Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-07-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Kαναδάς - Κυπριακό - Ψήφισμα
  • [02] ΥΠΕΞ - Βάσεις - Κεραία - Αναγκαστική απαλλοτρίωση
  • [03] Ηγέτες G8 - Κυπριακό
  • [04] Απόστολος Ανδρέας - Αναστήλωση
  • [05] ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Αλλαγή Επιτελάρχη
  • [06] Υπουργός Δικαιοσύνης - Γιώργος Βασιλείου
  • [07] ΓΓ ΑΚΕΛ - Συγχαρητήρια - ΚΙΣΟΣ
  • [08] Xίλαρι Κλίντον - Επέτειος τουρκικής εισβολής
  • [09] Xίλαρι Κλίντον - Επέτειος τουρκικής εισβολής
  • [10] Οικονομικός Ελεγκτής Νέας Υόρκης - Κυπριακό
  • [11] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

  • [01] (K) Kαναδάς - Κυπριακό - Ψήφισμα

    ΚΥΠΕ 23/07/2001

    Την καταβολή προσπαθειών για άμεση αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων και τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων από τα Ηνωμένα Εθνη για εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο ζητά, μεταξύ άλλων, ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια πολιτικού μνημοσύνου, που τελέστηκε χθες στο Μόντρεαλ του Καναδά με αφορμή την 27η επέτειο από την τουρκική εισβολή το 1974.

    Στο ψήφισμα των οργανώσεων, που συμμετέχουν στην Ελληνοκαναδική Επιτροπής Αλληλεγγύης για την Κύπρο, που θα αποσταλεί σε όλα τα μέλη της καναδικής Βουλής, στο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και άλλους, ζητείται επίσης η άμεση απόσυρση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων από την Κύπρο, η υιοθέτηση της πρότασης του Προέδρου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση της Κύπρου και η υποστήριξη της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ "καθώς αυτή θα αποβεί προς όφελος όλων των Κυπρίων και θα καταστεί καταλύτης για την επανένωση" του νησιού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] (Κ) ΥΠΕΞ - Βάσεις - Κεραία - Αναγκαστική απαλλοτρίωση

    23/07/2001

    Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι ενήμερο για το θέμα της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης γεωργικής γης εντός των Βρετανικών Βάσεων και προσθέτει πως πάγια θέση της Δημοκρατίας, είναι ότι όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης, είτε ζουν σε έδαφος της Δημοκρατίας είτε στις Βάσεις.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου, το Υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει πως οι Βρετανοί είχαν αναφέρει στις τακτικές επαφές τους με το Υπουργείο Εξωτερικών ότι "χρειάζονται οπωσδήποτε τα υπό αναφορά τεμάχια γης στην επισταθμία Αγίου Νικολάου, για την εγκατάσταση επιπρόσθετης κεραίας με σκοπό την επέκταση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου τους".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [03] (K) Ηγέτες G8 - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ 23/07/2001

    Οι ηγέτες της ομάδας των πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου (G8), που συνήλθαν στις 20 - 22 Ιουλίου, στη Γένοβα της Ιταλίας, ανανέωσαν τη δέσμευσή τους για υποστήριξη των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς εξεύρεση μια δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης του Κυπριακού, που να διασφαλίζει τα θεμελιώδη συμφέροντα όλων των μερών σε μιαν αδιαίρετη Κύπρο και να σέβεται πλήρως τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Στη δήλωσή τους επί περιφερειακών θεμάτων, που εξέδωσαν το περασμένο Σάββατο, οι αρχηγοί των G8 εκφράζουν πλήρη υποστήριξη στα συμπεράσματα των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών τους, που συναντήθηκαν στη Ρώμη στις 18 - 19 Ιουλίου, και στα οποία περιλαμβάνεται παράγραφος για την Κύπρο, στην οποία επίσης εκφράζεται η προσδοκία για ανανεωμένες προσπάθειες όλων των μερών στο Κυπριακό και για γρήγορη επανάληψη των συνομιλιών στα πλαίσια των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Απόστολος Ανδρέας - Αναστήλωση

    ΚΥΠΕ 23/07/2001

    Η Τ/κ εφηεμρίδα "Κίπρις" υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Επισκευάζεται ο Απόστολος Ανδρέας" αναφέρεται στην ανάληψη από μέρους του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τις Υπηρεσίες Έργων (UNOPS) των εργασιών συντήρησης της κατεχόμενης Μονής του Αποστόλου Ανδρέα.

    Η εφημερίδα γράφει ότι η Μονή του Αποστόλου Ανδρέα κινδύνευε να καταρρεύσει λόγω της μη συντήρησής της. Την επισκευή ανέλαβαν Ιταλοί ειδικοί, οι οποίοι αναμένεται εντός των ημερών να ολοκληρώσουν τις μελέτες τους και ακολούθως θα ζητηθούν προσφορές για τη διεκπεραίωση του έργου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [05] (Κ) ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Αλλαγή Επιτελάρχη

    ΚΥΠΕ - 23/07/2001

    Νέος Επιτελάρχης ανέλαβε στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Πρόκειται για το Συνταγματάρχη Χάμις Φλέτσερ, ο οποίος αντικατέστησε τον επίσης Συνταγματάρχη Τζέρεμι Μπρουκς.

