Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-06-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΙΣΟΣ - Παραίτηση Κεντρικής Επιτροπής
  • [02] Πετόσφαιρα - Εθνική Ανδρών - Ηττα
  • [03] Βουλή - Σύσκεψη κοινοβουλευτικών κομμάτων
  • [04] Ντενκτάς - Τουρκία - Χρήματα
  • [05] Πρέσβης Βρετανίας - Αγκυρα - Κυπριακό
  • [06] Βουλή - Επιτροπές - Πρόεδροι
  • [07] Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Αμερικανοί
  • [08] Εκπρόσωπος - Ιρλανδία - Δημοψήφισμα - Γκέτεμποργκ
  • [09] Βουλή - Σύσκεψη Αρχηγών - Προεδρίες Επιτροπών
  • [10] Εκπρόσωπος - Αναβολή κηδείας πεσόντα κατά το 1974
  • [11] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [12] Εκπρόσωπος - Ψήφισμα - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [13] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [14] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βίκυ Λέανδρος - Telethon

  • [01] ΚΙΣΟΣ - Παραίτηση Κεντρικής Επιτροπής

    ΚΥΠΕ 11/06/2001

    Παραιτήθηκαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια της 5ης Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής, η ηγεσία και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, οδηγώντας το Κίνημα σε εκλογικό συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 22 Ιουλίου.

    Σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή 12ώρη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής, ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Βάσος Λυσσαρίδης επανέλαβε ότι δεν θα επαναδιεκδικήσει την Προεδρία του Κινήματος, προσθέτοντας όμως ότι θα διαδραματίσει άλλο ρόλο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΑΓ)

    [02] (Κ) Πετόσφαιρα - Εθνική Ανδρών - Ηττα

    ΚΥΠΕ 11/06/2001

    Με 3 - 1 σετ ηττήθηκε χθες βράδυ στην Πάφο η Εθνική Κύπρου Ανδρών στην πετόσφαιρα από την εθνική Ουκρανίας, σε αγώνα για το δεύτερο όμιλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Με 3 - 1 η Εθνική Κύπρου έχασε το Σάββατο και από την εθνική Λευκορωσίας.

    Ουκρανία και Λευκορωσία με συγκομιδή με 8 βαθμούς (12-4 σετ) και 6 βαθμούς (9-7 σετ), αντίστοιχα, προκρίθηκαν στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η Κύπρος κατετάγη τρίτη με 4 βαθμούς (3-12 σετ).

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Βουλή - Σύσκεψη κοινοβουλευτικών κομμάτων

    ΚΥΠΕ 11/06/2001

    Αρχισε στις 09:40 στη Βουλή η σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, με κύριο αντικείμενο την επιτροπή επιλογής και τη σύσταση των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

    Στη σύσκεψη μετέχουν από το ΑΚΕΛ οι Ανδρέας Χρίστου και Νίκος Κατσουρίδης, από το ΔΗΣΥ οι Νίκος Αναστασιάδης και Παναγιώτης Δημητρίου, από το ΔΗΚΟ ο Τάσσος Παπαδόπουλος, από το ΚΙΣΟΣ ο Βάσος Λυσσαρίδης, από τους Νέους Ορίζοντες ο Χρίστος Κληρίδης, από τους Ενωμένους Δημοκράτες η Ανδρούλα Βασιλείου, από το ΑΔΗΚ ο Ντίνος Μιχαηλίδης και από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ο Γιώργος Περδίκης.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Ντενκτάς - Τουρκία - Χρήματα

    ΚΥΠΕ 11/06/2001

    Η Τ/κ εφημερίδα "Αβρούπα" αναφέρεται στο αίτημα του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για εμβάσματα από την Τουρκία και γράφει ότι εκλιπαρώντας έλεγε στον Υπουργό Άνευ Χαρτοφυλακίου της Τουρκίας και υπεύθυνο για Κυπριακές Υποθέσεις Σιουκρού Σινά Γκιουρέλ για την πολύ δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο ψευδοκράτος και τον παρακαλούσε να του αποστείλει χρήματα.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τ/Κ ηγέτης "χτύπησε σε λάθος πόρτα", γιατί ο μόνος που τώρα χειρίζεται τα οικονομικά της Τουρκίας είναι ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς, ο οποίος από την ημέρα που επωμίσθηκε το βάρος της τουρκικής οικονομίας έχει αναστείλει τα εμβάσματα προς το ψευδοκράτος.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Πρέσβης Βρετανίας - Αγκυρα - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 11/6/2001

