Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-04-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τάκης Κληρίδης - Λονδίνο - Τράπεζα Ανασυγκρότησης
  • [02] Ποδόσφαιρο - Εθνικές Ανδρών - Ελπίδων
  • [03] Σάντεϊ Τάιμς - Πλούσιοι Κύπριοι στη Βρετανία
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Σιμόν Πέρες
  • [05] Σεισμός - Λεμεσός
  • [06] Τ/κ Τύπος - Κατεχόμενα - Ανεργία - Τουρισμός
  • [07] Σεισμός (2)
  • [08] Πρόεδρος Κληρίδης - Σύνδεσμος Πανεπιστημίων Κοινοπολιτείας
  • [09] ΚΙΣΟΣ - Τζιακούρμας
  • [10] ΔΗΣΥ - Απεργία πείνας -Τουρκία
  • [11] Υπουργός Δικαιοσύνης - ΥΠΕΞ Ισραήλ - Μέτρα ασφάλειας
  • [12] Πρόεδρος Κληρίδης - Σιμόν Πέρες - Επίσκεψη στο Στρουμπί
  • [13] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εγκαίνια μονάδας αφαλάτωσης
  • [14] Υπουργός Γεωργίας - Εγκαίνια μονάδας αφαλάτωσης
  • [15]Συνέδριο Πανεπιστημίων Κοινοπολιτείας - Εναρξη εργασιών
  • [16] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [17] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [18] Έπαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου - Γενοκτονία Αρμενίων
  • [19] ΥΠΕΞ Κύπρου - Ισραήλ - Διάσκεψη Τύπου
  • [20] Γιώργος Βασιλείου - Υπουργός Δικαιοσύνης Ιρλανδίας
  • [21] ΔΗΣΥ - Γενοκτονία των Αρμενίων
  • [22] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] (Κ) Τάκης Κληρίδης - Λονδίνο - Τράπεζα Ανασυγκρότησης

    KYΠΕ - 23/04/2001

    Ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο, θα συμμετάσχει σήμερα στη 10η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκροτήσεως και Αναπτύξεως (European Bank for Reconstruction and Development - EBRD), της οποίας η Κύπρος είναι ιδρυτικό μέλος.

    Στο σημαντικό αυτό γεγονός θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από 60 και πλέον χώρες- μέλη της EBRD, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

    (ΚΥΠΕ/ΘΘ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Εθνικές Ανδρών - Ελπίδων

    KYΠΕ - 23/04/2001

    Με στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα αναχωρούν το πρωί για την Ολλανδία, οι Εθνικές ομάδες της Κύπρου, Ανδρών και Ελπίδων, ο οποίες θα αντιμετωπίσουν τις αντίστοιχες ομάδες της Ολλανδίας.

    Η Εθνική Ανδρών, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλου, θα αντιμετωπίσει την Τετάρτη, η ώρα 21.30 στο Αϊντχόβεν, την Εθνική Ολλανδίας. Μετά τις δύο τελευταίες άσχημες εμφανίσεις της με Ιρλανδία και Εσθονία, η Εθνική Κύπρου θα επιδιώξει μιαν αξιοπρεπή εμφάνιση.

    Με αισιοδοξία αντιμετωπίζει η Εθνική Ελπίδων το παιχνίδι της, με την αντίστοιχη ομάδα της Ολλανδίας, για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ελπίδων. Οι Ελπίδες της Κύπρου αντιμετωπίζουν την Τρίτη, 24 Απριλίου, η ώρα 20.00, στο στάδιο Βίγκεμπερκ του Τούτιγχαμ τις Ελπίδες της Ολλανδίας.

    (ΚΥΠΕ/ΛΠΕ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Σάντεϊ Τάιμς - Πλούσιοι Κύπριοι στη Βρετανία

    ΚΥΠΕ 23/04/2001

    Στην 26η θέση ανάμεσα στους 1000 πιο πλούσιους κατοίκους της Βρετανίας βρίσκεται ο Κύπριος επιχειρηματίας Στέλιος Χατζηϊωάννου για τη χρονιά αυτή, με περιουσία 873 εκατομμυρίων στερλινών.