    Η τελετή ανάληψης των καθηκόντων από το νέο Επιτελάρχη έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Αργηγείο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στην παρουσία του Διοικητή της Δύναμης, Υποστράτηγο Βίκτορι Ράνα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Γιώργος Βασιλείου

    ΚΥΠΕ - 23/07/2001

    Την εκτίμηση ότι μέχρι τον Οκτώβριο αναμένεται να κλείσει το κεφάλαιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου, τονίζοντας ωστόσο, ότι αυτό προϋποθέτει την ψήφιση του νόμου για την προστασία προσωπικών δεδομένων με την έναρξη των εργασιών της Βουλής μετά τις θερινές διακοπές.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκο Κόση, ο κ. Βασιλείου είπε ότι διαπιστώθηκε ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης "έχει επιτελέσει το έργο του 100 τοις εκατόν".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [07] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Συγχαρητήρια - ΚΙΣΟΣ

    ΚΥΠΕ - 23/07/2001

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας σε συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς το νέο Πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκη Ομήρου εκφράζει την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ για "ισότιμη συνεργασία των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων προς αναχαίτιση της νεοφιλελεύθερης επίθεσης και εφαρμογή πολιτικών με επίκεντρο τον άνθρωπο".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, ο κ. Χριστόφιας απέστειλε επίσης συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στους Μαρίνο Σιζόπουλο, Σοφοκλή Σοφοκλέους και Κούλλη Μαυρονικόλα για την εκλογή τους στα αξιώματα του α' αντιπροέδρου, β' αντιπροέδρου και αναπληρωτή προέδρου του ΚΙΣΟΣ, αντίστοιχα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Xίλαρι Κλίντον - Επέτειος τουρκικής εισβολής

    KYΠΕ - 23/07/2001

    Την ελπίδα ότι η φετινή επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο θα αποτελέσει την ώθηση που θα φέρει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό μαζί για την εξεύρεση λύσης, η οποία θα εγγυάται τα θεμελιώδη συμφέροντα όλων των μερών - την πραγματική ασφάλεια όλων των Κυπρίων και τον τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου, εκφράζει σε ανοικτή επιστολή της η Γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Χίλαρι Κλίντον, με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    Στην επιστολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο της κ. Κλίντον τονίζεται ακόμη ότι για τους Κύπριους πολίτες και για τους φίλους της Κύπρου αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η επίλυση της διένεξης που είχε σαν συνέπεια τη διαίρεση της Κύπρου για 27 χρόνια.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Xίλαρι Κλίντον - Επέτειος τουρκικής εισβολής

    ΚΥΠΕ - 23/07/2001

    Την ελπίδα ότι η φετινή επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο θα αποτελέσει την ώθηση που θα φέρει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό μαζί για την εξεύρεση λύσης, η οποία θα εγγυάται τα θεμελιώδη συμφέροντα όλων των μερών - την πραγματική ασφάλεια όλων των Κυπρίων και τον τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου, εκφράζει σε ανοικτή επιστολή της η Γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Χίλαρι Κλίντον, με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    Στην επιστολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο της κ. Κλίντον τονίζεται ακόμη ότι για τους Κύπριους πολίτες και για τους φίλους της Κύπρου αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η επίλυση της διένεξης που είχε σαν συνέπεια τη διαίρεση της Κύπρου για 27 χρόνια.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Οικονομικός Ελεγκτής Νέας Υόρκης - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 23/07/2001

    Oι ΗΠΑ είναι ενάντια στη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποστηρίζουν τη δίκαιη, ειρηνική και βιώσιμη επίλυση του κυπριακού προβλήματος η οποία να διασφαλίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει ο Οικονομικός Ελεγκτής της πόλης της Νέας Υόρκης Αλαν Χεβέζι, σε προκήρυξή του με την οποία καταδικάζεται η τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

    Η προκήρυξη, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 20 Ιουλίου από το γραφείο του κ. Χεβεζί, αναφέρεται στις συνέπειες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, οι οποίες εξακολουθούν να υφίστανται, και ανακηρύσσει την 20η Ιουλίου 2001 ως Ημέρα Δικαιοσύνης για την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [11] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    KYΠE - 23/07/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 23/07/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7371          1,7475
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5095          1,5185
    Λίρα Αγγλίας                     1,0602          1,0665
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   591,9200        595,4600
    Εσκούδος Πορτογαλίας             348,2573        350,3423
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3681          1,3763
    Λιρέττα Iταλίας                3.363,4946      3.383,6318
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3975          3,4178
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,3283         10,3902
    Πεσέτα Ισπανίας                  289,0291        290,7595
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,9030         24,0461
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8281          3,8510
    Φράγκο Βελγίου                    70,0744         70,4940
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3946         11,4628
    Φράγκο Λουξεμβούργου              70,0744         70,4940
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 23 July 2001 - 12:02:06 UTC