Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-09-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διοικητής Κ. Τράπεζας - Αδελφός Μπιν Λάντεν
  • [02] Προεδρεύων Δημοκρατίας - ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [03] Υπατος Αρμοστής Κύπρου - Πρωθυπουργός Μάλτας
  • [04] Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Επιτόκια - Χρηματιστήριο
  • [05] Προεδρεύων Δημοκρατίας - Παγκινεζικός Σύνδεσμος Φιλίας
  • [06] Υπουργός Αμυνας - ΗΠΑ Επιθέσεις - ΝΑΤΟ
  • [07] Αναβλήθηκε η επίσκεψη του Ισπανού Πρωθυπουργού
  • [08] Ελληνική Τράπεζα - Α΄ εξάμηνο 2001 - Αποτελέσματα
  • [09] Χρηματιστήριο - Συνέχεια στην πτώση
  • [10] Ουάσινγκτον - Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο - Ομιλία Βασιλείου
  • [11] Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή - Δηλώσεις
  • [12] Κασουλίδης - Αραβες πρέσβεις
  • [13] Κεντρική Τράπεζα - Επιτόκια
  • [14] Ψηφιακή τηλεόραση - Σεμινάριο

  • [01] (Κ) Διοικητής Κ. Τράπεζας - Αδελφός Μπιν Λάντεν

    ΚΥΠΕ - 14/09/2001

    Τρεις εμπορικές υπεράκτιες εταιρείες διαθέτει ο αδελφός του Σαουδάραβα τρομοκράτη Οσάμα Μπιν Λάντεν στην Κύπρο, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να έχει επισκεφθεί το νησί, δήλωσε σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ύστερα από συνεδρία της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, ο κ. Αυξεντίου, χωρίς να αποκαλύψει το όνομα του αδελφού του Μπιν Λάντεν και τα ονόματα των εταιρειών του, είπε ότι οι εταιρείες αυτές είναι πολύ αξιόλογες και πως ο αδελφός Μπιν Μπιν Λάντεν είναι "είναι ένας αξιόλογος επιχειρηματίας και πολύ καλός κύριος", ενώ παράλληλα σημείωσε ότι ο ίδιος ο Οσάμα Μπιν Λάντεν "δεν έχει σχέσεις με την Κύπρο".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΚ)

    [02] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - ΗΠΑ - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 14/09/2001

    Ενόψει της εισόδου μας σε μια καινούργια εποχή πρέπει να καθορίσουμε τη δική μας στάση, "η οποία πρέπει να είναι στάση αρχών, που να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της εδαφικής ακεραιότητας της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα δικαιώματα του λαού μας", είπε σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι με την έκρηξη της διεθνούς τρομοκρατίας μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο "όχι απλή, αλλά πολυσύνθετη, όχι εύκολη, αλλά δύσκολη".

    Ερωτηθείς κατά πόσον οι νέες εξελίξεις θα φέρουν το Κυπριακό σε δυσμένεια, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το Κυπριακό "έτσι και αλλιώς είναι σε δύσκολη θέση" με την Τουρκία να μην "πιέζεται στο βαθμό που πρέπει για να αλλάξει στάση" και πρόσθεσε ότι ο ρόλος της Τουρκίας που είναι "ήδη αναβαθμισμένος, ίσως να αναβαθμιστεί περισσότερο ένεκα των καταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί μετά την τρομοκρατική επίθεση εναντίον των ΗΠΑ".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΚ)

    [03] (Κ) Υπατος Αρμοστής Κύπρου - Πρωθυπουργός Μάλτας

    ΚΥΠΕ - 14/09/2001

    Σε ενημέρωση για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και ειδικότερα για την άρνηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να αποδεχθεί την πρόσκληση του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν για συνέχιση των συνομιλιών, προέβη σήμερα ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στη Μάλτα Αλέξανδρος Ζήνων, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό της χώρας Εντι Φέρετς Ανταμι.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση του κ. Ζήνων, ο οποίος εδρεύει στη Ρώμη, με τον Μαλτέζο Πρωθυπουργό εξετάσθηκαν τρόποι για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αναφορικά με την πορεία ένταξη τους στην ΕΕ, καθώς και για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας τους.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΚ)

    [04] (Κ) Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Επιτόκια - Χρηματιστήριο

    ΚΥΠΕ - 14/09/2001

    Σταθερά παραμένουν τα επιτόκια, αφού οι οικονομικοί δείκτες της κυπριακής οικονομίας εξακολουθούν να είναι σε πολύ καλό σημείο, δήλωσε σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου, τονίζοντας παράλληλα, ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ, η Κεντρική Τράπεζα θα βρίσκεται σε "επιφυλακή και εγρήγορση" διότι εάν επιδεινωθεί η παγκόσμια οικονομία, "η Κύπρος δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη".