    Η εφημερίδα "Σάντεϊ Τάιμς", που δημοσίευσε χθες το σχετικό κατάλογο, αναφέρει ότι στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνει οποιαδήποτε συμφέροντά του στη ναυτιλία. Πέρσι ο συμπατριώτης μας επιχειρηματίας βρισκόταν στη 44η θέση του καταλόγου με περιουσία 500 εκατομμυρίων στερλινών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΜΦ/ΓΠ)

    [04] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Σιμόν Πέρες

    ΚΥΠΕ 23/04/2001

    Πολύ καλή χαρακτήρισαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες την πρωινή συνομιλία τους σε πρόγευμα εργασίας, σημειώνοντας ότι Κύπρος και Ισραήλ κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

    Σε σύντομες δηλώσεις του μετά το πρόγευμα εργασίας που παρέθεσε προς τιμή του κ. Πέρες στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο Ισραηλινός Υπουργός είπε ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικά καλό επίπεδο, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ θα αξιοποιήσει την κυπριακή φιλοξενία για την πραγματοποίηση στο μέλλον ειρηνευτικών συνομιλιών για το Μεσανατολικό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Σεισμός - Λεμεσός

    ΚΥΠΕ 23/04/2001

    Σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ σημειώθηκε στις 3.39 το πρωί κοντά στο Πισσούρη Λεμεσού.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Λειτουργός του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Κυριάκος Σολωμής, η δόνηση εντοπίστηκε στην παραλία του Ακρωτηρίου "Ασπρο".

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Τ/κ Τύπος - Κατεχόμενα - Ανεργία - Τουρισμός

    ΚΥΠΕ - 23/04/2001

    Η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" γράφει ότι η οικονομική κρίση που μαστίζει το ψευδοκράτος είχε άμεσες επιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα και ότι τους τρεις πρώτους μήνες του 2001 συνολικά 1.644 άτομα αποτάθηκαν στο "αρμόδιο τμήμα" για "επίδομα ανεργίας".

    Κάθε άνεργος εισπράττει από το "ταμείο ανεργίας" 2,5 εκατομμύρια λίρες Τουρκίας, την ημέρα δηλαδή 1 λίρα και 25 σεντ περίπου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Σεισμός (2)

    ΚΥΠΕ - 23/04/2001

    Ελαφρά αισθητός από μερικούς κατοίκους της Λεμεσού και Πάφου, καθώς και στη Πάχνα, Λάνια και άλλες κοινότητες της περιοχής έγινε ο σεισμός που σημειώθηκε σήμερα στις 3.39 το πρωί, χωρίς, ωστόσο, να αναφερθούν ζημιές.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, το επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος ήταν μεγέθους 4,4 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, ήταν στην παραλία του ακρωτηρίου Ασπρο, μεταξύ Πέτρας του Ρωμιού και Πισσουρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Σύνδεσμος Πανεπιστημίων Κοινοπολιτείας

    ΚΥΠΕ - 23/04/2001

    Η κυβέρνηση στοχεύει στην καθιέρωση της Κύπρου ως διεθνούς και περιφερειακού εκπαιδευτικού κέντρου και δίνει μεγάλη σημασία στην τριτοβάθμια και ιδιαίτερα στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

    Αυτά τόνισε σήμερα σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, τον οποίο διάβασε εκ μέρους του ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης, κατά την εναρκτήρια τελετή των εργασιών του Συνεδρίου του Συνδέσμου των Πανεπιστημίων της Κοινοπολιτείας στην Λευκωσία στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [09] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Τζιακούρμας

    ΚΥΠΕ - 23/04/2001

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών εκφράζει με ανακοίνωσή του την αλληλεγγύη του στον Πανίκκο Τζιακούρμα και την οικογένειά του, καθώς και στη μητέρα του, Ελένη, η οποία νοσηλεύεται είναι στο νοσοκομείο Λάρνακας και της εύχεται να γυρίσει γρήγορα στο σπίτι της, υγιής.

