Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-06-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - Εκθεση - ΟΥΝΦΙΚΥΠ (1)
  • [02] ΓΓ ΟΗΕ - Εκθεση - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [03] Τουρκία - Ναυτικό - Άσκηση "Θαλασσόλυκος"
  • [04] Τουρκικός Τύπος - Αζερμπαϊτζάν - Ψευδοκράτος
  • [05] ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Αντικατάσταση στρατευμάτων
  • [06] Κατεχόμενα - Ντενκτάς - Εκθεση Ανάν
  • [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Διαπραγματευτής Σλοβακίας στην ΕΕ
  • [08] Εκπρόσωπος - Εκθεση ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [09] Εκπρόσωπος - Λάρισα - Καταδίκη
  • [10] Κουτσού - Προεδρία Βουλής
  • [11] Εκπρόσωπος - Επίθεση στο Τελ Αβίβ - Καταδίκη
  • [12] Εκπρόσωπος - Ευρωστρατός
  • [13] Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Εκθεση Ανάν - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [14] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [15] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [16] Ενωμένοι Δημοκράτες - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - Εκθεση - ΟΥΝΦΙΚΥΠ (1)

    ΚΥΠΕ 5/06/2001

    Το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατόν να συγκληθούν συνομιλίες για το Κυπριακό τον Ιανουάριο και ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είχε ζητήσει να μην τεθεί ημερομηνία για εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, επισημαίνει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην έκθεσή του για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Στην εξαμηνιαία έκθεσή του ο ΓΓ αναφέρει ακόμη ότι η κατάσταση στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός παρέμεινε σταθερή, όμως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες η ΟΥΝΦΙΚΥΠ επιτελούσε το έργο της ήταν δύσκολες λόγω των περιορισμών που της επέβαλαν οι τουρκοκυπριακές "αρχές" και οι τουρκικές δυνάμεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ) (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Εκθεση - ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΚΥΠΕ 5/06/2001 Το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατόν να συγκληθούν συνομιλίες για το Κυπριακό τον Ιανουάριο και ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είχε ζητήσει να μην καθοριστεί ημερομηνία για εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, επισημαίνει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην έκθεσή του για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, για την περίοδο 28 Νοεμβρίου 2000 μέχρι 29 Μαϊου 2001.

    Στην έκθεσή του με την οποία προτείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την ανανέωση της θητείας της Δύναμης για άλλους έξι μήνες, ο ΓΓ αναφέρει ακόμη ότι η κατάσταση στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός παρέμεινε σταθερή, όμως "οι συνθήκες κάτω από τις οποίες η ΟΥΝΦΙΚΥΠ επιτελούσε το έργο της ήταν δύσκολες λόγω των περιορισμών που της επέβαλαν οι τουρκοκυπριακές 'αρχές' και οι τουρκικές δυνάμεις".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Τουρκία - Ναυτικό - Άσκηση "Θαλασσόλυκος"

    ΚΥΠΕ 5/06/2001

    Άρχισε χθες η προγραμματισμένη άσκηση του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού "Θαλασσόλυκος 2001".

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, η άσκηση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Ιουνίου, θα διεξαχθεί στην Προποντίδα, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΛΠΕ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Τουρκικός Τύπος - Αζερμπαϊτζάν - Ψευδοκράτος

    ΚΥΠΕ - 5/6/20001

    Το ενδεχόμενο αναγνώρισης του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν προβάλει σήμερα η τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ".

    Σε δημοσίευμά της υπό τον τίτλο "Το Αζερμπαϊτζάν θα αναγνωρίσει την 'ΤΔΒΚ'", γράφει για πρώτη φορά βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη η αναγνώριση του ψευδοκράτους, το οποίο δεν έχει αναγνωρισθεί από κανένα κράτος εκτός από την κατοχική δύναμη Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [04] (K) ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Αντικατάσταση στρατευμάτων

    ΚΥΠΕ - 5/6/2001

    Η Σλοβακία θα αποστείλει περίπου 280 στρατιώτες στην Κύπρο για να υπηρετήσουν στην Ειρηνευτική Δύναμη (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), προς αντικατάσταση των Αυστριακών και Σλοβένων στρατιωτών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δύναμης.

