Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-03-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεργία - ΕΣΥ
  • [02] Ποδόσφαιρο: Κύπρος - Εσθονία
  • [03] Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα ανδρών
  • [04] Υπουργός Εξωτερικών - Αναχώρηση - Βελιγράδι
  • [05] Κατεχόμενα - ΓΓ ΚΠΕ - Ρώσος ακόλουθος
  • [06] Λάρνακα - Αεροδρόμιο - Απεργία - Πτήση για ειρηνευτές
  • [07] Κυπριακές Αερογραμμές - Απεργία
  • [08] Υπουργός Υγείας - Απεργία - Δηλώσεις
  • [09] Γενικός Εισαγγελέας - Σύσκεψη Αθηνών
  • [10] Υπουργός Αμυνας - Ελλάδα - Εκδήλωση
  • [11] Λευκωσία - Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Συνεδρία
  • [12] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] Γενικός Διευθυντής ΥΠΕΞ - Γενεύη - ΗΕ

  • [01] (Κ) Απεργία - ΕΣΥ

    ΚΥΠΕ - 28/03/2001

    Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία κατέρχονται από τις 7:30 σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, στις τράπεζες και στην Αρχή Ηλεκτρισμού, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ψήφιση της νομοθεσίας για το Εθνικό Σχέδιο Υγείας (ΕΣΥ). Οι δάσκαλοι θα πραγματοποιήσουν μονόωρη στάση διαμαρτυρίας.

    Από την απεργία και τη στάση εργασίας, στην οποία συμμετέχουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΥΔΥ, ΕΤΥΚ, ΕΠΟΠΑΗ της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και η ΠΟΕΔ, θα επηρεασθεί η λειτουργία των τραπεζών, των νοσοκομείων, αεροδρομίων και άλλων δημόσιων υπηρεσιών, των δημοτικών σχολείων, ενώ προβλήματα ενδέχεται να προκληθούν και στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο: Κύπρος - Εσθονία

    ΚΥΠΕ - 28/03/2001

    Με στόχο τη νίκη η Εθνική Κύπρου Ανδρών στο ποδόσφαιρο συγκρούεται απόψε στις 7 στο Τσίρειο Στάδιο στη Λεμεσό με το αντίστοιχο συγκρότημα της Εσθονίας για το δεύτερο όμιλο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

    Ο αποψινός αγώνας αντιμετωπίζεται από τους Κύπριους διεθνείς ως μια ευκαιρία για εξιλέωση από το βαρύ 4-0 από τους Ιρλανδούς το περασμένο Σάββατο στο ΓΣΠ στη Λευκωσία.

    Για τον ίδιο όμιλο διεξάγονται απόψε ακόμη δύο αγώνες: Η Ανδόρα συναντάται με την Ιρλανδία και η Πορτογαλία με την Ολλανδία.

    Στη βαθμολόγία προηγείται η Πορτογαλία με 10 βαθμούς και ακολουθούν η Ιρλανδία με 8, η Ολλανδία με 7, η Κύπρος και η Εσθονία με 6 και η Ανδόρα χωρίς βαθμούς.

    Το δρόμο προς τη νίκη έδειξαν χθες οι Ελπίδες της Κύπρου που κέρδισαν τους Εσθονούς με 3-1.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα ανδρών

    ΚΥΠΕ - 28/03/2001

    Ο Κεραυνός Στροβόλου ζευγάρωσε χθες βράδυ τις νίκες του εναντίον του Απόλλωνα Λεμεσού, κάνοντας αποφασιστικό βήμα για κατάκτηση του Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας αφού υπολείπεται μόνο μία νίκη για να στεφθεί πρωταθλητής.

    Κέρδισε εντός έδρας τον Απόλλωνα με 95 - 81 και αναμετράται εκ νέου στην έδρα του με τη λεμεσιανή ομάδα μεθαύριο Παρασκεύη.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [04] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Αναχώρηση - Βελιγράδι

    KYΠΕ - 28/03/2001

    Ικανοποίηση εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης για τις διορθώσεις στην ορολογία που χρησιμοποιείται στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κύπρο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι παραμένει το θέμα του περιεχομένου της έκθεσης.