    Η απαγωγή του Πανίκκου μέσα στις Βρετανικές βάσεις και η φυλάκισή του με ψευδείς κατηγορίες στις φυλακές του ψευδοκράτους, αποκαλύπτουν για μια ακόμη φορά το Μεσαιωνικό τρόπο σκέψης και δράσης του κ. Ντενκτάς και της ομάδας Τούρκων στρατιωτικών που τον στηρίζουν, περιφρονώντας κάθε ανθρώπινη αξία και παραμένοντας οπαδοί της διαίρεσης και του μίσους, προσθέτει στην ανακοίνωσή του το ΚΙΣΟΣ.

    (ΚΥΠΕ/ΛΠΕ/ΓΠ)

    [10] (Κ) ΔΗΣΥ - Απεργία πείνας -Τουρκία

    ΚΥΠΕ - 23/04/2001

    Ο ΔΗΣΥ καταδικάζει τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις του τουρκικού καθεστώτος, συγκλονισμένος από το υπό εξέλιξη ανθρώπινο δράμα στην Τουρκία και καλεί τη διεθνή κοινότητα να ευαισθητοποιηθεί, ώστε να τεθεί τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση που προκαλεί όνειδος και προσβολή για το σύγχρονο, φιλελεύθερο κόσμο.

    Ανακοίνωση του ΔΗΣΥ αναφέρει ότι η συνεχιζόμενη απεργία πείνας εκατοντάδων πολιτικών κρατουμένων και των συγγενών τους παράλληλα με την παντελή αδιαφορία της τουρκικής κυβέρνησης, αποδεικνύει την αναλγησία του τουρκικού καθεστώτος, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά την αντιδημοκρατική του νοοτροπία και την έλλειψη ευαισθησίας μπροστά στον ανθρώπινο πόνο.

    (ΚΥΠΕ/ΛΠΕ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - ΥΠΕΞ Ισραήλ - Μέτρα ασφάλειας

    KYΠΕ - 23/04/2001

    "Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ είναι μια προσωπικότητα υψηλού κινδύνου και λαμβάνουμε τα πιο αυστηρά μέτρα που μπορεί να πάρει μια υπηρεσία για να τον προστατεύσει, ειδικά με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην περιοχή μας και στη Μέση Ανατολή με τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων".

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσιης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται για την προστασία του Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Σιμόν Πέρες - Επίσκεψη στο Στρουμπί

    KYΠΕ - 23/04/2001

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε ότι επαναδραστηριοποιούνται οι σχέσεις της Κύπρου με όλες τις χώρες της περιοχής μας και πως "προσπάθειά μας είναι να διατηρήσουμε φιλικές σχέσεις, να διαδραματίσουμε ρόλους και να έχουμε και την υποστήριξη των γύρω χωρών".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Πάνω Στρουμπί Πάφου, όπου παρέστη σε αρχιερατική λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, είπε ότι η πρωινή συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ήταν "πολύ καλή και χρήσιμη".

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΜΚ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εγκαίνια μονάδας αφαλάτωσης

    KΥΠΕ - 23/04/2001

    Μια νέα περίοδος εγκαινιάζεται για την Κύπρο με τη συμπλήρωση και λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης παρά το αεροδρόμιο της Λάρνακας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κληρίδης, ο οποίος τέλεσε το μεσημέρι τα εγκαίνια της εν λόγω μονάδας. Σημείωσε παράλληλα ότι η κυβερνητική υδατική πολιτική, η οποία "δίνει ριζοσπαστικές λύσεις σε όλες τις πτυχές του υδατικού" δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα των αφαλατώσεων και πως μεταξύ άλλων προωθείται η ίδρυση ενιαίου φορέα υδάτων.

