Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-04-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Γάλλος ΥΠΕΞ
  • [02] Τ/κ Τύπος - Τζιακούρμας
  • [03] Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Συνέντευξη
  • [04] Κατεχόμενα - Αμερικανική εταιρεία - Αγορά Τράπεζας
  • [05] Ψευδοκράτος - Οικονομική βοήθεια - Παραίτηση
  • [06] Κυπριακές Αερογραμμές - Πολωνία
  • [07] Υπουργός Παιδείας - Συμβούλιο της Ευρώπης
  • [08] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακό - ΗΠΑ
  • [09] Ευρωβουλευτές ΠΑΣΟΚ - Απελευθέρωση Τζιακούρμα
  • [10] Εκπρόσωπος - Απελευθέρωση Τζιακούρμα
  • [11] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] ΥΠΕΞ - Κύπρου - Γαλλίας - Διάσκεψη Τύπου
  • [13] Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Τζιακούρμας

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Γάλλος ΥΠΕΞ

    ΚΥΠΕ - 27/04/2001

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης συναντάται στο Προεδρικό Μέγαρο με το Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν, ο οποίος έφθασε χθες βράδυ στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Το Γάλλο Υπουργό συνόδευσε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κύπριος ομόλογός του Ιωάννης Κασουλίδης, με τον οποίο θα έχει στη συνέχεια επίσημες συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΑ/ΓΠ)
    (Κ) Τ/κ Τύπος - Τζιακούρμας ΚΥΠΕ 27/04/2001

    Ο Τ/κ Τύπος αναφέρεται στη χθεσινή απελευθέρωση του Πανίκου Τζιακούρμα.

    Η "Κίπρις" αφιερώνει όλη την πρώτη σελίδα υπό τον πηχυαίο τίτλο "Ο Τζιακούρμας, πρώτα έκλαψε μετά γέλασε". Στον επίτιτλο η εφημερίδα γράφει ότι το λεγόμενο "κακουργιοδικείο" βρήκε "ένοχο" τον Τζιακούρμα και τον "καταδίκασε", αλλά έλαβε υπόψη του το χρόνο "κράτησης" του και τον απελευθέρωσε.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΛΠΕ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Συνέντευξη

    ΚΥΠΕ 27/04/2001

    (ΣΣ: Ενόψει των βουλευτικών εκλογών το ΚΥΠΕ έχει διευθετήσει να πάρει συνεντεύξεις από όλους τους αρχηγούς των κομμάτων που θα λάβουν μέρος στις εκλογές. Σήμερα ματαδίδεται η συνέντευξη που λήφθηκε από τον Πρόεδρο του ΑΔΗΚ Ντίνο Μιχαηλίδη.)

    Το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα (ΑΔΗΚ) θέλει και επιδιώκει μια δίκαιη και λειτουργική λύση του Κυπριακού που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, με μιαν κυριαρχία, με μιαν ταυτότητα και με μια διεθνή προσωπικότητα, ενώ κεφαλαιώδους σημασίας θεωρεί τον καθορισμό "ενιαίας θέσης για όλο τον Ελληνισμό".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Κατεχόμενα - Αμερικανική εταιρεία - Αγορά Τράπεζας

    ΚΥΠΕ 27/04/2001

    Αμερικανικός όμιλος επενδύσεων ενδιαφέρθηκε να αγοράσει την Τράπεζα "Kίπρις Kρέτι" στα κατεχόμενα έναντι ποσού 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Μεγαλομέτοχος της Τράπεζας είναι ο συμπέθερος του Ραούφ Ντενκτάς, Σαλίχ Μπογιατζί.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο αντιπρόσωπος του αμερικανικού ομίλου Ραλφ Έστεπ σε δήλωσε ότι μέχρι στιγμής το ψευδοκράτος δεν απάντησε στο αίτημα για αγορά της Τράπεζας, ενώ ο Σαλίχ Μπογιατζί είπε ότι το λεγόμενο "υπουργείο οικονομικών" θα πρέπει να ενδιαφερθεί καθώς πρόκειται για μια πολύ σημαντική ευκαιρία.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΛΠΕ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Ψευδοκράτος - Οικονομική βοήθεια - Παραίτηση

