Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-04-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιτροπή Επαφής - Πρόεδρος Βουλής - ΕΣΥ
  • [02] Ενταξιακές διαπραγματεύσεις - Τελευταίος απολογισμός
  • [03] Επιτροπή Εσωτερικών - Εκλογές - Φοιτητές
  • [04] Ασθένεια τρελλών αγελάδων - Επιτροπή - Κύπρος
  • [05] Πολιτιστική κληρονομία - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Εκθεση - Κύπρος
  • [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Διάσκεψη Τύπου - Εναρκτήρια δήλωση

  • [01] (Κ) Επιτροπή Επαφής - Πρόεδρος Βουλής - ΕΣΥ

    ΚΥΠΕ - 02/04/2001

    Η άρση των προγραμματισμένων απεργιακών μέτρων αποφασίσθηκε σήμερα μετά από τη συνάντηση μεταξύ της Επιτροπής Επαφής - Βουλής - ΠΑΣΥΔΥ με τη συμμετοχή του Προέδρου του Βουλής Σπύρου Κυπριανού.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Επαφής Χρίστος Ρότσας εξέφρασε αισιοδοξία ότι μέχρι την τελευταία συνεδρία της Βουλής στις 19 Απριλίου, το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Ενταξιακές διαπραγματεύσεις - Τελευταίος απολογισμός

    KYΠΕ - 02/04/2001

    Η Κύπρος εξακολουθεί να έχει προβάδισμα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά μετά τον τελευταίο γύρο, της περασμένης εβδομάδας (29-30 Μαρτίου) στις Βρυξέλλες, "μοιράζεται" την πρώτη θέση με τρεις ακόμη υποψήφιες χώρες, την Ουγγαρία, την Εσθονία και τη Σλοβενία.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της προηγούμενης εβδομάδας, η Κύπρος κλείνοντας το κεφάλαιο της Ελεύθερης Διακίνησης Κεφαλαίων, έφτασε τα 18 από τα 29 συνολικά κεφάλαια. Από την πλευρά της η Ουγγαρία έκλεισε τρία κεφάλαια (Δίκαιο Εταιριών, Ελεύθερη Διακίνηση Αγαθών, Παροχή Υπηρεσίων) και έφτασε επίσης τα 18 κεφάλαια, όσα και η Εσθονία, η οποία ολοκλήρωσε δύο κεφάλαια (Δημοσιονομικό Ελεγχος, Παροχή Υπηρεσιών). Τέλος, τη μεγαλύτερη πρόοδο την προηγούμενη εβδομάδα πέτυχε η Σλοβενία, με την ολοκλήρωση τεσσάρων νέων κεφαλαίων, φτάνοντας τα 18 συνολικά.

    (KYΠΕ/ΝΜ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Επιτροπή Εσωτερικών - Εκλογές - Φοιτητές

    ΚΥΠΕ - 02/04/2001

    Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών απέρριψε σήμερα κατά πλειοψηφία την πρόταση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Χρήστου Πουργουρίδη που αφορά την δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από Κύπριους φοιτητές στον τόπο όπου φοιτούν ή στην πλησιέστερη χώρα.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής έκανε ξεκάθαρο ότι αν η Βουλή προχωρήσει στην ψήφιση της συγκεκριμένης πρότασης νόμου, τότε βάσει του άρθρου 149 του Συντάγματος "το ρίσκο" να οδηγηθούμε σε επανάληψη των εκλογών "θα είναι πολύ μεγάλο" λόγω της αντισυνταγματικότητας του νόμου, η οποία προέρχεται από την αύξηση του προϋπολογισμού των εξόδων της κυβέρνησης. Ο κ. Μαρκίδης συμβούλεψε όπως η κυβέρνηση υποβάλει στη Βουλή τροποποιητικό νομοσχέδιο. "Αυτό θα ήταν πρακτικό", είπε ο Γενικός Εισαγγελέας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Ασθένεια τρελλών αγελάδων - Επιτροπή - Κύπρος

    ΚΥΠΕ - 02/04/2001

    Εννέα ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Κύπρος και η Μάλτα, που έχουν παραδοσιακά συναλλαγές (εισαγωγές,εξαγωγές) βόειου κρέατος με την Ευρωπαϊκή Ενωση, εντάχθηκαν από τη Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή της Κοινότητας, στον κατάλογο των "χωρών κινδύνου", στις οποίες μπορεί να εμφανισθεί η ασθένεια των τρελών αγελάδων σε βοοειδή.

    Οπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σημερινή ανακοίνωση, στη μόνη μη κοινοτική χώρα που έχουν διαπιστωθεί μέχρι τώρα αυτόχθονα κρούσματα της ασθένειας των τρελλών αγελάδων είναι η Ελβετία, αλλά μια άλλη ομάδα χωρών διατρέχει τον κινδυνο λόγω των εισαγωγών στο παρελθόν ζώντων βοοειδών και κρεάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Πολιτιστική κληρονομία - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Εκθεση - Κύπρος

    ΚΥΠΕ - 02/04/2001

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φιλοξενεί, με την ευκαιρία των εργασιών της ολομέλειάς του για το μήνα Απρίλιο, στο Στρασβούργο, έκθεση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, που αναφέρεται στην πολιτιστική κληρονομιά στο κατεχόμενο από την Τουρκία τμήμα της Κύπρου.

    Η έκθεση παρουσιάζεται με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Γιάννη Μαρίνου σε συνεργασία με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Διάσκεψη Τύπου - Εναρκτήρια δήλωση

    ΚΥΠΕ - 02/04/2001

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε απόψε πως η πολιτική του, που βασίστηκε σε τέσσερις πυλώνες, είχε ως αποτέλεσμα όλες οι πρωτοβουλίες του διεθνούς παράγοντα να παραμείνουν εντός των πλαισιών που καθορίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, πέτυχε την προώθηση της ενταξιακής πορείας, τη συνομολόγηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και τη δημιουργία οικονομικής και κοινωνικής υποδομής ώστε η Κύπρος να είναι έτοιμη για την ευρωπαϊκή πρόκληση.

    Στην εναρκτήρια δήλωσή του, σε διάσκεψη Τύπου, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πρωτοβουλίες του διεθνούς παράγοντα σε συσχετισμό με την ευρωπαϊκή πορεία διασφαλίζουν μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργήσιμη λύση που θα ωφελέσει εξίσου την Ε/κ και την Τ/κ κοινότητα και θα συνάδει με τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ, τις συνθήκες των ανθρωπίνων δικαιώματων και το διεθνές δίκαιο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην τουρκική αδιαλλαξία σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού και επεσήμανε την επιθυμία της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας παράλληλα την απόφαση του Ελσίνκι με την οποία καθίσταται σαφές ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 2 April 2001 - 20:46:09 UTC