    Σε ομιλία του κατά την τελετή εγκαινίων της μεγαλύτερης αυτής μονάδας αφαλάτωσης που προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός στον τομέα των αφαλατώσεων, ο Πρόεδρος Κληρίδης υπογράμμισε τη σημασία των αφαλατώσεων για την Κύπρο αφού "μετά από πολλά χρόνια ταλαιπωριών που προκαλούσαν οι γνωστές περικοπές, η μονάδα αυτή μας έδωσε τη δυνατότητα να άρουμε οριστικά τα περιοριστικά μέτρα στην παροχή πόσιμου νερού".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Εγκαίνια μονάδας αφαλάτωσης

    ΚΥΠΕ - 23/04/2001

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο των εγκαινίων της νέας μονάδας αφαλάτωσης στη Λάρνακα διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι το νερό που παρέχεται από τα κυβερνητικά υδατικά έργα, φράγματα και μονάδες αφαλάτωσης είναι απόλυτα ασφαλές.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι η μονάδα αυτή την οποία χαρακτήρισε ως "μονάδα - κλειδί" θα παράγει 52 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού την ημέρα "και έχει γίνει με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον και χωρίς να χρειαστεί οποιαδήποτε αλλαγή στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου". Παράλληλα επεσήμανε πως η κυβέρνηση μεριμνά και για την απεξάρτηση της γεωργίας σε κάποιο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [15] (Κ)Συνέδριο Πανεπιστημίων Κοινοπολιτείας - Εναρξη εργασιών

    ΚΥΠΕ - 23/04/2001

    Αρχισαν σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία οι εργασίες του Συνεδρίου του Συνδέσμου Πανεπιστημίων της Κοινοπολιτείας με γενικό θέμα "Νέοι σχηματισμοί της Παγκοσμιοποίησης. Δημιουργία συνεργασιών μεταξύ των Πανεπιστημίων της Κοινοπολιτείας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλων περιφερειακών ενώσεων", στο οποίο λαμβάνουν μέρος 280 πρυτάνεις από 35 χώρες και θα ολοκληρωθεί στις 26 Απριλίου.

    Μιλώντας κατά την τελετή έναρξης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου και Πρόεδρος του Συνδέσμου Πανεπιστημίων της Κοινοπολιτείας για το 2000 - 2001, Νικόλας Παπαμιχαήλ αφού καλωσόρισε τους συνέδρους τόνισε τη σημασία που έχει για την Κύπρο η ανάπτυξη δεσμών ανάμεσα στην Κοινοπολιτεία και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού, όπως είπε "η Κύπρος βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Κοινοπολιτείας και Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [16] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ - 23/04/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 23/4/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               189,4396        190,9551
          Δολ. Αυστραλίας              3,0642          3,0887
          Δολ. Καναδά                  2,4055          2,4247
          Κορώνες Δανίας              12,8408         12,9435
          Κορώνες Νορβηγίας           14,0130         14,1251
          Κορώνες Σουηδίας            15,6628         15,7881
          Φράγκα Eλβετίας              2,6336          2,6546
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [17] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ - 23/04/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 23/04/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7230          1,7333
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5540          1,5633
    Λίρα Αγγλίας                     1,0762          1,0826
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   587,1100        590,6200
    Εσκούδος Πορτογαλίας             345,4305        347,4955
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3570          1,3651
    Λιρέττα Iταλίας                3.336,1932      3.356,1368
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3699          3,3900
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,2445         10,3057
    Πεσέτα Ισπανίας                  286,6831        288,3969
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,7090         23,8507
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,7970          3,8197
    Φράγκο Βελγίου                    69,5056         69,9211
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3021         11,3697
    Φράγκο Λουξεμβούργου              69,5056         69,9211
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [18] (Κ) Έπαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου - Γενοκτονία Αρμενίων

    ΚΥΠΕ - 23/04/2001

    Η Έπαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου, με αφορμή την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων, ενώνει τη φωνή της με την αρμενική κοινότητα και καταδικάζει τη γενοκτονία. Η αποδοχή από την Τουρκία της ευθύνης της εθνοκάθαρσης, αποτελεί προϋπόθεση για την είσοδο της, στην κοινωνία των ευρωπαϊκών κρατών, ανακοίνωση της Επαλξης αναφέρει.