    Ο Πρέσβης της Βρετανίας στην Αγκυρα Ντέιβιντ Λόγκεν δήλωσε ότι η Βρετανία, ως εγγυήτρια δύναμη, καταβάλλει προσπάθεια για μια μόνιμη λύση στο Κυπριακό και ότι ως τέτοια βλέπει τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και την ομόσπονδη Κύπρο να εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, σε διάλεξη που έδωσε στην Κεσσάρεια, ο κ. Λόγκεν είπε ότι κανένας δεν ζητεί από την Τουρκία να επιλέξει μεταξύ των συμφερόντων της στην ΕΕ και στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΕΛ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Βουλή - Επιτροπές - Πρόεδροι

    ΚΥΠΕ - 11/6/2001

    Το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ θα προεδρεύουν έξι κοινοβουλευτικών επιτροπών, το ΔΗΚΟ τεσσάρων (στην προηγούμενη Βουλή κατείχε την προεδρία τριών επιτροπών) και το ΚΙΣΟΣ μίας (στην προηγούμενη Βουλή κατείχε την προεδρία δύο επιτροπών). Η απόφαση λήφθηκε κατά τη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών και εκπροσώπων των οκτώ κομμάτων που συμμετέχουν στη νέα Βουλή των Αντιπροσώπων υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Οπως είπε ο κ. Χριστόφιας στα πλαίσια της συναίνεσης συμφωνήθηκε ο κατ' αρχήν διαμοιρασμός των επιτροπών. Αποφασίστηκε να διαχωριστεί η Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, την προεδρία της οποίας είχε μέχρι τώρα το ΔΗΚΟ, σε δύο επιτροπές. Στην Εξωτερικών θα προεδρεύει ο ΔΗΣΥ και στην Ευρωπαϊκών Υποθέσεων το ΔΗΚΟ.

    Το ΑΚΕΛ αναλαμβάνει την προεδρία των επιτροπών Εσωτερικών, Εργασίας, Προσφύγων, Γεωργίας, Περιβάλλοντος (την οποία προηγουμένως είχε το ΚΙΣΟΣ) και Θεσμών. Ο ΔΗΣΥ αναλαμβάνει την προεδρία των επιτροπών Παιδείας, Εξωτερικών, Νομικών, Εμπορίου, Υγείας και Ελέγχου. Το ΔΗΚΟ αναλαμβάνει την προεδρία των επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών, Συγκοινωνιών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το ΚΙΣΟΣ αναλαμβάνει την προεδρία της Επιτροπής Αμυνας.

    Οι Αναπληρωτές Πρόεδροι των επιτροπών θα προέρχονται από το ίδιο κόμμα με τον Πρόεδρο της κάθε επιτροπής, εκτός από την Επιτροπή Αμυνας, την προεδρία του οποίου θα έχει το ΚΙΣΟΣ, με Αναπληρωτή Πρόεδρο από το ΔΗΣΥ.

    Επίσης, αποφασίστηκε όπως τα τέσσερα μονοεδρικά κόμματα συμμετέχουν μέχρι και σε τρεις επιτροπές. Το δικαίωμα συμμετοχής προβλέπει και δικαίωμα ψήφου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [07] Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Αμερικανοί

    ΚΥΠΕ - 11/06/2001

    Η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι εάν και εφόσον υπάρξει επάνοδος στις συνομιλίες για το Κυπριακό η πιθανότητα να τεθεί μπροστά στις πλευρές μια ολοκληρωμένη πρόταση είναι πάρα πολύ μεγάλη, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, επισημαίνοντας παράλληλα πως "οι προσπάθειες αυτή τη στιγμή είναι να καμφθεί η τουρκική θέση και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν".

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο πιθανόν να βρίσκεται στην Κύπρο τις προσεχείς εβδομάδες, κατά πάσα δυνατότητα στις αρχές Ιουλίου, όχι για να κομίσει κάποια πρόταση επί της ουσίας, αλλά στο πλαίσιο της προσπάθειας για επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [08] Εκπρόσωπος - Ιρλανδία - Δημοψήφισμα - Γκέτεμποργκ

    ΚΥΠΕ - 11/06/2001

    "Ατυχή και αρνητική" εξέλιξη που ενδέχεται να δημιουργήσει κάποια προβλήματα και κάποια καθυστέρηση στη διεύρυνση της ΕΕ, χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου το αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος, με το οποίο οι Ιρλανδοί τάχθηκαν κατά της συνθήκης της Νίκαιας. Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση και την ευχή ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση και επιπλοκές στο θέμα της διεύρυνσης.

