Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-04-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βασιλείου - ΥΠΕΞ Τσεχίας
  • [02] Εκπρόσωπος - Υπόθεση Λοϊζίδου
  • [03] Κύπρος - Αιγαίο - Πρόγραμμα
  • [04] Κύπρος - Λίβανος - Ιατρική συμφωνία
  • [05] Κύπρος - ΟΗΕ - Παραβιάσεις
  • [06] ΟΗΕ - Ψήφισμα Ευρωκοινοβουλίου - Τζιακούρμας
  • [07] Εκπρόσωπος - Θέμα αθίγγανων
  • [08] Χρηματιστήριο - Μεγάλη άνοδος
  • [09] ΕΔΗ - Δηλώσεις Τζεμ
  • [10] Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου - Διεθνές Συνέδριο
  • [11] Ολομέλεια - Προεδρος Βουλής - Προσφώνηση
  • [12] Υπουργός Εξωτερικών - ΥΠΕΞ Τσεχίας - Δηλώσεις Τζεμ
  • [13] Εκρόσωπος Φερχόιγκεν - Δηλώσεις Τζεμ
  • [14] ΥΠΕΞ Κύπρου - Τσεχίας - Συνομιλίες
  • [15] Βουλή - Αποχώρηση Κυπριανού - Κόμματα
  • [16] Εργαστήρι Διαπραγματεύσεων
  • [17] Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου - Δηλώσεις Τζεμ
  • [18] Κίνηση Κερύνεια Επιστροφή - Βασιλείου
  • [19] Βουλή - Κόμματα - Χορηγία
  • [20] ΝΕΟ - Δηλώσεις Τούρκου ΥΠΕΞ
  • [21] Βουλή - Ωράριο καταστημάτων
  • [22] Γαλλία - Επίσκεψη Τσοχατζόπουλου - Κύπρος - Δηλώσεις
  • [23] Βουλή - Ρυθμιστής
  • [24] Βουλη - Βουλευτικές εκλογές - ΜΜΕ
  • [25] Πρόεδρος Κληρίδης - ΥΠΕΞ Αιγύπτου

  • [01] (K) Βασιλείου - ΥΠΕΞ Τσεχίας

    KYΠΕ - 19/04/2001

    Τρόπους συνεργασίας των χωρών τους στην πορεία ένταξής τους στην ΕΕ συζήτησαν σήμερα στη Λευκωσία, ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Jan Kavan, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Βασιλείου, αφού χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη τη συζήτηση που είχε με τον Τσέχο Υπουργό Εξωτερικών, είπε ότι "αντάλλαξαν απόψεις πως να συνεργαστούν για ένταξη στην ΕΕ, μαθαίνοντας, την ίδια στιγμή, ο ένας από τον άλλον."

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπόθεση Λοϊζίδου

    KYΠΕ - 19/04/2001

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι "η Τουρκία θα αναγκαστεί στο τέλος να συμμορφωθεί" με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, εκφράζοντας την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι "κάθε ημέρα που περνά τα περιθώρια στενεύουν για την Τουρκία".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη χθεσινή απόφαση της εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για αναβολή της συζήτησης της υπόθεσης για τις 13 με 14 Ιουνίου, ο κ. Παπαπέτρου δήλωσε επίσης ότι "γίνεται ένας πολιτικός αγώνας, μια μεγάλη προσπάθεια σε συντονισμό με την Ελλάδα και γίνεται ό,τι είναι δυνατόν" για εφαρμογή της απόφασης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Κύπρος - Αιγαίο - Πρόγραμμα

    ΚΥΠΕ - 19/04/2001

    Ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου συμβάλλοντας στην πολιτιστική ανάπτυξη των νέων, πραγματοποιεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς Ελλάδας, ένα Πρόγραμμα Πολιτιστικής Εμψύχωσης για παιδιά με τίτλο "Κύπρος-Αιγαίο, Μύθος-Ιστοριά-Τέχνη".

