Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-07-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό ρεκόρ
  • [02] Ξωκκλήσι Αγίας Μαρίνας - Νεκρή ζώνη - Προσκυνητές
  • [03] Αμερικανική Γερουσία - Εγκλωβισμένοι - Ψήφισμα
  • [04] Συρία - Υπουργός Πετρελαίου - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [05] Υπουργός Οικονομικών - Ιρλανδία
  • [06] Ισπανία - Μεσανατολικό - Διάσκεψη - Ζακχαίος
  • [07] ΕΕ - Κυπριακό - Κοινή θέση

  • [01] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό ρεκόρ

    ΚΥΠΕ - 16/07/2001

    Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 30 Ιουνίου του 1999, όταν βρισκόταν στις 165 μονάδες, βρέθηκε η χρηματαγορά στην πρώτη συνάντηση της εβδομάδας. Ο Γενικός Δείκτης, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι και των μεγάλων απωλειών της μετοχής της Globalsoft κατά 19%, κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξης του 2,17%, υποχωρώντας στις 164,36 μονάδες. Το περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον διατήρησε την αξία των συναλλαγών στα 11,6 εκατομμύρια λίρες, ενώ πέραν του μισού ημερήσιου όγκου συγκέντρωσαν μόνο πέντε εταιρείες (6 εκ. λίρες).

    Με νέο αρνητικό ρεκόρ και με μεγάλες απώλειες της τάξης του 2,8% έκλεισε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, υποχωρώντας στις 613,97 μονάδες, με τον κλάδο της Πληροφορικής να πρωτοστατεί σε πτώση σε ποσοστό 12,15% και των Τραπεζών να υποχωρεί κατά 2,25%.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΚΣΤ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Ξωκκλήσι Αγίας Μαρίνας - Νεκρή ζώνη - Προσκυνητές

    ΚΥΠΕ - 16/07/2001

    Προσκυνητές από όλη την Κύπρο θα επισκεφθούν αύριο, ανήμερα της γιορτής της Αγίας Μαρίνας, το ομώνυμο εκκλησάκι, που βρίσκεται μέσα στη νεκρή ζώνη, μερικά χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Δερύνειας.

    Συγκεκριμένα, οι πιστοί θα επισκεφθούν το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας στις 06:30 αύριο το πρωί, υπό τη συνοδεία ανδρών της Ειρηνευτικής Δύναμης των ΗΕ, οι οποίοι, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράϊαν Κέλι, "θα παρέχουν προστασία κατά τη μετάβαση των πιστών στο εκκλησάκι, κατά τη Θεία Λειτουργία καθώς και κατά την επιστροφή τους."

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Αμερικανική Γερουσία - Εγκλωβισμένοι - Ψήφισμα

    ΚΥΠΕ - 16/07/2001

    Ψήφισμα με το οποίο παροτρύνεται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους να αναλάβει προσπάθειες για τερματισμό των περιορισμών των ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων της Κύπρου, ενέκρινε στις 12 Ιουλίου η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, στο ψήφισμα υπογραμμίζεται περαιτέρω η πρόθεση της Γερουσίας "για ενεργό ενδιαφέρον στο θέμα των εγκλωβισμένων μέχρι που τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες τους αποκατασταθούν, αλλά και να τύχουν σεβασμού και διασφάλισης".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Συρία - Υπουργός Πετρελαίου - Κύπρος - Επίσκεψη

    ΚΥΠΕ - 16/07/2001

    Επίσκεψη στην Κύπρο από τις 5 μέχρι τις 7 Αυγούστου θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Πετρελαίου και Μεταλλευτικών Πόρων της Συρίας Mohammad Maher Jamal, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Jamal θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες επί θεμάτων πετρελαίων και φυσικού αερίου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Ιρλανδία

    ΚΥΠΕ - 16/07/2001

    Στη θετική προσέγγιση της Ιρλανδίας στην αναμενόμενη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην πρόοδο που σημειώνει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις αναφέρθηκε η Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Επιχειρήσεων, Εμπορίου και Απασχόλησης της Ιρλανδίας Μέρι Χάρνεϊ σε συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, ο οποίος εκτελεί επίσκεψη εργασίας στο Δουβλίνο, ηγούμενος εμπορικής αποστολής του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου(ΚΕΒΕ).

    Ο κ. Κληρίδης, μιλώντας μετά τη συνάντηση, χαρακτήρισε σημαντικές τις επαφές του με την ιρλανδική κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, "θα συμβάλουν στην περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου και θα ενδυναμώσουν ακόμη περισσότερο τη συνεργασία των δύο κυβερνήσεων στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλει η Κύπρος για την εναρμόνισή της με το κοινοτικό κεκτημένο."

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Ισπανία - Μεσανατολικό - Διάσκεψη - Ζακχαίος

    ΚΥΠΕ - 16/07/2001

    Υπό την ιδιότητα του μέλους της Επιτροπής για τα Αναφαίρετα Δικαιώματα των Παλαιστινίων, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος θα συμμετάσχει σε Διάσκεψη για το Μεσανατολικό με θέμα "Ο Δρόμος προς την Ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρήνη", που θα πραγματοποιηθεί στην ισπανική πρωτεύουσα από τις 17 μέχρι τις 19 Ιουλίου.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, η τιμητική πρόσκληση προς τον κ. Ζακχαίο να συμμετάσχει στη Διάσκεψη "αποτελεί έκφραση του εποικοδομητικού ρόλου που διαδραματίζει η Κύπρος στο Μεσανατολικό πρόβλημα και του ρόλου της ως γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας όλων των χωρών της περιοχής".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)

    [07] (Κ) ΕΕ - Κυπριακό - Κοινή θέση

    ΚΥΠΕ - 16/07/2001

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί "απαράδεκτο" το status quo στην Κύπρο, υποστηρίζει σθενερά τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για επίλυση του προβλήματος, η οποία να συνάδει με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ καλεί τους Τουρκοκύπριους να επανέλθουν το συντομότερο στη διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

    Την κοινή αυτή θέση, που θεωρείται ιδιαίτερα ικανοποιητική για την Κύπρο, θα υποστηρίξουν οι «15» της ΕΕ, στο πλαίσιο της 56ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η παράγραφος για την Κύπρο εντάχθηκε μέσα στο γενικό κείμενο με τις προτεραιότητες της ΕΕ επί των θεμάτων που θα απασχολήσουν το διεθνή οργανισμό.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 16 July 2001 - 17:46:03 UTC