    Ηδη βρίσκονται στην Κύπρο 40 Σλοβάκοι και αναμένονται σήμερα άλλα 140 μέλη του αποσπάσματος. Αλλα 100 μέλη φτάνουν στις 19 Ιουνίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Κατεχόμενα - Ντενκτάς - Εκθεση Ανάν

    ΚΥΠΕ - 5/6/2001

    Σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει χωριστή συμφωνία με την Τ/κ πλευρά για τη λειτουργία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν θα υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή, δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, απαντώντας σε ερώτηση για την έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για ανανέωση της θητείας την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο.

    Οπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα στον Τ/κ Τύπο, ύστερα από συνάντηση με τον Πρέσβη της Αιγύπτου στην Κύπρο Ομάρ Μετουάλι, ο κ. Ντενκτάς ερωτηθείς πώς θα αντιδράσει σε περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας συμφωνήσει μόνο με την Ε/κ πλευρά, είπε: "Αυτό θα το δούμε και εμείς, θα το δουν και εκείνοι". ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [06] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Διαπραγματευτής Σλοβακίας στην ΕΕ

    ΚΥΠΕ -- 5/6/2001

    Στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Σλοβακίας, στην ενταξιακή πορεία των δύο χωρών και στη συμμετοχή της Σλοβακίας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αναφέρθηκε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας και Διαπραγματευτής της χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), Jan Figel, σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Η Κύπρος και η Σλοβακία βρίσκονται στο δρόμο προς την ΕΕ και αυτό είναι η βάση για ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών σε θέματα οικονομικής συνεργασίας, πολιτιστικών ανταλλαγών και τουρισμού, είπε ο κ. Figel, μιλώντας μετά τη συνάντηση στους δημοσιογράφους.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκθεση ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    ΚΥΠΕ -- 5/6/2001

    "Αντικειμενική" και "ικανοποιητική" χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, λέγοντας ότι μέσα από αυτήν "δακτυλοδείχνεται ο κ. Ντενκτάς σαν ο υπαίτιος για τη διακοπή των συνομιλιών".

    "Αυτή η έκθεση υποβάλλεται σε μια στιγμή που η διπλωματική προσπάθεια συνεχίζεται και βρίσκεται σε λεπτό σημείο", δήλωσε σήμερα ο κ. Παπαπέτρου, χαρακτηρίζοντας "σημείο αναφοράς" το ψήφισμα που θα εγκριθεί στις επόμενες ημέρες και ως εκ τούτου "οι χειρισμοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [08] Εκπρόσωπος - Λάρισα - Καταδίκη

    ΚΥΠΕ - 05/06/2001

    Η κυπριακή κυβέρνηση καταδίκασε έντονα σήμερα ενέργειες και πρακτικές, όπως τη ρίψη χειροβομβίδων εναντίον δύο φορτηγών μεταφορών στη Λάρισα, γιατί, όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπός της Μιχάλης Παπαπέτρου, "αντιστρατεύονται και υποσκάπτουν τόσο πρόδηλα τον αγώνα της Κύπρου, σε βαθμό που να δημιουργούν συνειρμούς ότι πιθανόν να πρόκειται για προβοκατόρικη ενέργεια".

    Οσον αφορά την άγνωστη οργάνωση "Κατάφρακτοι", που ανέλαβε την ευθύνη για τη ρίψη των χειροβομβίδων, ο Εκπρόσωπος είπε πως "οι Αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου δεν έχουν καμιά πληροφόρηση και δεν γνωρίζουν οτιδήποτε για μια τέτοια οργάνωση".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Κουτσού - Προεδρία Βουλής

    ΚΥΠΕ - 05/06/2001

    Η πρόταση που έκαμαν οι Νέοι Ορίζοντες για ανάδειξη υποψηφιότητας από το Δημοκρατικό Κόμμα ή από το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών για τη θέση του Προέδρου της Βουλής "επιβάλλεται από τις εξελίξεις", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος των ΝΕΟ Νίκος Κουτσού, προσθέτοντας ότι το ΔΗΚΟ έχει την ευκαιρία να υλοποιήσει αυτό που πήρε με τη λαϊκή ψήφο, την "πρωτοκαθεδρία στον ενδιάμεσο χώρο".