    Το Πρόγραμμα παρουσιάζει την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου και του Αιγαίου με παιγνιώδη τρόπο, κάνοντας τα παιδιά να ονειρευτούν, να φανταστούν και γενικά να δουλέψουν όλες τις αισθήσεις τους.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Κύπρος - Λίβανος - Ιατρική συμφωνία

    KYΠΕ - 19/04/2001

    Υπογράφηκε σήμερα η πρώτη συμφωνία ιατρικής φύσεως μεταξύ της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης του Λιβάνου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τη συμφωνία υπέγραψε στη Βηρυτό ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Παραβιάσεις

    KYΠΕ - 19/04/2001

    Η Κύπρος κατήγγειλε στον ΟΗΕ τις νέες μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της και τις παραβάσεις του FIR Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Σώτος Ζαχκαίος απέστειλε επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα, στην οποία καταγγέλλει νέες μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου και τις παραβάσεις του FIR Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, που σημειώθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου και σε όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΠ)

    [06] (Κ) ΟΗΕ - Ψήφισμα Ευρωκοινοβουλίου - Τζιακούρμας

    ΚΥΠΕ - 19/04/2001

    Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου για την απαγωγή του Πανίκου Τζιακούρμα όπως και επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ Σώτου Ζακχαίου προς το ΓΓ του διεθνούς οργανισμού, έχουν κυκλοφορήσει και ως έγγραφα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κ. Ζακχαίος απέστειλε στις 10 Απριλίου προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν επιστολή στην οποία επισυνάπτεται το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ημερομηνίας 5 Απριλίου σχετικά με την απαγωγή του Πανίκου Τζιακούρμα και την παράνομη κράτησή του από το κατοχικό καθεστώς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Θέμα αθίγγανων

    ΚΥΠΕ - 19/04/2001

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου κατέστησε σήμερα σαφές ότι δεν απαγορεύεται η διακίνηση των αθίγγανων που βρίσκονται σε χώρο πλησίον των Κεντρικών Φυλακών, διευκρινίζοντας ότι ο χώρος αυτός κρίθηκε ως κατάλληλος για προσωρινή στέγαση των ατόμων που έρχονται στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα.

    Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Γενικός Εισαγγελέας και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από τη Βουλή δεν αναφέρεται ειδικά στο θέμα των αθίγγανων αλλά έρχεται να καλύψει ένα κενό στη νομοθεσία ώστε να καταστεί ποινικό αδίκημα η παρανομία της παράνομης κράτησης κάποιου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Μεγάλη άνοδος

    KYΠΕ - 19/04/2001

    Εντονα ανοδικά, σε ποσοστό 2,33%, αντέδρασε η αγορά στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, αντέχοντας, μάλιστα, στις ρευστοποιήσεις που εκδηλώθηκαν ενδοσυνεδριακά, με τους πλείστους εισηγμένους τίτλους να καταγράφουν σημαντική αύξηση στις τιμές τους. Η σημερινή άνοδος του Γενικού Δείκτη συνοδεύτηκε και με σημαντική αύξηση, 3,2 εκατομμύρια λίρες, του ημερήσιου όγκου συναλλαγών αφού ανήλθε στα 8,7 εκ. λίρες.

    Σημαντικά κέρδη της τάξης του 2,72% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 739,97 μονάδες, με τον κλάδο των Τραπεζών να σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 2%.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΑ)

    [09] (Κ) ΕΔΗ - Δηλώσεις Τζεμ

    ΚΥΠΕ - 19/04/2001

    Οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στα κατεχόμενα περί αντίδρασης 'χωρίς όρια' στην ένταξη της Κύπρου και περί συνομοσπονδίας "καταδεικνύουν τα αδιέξοδα της τουρκικής πολιτικής", αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ).

    Προσθέτουν ότι με την αναφορά του σε πύρρειο νίκη ο κ. Τζεμ "αναγνώρισε έμμεσα ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ, έστω και χωρίς τη λύση του Κυπριακού".

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΑ)

    [10] (Κ) Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου - Διεθνές Συνέδριο

    ΚΥΠΕ - 19/04/2001

    Πέραν των 280 πρυτάνεων από 35 χώρες αναμένονται στην Κύπρο για το συνέδριο των Πρυτανικών Αρχών της Κοινοπολιτείας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 μέχρι τις 26 Απριλίου, με γενικό θέμα: "Νέοι Σχηματισμοί της Παγκοσμιοποίησης: Δημιουργία συνεργασιών μεταξύ των Πανεπιστημίων της Κοινοπολιτείας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων περιφερειακών ενώσεων".

    Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Νικόλας Παπαμιχαήλ, ο οποίος προεδρεύει του Συνδέσμου Πανεπιστημίων της Κοινοπολιτείας για το 2000 - 2001, είπε ότι η διοργάνωση στην Κύπρο "του ιδιαίτερα σημαντικού αυτού συνεδρίου, αποτελεί μεγάλη τιμή όχι μόνο για το Πανεπιστήμιο της Κύπρου, αλλά για την χώρα μας γενικότερα".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΑ)

    [11] (Κ) Ολομέλεια - Προεδρος Βουλής - Προσφώνηση

    KYΠΕ - 19/04/2001

    Την ελπίδα ότι η νέα Βουλή θα οδηγήσει την Κύπρο στην Ευρώπη, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του Σώματος Σπύρος Κυπριανού, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων "θα πρέπει να είναι πάντα σημαιοφόροι στον αγώνα για τη σωτηρία και τη δικαίωση της πατρίδας μας".

    Σε ομιλία του κατά την τελευταία συνεδρία διάλυσης της Βουλής, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ικανοποίηση για τη "σκληρή δουλειά" και το μεγάλο έργο που επιτελέστηκε, σημειώνοντας ότι η απερχόμενη Βουλή ανταποκρίθηκε πλήρως στις υποχρεώσεις της στον τομέα των αρμοδιοτήτων της σε ό,τι αφορά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΑ)

    [12] (K) Υπουργός Εξωτερικών - ΥΠΕΞ Τσεχίας - Δηλώσεις Τζεμ

    ΚΥΠΕ - 19/04/2001

    Οι χθεσινές δηλώσεις του Ισμαϊλ Τζεμ στα κατεχόμενα αποτελούν το τελευταίο χαρτί της Τουρκίας με την ελπίδα ότι θα παρεμποδίσει κατ' αυτό τον τρόπο την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά το ότι η Κύπρος θα μπει στην ΕΕ αποτελεί εκτίμηση και των Τούρκων, οι οποίοι το λένε ιδιαιτέρως σε Ευρωπαίους συνομιλητές τους, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε παράλληλα ότι οι τουρκικές θέσεις "που απευθύνονται ως ένα είδος εκβιασμού και εκφοβισμού τόσο προς την ΕΕ όσο και προς την Κύπρο, δεν πρόκειται να περάσουν διότι ούτε η ΕΕ λειτουργεί κάτω από συνθήκες εκβιασμού και εκφοβισμού, αλλά ούτε και η Κύπρος μπορεί να δείξει οποιαδήποτε αποδυνάμωση της αποφασιστικότητας της να προχωρήσει προς την ένταξη με ή χωρίς λύση του Κυπριακού και οποιαδήποτε αδυναμία εξαιτίας αυτών των απειλών".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [13] (Κ) Εκρόσωπος Φερχόιγκεν - Δηλώσεις Τζεμ

    ΚΥΠΕ - 19/04/2001

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει αυστηρώς προσηλωμένη στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι για την Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν, με αφορμή τις απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ στα κατεχόμενα από τους Τούρκους εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος επικαλέσθηκε "άγνοια" για τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού. Αυτό, όμως, δεν τον εμπόδισε να επαναλάβει, για μια ακόμη φορά, ότι η Κύπρος ως υποψήφια χώρα διαξάγει σήμερα ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΠ)

    [14] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - Τσεχίας - Συνομιλίες

    ΚΥΠΕ - 19/04/2001

    Την πεποίθηση ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ μπορεί να επιταχύνει την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Γιαν Κάβαν, σημειώνοντας ότι η χώρα του θα ήθελε να δει την επίτευξη σύντομα μιας ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού, ευθυγραμμισμένης με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Κάβαν μιλούσε κατά τη διάρκεια κοινής διάσκεψης Τύπου, που έδωσε με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, ύστερα από συνομιλίες που οι δυο υπουργοί είχαν στη Λευκωσία κατά τη διάρκεια των οποίων εκτός από το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία των δυο χωρών έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων καθώς και συζήτηση για την κατάσταση στα Βαλκάνια και άλλες κοινού ενδιαφέροντος περιοχές.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [15] (Κ) Βουλή - Αποχώρηση Κυπριανού - Κόμματα

