Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-05-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γενικός Διευθυντής ΥΠΕΞ - Στοκχόλμη
  • [02] ΗΠΑ - Δήμος Μπάρνετ - Κυπριακό
  • [03] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Εθνικό Συμβούλιο - Τουρκία - Κυπριακό
  • [04] ΥΠΑΜ - Αρχηγός ΕΦ - Ξάνθη
  • [05] Τ/κ Τύπος - Ντενκτάς - ΣΕΑ Τουρκίας
  • [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Αναστασιάδης - Εκλογές
  • [07] Τ/κ Τύπος - ΣΕΑ Τουρκίας - Επιστροφή στις συνομιλίες
  • [08] Τ/Κ Τύπος - Ερογλου - Διαβουλεύσεις
  • [09] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Τουρκία - Κυπριακό
  • [10] Εκπρόσωπος - Εκλογές
  • [11] Μαρωνίτες - Χορηγία
  • [12] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

  • [01] (K) Γενικός Διευθυντής ΥΠΕΞ - Στοκχόλμη

    ΚΥΠΕ 30/05/2001

    Το Κυπριακό και οι προοπτικές επίλυσής του καθώς και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου ήταν τα κύρια θέματα συζήτησης κατά τις επαφές του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Μιχάλη Ατταλίδη, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Στοκχόλμη μεταξύ 28 και 29 Μαΐου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ατταλίδης είχε χωριστές συναντήσεις με το Μόνιμο Υφυπουργό Εξωτερικών Hans Dahlgren, και το Γενικό Διευθυντή επί θεμάτων Ευρωπαϊκής Ενωσης του σουηδικού Υπουργείου Εξωτερικών Frank Belgrage, με τους οποίους συζήτησε επίσης και τις γενικότερες εξελίξεις και προοπτικές της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ καθώς και περιφερειακά θέματα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [02] (Κ) ΗΠΑ - Δήμος Μπάρνετ - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ 30/05/2001

    Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν σθεναρά και ενεργά τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για επίτευξη συνολικής λύσης στο Κυπριακό και θεωρούν ότι η συνέχιση της διαδικασίας των συνομιλιών είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων.

    Τη θέση αυτή διατύπωσε ο Ειδικός Βοηθός του Αμερικανού Προέδρου και Ανώτερος Διευθυντής για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις Ντάνιελ Φριντ, σε απαντητική επιστολή από μέλη του Δήμου Μπάρνετ στο Λονδίνο, σημειώνοντας πως η Ουάσιγκτον εργάζεται για την επανέναρξη των συνομιλιών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Εθνικό Συμβούλιο - Τουρκία - Κυπριακό

    Ως "σοβαρότατη εκτροπή" χαρακτήρισε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) της Τουρκίας για το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, εκφράζοντας την άποψη ότι θα πρέπει άμεσα να απασχολήσει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου.

    Σε δηλώσεις ύστερα από πρωινή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι αυτό θα είναι το αντικείμενο, "το σημαντικότερο μεταξύ άλλων", της προσεχούς συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο δεν αναμένεται, όπως είπε, να συνέλθει πριν από την Πέμπτη, 7 Ιουνίου, οπόταν θα συνέλθει η Βουλή για να εκλέξει το νέο Πρόεδρό της.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [04] (Κ) ΥΠΑΜ - Αρχηγός ΕΦ - Ξάνθη

    KYΠΕ - 30/05/2001

    Στην Ξάνθη πήγε χθες το απόγευμα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Ευάγγελο Φλωράκη, θα παρακολουθήσει εκπαιδευτική δραστηριότητα του Ελληνικού Στρατού με τη συμμετοχή προσωπικού της Εθνικής Φρουράς.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Αμυνας Ανδρέας Γιώρκας, με τη ευκαιρία της επίσκεψης του στην περιοχή, ο κ. Χάσικος θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στην έδρα του Δ' Σώματος Στρατού, καθώς και σε ελληνικές μονάδες στην περιοχή του Εβρου, όπου θα τύχει σχετικής ενημέρωσης.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Τ/κ Τύπος - Ντενκτάς - ΣΕΑ Τουρκίας

    KYΠΕ - 30/05/2001

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, αναφερόμενος στη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας για την Κύπρο, είπε ότι η απόφαση "είναι ρεαλιστική, οδηγεί στο δρόμο της ειρήνης και έχει πλέον καθησυχάσει".

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο κ. Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι "αγωνιστές και λαός του τηλεφωνούν για να του εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους προς την Τουρκία μετά το ψήφισμα αυτό". (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΔΝ/ΜΚ/ΘΘ)

    [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Αναστασιάδης - Εκλογές

    ΚΥΠΕ - 30/05/2001

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε σήμερα ότι είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο, αλλά για τις ενδεχόμενες συνεργασίες προς ανάδειξη του νέου Προέδρου της Βουλής, όπως είπε, θα συνέλθει σήμερα το απόγευμα το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος για να αποφασίσει μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

    Οπως είπε ο κ. Αναστασιάδης μετά από την πρωινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, εφ' όσον το ΑΚΕΛ προτίθεται να διεκδικήσει το ίδιο την προεδρία του νομοθετικού σώματος, αποκλείεται συνεργασία του με το ΔΗΣΥ, ο οποίος όμως ενδεχομένως, εάν υπάρξουν ανάλογες αποφάσεις και των άλλων κομμάτων, μπορεί να συνεργασθεί και με το ΔΗΚΟ και με το ΚΙΣΟΣ ή άλλα μικρότερα κόμματα.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Τ/κ Τύπος - ΣΕΑ Τουρκίας - Επιστροφή στις συνομιλίες

    ΚΥΠΕ - 30/05/2001

    Την επάνοδο του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στις συνομιλίες για το Κυπριακό, αποφάσισε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) της Τουρκίας μετέδωσε το CNN Τουρκίας, όπως γράφει σήμερα η Τ/κ εφημερίδα "Ορτάμ".