    ΚΥΠΕ 27/04/2001

    Ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι η Τουρκία απέστειλε στο ψευδοκράτος 18 τρισεκατομμύρια λίρες Τουρκίας προκειμένου να καταβληθούν οι μισθοί των λεγομένων "δημοσίων υπαλλήλων". Σήμερα μία λίρα Κύπρου πωλείται στα κατεχόμενα 1.820.000 λίρες Τουρκίας.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, παραιτήθηκε ο λεγόμενος "διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας" Ντεμιράν Σαγινέρ. Λόγω της οικονομικής κρίσης το όνομά του βρισκόταν στην ημερησία διάταξη.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΛΠΕ/ΓΠ)
    (K) Κυπριακές Αερογραμμές - Πολωνία ΚΥΠΕ 27/04/2001 Με όραμα την ένταξη της Κύπρου και της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων της Κύπρου Αβέρωφ Νεοφύτου εγκαινίασε χθες στη Βαρσοβία την πρώτη δρομολογημένη πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών στη χώρα αυτή, λέγοντας ότι θα ενδυναμώσει τις σχέσεις των δύο χωρών και θα αυξήσει το τουριστικό ρεύμα από την Πολωνία προς την Κύπρο.

    Παράλληλα, ο Υπουργός Μεταφορών και Ναυτιλίας της Πολωνίας Jerzy Widzyk, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο γεγονός θα φέρει τις δύο χώρες πιο κοντά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ένας λαός θα κατανοήσει τον άλλο καλύτερα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Συμβούλιο της Ευρώπης

    ΚΥΠΕ 27/04/2001

    Με τη συμμετοχή Υπουργών και αρμοδίων του αθλητισμού, από 33 χώρες της Ευρώπης, διεξάγεται σήμερα στη Λευκωσία η 3η Διάσκεψη Στρογγυλής Τραπέζης του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα "Αθλητισμός, Ανοχή και Τίμιο παιγνίδι", κατά τη διάρκεια της οποίας θα αναπτυχθούν οι τρόποι αξιοποίησης του αθλητισμού στην καταστολή πολέμων, στην καταπάτηση των φυλετικών διακρίσεων, στην πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης και της εκμετάλλευσης γυναικών και παιδιών, καθώς και στην παρεμπόδιση της εκδήλωσης φαινομένων ρατσισμού, ξενοφοβίας και έλλειψης αντοχής.

    Κηρύσσοντας την έναρξη της Διάσκεψης ο Υπουργός Παιδείας Ουράνιος Ιωαννίδης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα "σχεδιασμού ενός βασικού κώδικα συμπεριφοράς για όσους εμπλέκονται στον αθλητισμό, στην ανάπτυξη και διάδοση σχετικού πληροφοριακού υλικού και στην πραγματοποίηση μιας σειράς επιμορφωτικών μαθημάτων σε όλους από τους εμπλεκόμενους φορείς".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακό - ΗΠΑ

    ΚΥΠΕ 27/04/2001

    Οι ΗΠΑ ενδέχεται να αναλάβουν πρωτοβουλία αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές, προκειμένου να επαναρχίσουν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, όπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, να τεθεί ενώπιον των δύο πλευρών "ολοκληρωμένο σχέδιο" για την επίλυση του Κυπριακού.

    Απαντώντας σε ερώτηση, εάν η δήλωση στην Ουάσινγκτον του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών Τζέιμς Σουϊνγκερ, ότι "έφθασε η ώρα να λυθεί το Κυπριακό και να τερματισθεί η διαίρεση της νήσου", δείχνουν να υπάρχει έτοιμη κάποια αμερικανική πρωτοβουλία σχετικά με το Κυπριακό και κατά πόσον είναι ενήμερος ο ίδιος, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως "δεν υπάρχει καμμιά συγκεριμένη επίσημη ενημέρωση της κυβέρνησης ή βολιδοσκόπηση αναφορικά με κάτι τέτοιο".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Ευρωβουλευτές ΠΑΣΟΚ - Απελευθέρωση Τζιακούρμα

    ΚΥΠΕ 27/04/2001

    Εκ μέρους των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Κατηφόρης, προέβη σήμερα σε δήλωση αναφορικά με την απελευθέρωση του Πανίκου Τζιακούρμα από το καθεστώς Ντενκτάς, εκφράζοντας την ευχή αυτή να αποτελέσει την "απαρχή της αλλαγής της αδιάλλακτης συμπεριφοράς του Τ/κ καθεστώτος, αλλαγή που θα οδηγήσει στη συνεργασία των δύο κοινοτήτων".

