,5168          2,5369
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Προεδρικό - Σύσκεψη

    KYΠΕ - 21/09/2001

    Δύο Υπουργοί, ο Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης καθώς και οι Αρχηγοί της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς, Ανδρέας Αγγελίδης και Ευάγγελος Φλωράκης, συμμετείχαν στην πρωινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Στη σύσκεψη, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, ήταν παρών και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

    Η σύσκεψη ασχολήθηκε με την κρίση που διαμορφώνεται μετά το τρομοκρατικό κτύπημα στις ΗΠΑ και τα μέτρα που λαμβάνει η Κύπρος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΓΠ)

    [09] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    KYΠΕ - 21/09/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 21/9/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7388          1,7492
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5994          1,6089
    Λίρα Αγγλίας                     1,0969          1,1034
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   592,5000        596,0400
    Εσκούδος Πορτογαλίας             348,5981        350,6831
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3694          1,3776
    Λιρέττα Iταλίας                3.366,7863      3.386,9235
    Μάρκο Γερμανίας                    3,4008          3,4211
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,3384         10,4003
    Πεσέτα Ισπανίας                  289,3120        291,0424
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,9264         24,0695
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8318          3,8547
    Φράγκο Βελγίου                    70,1430         70,5626
    Φράγκο Γαλλίας                    11,4058         11,4740
    Φράγκο Λουξεμβούργου              70,1430         70,5626
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 21 September 2001 - 13:02:05 UTC