    Ο κ. Παπαπέτρου είπε πως η ΕΕ "απέδειξε ότι έχει και την πολιτική βούληση και διαθέτει και την αναγκαία ευελιξία για να τα ξεπερνά αυτά τα πράγματα και να δημιουργεί συγκλίσεις στην κρίσιμη στιγμή" και εξέφρασε την εκτίμηση ότι "αυτό θα συμβεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [09] Βουλή - Σύσκεψη Αρχηγών - Προεδρίες Επιτροπών

    ΚΥΠΕ - 11/06/2001

    Μετά από δίωρη περίπου συζήτηση στη Βουλή, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Δημήτρης Χριστόφιας και οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων κατέληξαν σε συμφωνία για το διορισμό των μελών της Επιτροπής Επιλογής και για τη σύσταση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

    Οπως δήλωσε ο κ. Χριστόφιας αμέσως μετά τη σύσκεψη, έξι προεδρίες Επιτροπών αναλαμβάνει το ΑΚΕΛ, έξι ο ΔΗΣΥ, τέσσσερις το ΔΗΚΟ, μίαν το ΚΙΣΟΣ, ενώ τα τέσσερα "μονοεδρικά" κόμματα μπορούν να συμμετέχουν με το βουλευτή που διαθέτει το κάθε ένα μέχρι και σε τρεις Επιτροπές.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Αναβολή κηδείας πεσόντα κατά το 1974

    ΚΥΠΕ - 11/06/2001

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου κληθείς σήμερα να σχολιάσει τη χθεσινή αναβολή κηδείας πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή του οποίου τα λείψανα αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο του DNA δήλωσε πως σίγουρα κάτι δεν πήγε καλά σε αυτήν την υπόθεση "και θα πρέπει να μας γίνει και ένα μάθημα για το μέλλον".

    Ο κ. Παπαπέτρου είπε πως "καθήκον όλων μας και των υπεύθυνων χειριστών του θέματος και των επιστημόνων αλλά και των ΜΜΕ είναι να τυγχάνουν τέτοιου χειρισμού (τα θέματα αυτά) που να μην τα καθιστούμε ακόμα πιο δύσκολα για όλους μας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [11] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ - 11/06/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 11/6/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               178,9198        180,3511
          Δολ. Αυστραλίας              2,8030          2,8254
          Δολ. Καναδά                  2,2337          2,2515
          Κορώνες Δανίας              12,9067         13,0099
          Κορώνες Νορβηγίας           13,7599         13,8699
          Κορώνες Σουηδίας            16,0868         16,2154
          Φράγκα Eλβετίας              2,6357          2,6567
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Ψήφισμα - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    ΚΥΠΕ - 11/06/2001

    Η κυβέρνηση δεν αναμένει ότι θα υπάρξει προσθήκη (addendum) στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο πλαίσιο της αναμενόμενης έκδοσης του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Αυτό δήλωσε σήμερα, απαντώντας σε ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, προσθέτοντας ότι "θεωρούμε ότι το θέμα με το addendum έχει κλείσει".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [13] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ - 11/06/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 11/06/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7323          1,7426
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,4721          1,4809
    Λίρα Αγγλίας                     1,0619          1,0682
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   590,2800        593,7900
    Εσκούδος Πορτογαλίας             347,2960        349,3599
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3643          1,3724
    Λιρέττα Iταλίας                3.354,2005      3.374,1441
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3881          3,4082
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,2998         10,3610
    Πεσέτα Ισπανίας                  288,2305        289,9442
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,8370         23,9787
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8175          3,8402
    Φράγκο Βελγίου                    69,8808         70,2963
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3631         11,4307
    Φράγκο Λουξεμβούργου              69,8808         70,2963
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [14] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βίκυ Λέανδρος - Telethon

    ΚΥΠΕ - 11/06/2001

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δέχθηκε σήμερα την Ελληνίδα τραγουδίστρια Βίκυ Λέανδρος, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του Telethon.

    Στην παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Παντελή Κούρου και του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της Ελληνικής Τράπεζας Κώστα Λοϊζίδη, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξήγησε στην κ. Λέανδρος, όπως η ίδια είπε, για τις έρευνες που γίνονται από το Κυπριακό Ίδρυμα Ερευνών για τη Μυϊκή Δυστροφία, καθώς και την ενδιαφέρουσα βοήθεια που το Ίδρυμα παρέχει κυρίως στα παιδιά.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 11 June 2001 - 12:02:05 UTC