    ΚΥΠΕ - 19/04/2001

    Το εγκώμιο του Σπύρου Κυπριανού, ως πολιτικού και ως ανθρώπου, έπλεξαν σήμερα το απόγευμα στην τελευταία ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων πριν από τις βουλευτικές εκλογές, όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

    Μέσα σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα όλοι οι βουλευτές ιστάμενοι χειροκρότησαν τον κ. Κυπριανού κατά την αποχώρησή του από τη συνεδρία της Βουλής. Ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε όλους τους βουλευτές για τη συνεργασία που είχε μαζί τους.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [16] (Κ) Εργαστήρι Διαπραγματεύσεων

    ΚΥΠΕ - 19/04/2001

    Αρχισε σήμερα στη Λευκωσία το Εργαστήρι Διαπραγματεύσεων για 15 λειτουργούς από εννέα χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

    Το επιμορφωτικό αυτό πρόγραμμα οργανώνεται από την Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης στα πλαίσια του σχεδίου του Γραφείου Προγραμματισμού για παροχή τεχνικής βοήθειας σε ξένες χώρες και θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Απριλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΠ)

    [17] (Κ) Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου - Δηλώσεις Τζεμ

    KYΠΕ - 19/04/2001

    "Οι δηλώσεις Τζεμ - Ντενκτάς και οι απειλές αποδεικνύουν ακόμη μια φορά το στυγνό πρόσωπο της κατοχής και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η κατοχική δύναμη για επιβολή των θέσεών της" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου.

    Προσθέτει ότι οι στόχοι τους είναι ο επηρεασμός της πορείας του Κυπριακού και της ένταξης, ενώ όπως εκτιμά η Επαλξη ένας από τους λόγους των δηλώσεων είναι η δεινή εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία και η προσπάθεια δημιουργίας εξωτερικών αντιπερισπασμών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΠ)

    [18] (Κ) Κίνηση Κερύνεια Επιστροφή - Βασιλείου

    KYΠΕ - 19/04/2001

    Η Κίνηση Κερύνεια-Επιστροφή ζητά με ανακοίνωσή της να φύγει ο Γιώργος Βασιλείου από διαπραγματευτής με την ΕΕ.

    Στην ίδια ανακοίνωση η Κίνηση αναφέρεται στις από τηλεοράσεως δηλώσεις του κ. Βασιλείου που όπως υποστηρίζει με τον πιο "επίσημο τρόπο, δήλωσε ότι αν μας δώσουν τα ΗΕ τις ιδέες Γκάλι για λύση του Κυπριακού και τις απορρίψουμε ούτε με καλαμάκι δεν βλέπουμε ΕΕ" και διερωτάται εάν τον "κουρτίζει", ο Πρόεδρος Κληρίδης, να λέει αυτά που λέει ή εάν ο κ. Βασιλείου την "έστησε" στον κ. Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΠ)

    [19] (Κ) Βουλή - Κόμματα - Χορηγία

    KYΠΕ - 19/04/2001

    Η ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2001, ύψους 43 εκατομμυρίων 29 χιλιάδων 536 λιρών, από τα οποία ένα εκατομμύριο λίρες αφορά την επιχορήγηση των πολιτικών κομμάτων για την μεταφορά στην Κύπρο ψηφοφόρων που διαμένουν στο εξωτερικό για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κατά τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

    Τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό υπερψήφισαν χωρίς τροπολογίες 25 από τους παρόντες βουλευτές, ενώ κατά τάχθηκαν οι πέντε βουλευτές του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών. Oι δυο βουλευτές των Ενωμένων Δημοκρατών τήρησαν αποχή.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΚ/ΜΑ)

    [20] (Κ) ΝΕΟ - Δηλώσεις Τούρκου ΥΠΕΞ

    KYΠΕ - 19/04/2001

    Οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ) θεωρούν ότι οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ για "άνευ ορίων αντίδρασης" αποτελούν μέρος της σχεδιασμένης και εγκεκριμένης πολιτικής από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας και συνιστούν απειλή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Οπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, οι ΝΕΟ εισηγούνται την ενεργοποίηση της συνθήκης εγγύησης με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας και σύγκληση συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών (Κύπρος, Ελλάδα, Βρετανία), την άμεση καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας και την κυκλοφορία επίσημης καταγγελίας σε όλα τα μέλη του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [21] (Κ) Βουλή - Ωράριο καταστημάτων