    "Η γενοκτονία των Αρμενίων από το 1896-1916 ήταν η πρώτη συστηματική διαδικασία εθνοκάθαρσης που εφάρμοσε η Τουρκία τον 20ον αιώνα. Την ίδια τακτική εφάρμοσε σε βάρος των Ποντίων και των άλλων Ελλήνων της Μικράς Ασίας, των Κούρδων και των Ελλήνων της Κύπρου. Ο διωγμός και οι σφαγές των Αρμενίων για μια εικοσαετία κατέστησε την Τουρκία υπόλογη ενώπιον της διεθνούς κοινωνίας και της Παγκόσμιας Ιστορίας" αναφέρει η Έπαλξη.

    (ΚΥΠΕ/ΛΠΕ/ΓΠ)

    [19] (K) ΥΠΕΞ Κύπρου - Ισραήλ - Διάσκεψη Τύπου

    ΚΥΠΕ - 23/04/2001

    Οι προσπάθειες για επίτευξη ειρήνης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής σε συνάρτηση με την προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών των Υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου και του Ισραήλ Ιωάννη Κασουλίδη και Σιμόν Πέρες, οι οποίοι έκαναν ειδική αναφορά στα πλεονεκτήματα που θα υπάρχουν για την περιοχή από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Και οι δύο υπουργοί τόνισαν την ανάγκη ειρήνευσης στην περιοχή, ενώ ο κ. Πέρες κάλεσε τους Κύπριους να μην χάσουν ποτέ την ελπίδα και την υπομονή τους και εξέφρασε την εκτίμηση πως η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στις προσπάθειες για ειρήνευση μέσω επαφών με τα μέρη αφού, όπως είπε, η χώρα του εμπιστεύεται την Κύπρο που διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τις αραβικές χώρες της περιοχής.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [20] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Υπουργός Δικαιοσύνης Ιρλανδίας

    ΚΥΠΕ - 23/04/2001

    Το ενδεχόμενο υπογραφής διμερούς συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ιρλανδίας για καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της εμπορίας ναρκωτικών, καθώς και το κεφάλαιο εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στον τομέα της Δικαιοσύνης συζήτησαν σε βάθος σήμερα στη Λευκλωσία ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ιρλανδίας John O΄Donnoghue και ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση Γιώργος Βασιλείου.

    Σεδηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Βασιλείου τη συνάντησή του με τον Ιρλανδό υπουργό "πολύ χρήσιμη", λέγοντας ότι ενημέρωσε τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Ιρλανδίας "για το πού βρίσκεται η όλη διαδικασία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ", αποσπώντας τη "σταθερή υποστήριξη" της Ιρλανδίας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [21] (Κ) ΔΗΣΥ - Γενοκτονία των Αρμενίων

    ΚΥΠΕ - 22/4/2001

    Ο ΔΗΣΥ καταδικάζει τη βάρβαρη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους πριν από 86 χρόνια και εκφράζει τον αποτροπιασμό του στις σφαγές 2 περίπου εκατομμυρίων Αρμενίων και το ξεριζωμό άλλων 2,5 εκατομμυρίων από τα πατρογωνικά τους εδάφη.

    Με ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ συμπαριστέκεται στον αγώνα των Αρμενίων για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας και την πλήρη αποκατάσταση των βάναυσα καταπατημένων δικαιωμάτων τους.

    (ΚΥΠΕ/ΛΠΕ/ΓΠ)

    [22] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 22/4/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           186,27 ( 2,89)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £ 11.557.391
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 4.621 390   769,91 ( 3,37)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.381.025    196,25 ( 3,00)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    355.070    182,27 ( 1,05)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    173.493     67,69 ( 0,43)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    471.998     67,00 ( 1,96)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    828.170    120,76 ( 3,67)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    287.884     47,70 ( 2,12)
    Υπεράκτιες Εταιρείες          £          0    105,00 ( 0,00)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    140.532     67,85 ( 1,31)
    Ετ. Πληροφορικής              £  1.875.721     46,59 ( 4,49)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £  1.415.675     35,63 ( 1,97)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £     64.497     59,79 ( 1,55)
    Ξενοδοχεία                    £  1.344.849     96,82 ( 5,01)
    Αλλες Εταιρείες               £  2.566.839    225,67 ( 3,01)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 23 April 2001 - 12:02:05 UTC