    Ο Τούρκος Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου αρμόδιος για Κυπριακές υποθέσεις Σουκρού Σινά Γκιουρέλ υπέβαλε στο ΣΕΑ, σύμφωνα με το CNN Tουρκίας, έναν ογκώδη ενημερωτικό φάκελο για το Κυπριακό, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι ο Ραούφ Ντενκτάς θα πρέπει να επανέλθει στις συνομιλίες μόλις σχηματισθεί νέα ψευδοκυβέρνηση. (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΛΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Τ/Κ Τύπος - Ερογλου - Διαβουλεύσεις

    KYΠΕ - 30/05/2001

    Συνεχίζονται στα κατεχόμενα οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό νέας ψευδοκυβέρνησης συνασπισμού. Ο "εντολοδόχος" ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Έρογλου συναντήθηκε χθες με πολιτικά κόμματα και σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον τέως συνέταιρό του, Μουσταφά Ακιντζί.

    Οπως γράφει ο Τ/κ Τύπος, ο κ. Έρογλου δήλωσε ότι "όλα δείχνουν πως το νέο σχήμα θα απαρτίζεται από το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και το Δημοκρατικό Κόμμα".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΔΝ/ΘΘ/ΓΠ)

    [09] (K) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Τουρκία - Κυπριακό

    KYΠΕ - 30/05/2001

    Επιβεβαίωση της αδιάλλακτης στάσης της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό θεωρεί η κυπριακή κυβέρνηση τις χθεσινές αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) της Τουρκίας, οι οποίες, όπως τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου βρίσκονται σε σύγκρουση με τις αποφάσεις των ΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών.

    Εκφράζοντας την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης στις προσεγγίσεις του ΣΕΑ και τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού για "βελούδινο διαζύγιο" στην Κύπρο, κατά το πρότυπο της Τσεχοσλοβακίας, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως η κυβέρνηση θα εντείνει την πολύπλευρη διεθνή δραστηριότητά της προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να διαφανούν ξεκάθαρα οι τουρκικές προθέσεις αναφορικά με την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκλογές

    ΚΥΠΕ - 30/05/2001

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου διέψευσε σήμερα κατηγορηματικά ότι υπήρξε καλπονοθεία στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, σημειώνοντας ωστόσο ότι εάν υπάρχουν ενστάσεις που κριθούν βάσιμες, τότε υπάρχει θέμα για την κυβέρνηση, που σε τέτοια περίπτωση θα πάρει θέση.

    Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή δίωρη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ακόμα πως το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει σύντομα και ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα μεταβεί στο Γκέντεμπουργκ της Σουηδίας για τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συνέρχεται στις 15-16 του Ιουνίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [11] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    KYΠΕ - 30/05/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 30/05/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7291          1,7394
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,4795          1,4883
    Λίρα Αγγλίας                     1,0407          1,0469
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   589,1900        592,7000
    Εσκούδος Πορτογαλίας             346,6534        348,7184
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3618          1,3699
    Λιρέττα Iταλίας                3.348,0045      3.367,9480
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3818          3,4020
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,2808         10,3420
    Πεσέτα Ισπανίας                  287,6980        289,4118
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,7929         23,9347
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8104          3,8331
    Φράγκο Βελγίου                    69,7517         70,1672
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3422         11,4097
    Φράγκο Λουξεμβούργου              69,7517         70,1672
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Μαρωνίτες - Χορηγία

    ΚΥΠΕ – 30/05/2001

    Μέσα στα πλαίσια της ετήσιας κυβερνητικής χορηγίας προς τις θρησκευτικές ομάδες, ο Επίτροπος Προεδρίας Μανώλης Χριστοφίδης επέδωσε σήμερα στον αντιπρόσωπο της θρησκευτικής ομάδας των Μαρωνιτών στη Βουλή Αντώνη Χατζηρούσο επιταγή αξίας 25 χιλιάδων λιρών.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χατζηρούσος, κατά τη διάρκεια 30λεπτης συνάντησης με τον Επίτροπο Προεδρίας Μανώλη Χριστοφίδη "συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η θρησκευτική ομάδα και δόθηκε επιταγή για τα έξοδα τα οποία καταβάλλονται για να διατηρηθεί η ταυτότητα της εκκλησίας των Μαρωνιτών".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [13] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ – 30/05/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 30/05/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               177,6559        179,0771
          Δολ. Αυστραλίας              2,8854          2,9084
          Δολ. Καναδά                  2,2751          2,2933
          Κορώνες Δανίας              12,8745         12,9774
          Κορώνες Νορβηγίας           13,6666         13,7759
          Κορώνες Σουηδίας            15,6520         15,7770
          Φράγκα Eλβετίας              2,6332          2,6542
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 30 May 2001 - 12:02:03 UTC