    Ο κ. Αυξεντίου επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε "πολύ άσχημη κατάσταση", η οικονομία της Κύπρου δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί και πρόσθεσε ότι η Κεντρική Τράπεζα διαξάγει έρευνα σε συνεργασία με ξένο οίκο για τις επιπτώσεις της πορείας του ΧΑΚ στην κυπριακή οικονομία.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΚ)

    [05] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Παγκινεζικός Σύνδεσμος Φιλίας

    ΚΥΠΕ - 14/09/2001

    "Μέσα στις δύσκολες συνθήκες που διέρχεται η ανθρωπότητα σήμερα, προσβλέπουμε ως κυπριακός λαός στη στήριξη και υποστήριξη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για την προώθηση της υπόθεσης μας, για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού", είπε σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι η Κίνα "ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας υποστηρίζει την Κύπρο από θέση αρχής".

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε στη Βουλή των Αντιπροσώπων με τον Πρόεδρο του Παγκινεζικού Συνδέσμου Φιλίας Cheng Hao Su και την αντιπροσωπεία του που το συνοδεύει στην Κύπρο, ο κ. Χριστόφιας είπε πως η αναβάθμιση των σχέσεων Κύπρου και Κίνας καθώς και η υποστήριξη της Κύπρου από την Κίνα "έχουν μεγάλη σημασία", ενώ από την πλευρά του ο κ. Hao Su, εξέφρασε την ευχή όπως "εξευρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΚ)

    [06] (Κ) Υπουργός Αμυνας - ΗΠΑ Επιθέσεις - ΝΑΤΟ

    ΚΥΠΕ - 14/09/2001

    Ως χώρα μη μέλος του ΝΑΤΟ η Κύπρος δεν έχει οποιαδήποτε δέσμευση συμμετοχής σε μια ενδεχόμενη επιχείρηση του ΝΑΤΟ εναντίον των χωρών που υποθάλπουν ή φιλοξενούν τρομοκράτες, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι αν η ΕΕ αποφασίσει να συνδράμει αυτή την προσπάθεια του ΝΑΤΟ και ζητήσει από την Κύπρο να διαθέσει τις διευκολύνσεις που η χώρα μας έχει ήδη συνεισφέρει στο υπό συγκρότηση Ευρωπαϊκό Αμυντικό Δυναμικό, αυτό "είναι κάτι που η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μελετήσει με κάθε υπευθυνότητα και θα αποφασίσει ανάλογα".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χάσικος σημείωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας, ότι "η Κύπρος ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ έχει καταθέσει τη δική της συνεισφορά στον υπό συγκρότηση Ευρωπαϊκό Αμυντικό Δυναμικό, που συνιστάται κυρίως σε διευκολύνσεις στρατιωτικών δυνάμεων που θα επιχειρούσαν στην ευρύτερη περιοχή, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, ραντάρ, έρευνα και διάσωση κλπ".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΚ)

    [07] (Κ) Αναβλήθηκε η επίσκεψη του Ισπανού Πρωθυπουργού

    ΚΥΠΕ - 14/09/2001

    Ανακοινώθηκε επίσημα ότι αναβάλλεται η επίσκεψη στην Κύπρο του Πρωθυπουργού της Ισπανίας Don Jose Maria Aznar, που ήταν προγραμματισμένη για τις 17 - 18 Σεπτεμβρίου.

    Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας θα πραγματοποιούσε την επίσκεψη του στην Κύπρο, συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία, ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Ισπανία την 1η Ιανουαρίου 2002.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΚ)

    [08] (Κ) Ελληνική Τράπεζα - Α΄ εξάμηνο 2001 - Αποτελέσματα

    ΚΥΠΕ - 14/09/2001

    Αυξημένα κατά 21% είναι τα κέρδη του Συγκροτήματος της Ελληνικής Τράπεζας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2001 σε σχέση με την περσινή χρονιά. Συγκεκριμένα τα κέρδη από συνήθεις εργασίες ξεπέρασαν τα 14 εκατομμύρια λίρες.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συγκροτήματος αποφάσισε να προχωρήσει με την πληρωμή προμερίσματος 8% για το έτος 2001 και να παραχωρήσει στους μετόχους το δικαίωμα επιλογής για επανεπένδυση του καθαρού προμερίσματος σε επιπρόσθετες μετοχές της Τράπεζας, στη μέση τιμή της μετοχής κατά την περίοδο 19 μέχρι 25 Σεπτεμβρίου 2001 με αφαίρεση ποσοστού 7,5%.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΚ)

    [09] (K) Χρηματιστήριο - Συνέχεια στην πτώση

    ΚΥΠΕ - 14/09/2001

    Συνέχεια στην καθαρά πτωτική πορεία που ακολουθεί τον τελευταίο καιρό η χρηματιστηριακή αγορά έδωσε η σημερινή συνάντηση, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη σε νέα χαμηλότερα επίπεδα διετίας. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέες σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,85%, υποχωρώντας στις 125,45 μονάδες. Με τους επενδυτές να εξακολουθούν να απέχουν από τα δρώμενα της χρηματαγοράς, η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε στα χαμηλά επίπεδα των 5,2 εκατομμυρίων λιρών.

