Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-03-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρηματιστήριο - Ανοδος
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] ΓΓ ΑΚΕΛ - Επιστροφή - Δηλώσεις
  • [04] Ρωσία - ΥΠΕΞ - Ανακοίνωση
  • [05] Διοικητής Βρετανικών Βάσεων - Νίκη Τζιακούρμα - Συνάντηση
  • [06] Αγνοούμενοι - Υπόμνημα - Ημέρα της Γυναίκας
  • [07] Υπουργός Δικαιοσύνης - Ημέρα της γυναίκας
  • [08] Υπουργός Εμπορίου - Επιστροφή - Τουρισμός
  • [09] Καραμανλής - Ευρωβουλή - Κύπρος
  • [10] ΔΗΣΥ - Συνεδρία Πολιτικής Επιτροπής
  • [11] Υπουργός Εξωτερικών Λετονίας - Αφιξη

  • [01] Χρηματιστήριο - Ανοδος

    ΚΥΠΕ - 7/3/2001

    Το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον που προέκυψε σήμερα για μετοχές της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία συγκέντρωσε το 21% του συνολικού όγκου συναλλαγών, οδήγησε τον Γενικό Δείκτη Τιμών να καταγράψει κέρδη σε ποσοστό 0,81%, ύστερα από τρεις συνεχείς πτωτικές συναντήσεις όπου απώλεσε ποσοστό 2,2%. Στα ίδια περίπου χθεσινά επίπεδα παρέμεινε η αξία των συναλλαγών, καθώς διαμορφώθηκε στα 5,5 εκατομμύρια λίρες.

    Ως αποτέλεσμα της θετικής πορείας που παρουσίασαν σήμερα τα πλείστα "βαριά χαρτιά" του Χρηματιστηρίου ο Δείκτης FTSE/CySE 20 σημείωσε σημαντική αύξηση σε ποσοστό 1,3%, κλείνοντας στις 812,54 μονάδες.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΑΓ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ-7/3/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           194,84 ( 0,81)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  5.627.383
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20             3.141.189    812,54 ( 1,30)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.951.096    204,42 ( 1,62)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    258.684    192,39 ( 0,41)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     28.824     78,61 (-0,19)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    261.305     71,06 ( 0,69)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    225.678    129,07 ( 1,03)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    321.702     51,07 ( 1,45)
    Υπεράκτιες Εταιρείες          £          0    105,00 ( 0,00)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     55.983     66,67 ( 0,51)
    Ετ. Πληροφορικής              £    499.677     51,91 (-1,18)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    303.033     38,05 ( 2,75)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £    378.018     70,83 ( 2,97)
    Ξενοδοχεία                    £    400.524     92,69 ( 0,06)
    Αλλες Εταιρείες               £    652.269    233,51 (-0,53)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΡΑΓ)

    [03] ΓΓ ΑΚΕΛ - Επιστροφή - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 7/3/2001

    Ικανοποιημένος δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας από τις επαφές του στην Ιταλία, κατά τις οποίες οι συνομιλητές του έδωσαν διαβεβαιώσεις πως θα υπερασπιστούν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε δηλώσεις του κατά την επιστροφή του από τη Ρώμη, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα αφεθεί η κυβέρνηση "να ξηλώσει το δημόσιο τομέα", ενώ αναφερόμενος στην πρόταση για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της ΑΤΗΚ, σημείωσε πως ανοίγει το δρόμο για εφαρμογή των πραγματικών σχεδίων της κυβέρνησης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΜ/ΡΑΓ)

    [04] Ρωσία - ΥΠΕΞ - Ανακοίνωση

    KYΠΕ - 7/3/2001

    Επαφές με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές στο Κυπριακό πραγματοποιεί η Ρωσία με στόχο την εποικοδομητική συμβολή όλων σε μια δίκαιη λύση του προβλήματος, αναφέρει ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με την πρόσφατη επίσκεψη στην Κύπρο του Ειδικού Αντιπροσώπου του Ρώσου ΥΠΕΞ για το Κυπριακό Βλαντιμίρ Πρίγκιν.

    Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η Μόσχα θεωρεί το διάλογο τη μοναδική αποτελεσματική έξοδο από το αδιέξοδο και επιβεβαιώνει τη θέση ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βρίσκεται στα πλαίσια των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ)

    [05] Διοικητής Βρετανικών Βάσεων - Νίκη Τζιακούρμα - Συνάντηση

    ΚΥΠΕ - 07/03/2001

    Συνάντηση με τον Στρατιωτικό Διοικητή των Βρετανικών Βάσεων Bill Rimmer είχε το απόγευμα η σύζυγος του απαχθέντος από τους Τούρκους Πανίκου Τζιακούρμα, Νίκη.