    Τυχόν άρνηση του ΔΗΚΟ, είπε ο κ. Κουτσού, για άσκηση του δεδομένου που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές, "θα πλήξει καίρια την προοπτική του ενδιάμεσου χώρου και θα οδηγήσει σε μια αντιπαράθεση για πολλούς μήνες με κύριους πρωταγωνιστές τα δύο ακραία σχήματα".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [10] Εκπρόσωπος - Επίθεση στο Τελ Αβίβ - Καταδίκη

    ΚΥΠΕ - 05/06/2001

    Εντονα καταδίκασε σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση τη βομβιστική επίθεση στο Τελ Αβίβ την 1η Ιουνίου, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 20 περίπου νεαρών πολιτών, και όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπός της Μιχάλης Παπαπέτρου "η κυβέρνηση θα εκφράσει διά μηνύματος του Υπουργού Εξωτερικών τα ειλικρινή συλλυπητήρια προς τους συγγενείς των θυμάτων της επίθεσης".

    Διά του εκπροσώπου της η κυπριακή κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση προς την Παλαιστινιακή Αρχή "να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να παρεμποδίσει τέτοιας μορφής ενέργειες, οι υπεύθυνοι των οποίων θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη" με ταυτόχρονη έκκληση προς την κυβέρνηση του Ισραήλ "να αποφύγει οποιεσδήποτε ενέργειες που θα είχαν ως αποτέλεσμα την πάρα πέρα επέκταση πράξεων βίας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Ευρωστρατός

    ΚΥΠΕ - 05/06/2001

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε σήμερα ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα πληροφορίες που φέρουν την Κύπρο να βρίσκεται στο σκοτάδι όσον αφορά τις συζητήσεις για τον Ευρωπαϊκό Στρατό.

    Ταυτόχρονα, είπε πως η οποιαδήποτε κατάληξη στο θέμα της ευρωπαϊκής ταυτότητας ασφάλειας και άμυνας δεν πρόκειται να ξεφύγει από τις αποφάσεις της Νίκαιας σύμφωνα με τις οποίες όλες οι υποψήφιες χώρες συμμετέχουν ισότιμα σε αυτή την προσπάθεια.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Εκθεση Ανάν - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    ΚΥΠΕ - 05/06/2001

    Για τις 11 Ιουνίου προγραμματίζονται οι διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Φρεντ Εκχαρντ.

    Μιλώντας σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο κ. Εκχαρντ είπε ότι στην έκθεση "ο Γενικός Γραμματέας αναφέρει ότι η στρατιωτική κατάσταση κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός παραμένει ήρεμη, αλλά τονίζει ιδιαίτερα αριθμό μικρών επεισοδίων, ορισμένα μάλλον σοβαρά, τα οποία προκλήθηκαν και από την Εθνική Φρουρά και από τις τουρκικές δυνάμεις".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [13] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ - 05/06/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 5/6/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7308          1,7411
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,4661          1,4748
    Λίρα Αγγλίας                     1,0400          1,0462
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   589,7700        593,2800
    Εσκούδος Πορτογαλίας             346,9942        349,0592
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3631          1,3712
    Λιρέττα Iταλίας                3.351,2961      3.371,2397
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3852          3,4053
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,2909         10,3521
    Πεσέτα Ισπανίας                  287,9809        289,6947
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,8163         23,9581
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8142          3,8369
    Φράγκο Βελγίου                    69,8203         70,2358
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3533         11,4209
    Φράγκο Λουξεμβούργου              69,8203         70,2358
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [14] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ - 05/06/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 5/6/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               175,2855        176,6877
          Δολ. Αυστραλίας              2,8868          2,9098
          Δολ. Καναδά                  2,2516          2,2696
          Κορώνες Δανίας              12,8908         12,9939
          Κορώνες Νορβηγίας           13,7791         13,8893
          Κορώνες Σουηδίας            15,9951         16,1230
          Φράγκα Eλβετίας              2,6197          2,6406
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [15] Ενωμένοι Δημοκράτες - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ

    ΚΥΠΕ - 05/06/2001

    Στοιχεία που είναι "χρήσιμα στις διπλωματικές μας προσπάθειες" περιέχει η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σύμφωνα με τους Ενωμένους Δημοκράτες (ΕΔΗ).

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση των ΕΔΗ, κυριότερο στοιχείο της έκθεσης είναι η "καταγραφή της αρνητικής θέσης του (Τ/Κ ηγέτη Ραούφ) Ντενκτάς στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, γεγονός που οδήγησε σε αδιέξοδο την προσφορά καλών υπηρεσιών από μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ" και σημειώνουν ότι "αυτή η διαπίστωση πρέπει να αξιοποιηθεί τόσο για την προετοιμασία των όποιων πρωτοβουλιών στο Κυπριακό, όσο και στη δυναμική προώθηση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 5 June 2001 - 12:02:05 UTC