    KYΠΕ - 19/04/2001

    Η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε την πρόταση νόμου για το ωράριο λειτουργίας των κασταστημάτων το οποίο με βάση την πρόταση αυτή επεκτείνεται κατά τη χειμερινή περίοδο μέχρι τις 7 το βράδυ και κατά την καλοκαιρινή περίοδο μέχρι την 8.30 το βράδυ.

    Η πρόταση νόμου που εγκρίθηκε προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σταδιακή μείωση του εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων που εργοδοτούνται στα καταστήματα από 40 σε 38 οκτώ ώρες σε διάστημα τεσσάρων χρόνων, καθορισμό συνεχούς ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων των καταστημάτων και καθορισμό αριθμού αργιών κατά τις οποίες τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΚ/ΜΑ)

    [22] (Κ) Γαλλία - Επίσκεψη Τσοχατζόπουλου - Κύπρος - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 19/04/2001

    Ο Γάλλος Υπουργός Αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα Πιέρ Μοσκοβισί διαβεβαίωσε σήμερα τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλο ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου θα προχωρήσουν κανονικά, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ελσίνκι και ανεξάρτητα από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Επίσημη ανακοίνωση στη Λευκωσία αναφέρει ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι, δήλωσε μετά τη συνάντηση με το Γάλλο Υπουργό ότι η τοποθέτηση αυτή του κ. Μοσκοβισί είναι πολύ σημαντική.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΠ)

    [23] (Κ) Βουλή - Ρυθμιστής

    KYΠΕ - 19/04/2001

    Ομόφωνα η ολομέλεια της Βουλής ψήφισε απόψε εναρμονιστική νομοθεσία για ρύθμιση της παροχής τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων στη Δημοκρατία, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο καθώς και για δημιουργία του νομοθετικού πλαισίου και της δομής για την επίτευξη του σκοπού αυτού.

    Ειδικότερα το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε προβλέπει την άσκηση ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων σε θέματα παροχής τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων από πρόσωπο ανεξάρτητο από την κυβέρνηση, την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου και τους παροχείς τηλεπικοινωνιακών δικτύων και τηλεπικοινωνιακών και ταχυδρομικών υπηρεσιών.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΚ/ΓΠ)

    [24] (Κ) Βουλη - Βουλευτικές εκλογές - ΜΜΕ

    KYΠΕ - 19/04/2001

    Η ολομέλεια της Βουλής απέρριψε απόψε κατά πλειοψηφία πρόταση νόμου του βουλευτή του ΔΗΣΥ Πρόδρομου Προδρόμου για τροποποίηση του περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών Νόμου, ώστε να επιτρέπονται οι πολιτικές διαφημίσεις κατά την τρίμηνη περίοδο που προηγείται οποιωνδήποτε εκλογών. Η πρόταση απορρίφθηκε με 26 ψήφους κατά, 18 υπέρ και δυο αποχές.

    Το νομοθετικό σώμα ψήφισε εξάλλου ομόφωνα προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν από τον κ. Προδρόμου για το θέμα των δημοσκοπήσεων και που προβλέπουν την απαγόρευση της δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων από ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και έντυπα μέσα, εφτά ημέρες πριν από τη διεξαγωγή οποιωνδήποτε εκλογών.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΚ/ΓΠ)

    [25] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ΥΠΕΞ Αιγύπτου

    ΚΥΠΕ – 19/04/2001

    Η Αίγυπτος υποστηρίζει "την επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών", δήλωσε απόψε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμρ Μούσα, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, στο ξενοδοχείο όπου διαμένει στο Κάιρο.

    Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση, που κράτησε τριάντα περίπου λεπτά, συζήτησαν το Κυπριακό, τις αρνητικές εξελίξεις στις σχέσεις Παλαιστινίων και Ισραήλ και άλλα θέματα που αφορούν την περιοχή της Μεσογείου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ/ΜΚ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 19 April 2001 - 20:46:04 UTC