    Επίσης ο ΥΠΕΞ έστειλε το μήνυμα προς τα Ηνωμένα Εθνη ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό οτιδήποτε το οποίο να μειώνει την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας ή να αναβαθμίζει το ψευδοκράτος και είπε πως οι ξένοι έχουν στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι δεν πρόκειται να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος και ότι οφείλει να επιστρέψει στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

    Ο κ. Κασουλίδης μιλούσε πριν από την αναχώρησή του σήμερα το πρωί για τη Γιουγκοσλαβία, όπου θα επαναλάβει στις Αρχές της χώρας την ετοιμότητα της Κύπρου να συνεργαστεί στα πλαίσια της νομοθεσίας της για οποιεσδήποτε έρευνες επιθυμούν ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν στην Κύπρο ή εάν πέρασαν από το νησί κεφάλαια που ανήκουν στο γιουγκοσλαβικό λαό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΑ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Κατεχόμενα - ΓΓ ΚΠΕ - Ρώσος ακόλουθος

    ΚΥΠΕ 28/03/2001

    Ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας στα κατεχόμενα Ιζέτ Ιζτζάν δήλωσε ότι θα πρέπει να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό και ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι αναπόφευκτη, γράφει σήμερα ο Τ/κ Τύπος.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον ακόλουθο της ρωσικής πρεσβείας στην Κύπρο Λεονίτ Απρόμοφ, ο κ. Ιζτζάν είπε ότι η πλευρά που επηρεάζεται αρνητικά από τη μη λύση του Κυπριακού είναι η Τ/κ κοινότητα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Λάρνακα - Αεροδρόμιο - Απεργία - Πτήση για ειρηνευτές

    ΚΥΠΕ 28/03/2001

    Οι μοναδικές πτήσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν από και προς την Κύπρο, κατά τη διάρκεια της σημερινής 24ωρης απεργίας, είναι αυτές που θα πραγματοποιήσει αεροσκάφος που μεταφέρει άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, που επιβλέπουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στα Υψώματα Γκολάν.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο υπεύθυνος της σημερινής βάρδιας της Πολιτικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο Λάρνακας, Ανδρέας Μίτας, από τις 7:30 το πρωί, οπόταν αναχώρησε η τελευταία πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών, δεν υπήρξε καμμία κίνηση στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Απεργία

    ΚΥΠΕ - 28/03/2001

    Διαβεβαιώσεις ότι αύριο θα εξυπηρετηθούν όλοι οι επιβάτες των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ) έδωσε σήμερα με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Τύπου και Δημόσιων Υποθέσεων της εταιρείας Τάσος Αγγελής, αναφέροντας ότι για το σκοπό αυτό έχουν ήδη ενοικιάσει άλλα τέσσερα αεροπλάνα.

    Εκφράζοντας τη λύπη του για την ταλαιπωρία και την καθυστέρηση με την οποία θα εξυπηρετηθούν οι επιβάτες των Κυπριακών Αερογραμμών, των οποίων οι πτήσεις ακυρώθηκαν σήμερα λόγω της 24ωρης απεργίας των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Αγγελής είπε ότι έχει ληφθεί επίσης πρόνοια για συγχώνευση κάποιων πτήσεων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα χρησιμοποηθούν μεγαλύτερα αεροπλάνα και θα υπάρξει αναπροσαρμογή των δρομολογίων και των ωρών αναχώρησης.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [08] (K) Υπουργός Υγείας - Απεργία - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 28/03/2001

    Ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης δήλωσε πως έχει ζητήσει επίσημα από το Υπουργείο Οικονομικών στοιχεία σχετικά με τη σημερινή απεργία των δημοσίων υπαλλήλων για το Εθνικό Σχέδιο Υγείας (ΕΣΥ), τα οποία θα αξιολογηθούν, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι δεν πραγματοποιούνται απεργίες "χωρίς πολλές σκέψεις και προβληματισμούς", κατά την έκφρασή του.

    Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Σαββίδης επεσήμανε ότι όσο αναβάλλεται η ψήφιση του νομοσχεδίου για το ΕΣΥ τόσο μεγαλύτερη θα είναι η καθυστέρηση στην εισαγωγή ενός συστήματος υγείας, ενώ όσον αφορά τις ιατρικές υπηρεσίες είπε πως "όλα εξελίσσονται ομαλά" και το σχέδιο που επεξεργάστηκαν χθες με τους διευθυντές των νοσοκομείων και τους προϊσταμένους των τμημάτων επειγόντων περιστατικών "λειτουργεί".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Σύσκεψη Αθηνών

    KYΠΕ - 28/03/2001

    Θέματα που αφορούν τους σχεδιασμούς και τις θέσεις που θα πρέπει να προβάλλονται, σε περίπτωση που το Κυπριακό δεν θα έχει επιλυθεί κατά το χρόνο ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, συζήτησε ομάδα κυβερνητικών αξιωματούχων χθες στην Αθήνα.

    Οπως δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας που μετέβη στην ελληνική πρωτεύουσα, είναι προβλεπτό ότι δυνατό το πολιτικό πρόβλημα να μην επιλυθεί μέχρι την ένταξη και η Κύπρος θα πρέπει να προβάλει ορθά νομικά επιχειρήματα με στόχο η ένταξη να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρξει, άμεσος ή έμμεσος, επηρεασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης στο διεθνές δίκαιο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Ελλάδα - Εκδήλωση

    ΚΥΠΕ - 28/03/2001

    Ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος αναχωρεί αύριο για την Ελλάδα, προκειμένου να παραστεί σε εκδήλωση-αφιέρωμα στον αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 που διοργανώνει ο Σύλλογος Κυπρίων Λάρισας της Παρασκευή.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας, ο κ. Χάσικος θα επισκεφθεί επίσης στη Λάρισα την 1η Στρατιά και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας. Ο κ. Χάσικος θα επιστρέψει στην Κύπρο το Σάββατο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Λευκωσία - Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Συνεδρία

    ΚΥΠΕ - 28/03/2001

    Η πορεία των διαπραγματεύσεων της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το Κυπριακό, καθώς και η πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Κύπρο θα αποτελέσουν τα κύρια θέματα της διήμερης συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος - Ευρωπαίων Δημοκρατών, που αρχίζει αύριο στη Λευκωσία.

    Οπως ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο Τύπου του ΔΗΣΥ η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα αποτελείται από την ηγεσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με επικεφαλής τον Πρόεδρο Χανς Γκερτ Πότερινγκ. Θα μετέχει επίσης ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χοσέ Πατσέρο Περέιρα καθώς και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, Ελμαρ Μπροκ, Ελέγχου και Προϋπολογισμού Ντιέντμουντ Τεάτο και Περιφερειακής Πολιτικής Κώστας Χατζηδάκης. Συνολικά 44 Ευρωβουλευτές θα λάβουν μέρος στο συνέδριο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [12] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 28/3/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           177,69 (-2,38)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  8.485.674
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20             4.898.614    751,92 (-2,49)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1,263.095    192,80 (-2,32)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    382.904    170,55 (-1,18)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     28.972     61,57 (-4,51)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    178.708     67,58 (-0,94)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    257.252    109,29 (-4,27)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    398.228     45,92 (-3,39)
    Υπεράκτιες Εταιρείες          £          0    105,00 ( 0,00)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    204,244     64,17 (-1,00)
    Ετ. Πληροφορικής              £  2,714.844     48,53 (-1,92)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    383.970     27,23 (-6,75)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £    138.837     56,94 (-2,93)
    Ξενοδοχεία                    £    510.506     88,02 (-1,48)
    Αλλες Εταιρείες               £  1,690.022    207,35 (-2,41)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΜ)

    [13] Γενικός Διευθυντής ΥΠΕΞ - Γενεύη - ΗΕ

    ΚΥΠΕ - 28/3/2001

    Το Κυπριακό και ιδιαίτερα η άρνηση της τουρκοκυπριακής πλευράς να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσων στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και το περιεχόμενο της έκθεσης των ΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο ήταν στο επίκεντρο σημερινής συνάντησης του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Μιχάλη Ατταλίδη με το Γενικό Διευθυντή στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη Βλαντιμίρ Πετρόβσκι.

    Αργότερα σήμερα ο κ. Ατταλίδης θα συναντηθεί με την Υπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μέρι Ρόμπισον, που αναμένεται να έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 28 March 2001 - 13:02:03 UTC