    Σημαντική πτώση της τάξης του 1,99% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 479,90 μονάδες, με τις μεγαλύτερες ζημιές να καταγράφονται στον κλάδο της Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας ψαριών σε ποσοστό 5%.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΚ)

    [10] (Κ) Ουάσινγκτον - Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο - Ομιλία Βασιλείου

    ΚΥΠΕ - 14/09/2001

    Την προσδοκία ότι η Τουρκία μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), θα εγκαταλείψει "τις φρούδες ελπίδες" για συνομοσπονδία και θα δεχθεί τη θέση των Ηνωμένων Εθνών για ομοσπονδία, εξέφρασε χθες ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας της Κύπρου για την ένταξη στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου.

    "Η ένταξη της Κύπρου και τα οφέλη που θα αποκομίσει από αυτήν η Κυπριακή Δημοκρατία", είπε ο κ. Βασιλείου, σε χθεσινή ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον, "θα ενισχύσουν τη διαπραγματευτική θέση όσων επιθυμούν λύση" ενώ στην Τουρκία " θα αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που δεν θα θεωρούν λογική τη σπατάλη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για τη συντήρηση μιας ανέφικτης κατάστασης".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΚ)

    [11] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 14/09/2001

    Μετά τη μη πραγματοποίηση της συνάντησης που θα είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, λόγω των αεροπορικών επιθέσεων εναντίον των ΗΠΑ, το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει σε νέα συνεδρία για να εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις και, σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, να καθορίσει την περαιτέρω πορεία που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά στο Κυπριακό.

    Αυτό ανέφερέ σήμερα μετά την επιστροφή του στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το Κυπριακό δεν μπαίνει στο ράφι και σημειώνοντας παράλληλα πως δημιουργείται μία νέα κατάσταση πραγμάτων "την οποία πρέπει να παρακολουθήσουμε με πολλή προσοχή" και χωρίς βιασύνη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΝΜΑ/ΜΚ)

    [12] (Κ) Κασουλίδης - Αραβες πρέσβεις

    ΚΥΠΕ - 14/09/2001

    Τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης στο Κυπριακό ανέλυσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης στους πρέσβεις των αραβικών χωρών του Κόλπου, με τους οποίους είχε δείπνο εργασίας χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη, ζητώντας παράλληλα την υποστήριξή τους στις προσπάθειες για αποτροπή οποιασδήποτε κίνησης που δυνατό να αποσκοπεί στην αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος βρίσκεται ακόμα στη Νέα Υόρκη λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, "εξήγησα στους πρέσβεις ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος να συναντήσει τον Τ/Κ ηγέτη στα πλαίσια των συνομιλιών και εν μέσω συνομιλιών", όπως αυτές διεξάγονται υπό την αιγίδα των ΗΕ και μέσα στις παραμέτρους που τα ΗΕ έθεσαν για τις συνομιλίες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Επιτόκια

    ΚΥΠΕ - 14/09/2001

    Το Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε όπως τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Deposit facility), παραμείνουν αμετάβλητα στο 6,5% και 3,5%, αντίστοιχα.

    Αποφάσισε επίσης όπως η τιμή αναφοράς για τον ετήσιο ρυθμό αύξησης των τραπεζικών πιστώσεων το 2001 παραμείνει στο 11%. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,8% για τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Ψηφιακή τηλεόραση - Σεμινάριο

    ΚΥΠΕ - 14/09/2001

    Η ανάγκη ύπαρξης μιας κοινής πλατφόρμας για διαδραστικές ψηφιακές τηλεοπτικές υπηρεσίες, που να είναι ανοικτό πρότυπο για τη ψηφιακή διαδραστική τηλεόραση, τονίστηκε κατά τη διάρκεια του διήμερου Σεμιναρίου με θέμα "Μετάβαση από το αναλογικό στο ψηφιακό σύστημα", που διοργάνωσε χθες και σήμερα στη Λεμεσό, ο Ευρωπαϊκός Οπτικοακουστικός Οργανισμός Eureka Audiovisual σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ).

    Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, ειδικοί από τη Βρετανία, Ολλανδία, Ευρωπαϊκή Ενωση και την Πολωνία ανέλυσαν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ψηφιακή τηλεόραση στις χώρες τους, τις τεχνικές προκλήσεις που αντιμετώπισαν, καθώς και τις λύσεις που δόθηκαν και τον τρόπο κάλυψης όλων των περιοχών μιας χώρας.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΣΑ/ΜΚ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 14 September 2001 - 17:46:05 UTC