    Η Νίκη Τζιακούρμα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη μετάβασή της στα κατεχόμενα για να δει τον σύζυγό της, σημειώνοντας ότι αυτά αφορούν το κόστος κάθε φορά που ανέρχεται στις 100 λίρες, η μετάβασή της με ταξί στην κατεχόμενη Αμμόχωστο όπου κρατείται ο σύζυγός της, καθώς και ο περιορισμός που υφίσταται από τις κατοχικές αρχές στο πότε θα τον δει.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ)

    [06] Αγνοούμενοι - Υπόμνημα - Ημέρα της Γυναίκας

    KYΠΕ - 07/03/2001

    Υπόμνημα στις πρεσβείες των κρατών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), στο οποίο επισημαίνεται το συνεχιζόμενο δράμα των γυναικών αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, απέστειλε η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, τονίζοντας παράλληλα την άρνηση της Τουρκίας να δώσει οποιαδήποτε στοιχεία για την τύχη των αγνοουμένων.

    Με σημερινή ανακοίνωση, η Οργάνωση αναφέρεται στην αυριανή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σημειώνοντας ότι "οι σκέψεις και τα αισθήματά μας βρίσκονται με τις 116 γυναίκες που αγνοούνται ακόμη" από το 1974, καθώς και "με τις χιλιάδες Κυπρίων γυναικών, τις μητέρες, της αδελφές και τις συζύγους των υπόλοιπων αγνοουμένων, οι οποίες εξακολουθούν να ζουν σε αγωνία και αβεβαιότητα" για την τύχη των αγαπημένων τους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ)

    [07] Υπουργός Δικαιοσύνης - Ημέρα της γυναίκας

    ΚΥΠΕ - 7/3/2001

    Διαφωτιστική εκστρατεία για υποστήριξη των υποψηφίων γυναικών από όλα τα κόμματα στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές αναλαμβάνει, με την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης, ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα των Γυναικών με στόχο την αυξημένη και αντιπροσωπευτική συμμετοχή των γυναικών στη νέα Βουλή.

    Αυτό αναφέρει σε μήνυμά του με την ευκαιρία της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης, ο οποίος επιβεβαιώνει παράλληλα τη δέσμευση της κυβέρνησης για συνέχιση και εντατικοποίηση της πολιτικής και των μέτρων που προάγουν την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών και την ισότητα των ευκαιριών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΑΓ)

    [08] Υπουργός Εμπορίου - Επιστροφή - Τουρισμός

    ΚΥΠΕ - 7/3/2001

    Αν και η Γερμανία παραμένει η δεύτερη τουριστική αγορά για την Κύπρο, εντούτοις ο αριθμός των Γερμανών τουριστών που επισκέπτονται το νησί δεν παρουσιάζει αυξητική τάση, αφού οι Γερμανοί δεν βρίσκουν στην Κύπρο τους χώρους με γερμανικού τύπου περιβάλλον που θα ήθελαν.

    Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την επιστροφή του από τη Γερμανία, όπου επισκέφθηκε, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας από την Κύπρο, τη μεγάλη τουριστική έκθεση που πραγματοποιείται εκεί, σημειώνοντας παράλληλα ότι "και φέτος θα έχουμε αυξητική τάση του τουρισμού".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΚ/ΡΑΓ)

    [09] Καραμανλής - Ευρωβουλή - Κύπρος

    ΚΥΠΕ - 07/03/2001

    Τη σαφέστατη θέση, σύμφωνα με την οποία η Κύπρος εφόσον πληροί τα κοινοτικά κριτήρια θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην πρώτη ομάδα των χωρών που θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανέπτυξε σήμερα ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (η μεγαλύτερη σε αριθμό εδρών στην Ευρωβουλή), ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    Τόσο στην ομιλία του ενώπιον των ευρωβουλευτών όσο και στις ερωτήσεις που του έγιναν, ο κ. Καραμανλής δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης με αποτέλεσμα, οι ξένοι ευρωβουλευτές οι οποίοι έλαβαν το λόγο συμφώνησαν μαζί του, ενώ δεν έλειψαν και οι επικρίσεις εναντίον του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και της Αγκυρας.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΑΓ)

    [10] ΔΗΣΥ - Συνεδρία Πολιτικής Επιτροπής

    ΚΥΠΕ - 07/03/2001

    Σε απογευματινή συνεδρία της Πολιτικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Συναγερμού επικυρώθηκε ομόφωνα το τελικό ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, όπως αυτό διαμορφώθηκε από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στις Επαρχιακές Εκλογικές Συνελεύσεις.

    Στη συνεδρία συζητήθηκε, επίσης, η πολιτική πρόταση του κόμματος, με την οποία το ΔΗΣΥ θα διεκδικήσει τις βουλευτικές εκλογές. Η παρουσίαση έγινε από τους επικεφαλής των Γραμματειών παραγωγής πολιτικής.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΑΓ)

    [11] Υπουργός Εξωτερικών Λετονίας - Αφιξη

    ΚΥΠΕ - 07/03/2001

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Ιντούλις Μπέρζινς εξέφρασε, κατά την άφιξή του απόψε στην Κύπρο, την ελπίδα ότι η χώρα του θα περιλαμβάνεται στο επόμενο κύμα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), μαζί με την Κύπρο.

    Ο κ. Μπέρζινς, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο νησί, είπε ακόμη ότι τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για τις δύο χώρες να εδραιώσουν ένα καλό διάλογο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι δυο χώρες έχουν πολλά διμερή θέματα για να συζητήσουν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΚ/ΡΑΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 7 March 2001 - 18:46:04 UTC