    "Οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκφράζουμε τη μεγάλη μας ικανοποίηση για την απελευθέρωση του Πανίκου Τζιακούρμα από το ψευδοκράτος Ντενκτάς", αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Κατηφόρης, προσθέτοντας ότι "η περιπέτεια ενός αθώου ανθρώπου έλαβε τέλος έστω και μετά την προσχηματική καταδίκη του από το ψευδοδικαστήριο της Αμμοχώστου",

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Απελευθέρωση Τζιακούρμα

    ΚΥΠΕ 27/04/2001

    Η κυπριακή κυβέρνηση, όπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, εκτιμά ότι η Βρετανία ενίσχυσε από την αρχή την προσπάθεια για την απελευθέρωση του Πανίκου Τζιακούρμα και τον τερματισμό της απαγωγής του και, εάν ο ίδιος θελήσει να προσφύγει οπουδήποτε για να καταγγείλει την Τουρκία και τον κ. Ντενκτάς, η κυπριακή κυβέρνηση θα του συμπαρασταθεί πλήρως.

    Κληθείς να σχολιάσει τη βρετανική στάση μετά την απαγωγή και κατά τη διάρκεια της παράνομης κατακράτησης του κ. Τζιακούρμα από το κατοχικό καθεστώς του Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι "η όλη προσπάθεια που κατεβλήθη για την απελευθέρωση του Τζιακούρμα έγινε πολύ πιο αποτελεσματική, διότι σε κεντρικά της στοιχεία εστηρίχθη από τη Μεγάλη Βρετανία".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 27/04/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           200,73 ( 3,20)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £ 17.857.518
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20        CYP  8.369.842   825,49 ( 3,65)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  2.654.780    207,54 ( 3,08)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    818.092    192,97 ( 2,79)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    300.896     72,66 ( 1,23)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    840.070     73,13 ( 1,67)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £  1.083.906    137,34 ( 3,94)
    Εμπορικές Εταιρείες           £  1.322.091     53,88 ( 5,09)
    Υπεράκτιες Εταιρείες          £          0    105,00 ( 0,00)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    158.057     69,65 ( 0,94)
    Ετ. Πληροφορικής              £  2.823.436     52,38 ( 4,63)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £  2.547.502     40,32 ( 5,27)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £     31.850     62,14 ( 1,45)
    Ξενοδοχεία                    £    785.061    101,61 ( 1,86)
    Αλλες Εταιρείες               £  3.258.965    240,25 ( 2,58)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΓΠ)

    [10] (Κ) ΥΠΕΞ - Κύπρου - Γαλλίας - Διάσκεψη Τύπου

    KYΠΕ - 27/04/2001

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Oυμπέρ Βεντρίν, υπογράμμισε ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Ωστόσο σημείωσε ότι τα 15 κράτη μέλη της ΕΕ έκριναν φρόνιμο ότι όταν θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις θα επανατοποθετηθούν επί του θέματος λόγω της ιδιαίτερης σημασίας του.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου μετά από συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, με τις οποίες ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στο νησί, ο κ. Βεντρίν ανέφερε ότι η χώρα του υποστηρίζει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, εξέφρασε λύπη για τη στάση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να μην προσέρχεται στις συνομιλίες, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επίσκεψη του εδώ, σημειώοντας ότι η Γαλλία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΑ/ΜΑ)

    [11] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Τζιακούρμας

    KYΠΕ - 27/04/2001

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης δήλωσε ότι "ώρα είναι η ώρα αναζήτησης ευθυνών από τις βετανικές Αρχές και να απευθυνθούμε σε διεθνή και κυρίως ευρωπαϊκά δικαστήρια καταγγέλλοντας την Τουρκία".

    Σχολιάζοντας την απελευθέρωση του Πανίκου Τζιακούρμα σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι η απελευθέρωση, ενός ομήρου του κατοχικού καθεστώτος της Τουρκίας, "εκτυλίχθηκε σε κλίμα αρχαιοελληνικής τραγωδίας και τα αισθήματα είναι καθολικά όλων των Κυπρίων".

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 27 April 2001 - 12:02:03 UTC